Connect with us

Szabadügynök

Gettleman megfejelheti a reset gombot – Giants FA-kitekintő

New York kék felén rezsimváltás történt: új GM-mel és főedzővel várják a közelgő FA-időszakot. Dave Gettleman visszatért egykori klubjához, immár tejhatalmú úrként, hogy visszaröpítse az Óriásokat a rájátszásba. Ezt több módon is megteheti a szabadügynök piac tevékenységével.

 

 

#dívátlanítás

 

Mielőtt belecsapunk a mocskos anyagiakba, nyálazzuk át, mit rontott el a Giants tavaly? A csúfos szezonnak ugyanis több összetevője is akad, ami nem csak a szezon közben kirúgott McAdoo hibája volt.

 

A lavina a Los Angeles Chargers elleni vereséget követően indult meg lefelé. 0-4-gyel állt a csapat, és egy másik hasonlóan pocsékul kezdő gárdát kellett hazai pályán legyőzniük. Már az bevitte az első ütést, hogy ezt a meccset is elvesztették, a KO-hoz azonban Odell Beckham Jr. és Brandon Marshall sérülése kellett. Előbbi nélkül ugyanis meghal a támadófoci New Yorkban, mert az egész offense az elkapás utáni yardokra épült, és kivették a liga egyik legjobb játékosát ebből a képletből. Mellé kiesett Marshall, valamint pár meccsre Shepard is, konkrétan a három kezdő elkapó nélkül várták a továbbiakat.

 

A sérülések a folytatást illetően is döntő faktornak bizonyultak. Az amúgy sem ligaelit támadófalból szépen kezdek kihullani az emberek, előbb Weston Richburgh, majd Justin Pugh, vagyis a fal két legjobbja. A védelmet sem kerülte el a dögvész, a linebackersor szinte hétről hétre változott a meccseken, Vernon is többször volt harcképtelen, a támadósor folyamatos hanyatlása miatt pedig lefárasztották a teljes D#-t. A sorozatos vereségek pedig az öltözőt is szétrombolták, és több, amúgy is díváskodó játékosból hozták elő a legrosszabb tulajdonságaikat. Mindezek ismertetése szükséges volt azelőtt, hogy megkedzem a FA-tevékenységeik jövendőlését, ugyanis ez az alapja mindennek.

 

Cap Space

 

[quote]Minden itteni adat az Over The Cap adatbázisából és kalkulációiból származik. A további számolgatások becsült értékek.[/quote]

 

Jelenleg $24 535 434 költőpénzük marad, de szinte garantált, hogy ez növekedni fog, hiszen sok játékos jövője van veszélye a csapatban. Gettleman hajlamos arra, hogy az öltözőre kártékony játékosaitól zokszó nélkül megszabadul, így a #dívátlanítással kezdheti meg a cap space bővítését.

 

A két legesélyesebb jelölt a pénzfelszabadításra Brandon Marshall és Dominique Rodgers-Cromartie. Előbbinek csak 5 meccs jutott a Giants mezében, viszont nem egy mintajátékos hozzáállásával bír, és $5 156 250-t szabadítanának fel kivágása esetén. DRC szintén nem egy öltözőbarát figura, aki kulcsszerepet játszott a McAdoo elleni lázadásban is. 31 éves, ami egy cornernél sosem jó, ráadásul vele $6,5 milliót spórolna a csapat. A média őket szinte biztos távozóként kezeli, de a sornak itt még nem lesz vége valószínűleg.

 

A 2016-os első körös választottjuk, Eli Apple sincs biztonságban. Ő fegyelmi okokból szintén hagyott ki meccset a csapatban, ráadásul nem tudott élni azzal a bizalommal, amit kapott, hiszen a remek 2016-os szezont produkáló DRC helyén kezdhetett a védelemben. Vele ugyan nem lehet spórolni, sőt, csak veszteni, de aligha ilyen játékosokat akar a rosteren tartani Gettleman. Apple sorsára juthat egy másik korábbi első körös, Ereck Flowers is, aki hatalmas bust lett. Vele semmit nem spórolnának, csak a dead capet növelnék, de lehet ez sem akadályozza meg az elküldését.

 

Hogy teljes legyen a komplett CB sor kitessékelése, Janoris Jenkins helyében sem dőlnék hátra. Hatalmas szerződéssel szerezte meg a Giants, amit a játékával ugyan meghálál, de vele is voltak fegyelmezési gondok. Őt egy post-June 1 cuttal lenne érdemes kivágni (amiből egy lehetősége van csak a csapatoknak), hiszen így $11 milliót is felszabadíthatnak, viszont így tényleg nem maradna CB a rosteren, ami vélhetően elkerülnének azért. És akkor jöjjön a bomba: mi lesz OBJ sorsa? Ő sem kevésbé díva, mint az eddig felsoroltak, viszont elképesztő képességű elkapó, akit józan ember nem engedne el. Csakhogy Beckham sérülései intő jelek is lehetnek a nagy szerződés előtt – mert ne legyen kétségünk, egyszer ő lesz a liga legjobban fizetett elkapója. Bőven nagyobb az esélye annak, hogy marad, mint annak, hogy nem, de én teljesen nem zárnám ki, hogy egy elképesztő offerért nem cserélnék el.

 

Vannak még olyan arcok, akiket veszélyeztethet a guillotine, ilyen John Jerry ($2,525M), Ray-Ray Armstrong ($1 237 500) vagy Dwayne Harris ($2,45M) is, akiktől simán megszabadulhatnak.

 

 

Közel sem biztos, sőt, valószínű, hogy ilyen mértékű tisztogatás nem lesz, de most játszunk el azzal a gondolattal, hogy kipakolja a renitenseket Gettleman. Ezzel két dolgot duplázhat meg a csapatban: a cap space-t, és a hiányposztok számát. Mert a három kezdő cornere menne a levesbe, ha ez a forgatókönyv valósul meg, éppen ezért esélyes, hogy legalább Jenkins megmarad, de most nem ezt a szituációt festem fel. Illetve egy játékos vet fel kérdőjeleket még, John Jerry, de ezzel máris foglalkozunk!

Szabadügynökök

 

Hogy tovább bonyolódjon a Giants O-Line helyzete, álljon itt a szabadügynökeik listája:

 

 

Rögtön egy módosítással kezdjük, hiszen John Grecót visszaigazolta a csapat. A lassan 33 éves guard visszaigazolása érthető, hiszen az új főedző, Pat Shurmur (Rams, Browns), illetve az új O-Line edző, Hal Hunter (Browns) játékosa is volt korábbi állomáshelyeiken. A korából fakadóan azt gondolnánk, hogy mélyíteni maradt a felhozatalt, de a training camp során simán kiharcolhat magának egy helyet a kezdőben is. Noha csak 52 passzsnapen volt a pályán Giants mezben, ezeken csak egy siettetést engedett összesen, egy ilyen játékos New Yorkban kincsnek számít szinte.

 

A támadófalnál maradva, ez a szekció adja a legfontosabb szabadügynököket is. Justin Pugh és Weston Richburg is kulcseleme volt a New York-i O-Line-nak, a szezon közben beugró D.J. Flukerrel pedig állítólag meg voltak elégedve, a megtartásuk tehát indokolt lenne, de közel sem biztos, hogy megtörténik. Pugh 2013 óta nem játszott végig egy szezont sem a csapatban, így hiába hozott remek meccseket left guardként, simán elengedhetik. Pugh ugyanis biztos nem lenne olcsó a piacon, a Giants pedig könnyen más játékos felé nézelődhet, de erről később. Richburg számára az agyrázkódása kelthet kétségeket a hosszabbítást illetően, és Pugh-hoz hasonlóan szerintem ő is a piacra kerül. Árban nagyjából évi $6 millióra saccolják, ami bőven nem top fizetés, csakhogy ott van az RFA Brett Jones pótlásnak, aki annyival nem rosszabb játékos, mint amennyivel olcsóbb lenne egy tenderrel. Flukerért szintén nem kellene bankot robbantani, éppen ezért tartják őt jobb megoldásnak az általam cutolt John Jerrynél: fiatalabb, talán olcsóbb is, Grecóval kiegészülve pedig már csak egy játékosnyira lennének a guard poszt betömésétől.

 

A Giants vesszőparipája a linebackersor volt, ahonnan hetente hullottak ki az emberek. Most egyszerre hullhatnak többen is, hiszen itt is akad nem egy szabadügynök. Ez már csak azért is probléma, mert az új védőkoordinátor, a Cardinalstól elcsaklizott James Bettcher imádja agyontölteni linebackerekkel a védelmét. A 39 éves szakember gyakran 2-4-5-ös és 4-4-3-as formációban játszatta a hybrid védelméről ismert Cardinalst, amit elhozhat új állomáshelyére is, ehhez azonban nem ártana játékosállományt biztosítani számára. Nos, a szabadügynökök közül nem nagyon érdemes körbenézni, a “nagyobb” nevek közül csak Devon Kennardról tudom elképzelni, hogy visszaigazolják, hiszen fiatal (26), sokoldalú, pont amire szüksége van Bettchernek.

 

Maradt jó pár támadó, akik közül nyugodtan elengedhetnek játékosokat. Shane Vereen nem hozta azt az átütő erőt a csapatba, mint várták anno, nála jobb és fiatalabb pass catching RB-k vannak a FA piacon, ellenben Orleans Darkwa megtartása nem lenne rossz döntés. A borzasztó futó- és falhelyzetben egyre jobban vette fel a ritmust, és élete legjobb szezonján van túl. Maradása mindenképp attól függ, hogy mennyire szálltak el az igényei, hiszen Paul Perkins és Wayne Gallman is a rosteren van, még ha nem is ők képviselik a csúcskategóriát, szóval nem feltétlen életbevágó a visszaigazolása. Geno Smith vélhetően mehet amerre lát, Tavarres King pedig kaphat egy olcsó, rövid távú szerződés.

 

A védők közül is van olyan katona, akik hű szolgálatot tettek eddig a védelemben, nevük azonban nem íródott az elitek közé. Ilyen Jay Bromley, akit én lepapíroznék a helyükben, hiszen korrekt játékot mutatott, és viszonylag sok lehetőséghez jutott. Ross Cockrell viszont csomagolhat, hiszen a csere után megszerzett cornerback játéka nem okozott maradandót, és egyre több helyen cikkeznek a távozásáról.

 

 

A kis költekezésem után nagyjából $40 millió dollárral számolok, ideje megerősíteni a csapatot!

 

Igazolások

 

A támadófal megerősítésére a szélrózsa minden irányába el lehetne indulni, de maradjunk egyelőre abban a mederben, ahová eddig tereltem őket. Most úgy néz ki Eli Manning előtt a verőlegények sora, hogy Brett Jones maradt a center, Fluker a jobboldali guard, és Greco maradt backupnak. Vagyis kell egy LT, egy LG és egy RT is a csapatba, amit akár az FA-ról, akár a draftól megoldhatnak. A legtöbb helyen Andrew Norwell leigazolásával találkozhatunk, aki Gettleman korábbi csapatából érkezne. Norwell a liga egyik legjobb baloldali guardja, egyben a piac legjobbja is, konzisztensen jól tud teljesíteni, de ennek ára is van. Minden jel szerint ő lehet a liga legjobban fizetett guardja, akárhová is ír alá, ez pedig meghaladja a $12 milliós éves átlagot. Ha a guard posztot viszont a draftról oldanák meg, arra ott van kapásból Quenton Nelson, aki olyannyira kiemelkedő játékos, hogy hiába guard, nem lenne érte túlzás az 1/2 sem.

 

A guard szekció tehát be lesz foltozva, már csak a fal két szélére kell embert találni. Nagyon meglepődnék, ha mindkettő az FA-ról jönne, így valószínűleg egy valaki a draftról, és egy valaki a márciusi kavalkádból fog érkezni. A jobboldali tackle-ök piaca talán nagyobb, és találni olyan játékost, akiért nem kellene bankot robbantani, mégis korrekt szintet hozna az egységbe. Akár Cameron Fleming, akár Chris Hubbard jó igazolás lenne, persze ha nem szállnak el az értük fizetett pénzzel. A baloldali tackle pedig maradhatna a draftra, akár a második körös pickjükkel is, vagy…

 

…ha a Bills bepróbálkozik a Giantsnél az 1/2-ért, a csomagban pedig Cordy Glenn is szerepet kapna. Bár sokan nem, én még mindig nagy esélyt látok erre, és ha a Bills hajlandó egy valag picket beáldozni ezért, akkor Gettleman el fogja fogadni. Ha bejönne a csere, akkor az új egység a Glenn – Norwell/Újonc – Jones – Fluker – Fleming/Hubbard ötösből állna, ha nem, akkor pedig az Újonc – Norwell – Jones – Fluker – Fleming/Hubbard ötösből. Egyik sem lenne a liga történelmének legjobb támadófala, de az idei után ez nem kis szintlépés lehetne.

 

Norwell és az új tackle kb el is vitte a költenivaló felét, szóval innentől csínján kell bánni, ha a Glennes rész is teljesül, akkor főleg. Hiszen lyukas még a linebacker sor és a cornerback szekció is, viszont nem ide fog érkezni a következő erősítés. Jerick McKinnon ugyanis újraegyesülhet korábbi támadókoordinátorával, ezzel egy újabb fegyverrel gyarapodhat Manning arzenálja. Nem a legégetőbb need egy futó, az idei év után vélhetően nem is lenne olcsó, de számomra annyira adja magát ez a szcenárió, hogy nem hagyhatom ki, elnézést a Giants fanatikusoktól.

 

A védelembe továbbra sem érkezett senki, és én max egy közepes nevű érkezőre számítok, ő is a cornerback sorba. Ennek a csapatnak ugyanis most arra lenne szüksége, hogy a támadósorát a lehető legjobb emberekkel erősítse meg, és ha kell, akkor kerüljön rengeteg pénzbe az a fal. Anélkül ugyanis sem passz-, sem futójáték nincs, és hát valamit valamiért. Két éve a védelembe lett egy konténernyi pénz invesztálva, hogy szotyiért játszó falemberek blokkoljanak Mannignek, most fordítva kellene történnie.

 

 

Összegzés

 

Ha a fejemhez vágjátok, hogy most eltértem a realitások talajától, teljes mértékben egyet fogok érteni. Viszont megtippelni, hogy vajon melyik úton kezd el haladni Gettleman szinte lehetetlen, így én most “kiéltem” magam. Bár a védelmet még lyukasabbá tettem így, a támadósornak szüksége van ilyen erősítésekre, a csere után megszereztt pickeket pedig be lehet fektetni a védelem megerősítésére, hiszen DE, LB és CB sorba is elfér a mélyítés vagy a kezdőposztok feltöltése. Ahogy a címben is utaltam rá, Gettleman megfejelheti a reset gombot, és én szurkolok, hogy tegye meg, hiszen ez előhozza a mindenkori Football Manager fanatikusokat az amerikai futballba.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!