Connect with us

Szabadügynök

Felfordulás Washingtonban? – Redskins FA-kitenkintő

A Redskins elmúlt két szabadügynökpiaca Cousins körül forgott és a csapat legnagyobb hibája volt, hogy nem zárták már az első alkalommal rövidre az ügyet. Így idén újra Kirk van a figyelem középpontjában, de kicsit másképp.

 

A csapat ugyanis megunta a hercehurcát és cserélt Alex Smith jogaiért, aki a Redskins játékosa lesz, amint elkezdődik a ligaév (hacsak nem húznak egy McDanielst). A csere hozadékaként rögtön meg is állapodtak az irányítóval, ami komoly meglepetést hozott. Smith ugyanis egy elég nagy szerződést kapott, szóval leigazolásával nem sokat nyert a Redskins, ráadásul valószínűleg egy szerényebb irányító érkezett a csapathoz. Az 50 millió dollár cap space tehát rögtön a felére redukálódott és akkor még ott a Cousins dilemma is.

 

 

A Washington ugyanis megteheti, hogy harmadszor is ráteszi a franchise taget az irányítóra, ezzel kierőszakolva, hogy valamelyik csapatnak cserélni kelljen érte. A gond csak az, hogy ebben az esetben semmi mozgásterük nem lenne a szabadügynökpiacon, sőt még kivágásokat kellene eszközölniük. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy Cousins jogilag könnyen megvétózhatja ezt az egészet.

 

A Redskinsnek azonban itt sincs sok szerencséje, mert a kerékkötők kivágásával sok pénzt nem tud felszabadítani. Tress Way, Ziggy Hood és/vagy Preston Smith lapátra kerülhet, de őrült összegek nem járnának utánuk. Érdemes elgondolkodni a két tight end helyzetén, mert mindketten relatíve sokat keresnek, pedig gond akad velük bőven. Jordan Reed a liga egyik legjobbja lehetne, de folyamatos sérülései miatt a Redskinsnek nincs hasznára. Kivágni nem érdemes, de átstrukturálni vagy esetleg elcserélni igen. Vernon Davis nem a sérülékenysége, hanem a kora miatt kérdéses, ugyanis már nagyon nem mai csirke az iparban. Kivágásával sokat nem nyer a csapat, de egy paycut szóba jöhetne nála is.

 

 

Tegyük fel, hogy Cousinsra nem kerül tag és lesz körülbelül 25 millió dollárja a csapatnak hosszabbítgatni és igazolni. Ekkor a szemük kettő lejáró szerződésű játékosra kell, hogy összpontosuljon. Zach Brownra és Trent Murphyre. Mindkettő játékos trükkös, mert nem pótolhatatlanok, de hasznos tagjai a csapatnak.

 

Zach Brown például futás ellen kiválóan használható, de coverage-ben gyenge, a mai NFL-ben pedig egy passz ellen gyenge linebacker végzetes lehet. Ráadásul már nem is a leggyorsabb, ellenben rutinos és tudja irányítani a védelmet. Trent Murphy esete még trükkösebb. A csapat egyik legjobb passzsiettetője volt tavalyelőtt és a 2015-ben is, de idén egyetlen meccset sem játszott, mert sérülést szenvedett. Nem vagyok benne biztos, hogy kapkodni fog a csapat az ajánlattal, pedig jutányos áron megérné visszahozni a játékost.

 

A két védőn kívül még érdemes beszélni Terrelle Pryorról, aki nagy reményekkel érkezett a fővárosba, de totális bust lett. Nem gondolom, hogy itt kapna még egy esélyt, sőt azon is meglepődnék, ha bárki elvinné veterán minimum felett. Mellette a bal oldali guard Shawn Lauvao szerződése jár még le, aki futásblokkolásban tisztességes, de az egyik legrosszabb passzblokkoló a piacon. Veterán minimumnál nagyobb összeget ő sem remélhet. A csapat szerencséjére itt el is fogytak a fontosabb nevek, mindössze Niles Paul vagy DeAngelo Hall említhető még meg, de egyikük sem nagy érvágás a csapatnak.

 

 

A szabadügynökük közül, ha Brown kivételével senki nem marad, akkor marad egy cirka 15-20 millió költeni és ez kelleni is fog. A támadósor nagyjából rendben lehet, a támadófal adott, az elkapók fejlődnek, Thompson pedig pont az a típusú futó, akire szüksége van Smithnek. A védelmet viszont ráncba kellene szedni. Egy jó coverage linebacker jól jönne, a frissen piacra került Derrick Johnson például az egyik legjobb volt tavaly a posztján. A bökkenő, hogy már nem fiatal, így ha hosszútávon gondolkodnak a fővárosban, akkor kiesik a képből. Kor, képességek és pénz figyelembevétele után, talán Avery Williamson jöhet szóba. Williamson pont coverage-ben nyújtott extra teljesítményt, de mellette pass rushban és a futás ellen is szépen helyt állt. A teljesítménynek viszont ára is van, ez pedig körülbelül 8-10 millió dollár körül is lehet. Én invesztálnék mindenképpen a pozícióba és Williamson még fiatal is, így ő lehet a jó megoldás.

 

Linebackeren kívül a safety poszt is megoldatlan, egy jó free safety szintén sokat érhet a csapatnak. Bár Cravens visszatérése a levegőben van, én nem építenék az egy évet kihagyó játékosra, hanem rámennék itt is valamelyik nagyobb névre. A teljesítmény-kor tengelyt vizsgálva LaMarcus Joyner lehet érdekes jelölt, aki cserébe szintén nem lesz olcsó. Értéke hasonlóan Williamsonéhoz 8-10 millió dollár körül lehet. Én a kettő játékos közül az egyikükre mindenképpen lecsapnék a piacon, a másik posztot pedig a draftról oldanám meg, ha nem marad pénz.

 

Összességében a Redskins egész offseasonja ismét Kirk Cousins sorsától függ, de én nem húznám tovább a dolgot és engedném, hogy Cousins továbbálljon. Így lenne lehetősége a csapatnak kicsit mozogni a piacon, ahol a linebacker, a safety és esetleg a belső támadófal élvez prioritást. A két tight end szerződésére mindenképpen rálesnék a következő hónapokban, mert az nem állapot, hogy 20 millió körül visznek el a sapkából, de jó esetben egy játékost tesznek ki.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!