Connect with us

Minden ami NFL

10+1 alkalom, mikor irányító/futó helyett valaki más is lehetett volna MVP

Az MVP címet az esetek nagy többségében irányító vagy futó kapja. Ezt az elismerést 1957-ben vezették be, és azóta mindössze 3 alkalommal fordult elő, hogy nem egy irányító vagy egy futó vihette haza a trófeát, pedig számtalan alkalommal kaphatta volna valaki más poszton játszó személy is. Ezekből jöjjön egy rövid válogatás.

Ezeket az eseteket három csoportban fogom bemutatni, kezdve az elfogadható döntésekkel egészen az arckaparósig haladva.

[ppp_patron_only level=”4″ silent=”no”]

 

I. csoport: A balszerencsések

Ebbe a csoportba olyan esetek kerültek be, mikor egy nem irányító/futó játékos valami egészen elképesztő teljesítményt nyújtott, de balszerencséjükre abban az évben a csapatuk nem volt elég jó, és nem mellesleg egy irányító/futó is rekordokat halmozott.

10. 1984
Aki kapta: Dan Marino, QB, Dolphins
Aki még kaphatta volna: Mark Gastineau, DE, Jets; és Kenny Easley, S, Seahawks

Mark Gastineau 1984-ben 22 alkalommal vitte földre az ellenfél irányítóját. Hatalmas teljesítmény volt, és sokáig az általa szerzett 22 sack volt a rekord, amit csak 2001-ben sikerült megdönteni. A másik nagyszerű védő abban a szezonban pedig Kenny Easley volt, aki a szezon során 10 INT-t is begyűjtött, ráadásul kettőt vissza is hordott ezekből. Mindketten MVP teljesítményt nyújtottak, de 1984-ben Dan Marino ellen egyiküknek sem volt esélye. A Dolphins irányítója 5084 yardot és 48 TD-t passzolt, ezzel a teljesítménnyel pedig senki nem vehette fel a versenyt. Mind Gastineau, mind Easley megérdemelte volna az MVP címet, de balszerencséjükre valaki más még náluk is jobb volt.

9. 2001
Aki kapta: Kurt Warner, QB, Rams
Aki még kaphatta volna: Michael Strahan, DE, Giants

És ha már szóba került az előbb Gastineau rekordja, egészen 2001-ig kellett várni, míg valakinek sikerült ezt megdöntenie, és ez a valaki a Giants védője, Michael Strahan volt. Strahan 2001-ben 22,5 sacket gyűjtött be, és ehhez még társult 6 kierőszakolt fumble is. MVP forma? Az. Csak sajnos a Giants nem volt jó csapat, 7-9-cel zárták a szezont, és egy playoffba nem bejutott csapat játékosának nem szokás MVP címet adni. Főleg akkor nem, ha a Greatest Show on Turf irányítója, Kurt Warner a másik lehetőség. Warner 2001-ben majdnem elérte az 5000 yardot (170 yard hiányzott), és a 14-2-es Rams vezéreként nem nagyon volt kérdéses az ő MVP díja. Talán ha a Giants bejut a playoffba, akkor el lehetett volna gondolkodni azon, hogy Strahan kaphatná-e. Így viszont nem.

8. 2012
Aki kapta: Adrian Peterson, RB, Vikings
Aki még kaphatta volna: Calvin Johnson, WR, Lions

Megatron 2012-ben megállíthatatlan volt. Ami labda felé repült, azt ő megfogta. A szezon végén pedig új rekordot állított fel 1964 elkapott yarddal. Majdnem 2000 yard! Ez még futóknak is alig-alig jön össze, nemhogy egy elkapónak. Sima MVP…

… lenne, ha a Lions esetleg nem 4-12-vel zárt volna. Hiába Megatron emberfeletti teljesítménye, egy 4-12-es csapat játékosának nem adnak MVP címet. Főleg akkor nem, ha a Vikingsnál ott van Adrian Peterson, aki 2097 yardot futott. És nem mellesleg bejuttatta a csapatot a rájátszásba. Pech.

7. 1964
Aki kapta: Johnny Unitas, QB, Colts
Aki még kaphatta volna: Paul Krauss, S, Redskins

Paul Krauss a Vikings legendás safetyje a karrierjét a Redskins csapatánál kezdte meg, és már mindjárt az újonc szezonjában letette a névjegyét: 14 mérkőzésen 12 INT-t szerzett. Majdnem mérkőzésenként egyet. Hihetetlen teljesítmény volt. Balszerencséjére a Redskins 6-8-al zárt, ami értelemszerűen nem ért playoff helyet, illetve újonc is volt, és újoncnak sem gyakran adnak MVP címet. Ráadásul ott volt még Johnny Unitas is, aki 2824 yardot és 19 TD-t passzolt. Elsőre nem nagy számok, de a ’60-as években annak számítottak. Hiába a 12 INT, ha nincs playoff és még újonc vagy, akkor ne álmodj az MVP-ről.

6. 2014
Aki kapta: Aaron Rodgers, QB, Packers
Aki még kaphatta volna: J.J. Watt, DE, Texans

Ezt azt hiszem nem nagyon kell bemutatnom. Watt mindig is egy félisten volt, de 2014-ben egy új szintre emelte a játékot. Nem elég, hogy védőként 20,5 sacket szerzett, de még a támadók között is feltűnt TE-ként, ahol ráadásul 3 TD- szerzett 3 elkapásból. Mi ez, ha nem MVP teljesítmény? És itt jön a probléma, hogy a Texans ugyan 9-7-tel zárt, de nem jutott be a rájátszásba. Így pedig nehéz. Rodgers pedig nem elég, hogy playoffba juttatta a csapatát, de tette mindezt 38/5 TD-INT mutatóval. Így pedig viszonylag gyorsan eldőlt ez a kérdés is.

II. csoport: A keserűek

A következő csoportba azok az alkalmak kerültek be, amikor egy nem irányító/futó játékos hozott MVP teljesítményt, a csapata is bejutott a rájátszásba, és az adott év irányító/futó felhozatala sem volt annyira erős. Végül mégis egy irányító/futó kapta meg az MVP címet, pedig ezúttal lett volna egy jobb választás is.

5. 1981
Aki kapta: Ken Anderson, QB, Bengals
Aki még kaphatta volna: Emerson Walls, CB, Cowboys; és Ronnie Lott, CB, 49ers

1981-ben a Bengalsnál végre összeállt minden, és hosszú idő után megnyerték a csoportot. Ezt a diadalt pedig nagyrészt annak köszönhették, hogy Ken Anderson 3754 yardot és 29 TD-t passzolt. Na, ezek már szép számok, főleg a ’80-as évek elején. Csakhogy nem Anderson volt az egyetlen opció az MVP-re abban az évben. Emerson Walls a Cowboys CB-je például 12 meccseen lépett pályára, és ez alatt a 12 meccs alatt 11 INT-t szerzett. Ismételten csak, majdnem minden meccsen egyet. De ott van még Ronnie Lott is, aki ugyan csak 7 INT-t gyűjtött, de abból hármat visszahordott TD-re. Végül egyik sem volt elég arra, hogy megszorongassák Andersont, hiába jutott be mindkét védő csapata a playoffba.

4. 1990
Aki kapta: Joe Montana, QB, 49ers
Aki még kaphatta volna: Derrick Thomas, LB, Chiefs

Derrick Thomas a Chiefs másdoéves LB-je 1990-ben 20 alkalommal vitte földre az ellenfél irányítóit. A 10. héten egymaga 7 sacket gyűjtött be, ami máig rekord. Ja és nem mellesleg még 6 kierőszakolt fumble is ott volt a neve mellett. Nagyszerű teljesítmény, ami ráadásul playoffot is ért, mert a Chiefs 11-5-tel bejutott a rájátszásba, nagyrészt az ő teljesítményének köszönhetően. Mégsem ért MVP címet, mert azt Joe Montana kapta meg, aki 3944 yardot és 26 TD-t passzolt abban a szezonban. Nem mondom, nem rossz számok, de őszintén semmi eget rengető. Mégis többet ért, mint a 20 sack és 6 fumble.

3. 2008
Aki kapta: Peyton Manning, QB, Colts
Aki még kaphatta volna: Ed Reed, S, Ravens

Manning 2008-ban két térdműtét után tért vissza, és bár nehezen kezdte a szezont, de azért így is felpakolt a táblára 4002 yardot és 27 TD-t. Ezek sem rossz számok, de komolyan MVP-t érdemeltek? Hát esetleg akkor, ha tényleg nem volt senki más, akinek még adni lehetett volna. A helyzet pedig az, hogy volt más opció. Ed Reed ugyanis 2008-ban 16 leütött passz mellett 9 INT-t, és 1 fumble-t jegyzett. Ja és nem mellesleg 3 TD-t is, többek között egy 107 yardosat. Szép Manning térdműtét utáni teljesítménye, de Ed Reed a posztjához mérten nagyobb szezont futott. Kár, hogy a safety pozíciót ennyire lenézik.

2. 1985
Aki kapta: Marcus Allen, RB, Raiders
Aki még kaphatta volna: Richard Dent, DE, Bears

Az 1985-ös Bears védelmét szerintem senkinek nem kell bemutatnom. Minden idők egyik legjobb védelme volt, ami rettegésben tartotta az ellenfél irányítóit. Az a védelem tele volt kiváló tehetségekkel, és még ebből az egységből is kiemelkedett Richard Dent. Dent abban az évben 17 sacket szerzett, 7 fumble-t harcolt ki, és még 2 INT is összejött neki, amikből egyet vissza is hordott. Ezzel szemben ott volt Marcus Allen, aki 1759 yardot és 11 TD-t futott. Ezekhez társult még 555 elkapott yard +3 elkapott TD. Szóval Allen nem érdemtelenül kapta meg az MVP címet, de szerintem Dent teljesítménye sokkal inkább lehengerlő volt. Na sebaj, ha az alapszakasz MVP címét nem is, de a Super Bowl MVP címét azért megkapta.

És akkor idetenném azt a bizonyos ráadás alkalmat, ami abból a szempontból lóg ki a sorból, hogy itt nem egy irányító/futó kapta az MVP címet, de mégsem értek egyet a döntéssel.

+1. 1982
Aki kapta: Mark Mosley, K, Redskins
Aki még kaphatta volna: Emerson Walls, CB, Cowboys; és Wes Chandler, WR, Chargers

1982-ben a nagy játékossztrájk miatt csak 9 meccset tudott lebonyolítani a liga. 9 meccsen értelemszerűen senki nem tudott 1500+ yardot futni, vagy 4000+yardot passzolni, így megnyílt a lehetőség a többi poszt előtt is. A végső befutó pedig kisebb meglepetésre egy kicker lett. Mark Mosley abban az évben 20/21 volt a mezőnygólok értékesítésében, és több alkalommal is az ő utolsó másodperces mezőnygóljával nyert a Redskins. Nem érdemtelen az ő MVP címe. Mégis felmerül a kérdés, hogy tényleg nem volt senki más? Tényleg nem tudott 9 meccs alatt senki sem maradandót alkotni? A helyzet az, hogy tudott. Ott van például Emerson Walls ismételten, aki 9 meccs alatt szerzett 7 INT-t. De talán ennél is kiemelkedőbb Wes Chandler, aki 1032 yardot és 9 TD-t kapott el. Ja és ezt ő 8 mérkőzés alatt hozta össze, mert egyet ki kellett hagynia. Szóval adott egy CB, aki majdnem minden meccsen INT-t szerzett, és adott egy WR, aki meccsenként 120 yardot és 1 TD-t átlagolt. De úgy tűnik egyik teljesítményre sem figyelt fel senki, szóval megkapta a kicker. Ez van.

III. csoport: Az érthetetlenek

Ezt egyszerűen muszáj voltam elvonatkoztatni az eddigiektől, mert ilyen szintű szűklátókörűséget ritkán tapasztalni. Még mindig kaparom az arcom ettől a döntéstől! Na de miről is van szó?

1. 1987
Aki kapta: John Elway, QB, Broncos
Akinek kapnia KELLETT volna: Reggie White, DE, Eagles; és Jerry Rice, WR, 49ers

Oké, kezdjük Elwaynél. 1987-ben megint volt egy kisebb sztrájk, ami miatt a kezdőjátékosok csak 12 meccsen léphettek pályára. Elway ezen a 12 meccsen 3198 yardig és 19 TD-ig jutott el, amihez 12 INT társult. Hát ja, nem éppen MVP számok, még akkor sem, ha csak 12 meccs állt a rendelkezésére. Igaz volt még 4 futott TD-je is, de azért ez nem egy eget rengető statisztika. De oké, el tudom fogadni ezt a díjat. Viszont csak abban az esetben, ha tényleg nem volt senki más, aki megkaphatta volna. És hát volt. Nem is egy. Nem is akárkik.

Először is itt van Reggie White, aki ez alatt a 12 meccs alatt ért el 21 sacket és erőszakolt ki 4 fumble-t. Csak viszonyításképpen egy évvel korábban a Giants LB-je, Lawrence Taylor 20,5 sackkel lett MVP, amit 16 meccsen gyűjtött be. De oké, az Eagles 7-8 lett, playoffba nem jutó csapat játékosának nem jár az MVP. Ezt még el tudom fogadni. De Rice-ra nincs mentség.

Jerry Rice ugyanis 1987-ben 22 TD-t kapott el. Huszonkettő TD. Tizenkét meccsen. Meccsenként majdnem 2 TD. Hát mi ez, ha nem MVP teljesítmény? Tud egy elkapó ennél dominánsabb lenni? Rice konkrétan több TD-t kapott el, mint ahányat Elway passzolt. Érthetetlen számomra, hogy Rice hogy nem lett MVP abban az évben. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a 49ers gyenge csapat lett volna. 13-2-vel ők voltak a legjobb csapat az NFL-ben. Sok esetet lehet látni arra, hogy az MVP cím esetén a döntéshozók csak irányítóban és futóban gondolkoznak, de ezt a szintű szűklátókörűséget már tényleg nem lehet magyarázni. Sok korábbi döntést meg lehet bocsátani, de ezt nem. Erre a döntésre egyszerűen nincs magyarázat.

Ez lenne az én listám azokról az alkalmakról, mikor szerintem egy adott irányító/futó helyett választhattak volna mást is az MVP címre. Ha nektek vannak még további jelöltjeitek, vagy csak nem értetek egyet velem, akkor nyugodtan leírhatjátok kommentbe.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!