Connect with us

Playoff Ranking

FK! Power Ranking – II. rész

Konszenzus erősorrendünk második részében igazából már ott tartunk, hogy bármelyik csapat összehozhatná a rájátszást. Legalábbis tele van olyan csapattal, ami 1-2 éve még SB esélyes volt és biztos rájátszás résztvevő, sőt a tavalyi első és második helyezett is itt kötött ki. Egy év hosszú idő.

 

Colts 32. New York Jets
 Pontszám: 6 (Mindenkinél a 32.)
 Tavalyi helyezés: 13.
Colts 31. San Francisco 49ers
 Pontszám: 16 (28., 30., 31., 31., 31., 31.)
 Tavalyi helyezés: 32.
Colts 30. Cleveland Browns
 Pontszám: 21 (28., 29., 29., 30., 30., 31.)
 Tavalyi helyezés: 31.
Colts 29. Chicago Bears
 Pontszám: 22 (28., 29., 29., 30., 30., 30.) 
 Tavalyi helyezés: 28.
Colts 28. Los Angeles Rams
 Pontszám: 26 (27., 28., 28., 29., 29., 31.)
 Tavalyi helyezés: 25.
Colts 27. Buffalo Bills
 Pontszám: 41 (22., 26., 27., 27., 27., 28.)
 Tavalyi helyezés: 22.
Colts 26. Jacksonville Jaguars
 Pontszám: 44 (24., 25., 25., 26., 27., 27.)
 Tavalyi helyezés: 16.
Colts 25. Cincinnati Bengals
 Pontszám: 50 (20., 25., 25., 26., 26., 26.) 
 Tavalyi helyezés: 10.
Colts 24. Indianapolis Colts
 Pontszám: 65 (21., 21., 22., 23., 23., 23.)
 Tavalyi helyezés: 21.

 

Visszacsúszott a Colts a tavalyi helyezéséhez képest, ami igazából nem meglepő: sokat nem fejlődtek, továbbra is Luckból áll az egész csapat, az pedig egyre kevésbé tűnik elégnek. Jelenleg a Texans és a Titans is előrébb jár a csoportban.

 

Legnagyobb erősség: Passzjáték

 

Nem is nagyon kell magyarázni, Luckkal a Hilton-Moncrief-Dorsett-Doyle négyes bármelyik védelem ellen produktív lehet.

 

Leggyengébb pont: A támadófal

 

Írhattam volna a védelmet is, vagy annak szinte bármelyik egységét is. Viszont a Colts esélyeit leginkább a gyenge támadófal tudja tönkre tenni, ami egyszerre próbálja meg gátolni a futást és a sikeres passzjátékost, illetve teszi tönkre Luck egészségét.

 

Kulcsember: Andrew Luck

 

Nem sok csapat van, aminek ennyire sokat jelent egyetlen játékos. A Colts úgy rájátszás-esélyes még mindig, hogy igazából semmijük sincs Luckon kívül.

 

Legnagyobb erősítés: Malik Hooker

 

A piacon nem nagyon hoztak minőségi játékost, inkább csak korrekt kiegészítő embereket. A drafton viszont övék lett az egyik legnagyobb steal a safety Malik Hooker személyében, aki már újoncként is a védelem legjobb játékosa lehet.

 

Legnagyobb veszteség: Nincs

 

Senkiért nem kár, aki elment. Sőt, még baj is, hogy például Chuck Pagano mester maradt.

 

Colts 23. New Orleans Saints
 Pontszám: 66 (13., 20., 24., 24., 25., 26.)
 Tavalyi helyezés: 24.

 

Én már két éve töretlenül hiszek a Saintsben és Breesben, hogy egyszer csak összekapják magukat, de ez eddig nem nagyon valósult meg. Ennek ellenére nem én, ha Jimboy gondolta úgy, hogy  a Saints az egyik top csapat a ligában, ami elég volt ahhoz, hogy 23.-ak legyenek a listán, egy helyet előrelépve tavalyhoz képest.

 

Legnagyobb erősség: Futók

 

Mondhatnám Breest, de a Saints abba az irányba kezdett el tendálni, hogy az 5000 passzolt yard mellett legyen még 2000 futott is. Ez egyrészt azért jó, mert kevesebbet van a védelem a pályán, másrészt a legjobb védelmek sem fognak tudni mit kezdeni a csapattal. Mark Ingram egy igazi mindenes, Adrian Peterson egy MVP, akiben még lehet egy utolsó, igazán jó év, pláne, ha rotálva lesz, illetve ott van az újonc Alvin Kamara, aki első körben egy Sproles féle szerepkörben tűnhet fel, hogy tényleg minden szituációra legyen egy alternatívája a csapatnak. Üdítő lesz játszani a Saints futóit idén.

 

Leggyengébb pont: A védelem

 

A Siants védelme az egyik legrosszabb a ligában. Olyannyira szar, hogy hiába szerez meccsenként 426 yardot és 29 pontot az offense, így is képes kikapni a csapat. A Saintsnél (28,4) csak a 49ers (30) kapott több pontot meccsenként tavaly, így hiába emelném ki a cornereket, a linebackereket, vagy úgy bármelyik egységet, igazából lényegtelen: egyelőre az egész védelem úgy, ahogy van, egy nagy gyenge pontnak tűnik.

 

Kulcsember: Drew Brees

 

Ez is egy egyszerű választás, nélküle nagyon közel lenne a 49ers szintjéhez a Saints. Valahol elképesztően igazságtalan, hogy egy ilyen Hall of Famer klasszis soha nem volt MVP, és mindössze csak egy SB-n játszott.

 

Legnagyobb erősítés: Larry Warford

 

Warford egy minden téren remekül teljesítő guard, azt pedig nem engedhette meg a csapat, hogy a támadójáték ne legyen csúcsra járatva. Ez pedig a falnál kezdődik, aminek jelenleg nem igazán van gyenge pontja (mondjuk Armstead kiesése nem tett jót neki).

 

Legnagyobb veszteség: Nick Fairley

 

A korábbi első körös DT a szíve miatt kénytelen minimum ezt az évet kiülni, pedig nagyon jól játszott tavaly és nagyon kellett volna a gyengécske Saints védelembe. Mindezt ráadásul úgy, hogy kapott egy szép nagy szerződést (4 év, 28 millió dollár), tehát szakmai és anyagi szempontból is nagy veszteség ő a csapatnak.

 

Colts 22. Philadelphia Eagles
 Pontszám: 73 (15., 20., 21., 22., 23., 24.)
 Tavalyi helyezés: 29.

 

Katonadanit leszámítva senki sem  gondolta úgy, hogy az Eagles a liga jobbik felébe tartozna. Ennek ellenére így is összehoztak egy 7 helyes előrelépést tavalyhoz képest, ami teljesen jogos, hisz Wentz-cel és az elkapókkal, illetve az elég jó védelemmel bármi lehet ebből. Ilyen ütemben jövőre tényleg ott lehetnek a rájátszás közelében.

 

Legnagyobb erősség: Front7

 

Az Eagles védelme úgy egy top10-es egység,  hogy az övék a legrosszabb CB állomány a ligában. Ez a front7 (vagy inkább front6) számlájára írható, ami nagyon bivaly: a Graham-Cox-Jernigan-Barnett/Curry-Hicks-Bradham hatos félelmetesen jó minden téren, így hirtelen csak a Seahawks vagy a Vikings egységéhez lehetne hasonlítani.

 

Leggyengébb pont: A CB-k

 

A liga messze legrosszabb egysége.

 

Kulcsember: Alshon Jeffery

 

Mondhattam volna Wentzet is, de a tavalyi szezon megmutatta, hogy az Eagles passzjátéka akkor jó, ha az irányító magának passzol. Jeffery lehet a megváltó, akin elképesztően sok fog múlni idén.

 

Legnagyobb erősítés: Alshon Jeffery

 

Jeffery duplázott.

 

Legnagyobb veszteség: Nincs

 

Szerintem senki olyat nem veszítettek, akit ne tudtak volna érdemben pótolni.

 

Colts 21. Washington Redskins
 Pontszám: 79 (17., 18., 18., 21., 21., 24.)
 Tavalyi helyezés: 15.

 

Elég nagy volt a szórás a Redskins kapcsán és elég sokat is rontottak a tavalyi helyezésükhöz képest. Ez egyébként jövőre vélhetően tendencia lesz, mert nem úgy néz ki, hogy megtartják a franchise irányítójukat.

 

Legnagyobb erősség: Mély elkapósor

 

Nem egy túl izgalmas választás, de a védelmükben nincs olyan egység, amit ki lehetne emelni, a támadófaluk is romlott tavalyhoz képest, így tényleg csak az elkapók mélysége maradt, ami továbbra is kiemelkedő. Doctsonban hatalmas a potenciál, Crowder a legjobb slot elkapóvá nőheti ki magát, Pryortól is sokat várunk, a Reed-Davis tight end duó pedig az egyik legjobb a ligában. Cousinsnak nem lesz oka panaszra.

 

Leggyengébb pont: A futójáték

 

Az 1600 yardos újonc szezonja után senki sem gondolta, hogy Alfred Morrisszal a fedélzeten probléma lesz a Redskins futójátékával. Morris azóta már nincs a csapatnál, a többiek középszerűen, a legbiztatóbb pedig a negyedik körös újonc, Samaje Perine lehet. Nem túl biztató.

 

Kulcsember: Kirk Cousins

 

Legalábbis egyelőre. Még mindig nem értem, hogy egy közel 5000 yardos, jól játszó franchise irányítónak hogy a halálba nem sikerült idén szerződést adni.

 

Legnagyobb erősítés: Terrelle Pryor

 

Kellett egy jó elkapó DeSean Jackson és Pierre Garcon távozása után. Nem mondom, hogy Pryor jelenleg jobb lenne náluk, viszont jobb lehet.

 

Legnagyobb veszteség: Chris Baker

 

Kevés annyira kiegyensúlyozott és remekül játszó defensive end volt tavaly a ligában, mint Chris Baker. Ennek ellenére apróért eligazolt a Bucshoz, a Redskins pedig csak nézte. Az idei FA egyik legbénább húzása.

 

Colts 20. Los Angeles Chargers
 Pontszám: 86 (12., 14., 18., 19., 24., 25.)
 Tavalyi helyezés: 26.

 

Baromi ellentmondásos a Chargers. Két szerkesztő szerint top csapat, kettő szerint közepes, kettő szerint pedig az alsó harmadban van. Végül is mindenkinek igaza van: benne van a boom a csapatban, de a sok sérülés miatt leginkább csak közepes játékra futja, ami miatt pocsékul szerepelnek. A Chargers az a csapat, amiből idén is bármi lehet.

 

Legnagyobb erősség: Pass rush

 

A Bosa-Ingram duó az egyik legfélelmetesebb a ligában és Bosa ennél még csak jobb lehet, akár JJ Watt szintjét is elérheti. Annyira félelmetesek már csak így ketten, hogy abban a csoportban is elsők tudnak lenne, ahol egy Khalil Mack, Von Miller vagy Justin Houston is játszik.

 

Leggyengébb pont: A támadófal

 

Riverst megint szét fogják verni. Az utóbbi öt évben átlagosan 38,2 sacket nyel be szezononként. Tom Brady például ugyanezen időszak alatt csak 28,2-t (még ha négy meccsel kevesebbet is játszott).

 

Kulcsember: Keenan Allen

 

Azért nem Riverst írom, mert ő egyrészt nem törik, másrészt egy nagyon jó szintet no name elkapókkal is hoz. Ez viszont nem elég a boldogsághoz, kell egy Allen szintű klasszis a pályára, hogy a yardok egy hatékony offense-ben, ne pedig egy orosz rulett szerű szerencsejátékban csúcsosodjon ki.

 

Legnagyobb erősítés: Russell Okung

 

Szerintem nem volt egy kifejezetten jó igazolás, borzalmasan túl lett fizetve (egy vicc, hogy a legjobban kereső LT), de még így is ő a legfontosabb érkezője a csapatnak. Igaz, más nem nagyon volt.

 

Legnagyobb veszteség: Mike Williams

 

Az első körös elkapó könnyen kihagyhatja az újonc szezonját. Pedig milyen szép is lett volna.

 

Colts 19. Minnesota Vikings
 Pontszám: 88 (14., 16., 19., 19., 20., 22.)
 Tavalyi helyezés: 9.

 

A Vikingsszal eljutottunk ahhoz a trióhoz, ami a legnagyobb zuhanást mutatta be tavalyhoz képest (már a Jetset leszámítva). A Vikings 10 helyet esett vissza, mert egyszerűen hiába az elit védelem, a három yardos passzok és a nulla yardos futások egyszerűen tönkretették a csapat szezonját. Ráadásul a kulcspillanatokban nem tudták hozni a formát (például a két Lions elleni vereség), így hiába lenne jó a csapat, egyelőre nem vagyunk túl optimisták vele kapcsolatban.

 

Legnagyobb erősség: A védelem

 

A Vikings védelme jelenleg top5-ös egység, még ha tavaly nem is játszott mindenki tudásához mérten. Anthony Barr például egy All-Pro szezon után esett vissza, ennek ellenére ő és Kendricks egy top LB duó, a védőfal brutális, a secondary pedig első körös és top játékosokkal van tele. Egyedül a harmadik LB/nickel corner minősége nem a legjobb, de hát ennyi belefér.

 

Leggyengébb pont: A támadófal

 

Hiába költött egy valag pénzt a csapat Reiffre és Rammersre, igazából nem lett velük sokkal jobb a csapat. A pass protection talán javulni fog, de nem látom, mitől lesz majd jobb a 3,2 yardos futóátlag és a meccsenkénti 75 futott yardos statisztika. A nem létező lyukakban Adrian Peterson sem tudott futni (már amikor épp pályán volt).

 

Kulcsember: Dalvin Cook

 

Ha az újonc futó megtanul a lábak alatt futni – vagy repülni – akkor nagyon boldogságos lesz a Vikings. Egy ilyen beton védelemhez kell a jó futás, és ez inkább rajta, mint az ex-Raider Murray-n fog állni.

 

Legnagyobb erősítés: Riley Reiff

 

Matt Kalilhez képest előrelépés, de ennyi. Mindezt 11 millióért.

 

Legnagyobb veszteség: Nincs

 

Nem igazán buktak senkit, akiért kár lenne. Adrian Petersonnak már nagyon ideje volt lelépni.

 

Colts 18. Carolina Panthers
 Pontszám: 92 (11., 17., 18., 19., 20., 21.)
 Tavalyi helyezés: 2.

 

Tavaly még mi, az NFL-világ és Vegas is Super Bowlba várta őket. A 15-1-es szezon után viszont még a rájátszás sem jött össze, bár Leonidasz még mindig érzi bennük az erőt.

 

Legnagyobb erősség: Linebacker sor

 

Thomas Davis a liga egyik legjobb veterán linebackere, Luke Kuechly konkréten a legjobb minden téren, Shaq Thompson pedig az egyik legígéretesebb fiatal, aki már második évére félelmetesen kezdett el játszani. Jelenleg még a Seahawks LB-sorát sem mondanám jobbnak, pedig ott egy Bobby Wagner és KJ Wright is van.

 

Leggyengébb pont: Elkapók

 

A támadófal sem az igazi, de ott azért van mondjuk 3,5 jó játékos. Ellenben elkapókból nem állnak valami fényesen: Kelvin Benjamin kicsit dagi és inkonzisztens, Funchess simán rossz, Russell Shepard pedig szürke és középszerű. Még az sem lepne meg nagyon, ha az újonc futó Christian McCaffrey lenne a csapat legeredményesebb elkapója idén.

 

Kulcsember: Cam Newton

 

A védelem nem rossz, pláne ha a fiatal cornerek is elkezdenek teljesíteni. Ennek ellenére az egész Panthers Newtontól függ, aki nem véletlenül lett MVP két éve: az ő remek játéka nélkül nem igazi tényező a csapat.

 

Legnagyobb erősítés: Christian McCaffrey

 

Az első körös újonc remek fogás lehet, hisz nem elég, hogy jól tud futni, de még elkapni is kiválóan tud, ezzel olyan fegyvert adva Newton kezébe, amivel igazából még soha nem rendelkezett. Hacsak nem sérül még, az év újonc támadó díjának egyik legnagyobb esélyese lesz.

 

Legnagyobb veszteség: Nincs

 

Bármilyen fura, nincs olyan játékosuk, aki elment és kár lenne érte. Egy Ted Ginnt vagy a fullback Mike Tolbertet kiemelni fölösleges.

 

Colts 17. Arizona Cardinals
 Pontszám: 94 (10., 15., 16., 18., 22., 23.)
 Tavalyi helyezés: 1.

 

A Panthershez hasonlóan a Cardinals is nagyot zuhant, pedig a Panthers mellett ők voltak mindenki favoritjai. Ennek ellenére nem jött ki a lépés, hiába volt egy MVP kaliberű futójuk, a védelem visszaesése és az inkonzisztens offense keresztbe tett a csapatnak. Az idei szezonra pedig teljesen szétestek, a top5-ös elkapóbrigád (ez már tavaly is kuka volt), az elit védelem már a múlté – az FA piac egyik legnagyobb vesztese a Cardinals volt.

 

Legnagyobb erősség: Futásblokkolás

 

Nem sok pozitívum van az offense-ben vagy a defense-ben egy-egy játékost leszámítva, amit ki lehet emelni, az a passzblokkolásban középszerű, de futásblokkolásban egészen korrekt támadófal.

 

Leggyengébb pont: TE-játék

 

Egyszerűen nem létezik, mégis van egy 7 millás TE-jük.

 

Kulcsember: Carson Palmer

 

David Johnson tavaly is MVP formában volt, mégsem jött össze a PO a csapatnak. Egyértelműen Palmeren áll vagy bukik a csapat sikere: a csak jó nem elég, tőle is két évi közel MVP forma kell a sikerhez.

 

Legnagyobb erősítés: Nincs

 

Hát, nem tudom, van-e ilyen. Ott az újonc Hasson Reddick és Budda Baker, akik ilyen több poszton bevethető játékosok, ami alapvetően jó meg minden, de egyelőre nem látom bennük, hogy akkora impactjük lenne, mint mondjuk Hookernek a Coltsban. Meg az ő draftolásuk alapból nem erősítés, hanem csak tűzoltás kategória.

 

Legnagyobb veszteség: Tony Jefferson, Calais Campbell, Kevin Minter

 

Egy top safety, egy elit defensive end és egy remek linebacker. A Cardinals védelme mind a három szinten hatalmas veszteségeket szenvedett, sok csapatnak összesen nincs három ilyen szintű játékosa, az Arizona pedig egyszerre hármat is elveszített.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!