Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Malik Hooker

 

A mai passzorientált NFL-ben rendkívül fontos, hogy egy védőjátékos gyors legyen, coverage-ben jól mozogjon, ösztönösen tegye dolgát. Safetyként pedig az, hogy emellett hatalmas területet tudjon lefedni nagyon rövid idő leforgása alatt. Ilyen volt nem is oly rég Ed Reed, vagy ilyen Earl Thomas jelenleg. És ilyen Malik Hooker is, az Ohio State kiválósága.

 

Ha megnézünk néhány videót Hookerről, egyből feltűnik, hogy mennyire atletikus, mennyire gyors játékos. Nem tudom láttam-e már valaha olyan prospectet, aki nála nagyobb területet tud bejátszani nála rövidebb idő alatt. Egészen elképesztő ez a képessége, amit az amerikaiak “range”-nek neveznek. Ezen kívül az ösztönei is kivételesek, mintha egy pillanattal mindenki előtt tudná, mi fog történni.  Ezeket egyszerűen nem lehet tanítani, erre bizony – bármennyire is elcsépelten hangzik – születni kell.

 

 

Az ösztönei mellett az irányító szemeit, tekintetét is követi, ezen felül megbízik readjeiben és ezek ahhoz vezetnek, hogy mindenkinél gyorsabban reagál és előbb indul el. De akkor sincs hatalmas probléma, ha rossz irányba tesz egy lépést, ugyanis szédületes “recovery” sebességének hála könnyen utoléri “magát”. És hogy még a szakszavakat használjam, a “closing speedje” is figyelemre méltó. Ez azt jelenti, hogy amikor a labda vagy a labdát birtokló játékos közelbe kerül, egy magasabb fokozatba is tud kapcsolni.

 

 

Laza a csípője és nagyon könnyedén szedi lábait, atletizmusának hála a kisebb, fürgébb slot elkapókat is tudja követni, de a nagyobb darab WR-ekkel és tight endekkel is fel tudja venni a versenyt man coverage-ben remek méreteinek köszönhetően (185 cm, 93 kg). Jó időzítéssel és az irányító olvasásával gyorsan tud belépni a passzsávokba, megelőzve az elkapókat:

 

 

Hooker egy igazi playmaker, mindig jó helyen van, jó időben. Csak egy évig volt kezdő a Buckeyesban, de 7 interceptiont is összeszedett, ami a legtöbb volt az egyetemen. Kiváló labdaérzéke van, ezek az interceptionöknem csak könnyű labdákból születtek, sokszor kifejezetten nehéz helyzetben sikerült lehalásznia a disznóbőrt. És ha megszerezte a labdát se kezdjünk el magunkból kibújva ujjongani, várjuk meg mi lesz a visszahordásból. Ugyanis 3 interceptionjét is visszahordta hatpontosra, remekül lát a pályán és előre észreveszi, hol nyílhatnak lyukak előtte.

 

 

A passzjáték ellen tehát parádés Hooker, azonban a futójáték ellen és a szerelések tekintetében javulnia kell, a PFF adatai alapján az egyetemi játékosok között csak a 136. legjobb volt a szerelési hatékonysága, 88 szerelési kísérletből 14-et hibázott el. Nem egy fizikális tackler, az erős futók egyrészt át tudnak futni rajta, másrészt sokszor lecsúszik az ellenfelekről, nem kulcsolja át a kezét rajtuk, hanem inkább a vállával megy ütközni, ez pedig elég inkonzisztens eredményekhez vezet. Egy safety, főleg egy hozzá hasonló single-high safety pedig nem engedheti meg magának, hogy elhibázzon szereléseket, hiszen alapesetben nincs mögötte senki, ő az utolsó mentsvára a védelemnek.

 

 

Futásoknál és passzoknál is előfordul, hogy túl agresszív, túl gyorsan akar odaérni a játékoshoz, így pedig rossz szögeket választ, ami tovább rontja a szerelési hatékonyságát. Mivel csak egy évet játszott kezdőként az egyetemen, újonc évében feltehetőleg nem lesz elég fizikális játékos a nagyok között és sokan ki fogják hazsnálni ezt a hiányosságát.

 

Azt írtam fentebb, hogy az irányító szemeit olvasva szokott ösztönös döntéseket hozni, ez viszont hátrányára válhat az NFL rutinosabb QB-ival szemben, akik meg fogják téveszteni ezzel. Negatívumként hozható fel Hooker ellen, hogy néha “harap” a play actionre, máskor pedig egy pillanatra megfagy és nem tudja eldönteni, mihez kezdjen.

 

 

Hookerben hatalmas a potenciál, még nem egy komplett játékos, mint mondjuk Jamal Adams. Cover1-ben vagy Cover3-ban érezné legjobban magát az NFL-ben, ahol egyedül lenne a pálya közepén és bejátszhatja a pályát teljes szélességben. Ezzel a skill settel tökéletesen illik a sok passzos NFL-be, a boxba küldeni vagy underneath defenderként használni viszont semmiképp sem ajánlatos.

 

Elég nyers még a játéka, de elképesztő playeket tud megcsinálni, a range-e és a labdaérzéke tényleg Earl Thomashoz és Ed Reedhez hasonlítható leginkább, még ha túlzásnak is tűnik.  Az első szezonja viszont tanulóév lehet majd az NFL-ben, tapasztalatlansága miatt feltehetőleg sok hibát fog véteni, a szerelési technikáján sokat kell dolgoznia majd edzőinek, így inkább 3 év múlva ítéljük meg majd a csapat választását, addigra viszont könnyedén Pro Bowler vagy akár All Pro játékos válhat belőle.

 

Jókor érkezik a ligába, ugyanis elég sokan használják a Seahawks által “forradalmasított” rendszert, ahol center fielder free safetyt használnak, mint Earl Thomas. Ilyen például a San Diego Chargers is, ahol Gus Bradley feltehetőleg ugyanezt a sémát akarja bevezetni, erre a posztra pedig nincs embere, így tökéletes választás lenne számukra Hooker. Már ha egyáltalán bent marad addig.

 

Eddigi ismertetőink:

Myles Garrett

Mitchell Trubisky

Jonathan Allen

Dalvin Cook

John Ross

DeShaun Watson

Reuben Foster

Marshon Lattimore

Jamal Adams

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!