Connect with us

Szabadügynök

Rebuild á la Belichick – Patriots FA-kitekintő

Öt év. Négy Super Bowl. Három bajnoki cím. Két üres poszt. Egy ablak. Ebben a felsorolásban benne van minden, ami a Patriots közelmúltjával és jövőjével kapcsolatban fontos lehet. A csapatnál ugyanis egyszerre ürülhet ki a WR valamint a DT poszt, plusz az idei piac egyik legjobb pass rushere is innen kerül ki. Gondolhatnánk, hogy nehéz helyzetben van a Pats, de mivel a franchise úgyis mindig csal, idén is talál valamit/valakiket, akiknek köszönhetően az ötből hat, a négyből öt, a háromból pedig négy lesz.

Cap-helyzet

A tavalyi évhez képest jóval több mozgástere van a csapatnak a piacon. Jelenleg 26 156 970 dollárja van a Patriotsnak, ami majdnem kétszer annyi, mint egy évvel korábban volt. Igaz, ezúttal valamivel több lejáró szerződésű játékosa van a csapatnak, mint akkor. Ez az összeg Gronkowski visszavonulása esetében 9.8 millió dollárral nőhet, valamint vegyük ide a mindig a levegőben lógó Brady paycutot is.

Szabadon igazolható játékosok

A legnagyobb név egyértelműen a csapat front7-jének alapköve, Trey Flowers. A pass rusher évről-évre képes konstans megbízható teljesítményt letenni az asztalra. Ezzel csak az az egyetlen probléma – szigorúan csak Patriots részéről – hogy ennek köszönhetően elképesztően magas polcra helyezte magát a piacon. Belichick játékospolitikáját ismerve pedig az lenne a meglepő, hogyha jövőre is Foxborough-ban látnánk viszont Flowerst.

 

 

Kevésbé fontos, de legalább érdekes Stephen Gostkowski jövője is a csapatnál. A kicker évről-évre egyre többször hibázik kulcsfontosságú szituációkban. Ez hosszú távon tarthatatlan, ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy látva a többi csapat szenvedését a rúgók terén, lehet egy leszállóágban lévő Gostkowskival is előrébb van a New England mint sok más friss rúgóval. Nagy pénzre azért nem nagyon számíthat.

Nem kizárt, hogy a nyáron teljesen lecserélődnek Tom Brady célpontjai, hiszen egyszerre járt le Chris Hogan, Cordarrelle Patterson és Philipp Dorsett szerződése is. Hogan idén képtelen volt előlépni első számú elkapóvá, amikor arra Edelman hiányában szükség lett volna, valamint rengeteg elejtett labda köthető a nevéhez – csak a Super Bowlban hatszor dropolt. Dorsettért sem hullajtana senki krokodilkönnyeket, squadplayernek tökéletes, de több nincs benne. Patterson már más tészta. Vele működtek a trükkös játékok és adott esetben az elkapóskilljeit is kamatoztatni tudta a csapatban. Az imént felsorolt három elkapó közül az ő visszaigazolására van a legnagyobb esély.

 

 

És persze itt van még Josh Gordon, akit hiba lenne nem megtartani, tekintve, hogy RFA és amúgy remekül illeszkedett be a Pats támadósémájába.

Futóposzton telített a történet, Burkhead-White-Michel mellett még 1 millió dollárt sem ér Jeremy Hill játéka a csapatban.

A végére maradnak a falemberek: támadóoldalon Trent Brown a mögöttünk álló szezonjának köszönhetően alaposan felsrófolta az értékét, a piacot tekintve simán kaphat 10 millió környéki összeget, amit New Englandben kizárt hogy megkapna, valamint Isiah Wynn visszatérésével a kezdő bal oldali tackle poszt is megoldottnak minősül. Az offensive line túloldalán LaAdrian Waddle szintén szabadon távozhat, ha úgy diktálja úri kedve, viszont ő máshol sem lenne több, mint rotációs játékos, így aprópénzért újraigazolható.

A védőfal közepén viszont nagy űr tántonghat, hiszen Malcom Brown egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Danny Sheltonnak meg lejárt az egyéves szerződése. Legalább az egyiküket vissza kéne hozni, hiszen ha ez nem történik meg, és távozik Flowers is, akkor alapjaiban kell újjáépíteni Greg Schianonak a csapat D-line-ját.

A Patriots secondaryje ligaelit volt egész évben, Jason McCourty azonnal kezdővé nőtte ki magát Gilmore túloldalán. Ő nem szeretne távozni, a Pats pedig minden téren elégedett lehet a játékossal, miközben JMC újabb éveket tölthet egyszerre a tesójával a pályán. Jonathan Jones ha kezdőként nem is, a rotációban fontos szerepet töltött be, elég a Super Bowlra gondolni, ahol sokáig ő játszott 5. defensive backként. Aki abszolút létszámfelettivé vált, az Eric Rowe. J.C. Jackson berobbanásával a slotban már nincs helye Rowe-nak, a szélen pedig mind Gilmore, mind McCourty jobb játékot mutatott a Patriotsban. Fölösleges lenne visszahozni.

Zárásként pedig a punter Ryan Allent kell megemlíteni, aki a tökéletes punter matéria Belichick számára. Bal lábas és jól végzi a dolgát.

Hiányposztok

Ritka az, hogy gyakorlatilag egy teljes csapatrész egyszerre ürül ki, de ebben az esetben pont ez történt. Az elkapó poszton jelen állás szerint elég gyérül áll a csapat, ugyanis Edelmanen és a bizonytalan jövőjű Gronkowskin kívül egy használható elkapó sincs a rosteren, így a piacon mindenképpen WR után kell kajtatnia a címvédőnek. Hasonló problémakör merül fel a védőfal belsejében is. Az idei szezont látva, ide nem kellenek sztárok, mert jelentős mennyiséget senki nem töltött egy mérkőzésen a védőfalban, ellenben a sűrű rotáció miatt emberre szükség van. Emellett Flowers távozása esetén elengedethetetlen a DE igazolás vagy draft, valamint ha Gronk visszavonul, akkor tight endre is szüksége lesz a csapatnak.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!