Connect with us

Kupaktanács

FK! Kupaktanács – Mi lesz veled Andrew Luck?

Andrew Luck mindössze 29 évesen úgy döntött, hogy visszavonul. A teste nem bírta, mentálisan kikészült, dollár tízmilliókról és egy Super Bowl esélyes csapatról mondott le emiatt, a szurkolók pedig kifütyülték. A szerkesztők (chester, Höri, katonadani, Renningan, Jarred, balentin) véleménye többek között a visszavonulásról, a kifütyüléséről és a Colts jövőjéről. Kérdések és válaszok.

 

 

Andrew Luck visszavonult. Vélemények?

Sokkoló volt erre ébredni, de mindenkinek tiszteletben kell tartani a döntését. Aki olvasta már Nate Jacksontól a Kelj fel és járj!-t, az nyerhetett egy kis betekintést abba, hogy milyen fájdalmakkal nyomják végig a pályafutásukat ezek az emberek – mert bizony ők is emberek. Ha ő eddig bírta, az egyrészt sajnálatos, de el kell fogadni.

(chester)

A sokkoló mellett szomorú is volt erre kelni, hiszen szegényebb lett a liga és ezzel a nézők is egy kiváló játékossal. Kár, hogy eddig bírta a teste, illetve hogy eddig bírta mentálisan a sok fájdalmat. Nem gondolom, hogy ezért bárki felróhat neki bármit, aki nem ment át azon, amin ő.

(katonadani)

Kevesebb mint egy évtized alatt ez a harmadik alkalom, hogy bizakodva végigszenvedtem a holtszezont, majd mikor elkezdődne a futball-idény, az összes remény szertefoszlik azzal, hogy a legjobb emberünket nem tudják pályára küldeni. Manning esetében se volt könnyű megemészteni, de a két évvel ezelőtti szappanopera még jobban megviselt, és most sikerült elérni, hogy az idénykezdet nem a lelkesedésről szól, hanem a bosszússágról. Nem lett volna szabad eljutni idáig. Borzalom. Én nem tudok semleges maradni az ügyben és nem drukkerként gondolkodni, de remélhetőleg a Luck-fiaskó élénk lesz az emberek fejében és igyekeznek majd a portékájukat okosabban rendben tartani, nem pedig hagyni, hogy ennyire elhasználódjon 29 éves korára. Tudom, hogy idilli gondolat, mert mindig lesznek bolond menedzsmentek liga szerte, de remélhetőleg egyre kevesebb.

Egészen lehangoló, hogy ebben a történetben ennyi volt és ez a vége. Hogy a Curtis Painter-féle aknamunkán megindulva nem kaptuk meg azt a Hall of Fame-karriert, ami Luckban benne volt, és szégyellheti magát mindenki, akinek köze volt hozzá, hogy egy ilyen tehetséges embernek elmenjen a kedve attól, amiben a világ egyik legjobbja.

(Höri)

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Colts volt sokáig az egyik a kevés csapat közül, amit utáltam. Nem azért, mert régen sokat nyertek vagy mert a Patriotsnak szurkoltam, hanem mert végtelenül unszimpatikus volt az, ahogy a sérült Peyton Manning helyzetét kezelték – az az ember, aki kivakarta a posványból a csapatot, tényezővé tette, sőt Super Bowlt nyert, nem ezt érdemelte. Most hasonlóan érzek: mennyi hozzánemértés, mennyi idiotizmus és önzőség kell ahhoz, hogy egy ilyen korszakos tehetséget, egy jövőbeli Hall of Famert, aki méltó utóda lehetett volna egy Peyton Manningnek, így tönkretegyenek. Lehet, hogy Luck alkatilag amúgy sem lett volna képes 40+ éves koráig játszani, de az, hogy 35 éves kora helyett 29 évesen kénytelen befejezni, az csak és kizárólag a Colts felelőssége. Azoké, akik nem kezelték megfelelően a sérüléseit, akik nem gondoskodtak a védelméről a pályán, akik akkor is erőltették a játékát, amikor rég a kórházban kellett volna lennie. Óriási veszteség ő a futballnak.

(Renningan)

Nem mondom, hogy erre számítottam, de nem lepődtem meg. Luck egész karrierjét végigkísérték a sérülések, és egy ponton már nem lehet tovább bírni ezt. Az egészet pedig tetézte, hogy a Colts orvosi stábja nem tudta rendesen kezelni ezeket. Most is olyan hírek voltak róla, hogy megsérült a lába, de nem volt egyértelmű, hogy most a vádlival vagy a bokával van baj, és ez már nem az első eset volt. Szerintem egyszerűen belefáradt abba, hogy állandóan megsérül, és még azt a sérülést sem tudják normálisan kezelni. Megértem, hogy nem bírta ezt tovább sem testileg, sem lelkileg.

(Jarred)

Nagyon furcsa helyzetben voltam, amikor olvastam vasárnap hajnalban, hogy Luck visszavonult, a legelső reakcióm az volt, hogy kirázott a hideg. Számomra ő volt az a játékos, aki egy igazi kedvenc, egy olyan, akit jóban, rosszban követek, és Romo visszavonulásával a legkedvencebb irányítóm lett az NFL-ben. Felfoghatatlan, hogy ennyi volt a karrierje, hogy nem lesz többet pályán, nem nézhetjük a játékát, nem tapasztalhatjuk a karizmáját, nem csodálhatjuk, mire képes. Nehéz mit mondani, de sajnos egy nagyon alulbecsült ikonját vesztette el az a liga.

(balentin)

 

Jogosan fütyülték ki a szurkolók?

A fütyülés egyértelműen túlzó, de az időzítés miatt szerintem érthető, ha az első és őszinte szurkolói reakciók nem a megértésről vagy elfogadásról szóltak. Ha csak a saját jóslatainkra gondolok, szinte mindenki csoportgyőztesnek várta Luckékat, néhányan a Super Bowlig is vitték volna, ketten meg az MVP címet is neki jósolták, szóval az elvárások, gyaníthatóan világszerte, nem voltak kicsik. Ehhez képest két héttel a szezon kezdete előtt egy ilyen fordulat mindent megváltoztat, szurkolóként meg nyilván csalódott lehetsz emiatt. Azóta eltelt pár nap, szerintem a legtöbben már megbékéltek Luckkal és a döntésével.

(chester)

Szurkolóként biztos még rosszabb volt ezt megélni, plusz a pár sör és a tömeg adta magabiztosság is rásegített a borzasztó viselkedésre. Ettől függetlenül abszolút nem jogos és nem megengedhető a kifütyülés, nem is értem hogy képzelik ezt az emberek. Remélem nagyon megbánták utólag. Szerintem semmit nem lehet felírni Luck számlájára, ez az ő élete, ha nem bírja tovább, akkor semmi értelme, hogy egy roncs legyen belőle egy év múlva. És akkor ide is be lehet szórni az eggyel fentebbi válaszom utolsó mondatát.

(katonadani)

Rossz volt az időzítés, mindenképp el kellett volna kerülni, hogy kitudódjon az infó a lefújás előtt. A szurkolók imádták Luckot, a düh, ami a füttykoncertet generálta a komplett Colts organizációnak szólt igazából, amiért elvették az emberek örömét. Gondolom majd szerveznek egy másik ünnepséget, ahol vastapssal köszöntik a 12-est, ahogy az természetes.

(Höri)

Nem volt szép, bár valahol érthető, egy ilyen sokkot nagyon nehéz felajzott állapotban racionálisan kezelni. A történet leggyökerebb szereplője egyébként kétség kívül az, aki képes volt egy ilyen volumenű dolgot a mérkőzés közben kiszivárogtatni.

(Renningan)

Nem! Nagyon nem! Erre nem tudok mit mondani, mint azt hogy, aki ilyet tesz, az nem érdemli meg, hogy a csapatával együtt örülhessen. Luck nem egy nevenincs senki volt, aki semmit nem tett ezért a csapatért. Éveken keresztül ő cipelte a hátán a Coltst, amibe ráadásul bele is rokkant, szóval a legkevesebb, hogy a szurkolók csöndben maradnak ilyenkor, mert értük élt-halt Luck a pályán. Az időzítéssel kapcsolatban pedig annyit tudok mondani, hogy szerintem azért nem tavasszal történt ez, mert akkor Luck még látta az esélyt arra, hogy újra fog tudni játszani. De aztán jött a nyár, és az a bizonyos lábsérülés, ami az utolsó csepp volt a pohárban. Szóval lehetett volna jobb időpontot találni erre, de szerintem ő sem így készült erre a szezonra, ez útközben jött az újabb sérülés miatt. Szóval nem, én nem tudom megvédeni vagy megérteni azt a szurkolót, aki kifütyülte őt.

(Jarred)

Jogos, hogy nem a legmegfelelőbb volt az időzítés, de aki így cselekedett, annak nem sok fogalma van a sportról, az alázatról, a befektetett munkáról, a lemondásokról, amit ez az egész NFL megkíván. Elfelejtjük, de ezek a srácok is emberek, magánéletük van (ha nem is túl sok), családjuk, akikről gondoskodni kell így vagy úgy. Luck egy olyan döntést hozott, amivel azt szeretné garantálni magának, hogy még 50 évesen is teljes értékű életet élhessen, amit tiszteletben kell tartani. Főleg úgy, hogy aki ismeri a karakterét, jól tudja, mennyire értelmes, intelligens ember, egyfajta mintapolgár, aki a párját ritkítja.

(balentin)

Mi lesz így a Coltsszal? Irány az 1/1 vagy Jacoby Brissettel megpróbálják a rájátszást?

Biztos hogy megpróbálják a rájátszást, más kérdés, hogy szerintem arra Brissett kevés lesz, de az 1/1-től is távol lesznek.

(chester)

Közelebb lesz a Colts a rájátszáshoz, mint az 1/1-hez, de szerintem nem fog bejutni. Reich nagy zseni, de Brissett nem elég ehhez.

(katonadani)

Idén a minden mindegy alapelvvel nyugodtan lehet nyomás nélkül játszani és nyerni annyi meccset, amennyit sikerül. Brissett sokkal limitáltabb opciót nyújt persze mint Luck, szóval a győzelmeket nem ő, hanem Reich jelentheti. Jobb helyzetben van Brissett ahhoz képest, mint amikor legutóbb rábízták a csapatot, de ha megint olyan sokáig tartogatja a labdát és rendre a negyedik negyedben hozza a legrosszabb teljesítményt, akkor sokszor be fog kerülni a lejátszási listámba az I Should Be So Lucky. A várható középszerűség után én már 2020-21-re nyálazok, ahol bele lehet állítani a csapatot a földbe, illő módon Tank 4 Trevor (Lawrence), aztán ha lesz új franchise QB, akkor ő lehetőleg kibírja addig, míg felnő Marshall Manning.

(Höri)

Úgy néz ki, én leszek a legoptimistább, szerintem a Colts megnyerheti a csoportot. Nem feltétlenül azért, mert Brissett hirtelen elit lesz, de annyira mindenképp jó lehet, hogy egy jó edzői gárdával és egy amúgy remek csapattal hozzon kilenc győzelmet. A Colts nem lett rosszabb, mint a Jaguars vagy a Titans, és bár a Texans egyértelműen top irányítóval rendelkezik, ott Bill O’Brien bármikor elgáncsolhatja a csapatot.

(Renningan)

Ez a csapat túl jó ahhoz, hogy 1/1 legyen, de Luck nélkül nem hiszem, hogy rájátszás lesz ebből.  Szerintem a középmezőnyben lesznek 6-8 győzelemmel.

(Jarred)

Nem lesznek playoffban így, mert Brissett nem akkora adalék a csapatnak, mint Luck, de nem is kell tartaniuk az 1/1-től. A coaching elég jó, hogy ezt el tudják kerülni, de azt viszont nehéz lehet feldolgozni, hogy az elit irányítójuk nélkül nem contender ez a csapat az AFC-ben,

(balentin)

Látjuk még valaha a pályán?

Az utóbbi évek visszatérései után én már nem veszem komolyan a visszavonulásokat. Ha úgy érzi bírja, én nagyon szívesen látnám őt ismét a pályán.

(chester)

Ha tippelnem kéne, akkor nem, de örülnék, ha Kurt Warnerhez hasonlóan visszatérne pár év múlva. Amennyiben ő is úgy érzi.

(katonadani)

Persze, már tavasszal ott lesz az XFL-ben, ahol a faterja a főnök :P #botrány Nyilvánvaló, hogy minden holtszezonban el fog kerülni még 2-3 évig a reaktiválása, mert mindig lesz QB-bajos csapat, de remélhetőleg ha visszatér, akkor ő Indybe, és nem egy másik franchise színeiben fog Super Bowlokat játszogatni.

(Höri)

Kevés dolog tud annyira megroppantani egy embert, mint a fájdalom. Pénze már most is van elég, csak szakmai oka lehet a visszatérésének és elképzelhető, hogy egy-két egészséges, kényelmes év után úgy dönt, hogy még egyszer megpróbálja. Örülnék neki, vele sokkal több a liga.

(Renningan)

Szerintem nem. Ez elég végleges döntésnek tűnt, ami nem a pillanat hevében született. Gondolom szeretne még tovább játszani, de felismerte, hogy az egészsége nem bírja tovább, és ez nem hiszem, hogy változna. Illetve az a mód, ahogyan a Colts szurkolók “búcsúztatták” őt, az még egy löketet adott annak, hogy ne akarjon visszatérni.

(Jarred)

Jelenleg az az erősebb érzésem, hogy neki ennyi volt, végleg szögre akasztja a sisakot és a stoplist, nem kockáztatja már többet az egészségét ezért a szenvedélyért. De igen, ott van az a szenvedély, ami nagyon nehezen fog kihunyni benne, és pont ez lehet az, ami pár év múlva “visszakényszeríti” a pályára. Úgy gondolom, hogy neki is egy múlhatatlan szerelem ez a sport, borzasztó lesz neki élnie nélküle, ki tudja meddig fogja bírni, hogy ne öltse magára újra valamelyik csapat szerelését.

(balentin)

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!