Connect with us

Beharangozó

Visszavesszük a földünket!

Szezon elején a legvérmesebb Redskins szimpatizánsok sem gondolták komolyan, amikor csapatukat és a „playoff” szót egy mondatban említették. A 2015-ös szezont beharangozó podcastünkben konkrétan kuplerájnak minősítettem őket és a liga legkilátástalanabb csapatai között említettem az Eric Cartman által felvirágoztatott franchise-t. Most pedig itt vagyunk januárban, az idei rájátszásban, felpattantam a Redskins bandwagonjára és arról próbálok minden kétkedőt meggyőzni, hogy Kirk kapitány az alapszakasz után a rájátszásban is sikert sikerre fog halmozni és kezdi mindezt a Packers álmainak széttörésével.

 

1801_5a

 

Mi kell ahhoz, hogy a Redskins menjen tovább?

 

1. A támadófal alapszakaszbeli teljesítményének folytatása

 

Túlságosan nagy újdonságot és okosságot nem mondok azzal, hogy a legfontosabb az, hogy Cousinsnak viszonylag nyugodt napja legyen. A hetedik játékheti meccsen végrehajtott hatalmas fordítása után szemmel láthatóan elindult valami Washingtonban. Azonban az igazi változás nem ekkor következett be, hanem három héttel később, a Saints gyepbedöngölésekor. Azóta megállíthatatlannak tűnik Cousins, 23 TD-je mellett mindössze 3-szor adta el a labdát, 72% fölött passzol és átlagban majdnem 9 yardot halad előre csapata a passzaival.

 

1129_redskins-giants-huddle_615x255

 

Ahhoz, hogy Cousins ilyen jól teljesítsen, nyilvánvalóan elengedhetetlen a támadófal jó játéka. Ha megnézzük az egységet,mindenki remekül teszi a dolgát mind futás, mind passzblokkolás terén. Trent Williams idén is az egyik legjobb vakoldali tackle ligaszinten és Morgan Moses is jól veszi fel a feléje rohanó pass rushereket és a két guard, Brandon Scherff és Spencer Long sem lóg ki lefelé. A Redskins fala mindössze 27 sacket engedélyezett az alapszakaszban (ez holtversenyben a negyedik legjobb ligaszinten) és csak 79-szer érte ütés Cousinst, ami a szintén egy elég tisztességes adat. Ezek mellett a futásblokkolásban is jók a srácok, a Redskins futásainak átlagát a középen (a center és guardok között) történő futások húzzák le nagyon, melyek során 10-szer a line of scrimmage mögött tartóztatták le a running backet és csak 11-szer szereztek first downt (a legkevesebb az összes csapat közül). Ennek oka az lehet, hogy a kezdő center, Kory Lichtensteiger még az ötödik hetet követően került visszatérős IR-re, helyét Josh LeRibeus vette át ideiglenesen, aki passzblokkolásban hozott egy vállalható szinten, de futójátékoknál nem igazán találta a helyét. Licthensteiger úgy néz ki visszatérhet, így a papíron legjobb fal nézhet szembe a Packers pass rushával.

 

Ezen a téren nem lehet túlságosan nagy probléma, annak ellenére, hogy a Packers 43 sacket szerzett az alapszakaszban (ezzel holtversenyben 3 csapattal a hetedik legjobbak) és Mike Daniels élete egyik legjobb szezonját játssza, valamilyen szinten kezelhető ez az egység. A legnagyobb kérdés ebben a párharcban, hogy a fal közepén mennyire tudják majd feltartóztatni Rajiékat a hazaiak. Ha sikerül megállítani őket, akkor Cousinsnak nyugodt napja lehet.

 

2. Figyelni a labdára.

 

A futójátékot már elővettük az előbb, hogy kevésbé eredményes, leginkább a belső futásoknál, a külsőknél még viszonylag jónak mondhatók. A Redskins turnover-mutatója +5, ami nem rossz, de ez lehetne még jobb is, hogyha nem az élen járnának az elvesztett fumble-öket tekintve. Ebből 11 van, melyből az újonc Matt Jones vállalt egyedül négyet, de Cousins sem marad el tőle a három elvesztettel. Az összes fumble tekintetében sem túl rózsás a helyzet, az előbb említett 11 bukott mellett még 15-ször került majdnem át az ellenfélhez a játékszer. Hogy a sok fumble ellenére is igen jónak mondható mutatóval állnak, az az irányítónak is köszönhető, aki – mint már fentebb említettem – az utolsó 8 hétben mindössze 3-szor, teljes szezont nézve pedig összesen 11 interceptiont dobott.

 

A védelem ilyen téren kicsit hullámzik. Interceptionöket tekintve nem emelkedik ki a mezőnyből, a Cousins által ellenfélnek hajigált labdák számának megfelelő mennyiségűt szerzett (11). Ellenben a szerzett fumble-öket tekintve a Carolina Panthers védelmével kell egy lapon említeni a Redskinst, ugyanis holtversenyben vezették a ligát mind kierőszakolt, mind megszerzett fumble-öket tekintve – előbbi számszerint 22, utóbbi 15.

 

3. Jól használni a szegény ember Gronkját.

 

Nem, nem Tyler Eifertről lesz most szó, hanem Jordan Reedről, aki az ominózus 10. hét óta megállíthatatlannak tűnik. 584 yardot és 7 TD-t szerzett 8 meccs alatt és az 1000 yardos szezon meglett volna neki is könnyedén, ha a szezon elején nem kell két meccset kiülnie. Reed mind a 7-8 yardos route-okon a legeredményesebb, de van, hogy 10-15 yardnál kapja a labdát és indul meg vele. Szintén kardinális kérdés lesz, hogy a Packers, hogy fogja tudni limitálni a tight endet.

 

hi-res-624789ff838fa09a4b7b2b53a54d5708_crop_north

 

A vendégek védelme elég sebezhető ezekkel a tight end játékokkal, Matthews nem elég ahhoz, hogy egyedül megfogja ezeket a játékokat, mellette pedig nem nagyon akad olyan, aki konstans, egy meccs teljes hosszáig képes lenne kisegíteni az 52-est. Ezért ha limitálni szeretné a Packers a Cousins-Reed összeköttetéseket, akkor gyakran kell majd a safetyknek kisegíteni a linebacker-sort. Ez részben megoldás lehet, hiszen Burnett erre alkalmas, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy Garcon, Crowder és D-Jax személyében három kitűnő elkapója van a Washingtonnak, akik az így felszabaduló teret képesek lehetnek kihasználni egy-egy hosszabb játék alkalmával.

 

desean-jackson-pierre-garcon-rob-carr

 

Ha a Redskins offense képes lesz megteremteni magának a lehetőségeket és azokkal jól sáfárkodni, akkor ez a nyögvenyelős Packers offense nem lesz képes tartani a lépést Cousinsékkal pontogyártást tekintve. A szar akkor kerülhet a puncsostálba, hogyha a Packers defense megembereli magát és szenvedni fognak a hazaiak. Ugyanis a Washington rengeteg yardot enged az ellenfeleinek, meccsenként 380 yardot, ez az ötödik legrosszabb mutató az alapszakaszban. Ebből persze nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert ez a Packers offense jelenleg két dologra alkalmatlan kis túlzással: előrehaladni és pontokat feltenni a táblára. És habár majdnem négyszer végigmennek ellenük a pályán az ellenfelek, amikor szükséges, akkor megemberelik magukat Knightonék és 23,7 pontot engednek csak – ez szintén nem annyira nagy mutatvány, de részben árnyalja a képet a Pantherstől kapott 44 pont.

 

A Redskins secondaryje ha futballban nem is, trashtalkban mindenképp a liga szűk elitjébe tartozik. DeAngelo Hall és Will Blackmon a két legbőbeszédűbb srác, de a héttől kezdve megjelent a csapatnál Cary Williams is, aki nem csak elképesztő wtf-produkcióival, de szájkaratéjával is tökéletesen beleillik a keretbe.

 

Az igazán nagy feladat a front7-re fog hárulni, akiknek a futást kell megállítani. A Packers a liga első harmadában foglal helyet ilyen téren, a Redskins viszont itt is a legrosszabbak között van. Kerriganéknek sokkal fontosabb lesz Lacyék kordában tartása, mint odaérni Rodgersre, hiszen a wisconsiniak passzjátéka a kanyarban sincs minőségben és eredményességben a Redskinséhez képest, ellenben ha a futójátékkal meggyűlik a hazaiak baja, akkor kicsit karcosabb lehet a siker.

 

0710722001420298570_filepicker

 

Ugyanerről a meccsről MZoli elvtárs írt más szemszögből ITT, az NFC másik Wild Card meccséről szóló beharangozókat ITT és ITT érhetitek el, míg ha velünk szeretnétek tölteni a Kandallóban ezt a szép vasárnap estét, akkor pedig gyertek ide.

 

gbwas

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!