Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Courtland Sutton

Egy rémesen gyenge WR-classban kiemelkedő elkapó Sutton, akit az első kör végére, második kör elejére várnak, és senkit nem lepne meg, ha például a Colts húzná őt ki. Sutton fizikumában minden megvan, hogy célirányosan fejlődve komoly névvé váljon.

Sutton háromcsillagos safetyként (!) került ki a gimiből, egy sérülés miatt kihagyott évet leszámítva azonban végig elkapót játszott. Fizikálisan és ösztönösen megvannak a képességek, viszont sok technikai elemét még nem ismerni a focinak, mivel egyetemen nagyon speciális szerepben játszatták. Nagy intervallumban mozognak a lehetőségei, rookie évében 1000+ yardos szezontól 300 yard alatti szezonig bármit el lehet képzelni neki. Egy fejlődésben lévő, későn érő játékos, akivel még sokat kell dolgozni.

Erősségek

Sutton kapcsán a legtöbbet a fizikumával és annak kihasználásával foglalkoznak. A mozgáskoordinációja páratlan, fluid mozdulatai vannak, és kecsesen mozog – mindez annak fényében, hogy mekkora, egészen parádés. A kitérési képességei az égben vannak, nem véletlen, hogy elsősorban elkapás utáni yardokkal hozta össze az elmúlt két évében a 2333 yardját. Ezen a téren tényleg egy szörnyeteg, láttam már több helyen YAC MONSTER, vagyis Elkapás Utáni Yard Szörnyetegként emlegetve. Kicsit lehetne izmosabb, most 193 cm, 99 kg, de így is megnyeri a belharcokat a DB-k ellen, ebben elsősorban a felsőtestének jó kihasználása és a széles elkapási tartománya segíti. (Előbbi nagyon hasznos a futásblokkolásnál is, rendszerint csípőből is meg tudja forgatni a védőket.)

Kiváltképp szereti a labdát a stab & secure módszerrel elkapni, vagyis az utolsó pillanatban, kobraként csap le a labdára, és gyorsan húzza be azt. Elkapás után nagyon jó a mozgása, képes hirtelen megállni-újraindulni, ennek megfelelően ha van egy kis tere, félelmetes mennyiségű problémát okozhat az ellenfeleknek. Fizikuma ellenére nem lenne meglepő, ha nem a szálfaméretű X-elkapóként játszatnák (Julio, Moss, Evans), hanem rövidebb útvonalakon a linebackerek közé küldenék őt, akiknek a bokáit meg tudná ropogtatni pár mozdulattal. A fentieknek megfelelően amúgy tökéletes Red Zone-célpont, hiszen szűk térben képes megtévesztően mozogni, és hozza a test-test elleniket nagy részben.

 

Na ez az isteni Sutton. Scrimmage mögötti passzból megy 23-25 yardot, miközben lényegileg egy darab blokkolója volt 3-5 védőre.

 

Gyengeségek

Nem véletlenül említettem a speciális szerepet a bevezetőben. Sutton elsősorban screen, curl, és comeback útvonalakon volt használva, vagyis csupa olyan, ahol nem kell másodperceken keresztül vernie a védőjét, és kevésbé fontos a jó időzítés, és a védők útvonal közbeni megetetése, mint a többinél. Az útvonalfutása elég sok kívánnivalót hagy maga után. Egy sebessége van csak, ami nyilván akkor gond, ha nem screent kell futni, illetve nincs dinamika az útvonalak töréseiben, tehát amikor le kéne lépnie az ellenfelét. Amikor hosszabb utat fut, sokszor lekési a snapet, és hagyja magát emberezésnél lenyomni az útvonalról. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy nem tud konzisztensen távolságot tartani a védőtől, és pont ezért ő maga hoz létre sok 50/50-helyzetet.

Az elkapási technikája gyors, viszont hanyag. Magas elkapásnál (mellkas és fölötte) sokszor képtelen pontos kézpozíciót felvenni, ezzel kiüthető/elejthető helyzeteket hoz létre. Az elkapási pozíciót is sokszor eltéveszti, mellkasra érkező labdákat próbál kanalazni, és térdre érkező passzokat próbál nyitott tenyérrel elkapni. A fizikalitása számos hibát elfed. Az útvonalak elején nem tudja elrejteni, hogy mit fog futni, nagyon sok nyomot ad a védőnek, hogy az leszűkítse, mit kell csinálnia. Több meccsen is látni tőle, hogy nem fókuszál eléggé, nem tesz bele eleget, ami azért veszélyes, mert nem feltétlenül jelenti azt, hogy az attitűdjével vannak gondok, simán lehet egy lassú feldolgozási képesség hatása is, ami sokkal veszélyesebb hosszú távon. Az attitűddel önmagában sincs minden rendben, a trash talkkal nem tud mit kezdeni, számos alkalommal volt teljesen felesleges OPI-ja és UNR-je.

 

Igen.

 

Hagyja késleltetni magát a CB által, akit kicsit sem tudott megzavarni a snap utáni lépéseivel.

 

Sutton mellé nagyon kelleni fog egy jó QB és egy jó edző, ha ezeket megkapja, akkor szépen lassan, az első pár évében komolyabb technikai munkába is beletaníthatják, és ha nem is lesz olyan jó, de felhasználásában és játékképében Julio Jones válhat belőle. Rettentő sokat kell tanulnia, de nem véletlen, hogy így is az idei legjobbak között emlegetik a nevét a posztján. Se a Colts, se a Falcons nem lőne félre nagyon, ha vele erősítenék meg a szegényes elkapósorukat.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!