Connect with us

Hír

2016-os szabálymódosító javaslatok

19 szabálymódosító javaslatot fognak hamarosan megvitatni a csapattulajdonosok. Vannak köztük jók, vannak viccesek és vannak teljesen érdektelenek is.

 

A jó kezdeményezések

 

1. Legyen mindegyik chop block illegális. Vagyis minden olyan megmozdulás szabálytalan, amikor  két játékos egyszerre blokkol meg egy védőt derék alatt és derék felett.

 

calais-campbell-dirty-play10062014

 

2. A Carolina Panthers szerint bővíteni kellene az intentional grounding szabálytalanság definícióit. Például rengetegszer előfordult a szezon folyamán, hogy az irányító csak úgy elhajította menekülés közben a labdát és csak azért nem lett intentional grounding, mert szubjektíven úgy ítélték a bírók, hogy egy elkapásra jogosult játékos bóklászott a környéken.

 

3. Delay of game (időhúzás=5 yard) szabálytalanság legyen az is, amikor egy csapat akkor próbál meg időt kérni, amikor az nem engedélyezett

 

4. A Washington Redskins javaslata szerint a personal foul szabálytalanságokat is visszanézhetővé kellene tenni.

 

5. Két bizonyos típusú sportszerűtlen megmozdulás után járjon kizárás. Tehát a gúnyolódás vagy túlzott ünneplés csak yardbüntetés, de két ilyen már kizárás:

 

abhit.0.0

 

6. A Kansas City Chiefs javaslata, hogy a távolság-felező büntetés értékét adják hozzá a 1st downhoz szükséges távolsághoz. Tehát, például 10 saját yardosodról indulsz és kapsz egy holding büntetést 10 yardért. Azt nem tudják ugye teljesen megadni, jelenlegi szabályok szerint ez egy 5 yardos büntetés lenne csak és 1&15 lenne az öt yardosról. Ha a példánál maradunk, akkor új szabály szerint ugyanúgy hátra menne a támadó csapat 5 yardot, csak  1&20 jönne 1&15 helyett.

 

7. A Buffalo Bills javaslata, hogy az edző bármilyen döntést megchallenge-elhessen, kivéve a pontszerző játékokat és a turnovereket (mert azokat úgy is kötelezően visszanézik).

 

8. A Baltimore Ravens javaslata, hogy a legyen három fix challenge és bővítsék ki a visszanézhető játékok számát. Hogy melyik játékokra gondolnak, nem tudni.

 

9. Az extra pont helye végérvényesen maradjon a 15 yardos vonalon és a védelem azt, ha úgy alakul, visszahordhatja. 

 

10. Ha egy jogosult elkapó kilép a pályáról, majd elkapja a labdát, a játék legyen érvénytelen és a csapat veszítsen egy downt. Az eddigi szabály esetén, ha egy elkapó elhagyta a pályát, majd visszatért és elsőnek ért a labdához, az egy 5 yardos büntetést eredményezett. Most 5 yardos büntetés helyett ez egy sikertelen játéknak számítana.

 

11. A Redskins szerint döntetlen esetén nem kell hosszabbítás az előszezon meccsek során.

 

Vicces módosítások

 

1. A Chiefs javaslata szerint az irányítónak tilos lenne a következő mozdulatsort kivitelezni: lefeküdni, felkelni, majd előre passzolni. Ez lenne a ‪#‎PeytonManningRule‬

 

manning2.0

 

2. A Baltimore Ravensnél még mindig nagyon haragudnak Bill Belichick 4 falemberes felállására, ezért szerintük a jogosult elkapó falembernek megkülönböztető mezt kellene viselni. Tehát a lenti gifen látható Hoomanawanuinak és Vereennek mondjuk egy mellényt kellene viselnie, hogy Harbough tudja, melyik mit akar csinálni.

 

4 falemberes elkapás

 

Értelmetlen javaslatok

 

1. Horse collar büntetés legyen az is, amikor egy játékosnak a mezét a név fölött ragadják meg és úgy húzzák le a földre. Ennek semmi értelme nincsen. A horse collar egy 15 yardos büntetés, mezráncigálásból pedig nem sok sérülés volt eddig.

 

2-3.  A Washington Redskins és a Minnesota Vikings javaslata szerint el kellene törölni azt a követelményt, hogy egy csapat csak akkor kapja meg a harmadik challenge jogát, ha az első két challenge sikeres voltTehát alapból legyen minden csapatnak három challenge. Ez alapvetően nem egy rossz kezdeményezés, de én csak abban az esetben fogadnám el, ha mindent, kezdve a DPI-októl a holdingokig át vissza lehetne nézni. Ez meg nem megvalósítható, mert ezek valamennyire szubjektívek és nagyon sokat állna velük a játék.

 

4. Kirúgás után touchback esetén a támadók a 20 yardos helyett a 25 yardosról jönnének. Ez szerintem a világ baromsága. Értem én, hogy gáz, ha egy sztárjátékos egy speciális egység játékban sérül le, de az NFL egyik leglátványosabb játékát akarják kiiktatni. Már a rúgás is a 35 yardosról indul, hogy szinte lehetetlen legyen a kick return. Most, ha a 25 yardosra kerülne a labda, a támadók aligha futkároznak vele. Ez ráadásul visszafelé is elsülhet, mert akkor a rúgó csapat gyakrabban választhat squib kicket, vagyis, amikor rúg egy jó pattogósat. Lehet, hogy így a labda csak a 30 yardosig jut el, de legalább van esély megverekedni érte.

 

5Megtiltanák az edzőknek, hogy használják az edző-játékos kommunikációs rendszert. A csapatoknál mindig van vagy vannak olyan játékosok, akik rádió összeköttetésben vannak az edzőkkel és utasításokat kapnak tőlük. Ezt tiltaná be az új szabály. Szerintem ezt teljesen fölösleges szabályozni, tisztára forma-1 érzésem van tőle. Mi a cél? Hogy mindenki Chip Kelly féle Rocky táblákat használjon?

 

Philadelphia Eagles coaches use large flash cards to signal plays during the second half of an NFL football game against the Washington Redskins in Landover, Md., Monday, Sept. 9, 2013. (AP Photo/Nick Wass)

 

6. Ha két szabálytalanság van, akkor nem lehet majd két helyre ítélni a szabálytalanság helyét. Ez egy elég érthetetlen szabály. Talán arra akarnak ezzel utalni, hogy ha például van egy védőholding és egy pass interference, akkor az edző nem választhat a közül, hogy melyiket szeretné, hanem az először elkövetett szabálytalanságért járó büntetést kapja meg.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!