Connect with us

Draft

Chicagóban ledobták a bombát – Bears draftértékelő

A Chicago Bears idén sem tökölt sokat, megfogták és rárúgták az ajtót a 2018-as NFL Draftra. Sztárok jöttek sztárok hátán az első két napon, szunnyadó tehetségek a harmadikon. Komoly betárazást vitt véghez a csapat, akik nagyon meg akarják lepni a csoportriválisaikat.

 1/8 Roquan Smith
 LB
 Georgia

A nagy irányító rush azon csapatok kezére játszott, akiknek nincsenek gondjaik a QB-k terén, ilyen volt a Bears is, ezért nyugodtan válogathattak a legjobb elérhető játékosok között. Nem volt elsőszámú need a belső linebacker, de amikor egy korszakos tehetség ül 1/8-on, akkor hiba lenne bent hagyni őt. A Chicago nem is vacakolt sokat, elvitték az elmúlt évek egyik legkészebb linebacker prospectjét, akivel hosszú időre fogják megoldani a védelem belsejének problémáit, párba állítva őt Danny Trevathannel. Nálam ez egy abszolút no brainer húzás volt, ebben a helyzetben nem dönthetett volna jobban a csapat, hiszen már nem volt jó értéken edge rusher, más irányba kellett nézniük, Smith meg a BPA és a need picket egyszerre elégítette ki.

 

 2/39 James Daniels
 C/G
 Iowa

A második napon a Bears folytatta, amit elkezdett, olyan játékosokat választott ki, akik a maguk nemében szupersztárok, első napos kezdők lesznek/lehetnek. Ilyen James Daniels is, aki a maga atletikusságával, jól képzett technikájával tökéletesen illik abba a zóna blokkolásos rendszerbe, amit a csapat alkalmaz. Matt Nagy imádni fogja, ahogy az edzőtáborok során dominálni fog a fal közepén, azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy guard vagy center poszton fogja ezt megtenni. Egyesek Cody Whitehairt tennék vissza guardba (hiszen az volt az Kansas State-en), mások pedig inkább Danielst tennék RG-ba, ahol a jelenleg kezdőnek számító Bradley Sowell helyét venné át. Mindenképpen kezdő lesz már az első szezonjában is, és ha belegondolunk abba, hogy még csak 20 éves, akkor nagyon szép jövő áll Trubisky és Howard előtt is.

 2/51 Anthony Miller
 WR
 Memphis

Daniels után nem sokkal ledobta a bombát a Bears, hiszen egy nem várt csere keretein belül felmozogtak az 51. helyre. Idén nem volt harmadik körük, ezért még inkább meglepő az üzlet, de Pace úgy volt vele, hogy ezen a helyen még találhat olyan játékost, akit már korán hadra is foghat kezdőként. Nem, ezúttal sem egy pass rusher jött, hanem az az Anthony Miller, akit köztudottan kedvelt a csapat. Bár nem számít fiatalnak, ha az újoncokat nézzük, de remek fit a csapatba, nagyon korrekt receiver banda fog összejönni vele, Robinsonnal, White-tal és Gabreillel. Foci IQ-ja magas, nagyon képzett, jó route runner, aki kisebb termete ellenére kellően fizikális, erőszakos játékos. Rövidebb és mélységi útvonalakon is sikeres tud lenni, ami kifejezetten előnyére fog válni Nagy kreatív rendszerében. Én jó esélyt látok rá, hogy a szezon végére stabil kezdő lehessen a csapatban, éppen ezért őt is egy hatalmas fogásnak gondolom.

 

 4/115 Joel Iyiegbuniwe
 LB
 Western Kentucky

Ha az első három picket parádésnak fogjuk fel, akkor a negyedikre nehéz lenne mit mondani. Kihúztak egy olyan belső linebackert, akit jó esetben is csak a hatodik körbe vártak, ráadásul úgy, hogy erre a posztra jött Smith is, és továbbra sem orvosolták a pass rush problémáikat. Fiatal a csapat, olyan játékosok kellenek, akik az elkövetkezendő években fellépnek majd és kezdők lesznek, ezt pedig nehéz belelátni Iyiegbuniwe-be, főleg úgy, hogy még Kwiatkoski is sokkal nagyobb potenciállal bír nála. Nagy kérdés, hogy Fangio mit akar majd vele kezdeni, egy viszont biztos, a special teamben brillírozni fog, kár, hogy ilyen játékost UDFA-ként is lehet találni.

 

 5/145 Billy Nichols
 DL
 Delaware

Az ötödik kör is egy korrekt húzással ért véget, hiszen egy, a sémában jól mozgatható belső védőfalember érkezett, ráadásul Matt Nagy korábbi egyeteméről. Nicholsnak megvan a skill setje és tehetsége, hogy egy szituációs játékos lehessen, aki a jövőben fel tudja küzdeni magát a kezdő pozícióig is. Addig viszont értékes tanulóévek állnak előtte, hogy a Bullard-Hicks kettős mögött szerezzen tapasztalatot.

 

 6/181 Kylie Fitts
 EDGE
 Utah

Egészen a hatodik körig kellett várni, hogy a Bears a legnagyobb hiányposztjára is húzzon egy játékos. Kylie Fitts outside linebacker poszton fog majd szerephez jutni, ott, ahol Leonard Floyd mellett nincs nagyon olyan játékos, aki a jövőben is komoly fenyegetést jelentsen. Nagyon jó Combine-t futott, ideálisak a méretei, erőszakos, kőkemény játékos, akit sajnos sérülések hátráltattak, de van benne elképzelés és potenciál, hogy jó edge rusher lehessen. Én mindenképp azt gondolom, hogy a Bears aktív rosterének tagja lesz 2018-ban.

 7/224 Javon Wims
 WR
 Georgia

Jól keretbe foglalta a draftját a Chicago, hiszen az első körben és az utolsóban is Georgia játékost hoztak. Az előbbi nyilván nagyobb tehetség, de Wimstől se vegyük el az érdemeket, hiszen az utóbbi években neki is komoly megmozdulásai, játékai voltak. Benne valószínűleg nagy potenciált láthat a stáb, nem feltétlen a képzettséget, hiszen nincs nagy múltja a fociban, ami komoly hátrányt jelenthet. Ha meg-megvillan a nyár során, akkor elképzelhető, hogy ő is marad az aktív keretben, de egyelőre ő nem több, mint practice squad játékos.

 

Értékelés: A+

A 2018-as NFL Draft egyik legjobb munkáját Ryan Pace-ék végezték, akik az első három pickjükkel tökéletesen kimaxolták ezt az eseményt. Három potenciális kezdő és nagyon jó értéken érkező tehetségek, ez jellemzi leginkább a front office idei draft tevékenységét. Nekem egy kivétellel mindegyik pick tetszik, nagyon szép jövő látok Chicagóban, akik komoly erősítéseket eszközöltek, hogy a jövőben fel tudják venni a versenyt a bombaerősnek számító csoport másik három tagjával.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!