Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jamal Adams

 

Rég nem látott tehetség áradattal van telítve az idei safety class, nyugodtan elmondhatjuk, hogy ennyi jó prospect az elmúlt öt év egyikében sem volt. Több elsőkörös játékosról is beszélhetünk, de közülük kettőt még a top10-ben sem vakmerőség elhelyezni. Ennek a duónak az egyik tagja Malik Hooker, a másik pedig Jamal Adams, a Louisiana State Egyetem kiválóságága és jelen ismertető főszereplője.

 

 

 

Erősségei

 

Nem túlzás azt állítani, hogy Adams az LSU Tigers legjobb védője volt a 2016-os szezonban, hiszen gyakorlatilag mindenhol ott volt a pályán, a futás és a passzjáték ellen is egyaránt jól teljesített. Nagyon ritka az olyan játékos a védelemben, aki ennyire mozgékony és sokoldalú. Posztját tekintve eredetileg strong safety, de hazugság lenne azt állítani, hogy nem tudna free pozícióban játszani, hiszen rengeteg példa volt arra, hogy őt hagyták fenn single high safetynek és rendre megállta a helyét. Mindemellett tud nickel backként is hatékonyan dolgozni, a karrierje során rendre az volt a feladata, hogy az ellenfél slot elkapóját fogja és sok tehetséges WR-t sikerült így kivennie a játékból. Sőt, olyannyira sokszínű védő, hogy a linebacker sor valamennyi pozíciójából is láthattuk már játszani, természetesen itt is kellő módon állta meg a helyét. Gyakorlatilag egy aduászról beszélünk, akit mindenhova be lehet dobni, meg fogja csinálni a playt.

 

Játékában az egyik leginkább szembetűnő dolog, hogy milyen jól dolgozik coverage-ban. Az egyetemen rendszeresen az volt a feladata az egyes passzjátékoknál, hogy az ellenfél legnagyobb sztárját fedezze, legyen az egy vajkezű running back vagy egy igazi game changer wide receiver, de olykor nagyobb termetű tight endek is jutottak neki. Igen magas futball-intelligenciájának hála nagyon jól képes felismerni, az adott játékos milyen útvonalat fog futni, a pálya mely részét fogja támadni. Ennek megfelelően könnyen lépést tud tartani velük, könnyen le tudja ütni a célpont felé dobott labdát. Így akár CB-ként is tud működni, mely igazán értékes egy amúgy stong safetynek kikiáltott játékostól.

 

 

A coverage mellett nagyon hatékonyan tud dolgozni a futás ellen is, tökéletesen fel tud lépni a másodvonalból és be tudja tömni a futónak nyitott lyukat. Hihetetlen érzékkel veszi észre, melyik folyosót fogja választani a back és már a linebackerek előtt meg tudja támadni őt. Nagyon hamar a LoS mögé tud érni és már korán meg tudja ütni a futót, ezzel nagy segítséget tud nyújtani a védőfal tagjainak. Kifejezetten nagyot ütő játékos, gyakorlatilag akkora ütést tud rámérni a labdás játékosra, amekkora szívvel játszik, erről pedig mindent elmond, hogy a védelem kapitánya, az öltöző legnagyobb hangadója, vezére.

 

 

Ami a tehetségét illeti, nagyon jól képes felismerni a trükkös játékokat. De még inkább érdekes vele kapcsolatban, hogy nem csak kellő gyorsasággal veszi észre a bajt, hanem egyből reagálni is tud rá. Nagyon jól tudja kontrollálni a testét, gyorsan vált irányt és veszi célba a trükkös játék főszereplőjét. Nem egy fake-re reagált már villámgyorsan, melyből negatív yardos szerelések vagy éppen lehalászott labdák születtek.

 

 

A modern NFL safetyjeitől alapelvárás, hogy jó labdaérzékkel rendelkezzenek, természetesen ebben sem vall szégyent Adams. Az elmúlt két évben összesen 5 interceptiont és 10 leütött labdát jegyzett, mely nem egy nagy szám, de érdemes figyelembe venni, hogy rendre kerülték őt a passzjátékoknál, inkább másik oldalra hívták a playt az offense-nél. Nagy előnye még, hogy ideális a testalkata (6’0″, 215 font) és a karjai az egyik leghosszabbak az egész safety classban, szinte olyan hosszúak, mint egy falemberé, mely ritkaság számban megy. Bár kezei átlag alattiak, mégis jól tud velük bánni, könnyedén tud lecsapni a labdákra.

 

Mindent elárul a playmaker voltáról, hogy 2016-ban 33 játék halt el a karjai között, ezzel az egész egyetemi foci egyik legeredményesebbje volt. Mindig a labda körül hemzseg és nagyon jól képes szerelni akkor, ha a támadó játékost üres területen éri el, sokat fejlődött a szerelések ütemezésében és kivitelezésében.

 

Gyengeségei

 

Nagyon komplett játékosról lévén szó, nem sok hiányosságot lehet felhozni vele kapcsolatban, de azért neki is megvannak a gyenge pontjai. Az egyik a túlzott agresszivitásából fakad, olykor túl nagy elánnal veti be magát a lyukakba és nézi el a futó irányváltásait. Ugyanígy szokott szerelést is véteni, mikor jól veszi észre, hogy hol fog folytatódni a játék, de túl gyorsan és túl nagy erővel, valamint a játékos rossz testrészén akarja megcsinálni a tackle-t, így az egész játékból csak az jön ki, hogy lecsúszott a szerelésről. Bár sokat javult a rontott szerelések arányában, azért még így is bőven van mit fejlődnie ezen a téren.

 

Többen azt szokták felhozni, hogy kicsit merev a csípője, főleg, mikor coverage-ban dolgozik és az elkapó egy gyors irányváltással folytatja az útvonalát. Ilyenkor lemarad és nem tud már időben felzárkózni, melyből többször is nyelt be first downt a csapata.

 

 

Sokan úgy vélik, hogy a Combine drillek során felhívta arra a figyelmet, hogy bár elég atletikus, mégsem jó annyira, hogy ne csak egy box safety legyen. Az egyetemen elboldogult single high safetyként, de az NFL más kávéház, ott jobban kell uralnia a rá eső óriási szeletet a pályából, más minőségű mélységi célpontok vannak, akiket jól kell tudnia majd kivenni a játékból.

 

Hol kelhet el a drafton?

 

Egyértelműen elit potenciállal rendelkező tehetség, nyugodt szívvel lehet őt top10-esként emlegetni. Párját ritkítja sokoldalúsága, melyet nagyon fognak szeretni az NFL-ben is. Ha a legoptimistábban állunk a helyzethez, akkor akár már a 49ers vagy a Bears is kiviheti, de személy szerint nem gondolnám, hogy ha 1/5-ön a Titans bent hagyja, akkor a Chargers ne csapna le rá. Igaz, mély a class, de egy Adams-szintű tehetségbe nem minden nap botlik az ember, már-már egy Eric Weddle/Troy Polamalu párhuzam sem tűnik annyira földtől elrugaszkodott gondolatnak.

 

(A gifekért köszönet a draftbreakdown.com és a gifscouting.com oldalaknak.)

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!