Connect with us

Minden ami NFL

Mike Vrabel: edző vagy vezérigazgató?

Mi a feladata egy főedzőnek? Aprólékosan, operatíven edzősködni, belefolyni a munkába vagy inkább összességében átlátni a dolgokat, kialakítani a stratégiát és vezetni a csapatot? Mindkettőre van példa és mindkettő működhet jól. A Titansnél utóbbi mellett tették le a voksukat, mikor kinevezték új főedzőjüket. Vagy inkább vezérigazgatójukat?  

Ki is az a Mike Vrabel?

Vrabel 14 évet volt linebacker az NFL-ben, amiből nyolc évet New Englandben töltött és ez idő alatt három Super Bowlt is nyert, Pro Bowler és All-Pro elismeréseket is szerzett. Leginkább viszont arról maradhatott meg az emlékezetünkben, hogy linebacker létére tight endként is játszott. Karrierje során 12 elkapást mutatott be, mind a 12 touchdown lett, ebből nem mellesleg kettő Super Bowlokon született.

A karrierjét a Chiefsben fejezte be 2011-ben, utána pedig alma materébe, az Ohio State Egyetemre ment edzősködni, ahol előbb a linebackereket, majd a védőfalembereket trenírozta. Három év után Bill O’Brien elvitte Houstonba linebacker-edzőnek, majd két év után kinevezte védőkoordinátornak is, nehogy elhappolja például a 49ers.

Ha a statisztikákat nézzük, Vrabelnek nincs valami jó önéletrajza, hiszen egyetlen védőkoordinátori évében a liga legrosszabbjai közt volt a Texans defense, engedett pontokban konkrétan utolsók voltak, de a football outsiders DVOA mutatójában is 31.-ek. Persze nem segítette Vrabel munkáját, hogy Mercilus és Watt is kiesett egész évre, illetve hogy a támadók folyamatosan eladták a labdát, de ettől függetlenül elég furán mutat egy főedzői kinevezés egy ilyen gyenge év után.

Akkor mégis miért csapott le rá a Titans?

Leginkább a személyisége miatt. Vrabel remekül bánik a játékosaival és kiváló kapcsolatot alakít ki az edzőtársaival is. Vrabel egy igazi vezéregyéniség és tekintélyt parancsoló személyisége van. Az alábbi idézet tökéletesen leírja őt (a pontosság kedvéért inkább nem fordítottam le):

He’s owned every room he’s ever walked into.

Vrabel egy kemény fickó, akinek kivételes football-IQ-ja van. Jól kommunikál a játékosokkal, jó kapcsolatot tud kialakítani velük is és az edzőkkel is. Szerintem ez lényeges volt a Titansnél és egyébként is egy fontos tulajdonságnak tartom. Vrabel a keménységet és kiváló vezetői képességeket hoz Tennesseebe. Jon Robinson general manager pedig tökéletesen tudja, mit kap Vrabel személyében, hiszen még játékosa is volt, mikor a Patriotsnál dolgozott.

Jó ez Mariotának? Nem inkább egy támadóguru kellett volna?

Ez a legnagyobb kérdés talán, hiszen egy franchise-t a fiatal irányítója köré kell szervezni és ebben az edzők is nagyon fontos láncszemek. Sokan mondják, hogy egy támadóguru kellett volna. Nekem ezzel az a bajom, hogy Mularkey is az volt és ő ragaszkodott a saját, 20 éve kialakított rendszeréhez, a saját elképzeléseihez és Mariotát ebbe akarta beilleszteni. Ez a legrosszabb ötlet, amit valaha főedző kitalálhat. A rendszert kell alakítani az irányító köré.

Vrabelnek ugyebár nincs előre kialakított támadórendszere, hiszen ő védőoldali edző. Úgyhogy óriási kérdés, hogy kit fog hozni támadókoordinátornak. Az első jelöltje Ryan Day volt, aki tökéletesen illeszkedett volna Mariotához, hiszen Chip Kelly alatt dolgozott, a tanítványa volt kvázi, úgyhogy ez tényleg egy remek párosítás lett volna. Azonban Day maradt az Ohio State-nél, ami nagyon érdekes lehet Vrabel viszonylatában. Én úgy gondolom, hogy Vrabel azzal is adta el magát, hogy el tudja hozni Dayt támadókoordinátornak, ez pedig biztosan tetszett a Titans vezetőségének. Azonban Vrabel úgy tűnik, hogy hoppon maradt. És az még egy rossz hír számára, hogy elsődleges védőkoordinátor-jelöltje sem őt választotta, James Bettcher ugyanis a Giantshez megy DC-nek.

Ez azt jelenti, hogy igazán jól értékelni Vrabel kinevezését most még nem tudjuk, hiszen nagyon fontos, hogy kik lesznek a koordinátorai. Támadóoldalra egyébként John DeFilippo neve merült fel legutóbb. Ha ő lesz, akkor nagyon szomorú leszek nagy halat fog Vrabel és ez mindenképpen plusz pontot jelent majd. Azt tudjuk, hogy Vrabel előtérbe helyezi az egyetemi rendszereket és nyíltan dicsérte őket, így feltehetőleg ilyesmit próbálnak meg majd jövőre csinálni Mariotával.

A védőoldalon most nem láttam jelöltet Bettcher után, viszont azt már tudjuk, hogy nem Vrabel fogja a játékokat hívni, tehát nem ő lesz a közvetlen kialakítója és felelőse a védelemnek – habár elmondása szerint egyes szituációkban bele fog szólni a játékhívásba, meccsenként 1-2 blitz hívásával. Igazából ez pozitívat is jelenthet azoknak, akik kétkednek az edzői kvalitásaiban, hiszen végső soron nem ő fogja irányítani a védelmet.

Ha nem ő rakja össze a védelmet, akkor mégis mit fog csinálni?

Vannak kérdőjelek Vrabel körül. Túl fiatal. Túl kevés a tapasztalata. Még kellett volna neki egy év. Nem végzett valami jó munkát védőkoordinátorként. Az első háromhoz igazából McVayt és Shanahant tudom felhozni példának és ha egy évet vártak volna még a csapatok velük, akkor sokkal nagyobb lett volna a konkurencia és lehet lemaradtak volna. Szerintem az egyetlen valós kérdőjel az, hogy a tavalyi Texans védelem nem muzsikált túl jól. Ezt viszont megválaszolja azzal, hogy nem ő fog elsősorban foglalkozni a védelemmel.

Vrabel nem lesz egy McVay vagy Shanahan, akik nagyon belemélyednek a részletekbe és ők maguk egyedül viszik szinte az egységüket. És ez nem is baj, sőt. Vrabel legjobb kvalitása, hogy egy remek vezér és jól bánik a játékosokkal. Egy csapatnak pedig nem feltétlen kell, hogy a főedző rakja össze a csapat egyik felét és nagyrészt azzal foglalkozzon. Belichick sem így csinálja. Leosztja a feladatokat koordinátorainak, ő pedig a magasabb szintű dolgokkal foglalkozik. Vrabeltől is ilyesmit várhatunk szerintem.

Ha az üzleti világba szeretnénk ezt lefordítani, akkor Vrabel egy CEO lesz a cégnél, aki meghatározza az irányt és vezeti a hajót. És szerintem ez egy nagyon jó koncepció alapvetően, Vrabel pedig tökéletes erre a feladatra. Vezérként Vrabel kiemelkedő, ez pedig kelleni fog a Titanshez, viszont amíg nem tudjuk, kik lesznek a koordinátorai, illetve hogy tényleg átadja-e a védelem feladatait, addig nem tudok ennél jobb osztályzatot adni:

Értékelés: B+

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!