About the author

29 Comments

 1. 1

  Arnold Patsenegger

  Számomra az egyetlen tanulság,hogy BB-nek még mindíg igaza van. (Lásd Butler) ? Bocsi tudom ,hogy nem teljesen ide tartozik ?

 2. 2

  Hobgoblin

  Erdekes kerdes, szerintem az a dilemma fo oka hogy (ahogy nagyon szepen levezetted), jelenleg kicsit kulonleges a CB-piac mert keves a valoban elit corner de viszonylag sok eleg jo van. Ehhez hozzajon hogy hagyomanyosan a cornereket a legnehezebb ertekelni mert az o esetukben az az idealis ha felejuk se megy a labda, de azt nehez jol kifejezni szamokkal. Ezt pl hasonlitsuk ossze a qb-piaccal ahol mindenre van pontot mutato es viszonylag konnyen be lehet sorolni a qb-ket az elittol a kozepesig.

  Viszont a jovore nezve szerintem jo kilatasaik vannak a cornereknek. Ha tovabbra is a passzjatek fele tolodik a liga akkor ertelemszeruen egyre tobb szerepuk lesz ami a szamaikon ronthat (megiscsak konnyebb shutdown cornernek tunni ha meccsenkent egy-ket passz jon csak feled, de ha a playek 65%-a passz akkor torvenyszeru hogy tobb target es tobb elkapas lesz meg a legjobbak mellett is). De ertelmes edzok tudni fogjak hogy ki jo es ki nem es hogy mennyire fontos hogy az elkapok ne legyenek folyton uresen es rizikosabb dobasokba kenyszeritsek az iranyitokat. Az idei Saints jo pelda erre, a legnagyobb lyuk a CB2 helyen van, ha lenne meg egy Lattimore-szintu cornerunk akkor nagyon nehez lenne barkinek is megverni ezt a csapatot. Ha viszont Lattimore-nak baja esne akkor nagyon gyorsan a 2016-os es korabbi Saintset latnank, 500 folotti hozott rs engedett yarddal meccsenkent. Ja, es Belichick sem veletlenul fizetett Patshez kepest nagyon sok penzt Gilmore-nak.

 3. 3

  Debreceni József

  Szerintem is ugyanúgy el fog értéktelenedni. A shutdown cornerek ideje ugyanúgy lejár mint a gunslinger qb-é is, de az elit wr-eké is le fog. Már nem az van hogy az edző azt várja el hogy a qb oldja meg ha nyomás alatt van és dobja fel a labdát 40 jardra, a sztárelkapó meg oldja meg és húzza be, az ilyenek miatt kellettek a shutdown cornerek mint Revis, Sherman, Peterson. Ma már az van hogy úgy alakítják magát a rendszert hogy az emberi tényezőt egyre jobban kiveszik, egyre jobban a mismatcheket keresik, nem az elkapónak kell magát üresre játszania hanem a play már úgy van megszerkesztve hogy ha jól futja üresre játssza magát. Egyre inkább “eliparosodik” és egyre kevésbé kell a kiemelkedő atletikus képesség bizonyos posztokon, ilyen a safety, corner, elkapó.
  Bizony én is azt mondtam hogy BB hibát vétett amikor elengedte Butlert, de kiderült hogy igaza volt. Peterson bárkit levesz a pályáról de ha a gameplan olyan hogy más elkapókra, TE-re, RB-re épül akkor pont semmit nem ér a teljesítménye a csapata ugyanugy kikap. Kíváncsian várom higyan reagál az elkövetkező években a defense a mostani offense átalakulásra.

 4. 4

  csak ezt ne

  Butlert eléggé megtörte, hogy BB odavitte nagy pénzzel Gilmore-t, miután 2 évig elég jó teljesítménnyel első számú cb volt a csapatnál. Ez meg az ügynökének volt “köszönhető”, aki folyamatosan fűtötte Butlert, hogy követeljen ő is nagy szerződést. Ezért BB egyértelműen leírta Butlert, aki ráadásul 2017 nagy részében pocsék teljesítményt is nyújtott. Hiányzott (a mai napig hiányzik a játékából) a totális fókusz és tűz, amivel komoly elkapókat tudott elég jó semlegesíteni, a korlátai ellenére is.

  Aztán jött az ominózus SB ami máig is tüske a köröm alatt, mert így magyarázat nélkül, sosem lehet majd teljesen megemészteni azt a agyalázatos teljesítményt amit BB védelmi oldalon összerakott. Nemcsak Butler hiánya (aki addig 90% fölött fenn volt a snappeknél), hanem a teljes védelemre gyakorolt negatív hatása volt az, aminek következtében TB legjobb SB teljesítménye ellenére vereség lett. Ez nagyon nevetségessé teszi a tételt, hogy BB-nek mindig igaza van. Tudta mindenki, hogy nem lesz hosszabbítás vele, de ez a beöltöztetem, de nem játszatom, még akkor sem amikor egyértelmű, hogy kellene legalább próbálkozni vele, ez örökre egy koszos folt marad BB amúgy csillogó karrierjén.

 5. 5

  Arnold Patsenegger

  Most leírtál egy csomó dolgot amit eddig is tudtam ?.

  A Super Bowl dologhoz annyit,hogy az Eagles O. olyan szinten jó volt,hogy a Pats. D-nek esélye sem volt. Tök mindegy, hogy Butler játszik vagy sem. Amúgy nem akarom bántani Butlert de amilyen szinten játszott tavaly nem is értem,hogy kaphatott ekkora szerződést. Gyakorlatilag folyamat szarrá égették és gyanítom,hogy az Eagles is megégette volna.

  Szerintem Butlerből nem a tűz meg a totális fókusz hiányzik… Egyszerűen a képességei és az adottságai hiányoznak. Inkább pont,hogy az akarat erelye és a bizonyítási vágya volt az ami adott annyi extrát,hogy kiküszöbölje a hiányosságait. Nagyon Nagyon megszerettem Butlert mert nekem egy hős amiért megnyerte azt a Super Bowlt! De benne ennyi volt…

 6. 6

  fullánk

  Én imádtam a srácot, mert őt a szíve hajtotta. Nem CB1 sőt talán még nem is CB2, de ha jól használják elit kozeli lehetne a teljesítménye. Őt az edzők, és a játékrendszer tették annyira jóvá amennyire annak látszott. Ugyanúgy mint Nate Soldert vagy anno Cassel-t. Ahogy azért látszik annyira jónak több kukázott játékos. A Pats minden csapategységét rendszerben jatszatja, a meglevő emberanyagjaval próbál az ellenfélre szabott játékot játszani. A Butler SB padoztatás egy fájó pont. Nem azért mert vele lehet jobb lett volna, hanem mert ő volt az akit négy éve becseréltek egy másik SB-ra és ott sokszor kapálózva és csúszva-mászva a végjátékban villantott. Megérdemelte volna búcsúzásra.
  Viszont nem gondolom hogy most ezért játszik úgy ahogy. Egyszerűen CB1-nek szerződtette a csapat és ezt várják tőle. Nem a képességei alapján használjak.

 7. 7

  alatriste

  Pass rusher és CB a védelem premier posztjai. És bár a CBk esetében nagyobb a forma ingadozás mint az Edge-nél, a legjobbakat meg fogják fizetni.
  Tre’ remek példa. Én odamegvissza voltam tőle mint prospect, igazságtalannak tartottam, hogy tavaly majdnem minden rivaldafény Lattimorenak jutott. Később ez lehet, hogy fordulni fog, de 2 évet nézve eddig White nyújt jobb és főleg kiegyensúlyozottabb teljesítményt.
  Van most 3-5 olyan fiatal CB, aki biztos vagyok benne, hogy meg fogja ugrani a Norman határt.
  Talán az mondható el, hogy csak 1 jó év alapján inkább fognak megfizetni egy pass rushert a GMek mint egy CBt. Egyszerűen mert az NCAA több jobb CBt ad akik azonnal képesek magas szinten játszani mint Edge játékost. De aki valóban top az meg is fogja kapni a top pénzt szerintem.
  Ha 19ben talán nem is (valóban kevés a top, fiatal (maaax Darby)), 20ban akár több CB is rekordott dönthet. Ramsey, X. Howard, Will Jackson, (Fuller) sorból több is esélyes. Az öregek irányában viszont valóban szerintem is óvatosabban lesznek a GMek. Harris Jr, J. Smith, Talib stb 30 fölött már szerintem bőven nem lesz rekordközelbe.

 8. 8

  acsdav2

  Viszont NFL szinten kiemelkedő rendszert kialakítani kevés edző tud. Szerintem a 32 csapatból, jó ha 8 van. A maradék 24-nek marad az, hogy kellenek az atletikusan kiemelkedő játékosok és megfizetik őket.

 9. 9

  acsdav2

  “Tök mindegy, hogy Butler játszik vagy sem. ”
  Na ez az amit nem tudhatsz biztosra.

 10. 10

  Debreceni József

  Ezt mondtam volna én is a szezon előtt, de nekem úgy tűnik hogy jelenleg az OC-k (legalábbis akik értik is a dolgukat) egyre inkább úgy alakítják a rendszert hogy nem elit elkapókra építik hanem olyan ökoszisztémát hoznak létre amiben egy “átlagos” elkapó is lubickolhat. Úgy van az egész kitalálva hogy az ellenfél gyengeségeit kihasználja, az erősségeit meg elkerüli. Ilyen rendszere van a Ramsnek ahol 3 nagyon jó de nem elit elkapó plusz egy kiváló futó akinek tökéletesen blokkol a fal gyakorlatilag mint az úthenger megy át mindenkin, de hasonló a rendszer a Chiefsnél is (sokkal több college play-el), nagyon hasonló a Vikesnál is, de a 49-ersnél is ebbe az irányba mozognak, a Saints is zakatol amióta megjelent Kamara és Brees vállán kicsit kevesebb a teher. Ezek mint új elgondolások, a támadó foci teljes ujradefiniálása az NFL-ben amire a védelmek egyelőre nem találják a választ.
  Hiába van 1 (Peterson) esetleg 2 jó cornered (Bouye-Ramsey), ha a slot-ból ugyanolyan veszélyes az elkapó, a futó is bármikor ki tud menni elkapóba és a TE-k is egyre inkább elkapó mint blokkoló feladatot látnak el. Nem véletlen hogy a linebackerek is egyre vékonyabb de gyorsabb emberek. A régi btusztolós focinak végképp leáldozott, legalábbis egy ideig biztosan.

 11. 11

  csak ezt ne

  Ugyan már! Az Eagles O. Jól játszottak tényleg de a mi védelmünk meg SB szinthez képest fájdalmas módon szánalmasan. Az Atlanta O egy évvel korábban legalább ilyen jó volt (valójában jobb), mégsem égették szénné a Pats D-t.

  Butler nem csak egy játékot hajtott végre, de a 2015-ös és a 2016-os évben egyértelműen az első számú CB volt. Ráadásul elég gyakran első számú WR-re tették rá emberezni egy az egyben. Beckham például mindjárt megégette az elején egy nagy játékkal aztán ezután simán leszedte a pályáról. Úgyhogy azért valamit csak tudott.

  Aztán a 2017-es évben amikor már tényleg gyengén játszott (a fókusz és a tűz hiányában) csak egy meccsel hamarabb, a konferencia döntőn kulcs volt, hogy rendszeresen elküldték a 2. félidőben bliccelni és így döntő játékokat csinált.

  BB csúnyán bukta el azt a döntőt ezzel a lépésével, teljesen biztos vagyok benne, hogy a megszokott felállásában a védelem nem a szeptemberi formáját hozza, de ami igazán fáj az az, hogy nem tárták fel a szurkolók számára, hogy mi volt az oka ennek a katasztrofális döntésnek.

 12. 12

  acsdav2

  Pont ez a lényeg, amit az első mondatban leírtál. :) “Akik értik a dolgukat” Ebből van kevés. Én az általad említettekhez még a Pats-et és az Eaglest tenném hozzá és akkor is csak 7 csapatról beszélünk a 32-ből.

 13. 13

  Debreceni József

  De ők nagyon sikeresek, erősen csodálkoznék ha a GM-ek nem arra törekednének a következő 2-3 évben hogy ugyanolyan edzői gárdát hozzanak össze. Fiatalok akik nem a régi iskolát képviselik mernek újítani és a College-ből atvenni dolgokat. Browns, Bucs, Jets, Giants, Lions, Texans, Ravens, Broncos, Cowboys, Cardinals, mind olyan csapatok ahol nem lennék meglepve ha HC és /vagy OC csere lenne év végén. Ha igen és a GM-nek van esze akkor újít és halad a trendekkel. Máris több mint a fele a csapatoknak átáll, szóval a védelmeknek is reagálnia kell. Legalábbis én így látom, aztán Malcolm Butlernél is azt hittem hiba volt elengedni és majd jól megmutatja?

 14. 14

  acsdav2

  Igen, de ha már a csapatok nagy részének lesz ilyen edzője, aki képes ilyen rendszert kialakítani, akkor megint lesz valami újítás ami sikeres és akkor megint el indul ez a folyamat, hogy csak kevés csapat játszik ebben a rendszerben és a többiek futnak utánuk. Szóval ez sose fog véget érni. :D Viszont nagy kérdés, hogy ez mennyi időt vesz igénybe. Mert ha megnézzük még mindig van csapat aki többet fut, mint passzol.

 15. 15

  acsdav2

  Hát az engedett passer rating szerintem elég jó mutatószám. Ha aszerint rangsoroljuk a cikkben felsorolt játékosokat, akkor reális sorrendet kapunk.

 16. 16

  acsdav2

  1. Először is köszönet a cikkért, mert színvonalasra sikerült és jó volt olvasni. :)
  2. Viszont azért van olyan része, amivel nem tudok egyetérteni.
  “és hiába kapott csak 189 yardot róla a Cardinals, ha annak a fele elkapás után született.”
  És az miért lenne gond? Ha ezek nem missed tackle-ök miatt alakultak ki, akkor nem jelenthető ki biztosra, hogy Peterson rossz a játék ezen elemében.
  “még a bűn rossz Butlernek is van olyan eleme a játékában, ami a vizsgált játékosok közül jónak számít, így nehéz egyértelműen azt mondani, hogy nem éri meg nagy pénzt fizetni cornerbackekért”
  Ugyan ez. Közel sem biztos, hogy Butlert dicséri az alacsony YAC.
  “Mint ahogy arra sem született még definíció, hogy melyik statisztikát tekintsük a prioritásnak egy cornerback esetében”
  Hát az engedett passer ratingnél szerintem nincs jobb mutatószám. Legalábbis ha a cikkben említett játékosokat aszerint tesszük sorrendbe, akkor reális eredményt kapunk az idei teljesítményükről.

 17. 17

  chester

  Itt van a sorrend a legjobb CB-kről engedett passer rating alapján minimum 20%-os coverage snapekkel. Azért itt is akad egy-két olyan név, akiről eszembe nem jutna, hogy őt top 25 CB-nek gondoljam.

  https://uploads.disquscdn.com/images/06ed1ef0102fa9d7ac5413e613749a8e0fd2be13a7ea82ad348dc4efbdfc8ba7.jpg

 18. 18

  Arnold Patsenegger

  Azt sem ,hogy bármit is számított volna ha ott van. Soha nem tudjuk meg.

 19. 19

  Arnold Patsenegger

  Látom ezt a döntőt mindenképp BB bukta el.

 20. 20

  Nyílméregbéka

  Igen

 21. 21

  Nyílméregbéka

  Azért elég sanszos, hogy sokkal jobb teljesítmémyt nyújtott volna mint azok akik a pályán szerencsétlenkedtek a secunderyben.

 22. 22

  Debreceni József

  Nem tudom, mindenesetre izgalmas lesz hogyan alakul a sport jövője. Mondjuk én sajnálnám ha eltűnne a brusztolás hisz a látványos ütközések, futások, elkapások miatt szerettem bele ebbe a sportba. AP futásai, Polamalu ösztönös megmozdulásai, Ray Lewis félelmetes tackle-jei, Favre gunslinger mivolta illetve ugye Houston szurkolóként elsősorban Andre Johnson miatt ültem le a tévé elé. Ha a sztárok eltűnnének, a sport is kevésbé izgalmas lenne a szurkolóknak ezt meg a líga szerintem nem hagyná.

 23. 23

  csak ezt ne

  Igen. Miért ki? Annyit megnyert, hogy simán belefér a zakó is – bármikor. Ennek a mértéke és módja volt csúnya. Mint a mainak is.

 24. 24

  sgtGiggsy

  Azért akármilyen sportot nézve is többször bebizonyosodott, hogy világklasszis játékosból kategóriákkal több van, mint világklasszis szakemberből. Amíg adott esetben csak az NFL-t nézve minden skillposztra jut legalább 15-20 klasszis, hány GM-et, HC-t, vagy OC-t tudsz mondani, aki tényleg igazán top? Egy NFL szinten elvárás lenne egy GM-től, hogy jól tudja felmérni a játékosok képességeit, és ne válasszon rosszul, mégis olyan ótvar draftokat, cseréket, meg szerződéskötéseket látunk, hogy 100-ból 99 ember egy pillanat alatt megmondja, szar lesz, aztán rendszerint tényleg az is. Egy HC-tól elvárás lenne, hogy képes legyen jól szót érteni a játékosaival, kialakítson egy megfelelő öltözői kultúrát és játékrendszert, ehhez képest Hue Jackson éveken át az NFL-ben rontotta a levegőt, Jon Gruden 100 milliós szerződést kapott, Chip Kellyt meg az Eaglestől való kirúgása után azonnal leigazolta a 49ers, miután nem csak a keretet barmolta szét, hanem még a játékrendszerével is totálisan megbukott.
  A másik meg, hogy ez a mismatchek kialakítása dolog nem újkeletű ám. Sportágtól függetlenül mindig minden csapat arra megy rá, hogy kihasználja a másik gyengeségeit, miközben a saját erősségeit használja. Tehát oké, megvan a mismatchek kiépítésére kihegyezett offense, aztán valaki rájön hogy kell ezt levédekezni, és lehet is újat kitalálni.

 25. 25

  Arnold Patsenegger

  A tegnapi vereséggel ebben a vitában semmit nem támasztasz alá ?
  De engedjük el, Te nem tudsz meggyőzni Én meg nem is akarlak.

 26. 26

  csak ezt ne

  Ha akarnál se tudnál.

 27. 27

  Debreceni József

  Teljesen egyetértek, de fejétől bűzlik a hal, a bajok már a tulajdonosoknál kezdődnek. Belterjes csapat, akik csak bizonyos embereket fogadnak el és fel GM-nek és ezen emberek száma véges. De talán most, látván hogy új szelek fújnak és ezek sikeresek, talán változik valami.

 28. 28

  sgtGiggsy

  Hue Jackson épp ma kapott új állást az NFL-ben, just sayin… Semmi nem változik.

 29. 29

  Debreceni József

  Már akkor megmondtam amikor kirúgták. Mindig lesznek ortodox csapatok, legfőképp a maradi/hozzá nem értő de belepofázó tulajok miatt: Browns, Dallas, Bengals pl. De előbb-utóbb a tulajdonos is elpatkol (nem tudom szebben kifejezni magam), majd talán akkor. Egy normális managementnek 3-5 év alatt látnia kell hogy a HC filozófiája életképes-e és ennek tükrében meg kell hoznia a döntést. Ahol egy Marvin Lewis, egy Jason Garrett vagy egy Hue Jackson évekig elvan valamirevaló eredmény nélkül, ott bizony legfőképp a tulajdonosnak kellene tökösnek ÉS okosnak lennie.
  https://uploads.disquscdn.com/images/eadf5112a0f15a7dd6a2fec25b13a77efd06ff17bc9633fc08c8ef32f6a7e167.jpg

Comments are closed.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team