Connect with us

Beharangozó

A liga legjobb védelme szertefoszlatja a tündérmeséket

Tavaly az Eagles a playoffban végig underdogként harcolva megnyerte a bajnokságot. Idén aztán csalódást keltően kezdték az évet és nem maradt más remény, mint Foles kezébe adva a gyeplőt ismét az underdog maszk mögé bújva bízni a csodában. Ezúttal azonban senki, köztük már a Bears sem eszi meg a színjátékot és nem lenézve az ellenfelet mutatja meg, hogy idén ki volt a jobb csapat.

 

Decemberben kezdődik a szezon a védelmek számára

 

Az idei év a támadósorokról, a pontzuhatagokról és az irányítókról szólt. Legalábbis valameddig a szezon feléig. Ott kezdtek felébredni a védelmek és a playoffban már több olyan együttes van, aki a védelmében bízhat, mint aki a támadósorában. Ennek ellenére idén nem volt sok védelem, amely annyira kiemelkedett volna, mint a LoB fémjelezte Seattle vagy a NFZ vezette Broncos. Egyetlen defense magasodott mind fölé, ez pedig a Bears védelme volt. Nézzünk pár példát, miért is beszélhetünk a liga legjobb védelméről.

 

Ellenük tették meg a harmadik legkevesebb yardot, szám szerint átlagban 299.7-et, mindössze hét yarddal elmaradva az első Ravenstől. Ellenük futottak a legkevesebb yardot meccsenként, mindössze 80 yardot, kevesebb, mint 3.9-es átlaggal. Ellenük futották a legkevesebb touchdownt, összesen ötöt és csak a Texans ellen volt az ellenfélnek kevesebb 15 yardot meghaladó futása. Ők szerezték a harmadik legtöbb sacket, 50 darabot és toronymagasan ők szedték a legtöbb interceptiont is, összesen 27-et. Ők kényszerítették ki a hetedik legtöbb fumble-t és ős szerezték a legtöbb védőoldali touchdownt is. Nem nehéz így arra tippelni, hogy ők szerezték így összesen a legtöbb labdát is (igaz ezt holtversenyben).

 

Ezek nem csak a legjobb defense számai, ezek bizony bajnok védelem számok. A Bears védelem erőssége ugyanis nem az, hogy overall jók, hanem olyan playmaker tulajdonságokkal bírnak, amik egy egész párbajt képesek a javukra fordítani. A Sasokkal még nem játszottak, így onnan nem lehet statisztikákat hozni, de azt tudjuk, hogy Foles lesz a kezdő ellenük, aki nem a labdabiztonság mintaszobra. Rövid idei pályafutása során már sikerült elhagynia a labdát négyszer és sikerült emellé négyszer az ellenfelek kezébe is dobnia. Pedig megközelítőleg se játszottak Bears szintű védelemmel. Ez azonban csak a baj egyik fele. A másik az, hogy koránt sincs a drága Nick megáldva Wentz féle érzékekkel a zsebben, menekülési képességgel meg pláne nem, így a liga egyik legjobb passzsiettetése ellen bajban lehet. Foles egymaga már kilenc nyomásért felelős és két sacket is összehozott önhibából. Viszonyításképpen Wentz kétszer ennyi snapszám mellett teljesen ugyanezeket a számokat hozta.

 

 

Ennek a védelemnek egy dolga lesz ezen a mérkőzésen. Limitálja a futást és várjon türelemmel a lehetőségére. Ha sikerül a possession játékot megnyerniük, akkor kezükben a mérkőzés. Márpedig a Philadelphia amióta Foles a kezdő, azóta a valamelyest feléledő futójátékában bízhat, valamint abban, hogy Foles hosszú passzai ülnek. Az első részt valószínűleg gond nélkül teljesíti majd a hazai csapat. Nem hiába ellenük futották a legkevesebb yardot. Mindenki Mackről beszél a védelem kapcsán, pedig a belső védőfal talán a legerősebb az egész ligában. Akiem Hicks valójában top3 interior falember idén, a harmadik legtöbb negatív yardos szerelést hajtotta végre, de Eddie Goldman is méltó társa ebben. Rotációban pedig ott van Roy Robertson-Harris és Bilal Nichols is és mindketten elsőrangú kiegészítő emberek. A védőfal azonban csak a kezdet.

A linebacker sor ugyanis szintén kimagasló. Danny Trevathan legszebb denveri éveit idézi, az újonc Roquan Smith pedig igazolja, hogy miért draftolták olyan magasan. Ketten együtt 89 futást állítottak meg a first down vonala előtt, aminél csak egy LB páros jobb a ligában. Ez a második hely pedig valójában első, mert Smith később szállt be teljes értékűen, így abszolút értékben jobbak is. Az Eagles futói közül nehezen nevezhető bárki is elsőszámú futónak, a leginkább az ezeréves Sproles lehet veszélyes, aki az idény végére visszatért. Ő azonban az elmúlt fordulókban a meglepetés erejében bízhatott, de Bearsnek már lesz rá embere. Sproles nem az a típus, aki feltöri a fal közepét, hanem inkább fürge szélső futásokkal operál, ahol azonban a Bears linebacker során kívül, a futást rendkívül eredményesen ölő cornerekkel is találkozhat.

A futás tehát nagy falat lehet az Eaglesnek, de a hosszú passzok sem lesznek könnyűek. A secondary mint említettem párját ritkítja. A messze legtöbb leszedett passz nem hiába van, nagyon érzik egymást a játékosok a pályán. Két kulcskérdése lesz a passz elleni védekezésnek. Jeffery és a tight end játék semlegesítése. Az előbbi kérdés alighanem Kyle Fuller feladata lesz, aki jellemzően megbirkózik az ellenfelek elsőszámú elkapóival és a 60%-os elkapási arány nem is valami acélos mellette, pláne a hét szerzett interception tükrében, amivel ligaelső. Foles amúgy is hajlamos egy-egy olyan labdára félidőnként, ami simán interceptiont érhet, a Bears defense pedig ezekkel élni szokott. Ez nagy különbség lehet a tavalyi playoff runhoz képest, ahol az Atlanta rögtön két ilyen labdát is veszni hagyott az első félidőben.

A tight end védekezés már a linebacker sorra, de sokkal inkább a safety szekcióra hárul. Ekkor jön képbe Eddie Jackson, aki ebből a bitang erős védelemből is felfele lóg ki. Nagyszerűen olvassa a játékot, szépen repül be a passzsávokba és kivételesen jó kezei vannak. Nem véletlen a hat szerzett labda, amivel holtversenyben ligamásodik, de emellé még van nyolc leütött labdája is.

 

Az edzői fölény ezúttal nem az Eagles mellett szól

 

A támadójátékot szándékosan a végére hagytam. Alapvetően nem bízok Trubiskyben, mert még úgy gondolom, hogy fejlődnie kell, hogy potens kezdő irányító váljon belőle, de szerencsére egy olyan edző van mögötte, akivel nem lehetetlen egy Super Bowl run sem. Nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy Matt Nagy messze nem lőtte el az összes puskaporát az alapszakaszban, hogy majd a rájátszásban legyen mivel tüzelnie a fiatal irányítójának. Alapvetően egy futásorientált gameplannel fog készülni, mivel az Eagles nem annyira jó futás ellen, mint tavaly. A Red Zone-ig kényelmesen lehet tömni futókat, mert az Eagles védelme csak ez után szilárdul meg eléggé. Ezt akár a második félidőig is lehet erőltetni, mert a védelem meg fogja adni az esélyt arra, hogy ne kelljen az eredmény után rohannia az offense-nek.

 

 

A beszűkült helyen azonban már szükség lesz a kreativitásra. Itt én elővenném Tarik Cohent, aki nem csak futások terén, de passszituációkban is az egyik legjobb a ligában. Valamint itt jön képbe a Bears legnagyobb fegyver offense oldalon, amire még készülni sem lehet igazán. Trubisky lábai. A fiatal irányítónak még van hova fejlődnie, de az tagadhatatlan, hogy elég jól menekül nyomás elől és képes zavarba hozni a védelmeket futásaival. 421 yardjának 76%-át menekülés után szerezte és 6.2-es átlaga is elég jónak mondható. Ami viszont igazán kiemelkedő, az a 29 darab szerzett első kísérlete, amivel negyedik az irányítók között. Mindezeket mind úgy, hogy csak 14 meccsen játszott. A Bears egyébként is jobb a Red Zone-ban, mint az Eagles eddigi ellenfelei, ugyanis a Red Zone látogatásainak közel 67%-ból TD-t is csinált az alapszakaszban.

 

Összességében a liga legjobb védelme a Bears mellett szól, ráadásul az Eagles 3-4 mérkőzést leszámítva nem is játszott playoff csapat szintjén idén. A vendégek akkor igazán jók, ha a futójátékot tudják erőltetni, de a Bears ellen ez esélytelen lesz. Persze lehet abban reménykedni, hogy Foles majd előveszi a tavalyi formáját, de ez nem több, mint tündérmese. A realitás az inkább az, hogy egy közepes szintet hoz, ami jelen esetben nem lehet elég, főleg nem idegenben.

 

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!