Connect with us

Minden ami NFL

Ki állíthatja meg a Patriotsot?

Ritka az, amikor az aktuális bajnok nemhogy nem gyengül a holtszezonban, de még jelentősen erősödik is. A Patriots csapatával viszont pontosan ez történt, így jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mégis ki állíthatja meg Bill Belichicket, Tom Bradyt és a hazafiakat? Most elétek tárjuk a mi tippeinket.

 

 

katonadani – Houston Texans

A Texansnak tavaly is majdnem sikerült megállítania a Patriotsot, a védelmük kordában tudta tartani Bradyéket, talán jobban, mint bárki a szezon során, ráadásul Foxborough-ban. Osweilerrel és a támadósorral volt a probléma és ugyan DeShaun Watsontól újoncként nem kell sokat várni, a rájátszásra szerintem szerez már egy kis rutint, addigra teljesen a kezében lesz a playbook és az offense, ő pedig a nagy pillanatoknak él, akkor a legjobb, ha nagy a tét. Persze ettől még nem fog top QB szinten játszani, de 1-2 fontos pillanatban szerzett TD-val már megnyerheti a meccset, amennyiben a védelem ismét meg tudja fékezni a Pats támadóit. Gyengülni pedig nem igazán gyengültek, Bouye távozása persze nem pozitívum, de elég mélyek voltak CB poszton, JJ Watt visszatérése pedig plusz löketet adhat a csapatnak.

 

A Patriots megállításához egy nagyon nagyon jó pass rushra van szükség, miközben a back 7 tudja tartani a lépést a fürge elkapókkal és pár másodperc erejéig le tudják őket venni a pályáról. Nem sok ilyen csapat van az AFC-ben (vagy a ligában), a Chiefs vagy a Broncos lehetne még válasz szerintem a címben feltett kérdésre, de a Texans pass rusha a legjobb a három közül és a támadósorban is talán náluk van a legnagyobb potenciál. A Chiefs egyébként a B opcióm, ha már itt tartunk.

 

KGYM – Tampa Bay Buccaneers

Teljesen egyértelmű, hogy a Bucs fogja felzabálni Brady minden álmát. Van egy sokat fejlődött fiatal csődörük, aki azért nem olyan jó mint a bostoni nagyfater, de jobban bírja a gyűrődést. Az elkapókban is egyértelmű a floridai fölény, Brady körbeveheti magát annyi slot elkapóval, amennyivel csak akarja, de nem védik meg Mike Evans haragjától, aki rutinosan szerez első kísérleteket. A Pats futóit elkapónak számolom, mert futni azt nem szoktak, csak ha a gólvonalon vannak és félnek passzolni. Tight endek terén a Pats részéről ott van az öregedő Gronk, akinek nem sikkes végigjátszani a szezont, és egy keményebb Earl Thomas-odalépés választja el a teljes rokkantságtól – Tampában viszont egy igazi dynamic duo léphet pályára idén Brate és Howard személyében.

 

 

Valljuk be, a védelemben sokat erősített idén a Pats. De itt azzal a Tampával kell felvenniük a versenyt, aki a Seattle teljes támadósorát 0 ponton tartotta 2016-ban. Azt a Seattle-t, akik aztán 31 pontot mutattak fel Foxboroban. Nagyon egyszerű tranzitív logikát hívok segítségül: ha Seattle > Pats, és Tampa > Seattle, akkor mi következik belőle? Pontosan.

 

renningan – New York Giants

 

Ha lett volna még egy Manning vezette csapat, akkor tuti, hogy azt is beírom. Eli és Peyton összesen öt Super Bowltól vagy Super Bowl győzelemtől ütötte már el a Patriotst, a Giants konkrétan a Super Bowlban, ráadásul kétszer. Minden adott ahhoz, hogy egy újbóli találkozáskor megint véghezvihessék a csodát.

 

A Giants cornerei a legjobbak között vannak a ligában, ha valaki, akkor ők le tudják venni a Patriots elkapóit. Futás ellen is egy top egységről beszélünk, ráadásul a JPP-Vernon pass rusher duó, ha nem is olyan elit, mint a Watt-Clowney-Mercilus hármas, de bőven elég ahhoz, hogy összeroppantsa a Patriots támadófalát (a Packers ligaelit támadósorával is megtették, csak az offense fogalmatlan volt). A linebacker sor közepes, viszont ott van a liga egyik legjobb safetyje Landon Collins személyében, aki Gronkot és úgy bárkit le tudna venni a pályáról, a Patriots pedig csak elit védelemmel lehet legyőzni (a Falcons is a védelem miatt vezetett sokáig, az offense csak kevés lehetőséget tudott kihasználni és amikor kellett, akkor pedig elszarták).

 

 

Az egyetlen probléma, hogy a Giants offense pocsék. Még a Patriots nem túl elit pass rush-a is komoly problémákat okozhat, futójáték nem nagyon van, pedig az elkapósor elég jó lenne hozzá, hogy pontokat tegyenek fel. Ennek ellenére én még mindig őket mondom, mert 20 pontot Manning csak össze tud kaparni, ez pedig eddig 2/2-szer elég volt. (Másik jelöltem a Raiders)

 

jimboy – Senki

 

Leonidasz007 – Kansas City Chiefs

Az egyetlen ellenszer szerintem a Patriots ellen, ha a van egy elit védelmed, aki a teljesítőképessége határán vagy felette játszik. Két éve a minden poszton átlag feletti emberrel rendelkező Broncos úgy tudta csak megverni őket a playoffban, hogy nagyjából mindenki élete formáját játszotta, Stork kicsit benézte a játékindításokat és a támadóoldal egy hibával lehozta a mérkőzést. Nos, ezt a teljesítményt egyelőre egy csapatból nézem ki, mégpedig a Kansas City Chiefsből (illetve még kettőből, de ők az NFC-ben vannak és korábban elvérezhetnek).

 

A csapat védelme elit közeli, a pass rush nagyszerű, ráadásul folyamatosan frissen lehet tartani rotációval is, mert Halin és Houstonon túl is vannak emberek. Erre jön még rá, hogy a fal belseje is képes nyomást generálni, márpedig az nagyon fontos, hogy Bradyt ne engedjék fellépni a két oldalról esetlegesen beomló zsebbe, mert ő úgy is életveszély, ha közel vannak hozzá, de van egy talpalatnyi hely középen. Szintén kiemelt szempont, hogy a pálya közepét ne adják fel. A Patriots játéka ritkán alapul a szél felé, 1/1-ben harcoló elkapók képességeire, inkább a pálya közepét támadják és jól használják a futóikat is. Eric Berry elit, Ron Parker sokat fejlődött safety, ők képesek lehetnek úgy besegíteni a linebacker sorba, hogy megállítsák az előrehaladást. Derrick Johnson mellé pedig pont egy coverage-ben jó játékos érkezett, így ez kulcsszituáció lehet.

 

 

A támadóoldalon nem várok sokat, igazából, ami nagyon fontos, hogy vigyázzanak a labdára. A Patriots híresen jó abban, hogy kihasználja az ellenfél hibáit és amikor kell, beviszik a kegyelemdöfést. Alex Smith talán a legkonzervatívabb QB a ligában, ami sokszor épp kevés, de a Patriots ellen ez kell. Andy Reid szerepe is kiemelhető, mert Bill Belichick ugyan mindenkit felülmúl taktikailag, de Reid van olyan tapasztalt és dörzsölt, hogy tud váltani, ha kell. Mellékes, de a Chiefs special teamje is kiemelkedő, itt pedig bőven sebezhető a Patriots.

 

balentin – Green Bay Packers

 

Két csapat között vacilláltam, de végül a Packers lett a befutó egy hajszállal a Steelers előtt. Én nem állítom azt, hogy a Patriotsot csak egy olyan csapat tudja megállítani, amelynek elit a védelme, én azt mondom, hogy egy olyan együttes tudja őket letaszítani a trónról, amelyiknek elit irányítója van. Brady még mindig a legjobb a ligában, de Rodgers nincs sokkal lemaradva tőle (ha egyáltalán le van maradva…). Csak azért nincs több gyűrűje a Sajtfejű zseninek, mert sose tudtak köré olyan jó csapatot építeni, mint a Kecske köré Foxborough-ban. Az offense mindig helyt tudott állni Green Bay-ben, de mint ahogy tavaly is láttuk, a védelemmel voltak bajok. Én arra számítok, hogy ez idén változni fog, a gyengélkedő Packers defense fel fog tudni javulni és hatékonyabban fogja tudni támogatni a támadók munkáját. Látok magam előtt egy olyan szcenáriót, hogy Rodgersék nem csak az NFC északi csoportját, de magát a konferenciát is uralni fogják és így masíroznak be a Super Bowlba. Álomdöntő lehetne egy Brady vs Rodgers párharc, ahol az fog kikerülni győztesként, aki a pontháborút megnyeri. Ehhez nyilván a legjobb napot kell kifognia az irányítónak, az elkapóink, a támadófalnak, meg úgy mindenkinek.

 

 

Nem verhetetlen ez a Patriots, szerintem ez vitathatatlan, az csupán a kérdés, hogy mi kell ahhoz, hogy két vállra lehessen fektetni ezt az ezer fokon pörgő gépezetet, ami kegyetlenül bedarál bárkit, aki szembe jön. A válasz szerintem pedig az, hogy egy olyan irányítót kell szembe helyezni a Hazafiak védelmével, aki közel olyan nagy veszélyt jelent az ellenfélre, mint Brady&Co. Ez pedig nem más, mint a szociopata zseni, Aaron Rodgers. Tehát a Packers az a csapat, amelyik meg tudja állítani a New Engelndet és nem máshol, mint a Super Bowlban.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!