Connect with us

Beharangozó

Nincs más hátra, hinni kell!

A New Orleans Saints az alapszakaszban 48-7-re lesimázta az Eaglest. A Super Bowl győztesek történetének valaha volt legnagyobb veresége volt ez. Mélyponton volt a csapat. A védelem nem hogy megállítani nem tudott senkit, de még csak fel sem tudtak állni rendesen, folyamatos volt a zűrzavar. Az offense is magatehetetlen volt. Többek közt Fletcher Cox és Carson Wentz – a csapat két vezére – is élete legrosszabb meccsét játszotta. Elúszni látszott a rájátszás.

A sors viszont úgy hozta, hogy újra farkasszemet nézhet egymással a két csapat, méghozzá a playoffban. A Saints a liga legjobb csapata az alapszakasz alapján, az offense megállíthatatlan, a védőfal pusztít, a hazai pálya előnye is a szenteknél, nyilvánvalóan ők az esélyesek. Úgyhogy nincs más hátra, hinni kell! 

Hinni kell Saint Nickben!

Michael Bennettet kérdezték a héten, hogy mit gondol arról, hogy Foles azt mondta, a Saints elleni vereség összekovácsolta a csapatot. Bennett pedig a tökéletes választ szolgáltatta.

Sosem fogok ellenkezni Nick Folesszal. A futballistenek lenéznek rám és megvonnak a sikerektől. Úgyhogy bármit is mond Nick, az bizony úgy van.

True dat. Foles tényleg isteni, szent státuszba került az Eagles szurkolói és játékosai körében, és ez nem is csoda. Konkrétan Foles a legjobb playoffirányító, evör. A mérlege 4-1, a passzpontossága 70% (legjobb), a passer ratingje 105,2 (2. legjobb Kurt Warner mögött), harmadik és negyedik kísérleteken pedig 40/52, 522 yard, 6 TD, 0 INT, 146,5-ös passer rating a mutatója (legjobb az NFL történetében).

Ha kicsi a tate, Foles kedve sötate (bocs).

[quote]

És akkor ejtsünk pár szót BDN legendájáról, 18 év alatti olvasóink pedig most tekerjenek le a következő “Hinni kell…” ponthoz.

Hiszen most bizony meg kell énekelni Big Dick Nick történetét. Honnan jött ez a becenév? Csak a játékstílusa és tavalyi tökös teljesítménye miatt kezdték el így hívni Folest, vagy van alapja a legendás méretű falloszról szóló históriáknak?

Ugyan sokan gondolják úgy, de a hatalmas szerszámról szóló becenév nem a tavalyi Vikings elleni meccs környékére eredeztethető, még ha akkor is lett annyira népszerű, mint amekkora maga a harmadik végtag – állítólag. Több éve szólnak históriás énekek Foles méretes férfiasságáról. Akkor kapott szárnyra először a történet, mikor Connor Barwin egy reddites kérdezz-feleleken úgy döntött, megválaszolja azt a kérdést, miszerint kinek van az – idézem – legnagyobb Weiner Schnitzelje az öltözőben. Ő pedig csak annyit kérdezett vissza, hogy nem tudja az internet, hogy Nick Folesnak?

Erről sokáig meg is feledkeztek az emberek, azonban a tavalyi playoff menetelés és talán a valaha volt két egymást követő legjobb rájátszás-teljesítmény, ezzel együtt pedig a Super Bowl megnyerése közben újra relevánssá vált Foles egyszemű óriása.

Azóta pedig több meme alapanyagát is szolgáltatta, az utóbbi hetek leesett főedzői állai pedig kifejezetten kiváló ötletforrásnak számítottak az internethuszárok közt.

Van még ezután bárki, aki nem hisz Nick Folesban?

[/quote]

Hinni kell a maszkokban!

Nick Foles és az Eagles múlt héten beállította az NFL rekordot underdogként zsinórban megnyert rájátszásmeccsek tekintetében (4), és most meg is döntheti azt. Az Eagles továbbra is felhasználja motivációként az underdog státuszt, bármennyire is utálják már ezt sokan. Ebből szerintem igenis lehet erőt meríteni.

Jött viszont egy újabb dili, a símaszk, ami ismét felpezsdítette az életet a csapatnál. Nem akarok feltétlenül túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki, de azt sem gondolom, hogy véletlen lenne, hogy pont akkor kezdett el jobban játszani a csapat – és a védelem elkezdte szállítani a turnovereket -, amikor ezt az új szimbólumot előszedték McLeodék. Úgy gondolom, hogy kicsit bele lehetett süppedni a tavalyi SB-győzelembe és talán kisebb volt a motiváció a szezon első felében, kevésbé pörgött az Eagles és ebből nehezen lábalt ki, csak akkor sikerült, mikor már nagyon muszáj volt.

Kellett egy új motiváló erő, ami köré össze lehet gyűlni. Lehet hülyén hangzik, és lehet hülyeségnek tűnik az egész, de láthatóan extra motivációt és erőt ad a védelemnek. A defense pedig elveszi, ami őt megilleti és ma ismét elindulnak rabolni. Timmy Jerniganen az arany fogaival pedig különösen sukárul néz ki a símaszk.

Hinni kell az ismétlésben!

Tavaly úgy vágott neki az Eagles a rájátszásnak, hogy senki sem hitt a csapatban (még én sem). Idén hasonló volt a helyzet, azzal a kivétellel, hogy a tavalyi menetelés miatt voltak, akik már nem mertek Foles és az Eagles ellen tenni, de azért ha nem lett volna a tavalyi év, meggyőződésem, hogy pontosan ugyanaz lett volna a helyzet. A többség persze így is az Eagles ellen fogadott az első körben. És ahogy tavaly, úgy idén is nagy nehezen jött össze a győzelem. Az utolsó másodpercekben még volt esélye az ellenfélnek megszerezni a győzelmet, de nem sikerült.

Ahogy a tavalyi első meccsen, úgy most sem játszott különösen jól Foles. Akkor is volt több interceptiont érő dobása és most is. Tegyük hozzá, hogy most azért jobb volt, főleg a második félidőben, de nem volt igazán lehengerlő. Aztán tavaly jött a Vikings elleni meccs, ahol a liga egyik, ha nem legjobb, legdominánsabb csapatával kellett játszani. Így jön most a Saints elleni összecsapás is. Az ellenfél a favorit most is.

Tényleg sok mindenben lehet hasonlítani a tavalyi rájátszás kezdetét az Eagles oldaláról az ideihez. Most pedig hinni kell abban, hogy Folesból megint előjön az a teljesítmény, ami egy éve a második playoff meccsen. Hiszen eddig arról beszéltünk, hogy Foles egy volatilis irányító, egészen kiváló és elég gyenge meccsekkel, Ehhez képest most Wentz sérülése óta egy konzisztens jó teljesítményt nyújt, így akár várható is lehet egy extrém teljesítmény. Reméljük pozitív irányba, hiszen ez a rájátszás.

Hinni kell a Saints berozsdásodásában!

A Saints az utolsó forduló előtt bebiztosította az első kiemelést, így nem is játszatta Payton a kezdői nagy részét a 17. fordulóban (támadóoldalon egyáltalán, a védelemben egy félidőt). Igazából a Saints nem játszott téttel bíró meccset a 16. forduló óta, de ott is minimális volt csak a tét, kvázi be volt biztosítva az első helyük. Ez pedig azt jelentheti, hogy rozsdásan érkeznek a találkozóra.

A 2007-es szezon óta 10 csapat volt, amelyik az első kiemelés tudatában pihentette kezdőit a 17. fordulóban. A mérlegük a divisional körben? 4-6. Ez tehát azt jelenti, hogy negatív mérlege van az első kiemelteknek az első rájátszás meccsükön, ha pihentetnek az utolsó fordulóban. Egyszerűen berozsdásodnak, nincsenek ritmusban. (Egyébként ha nem pihentetnek, akkor 10-2 a mérleg.)

Sean Payton pedig úgy látta, hogy extrán motiválni kell a csapatát a rájátszás előtt, ezért besétált az öltözőbe a Lombardi trófeával és 225 ezer dollárral, majd azt mondta, hogy ha ezt akarjátok, 3 meccset meg kell nyernetek! Tűnhet úgy, hogy ezzel feltüzeli a játékosokat és jól motivál, de ez fordítva is elsülhet. A Saints játékosok szemei előtt már most a Super Bowl megnyerése lebeg, pedig még három meccset le kell játszaniuk. Lehet, hogy nem eléggé erre az egy meccsre koncentrálnak, hanem túlságosan előre tekintenek?

Az Eaglesnél ugyebár ilyen probléma nincs, már 4 hete folyamatosan playoff meccseket vív a csapat valójában, meccsről meccsre kell haladni, ez a Payton sztori pedig tovább fűtheti a lángot, hiszen már az ellenfél is átnéz a sasokon és a Super Bowlra figyel. A Saints játékosai pedig begörcsölhetnek, ha nem úgy alakul minden a divisional kör elején, ahogy azt tervezték.

Hinni kell a Saints gyenge passzvédelmében!

A Saints passzvédelme

  • engedett passzolt yardokban: 29.
  • passzonként engedett yardokban: 29.
  • engedett passzpontosságban: 26.
  • engedett passzolt TD-kben: 22.
  • engedett passzolt first downokban: 30.
  • engedett 20+ yardos passzokban: 22.
  • engedett 40+ yardos passzokban. 30.
  • engedett passer ratingben: 27.

Tehát nem túl jók – szakértői véleményemet hallották.

Egy-egy mutató persze részben betudható annak, hogy folyamatosan vezettek és az ellenfélnek rohannia kellett az eredmény után, de ettől függetlenül gyenge ez a passzvédelem. Marshon Lattimore egy jó corner az egyik oldalon, de a másikon az az Eli Apple fog játszani, akit az eaglesösök jól ismernek és jó sokszor megégettek már még a Giants színeiben. Noha a futójáék nehezen fog működni az Eaglesnél, a passzjátékban sikeresek lehetnek.

Hinni kell Brees hirtelen megöregedésében!

  • Brees számai az első 11 meccssen: 76,4%, 8,8 yard per attempt, 29 TD, 2 INT, 127,3-as passer rating
  • Brees számai az utóbbi 4 meccsen: 69,2%, 6,4 yard per attempt, 3 TD, 3 INT, 84,7-es passer rating

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az utóbbi 4 meccsből három idegenben volt és ha csak a hazai pályát nézzük idén, akkor hihetetlenül jól játszott, de ettől a ténytől tekintsünk most el és koncentráljunk arra, hogy az utolsó 4 meccsén igazából nem játszott jól Brees. Ha úgy fog játszani, mint a két csapat előző meccsén, akkor esélytelen lesz az Eagles, de ha nem az isteni fényében tündököl, hanem csak simán jó lesz, akkor lehet hinni az Eagles sikerében.

Hinni kell a falak fölényében!

A Saints védőfala 49 sacket szerzett idén, ezzel az ötödik legjobb volt. Cameron Jordan 12-t, Sheldon Rankins 8-at szerzett, ezzel ők voltak a csapat legjobbjai. Nagyon jó védőfalról van szó, de talán ez a páros nem tűnik olyan félelmetesnek, mint Khalil Mack és Akiem Hicks vagy JJ Watt és Jadeveon Clowney. Ettől függetlenül kihívás lesz az Eagles támadófala számára ez a meccs is, de szerintem meg tudnak bírkózni a feladattal.

Főleg hogy Foles továbbra is rekordgyorsan szabadul a labdától, a Bears csak egyszer tudta sackelni 41 dropback alatt. Az utóbbi négy hétben Foles 2,22 másodperc alatt passzol (leggyorsabb), a dropbackjei 70,4%-ában nem tudják nyomás alá helyezni (7. legjobb), pedig az Eagles ellen játszottak talán a legerősebb védőfalak ebben az intervallumban, konkrétan a Bears, a Redskins, a Texans és a Rams mind top15-ös egység sackeket nézve.

A túloldalon a liga egyik legjobb támadófala várja a liga legjobb pass rusher védőfalát. Nagyon jó ez a Saints OL, amennyiben mindenki egészséges. Ez viszont nagyon nem mondható el róluk, ugyanis Armstead, Peat, Bushrod, Ramcyzk és Warford és sérüléssel bajlódik és mindannyian csak limitáltan edzettek a héten. Ugyan jó eséllyel játszani fognak, közel sem lesznek 100%-os formában, ez pedig döntő lehet.

Egyébként ez a fal a szélen különösen jó, Armstead és Ramczyek top3 OT páros a ligában egészségesen, azonban belül okozhat gondokat az Eagles. Érdekes módon pont megfordul a dolog a múlt héthez képest, most Fletcher Coxra kell támaszkodni, aki egy állat, Donald után az NFL legjobb belső védőfalembere és minden bizonnyal a legjobb bull rushere. Egyszerűen hihetetlen nézni, ahogy felkapja és betaszajtja az ellenfeleit a zsebbe az irányító képébe. Ez vár most is a Saints belső falembereire.

Nagyon fontos is lesz Cox szerepe, ugyanis Drew Brees borzasztóan gyorsan szabadul a labdától, így kiváltképp fontos, hogy Cox belülről a legrövidebb utat kihasználva hamar meg tudja zavarni Breest. És még ha nem is ér oda, siettesse, hogy hamar el kelljen passzolnia a labdát és ne várhasson, hogy az elkapó double move-okkal megverjék a cornereket – erről kicsit később. Ha lesz ideje Breesnek és ő jó formában lesz, akkor nem lesz esélye az Eaglesnek. Ellenkező esetben lehet hinni.

Hinni kell a futás és Kamara megállításában!

A Saints támadósora akkor működik igazán jól, ha kiegyensúlyozottan tudnak haladni, azaz a futójáték is sikeres. Ők szerezték idén a hatodik legtöbb yardot a földön, a legtöbb TD-t és harmadik legjobb arányban szereztek first downt a futásaikból. Nem könnyű tehát megállítani a Kamara-Ingram duót. Legutóbb ők ketten 174 yardot futkároztak össze az Eagles ellen, de erre most azért nem lehet számítani. Egyrészt a támadófal sérüléseiről esett már szó, illetve múlt héten arról is, hogy az Eagles futás elleni védelme jelentősen feljavult az év végére. A Bearsszel kiegészítve a múlt heti statisztikát, 2,5 yardot enged csak a defense futásonként az utóbbi négy meccsen running backeknek. Szerintem most tudja majd limitálni az Eagles a Saints futásait és ismét ez lesz az egyik fontos feladata a defense-nek.

Kamara megállítása viszont nehezebbnek, de legalábbis nagyobb kihívásnak ígérkezik a passzok során. Múlt héten Cohenre kellett figyelni talán a legjobban a Bearsnél és most ugyan Michael Thomast sem szabad elfelejteni, de Kamara a másik legnagyobb fegyvere a Saintsnek. Cohent sikerült lenullázni (1 futás, 0 yard, 5 target, 3 elkapás, 27 yard), akkor Nigel Bradham és Malcolm Jenkins volt vele a legtöbbet, a két legjobb és legrutinosabb játékos a back7-ben. Illetve néha Cre’Von LeBlanc ment Cohennel, ha direkt elkapóként tekintett rá az Eagles. Hasonló matchupokat várhatunk most is, ez is fontos pontja lehet a mérkőzésnek.

Hinni kel a fiatal secondaryben!

Ahogy a falaknál írtam, nagyon fontos lesz a gyors nyomás Breesen, hogy hamar kelljen passzolnia. Ez pedig leginkább a secondary miatt fontos. Hiszen ha Breesnek gyorsan kell passzolnia, akkor nincs ideje az elkapóknak a double move-okra, amikkel égethető az Eagles védelem. Brees általában ilyenkor is el fogja tudni dobni és pontos is lesz a labdája nagyrészt, de nem fog tudni gyorsan haladni a Saints.

És ami még fontosabb, ilyenkor jöhet Avonte Maddox, akinek a Bears ellen is volt majdnem két interceptionje, mert agresszívan beugrott a passzsávba – no persze épp ezért tudták double move-okkal megégetni. Jim Schwartz egyébként is az agresszív stílust követeli meg a cornerbackjeitől (ezért nem új keletű a double move-os megégetés, emlékezzünk csak Jalen Millsre), ami akkor hatásos lehet, ha nincs ideje kialakulni a játéknak.

Egyébként lenyűgöző, hogy milyen fejlődésen ment át az Eagles fiatal secondaryje, akár csak a korábbi Saints meccshez képest is. Akkor borzasztó volt őket nézni, egyszerűen senkit sem tudtak megállítani és a légynek sem tudtak ártani, ehhez képest Avonte Maddox, Tre Sullivan és Cre’Von LeBlanc is átlag feletti teljesítményt nyújt az utóbbi hetekben. Pedig előbbi egy negyedik körös slot cornerback, akit eredeti posztja mellett safetyben és a szélen is ki kellett próbálni a sérülések miatt. Ráadásul olyan jól teljesít, hogy az egész ligát tekintve ő engedte a legkevesebb yardot coverage snapenként a ligában. Sullivan és LeBlanc pedig konkrétan az utcáról, illetve gyakorlócsapatból érkezett, kukázni kellett őket, de múlt héten láthatta mindenki, hogy milyen jól illeszkedtek be a szezon végére. Mindenképp dicsérjük meg Jim Schwartzot a látványos fejlődésükért, nagyon is látszik a keze nyoma a fiatalokon, akik idei teljesítményükkel jó kis mélységet tudnak majd nyújtani a jövőben.

Hinni kell az edzőkben!

Megmutatták már, hogy mire képesek. Pederson a szezon első feléhez képest végre megint úgy hívja a játékokat, ahogy kell, olyan gameplanje van, amilyen kell. A védelem is összeállt Schwartz alatt és kihozta a maximumot ebből a fiatal és összekukázott secondaryből. Lehet bennük bízni, lehet bennük hinni, hogy kihozzák a legtöbbet a csapatból. Szükség is lesz rá ma este.

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!