Connect with us

Prémium cikkek

Megfejtjük Tom Brady szerződését

Tom Brady nemrég aláírt egy 2 éves, 70 millió dolláros szerződéshosszabbítást, így Russell Wilsonnal holtversenyben ő lett a liga valaha volt legjobban fizetett játékosa. Időközben ugyanakkor kiderült, hogy a remek irányító szerződése érvénytelenítődik jövőre, ami óriási kavarodást okozott az amerikai médiában. Összefoglaljuk, hogy miről is van szó, hogyan néz ki a Brady-kontraktus.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Mielőtt belevágunk a konkrét szerződésbe, fontos megemlíteni, hogy minden csapat csak két módon tudja növelni az egyéves szerződéssel rendelkező játékosai keresetét:

  • egyszerű fizetésemeléssel az adott évre,
  • illetve hosszabbítással.

 

Előbbi úgy néz ki, hogy a játékos alapfizetését megemelik, esetleg ösztönzőket vagy magasabb roster bónuszt kap – akárhogy is csinálja a csapat, a játékos adott évi cap hitje (hogy mennyi helyet foglal el a fizetési sapkából) nőni fog. Például, ha Tom Brady csak egy 8 millió dolláros emelést kapott volna, akkor idén 27 millió dollár helyett 35 milliót foglalt volna el a fizetési sapkából, jövőre pedig szabadügynök lett volna. A másik lehetőség a hosszabbítás, ami a legtöbb esetben az adott évi cap hit csökkenéssel jár (legalábbis, ha a csapatnak az az érdeke) – ez történt Tom Bradyvel, amit nemsokára be is mutatunk (ha valakit érdekel a téma, akkor a szerződések menüpont alatt rengeteg hasonló cikket talál).

 

Ez a két mód tehát van arra, hogy egy utolsó évében lévő játékos az adott évben extra keresethez jusson. Ez azonban nem mindig kivitelezhető, mert bár a fizetési plafont nem kell komolyan venni, azért néha tud kellemetlenségeket okozni. Bradynek például nem adhatott volna csak úgy egy 8 milliós emelést a Patriots, mert egyszerűen nem volt helye a plafon alatt. Így csak a hosszabbítás jöhetett szóba, de az sem a szokványos módon.

 

Az automatikusan megsemmisülő szerződések

 

Az NFL-ben lehetőség van arra, hogy egy játékos szerződését automatikusan megsemmisülő évekkel kitolják. Ezt a Saints és a Cardinals előszeretettel használta az utóbbi időben, ugyanis csak így fért be Drew Brees és Larry Fitzgerald a keretbe:

 

Drew Brees szeződése, via OTC.

 

Brees szerződésén jól látszik, hogy bár 2018-ban két évre írt alá, papíron 2020-ban és 2021-ben is van tétele. Ez azt jelenti, hogy akár visszavonul az idei szezon után, akár elcserélik, akár aláír egy új szerződést, a 2019-es idény végén a 2020-as és 2021-es szerződése megsemmisül és minimum 21,3 millió dollárt fog elfoglalni a capből.

 

Ezt akkor használják a csapatok, ha olyan kevés helyük van a sapka alatt, hogy még az aláírási bónusz adott évre eső része sem fér be. Brees például a két éves szerződésével 13,3 millió dollár aláírási bónuszt kapott volna, ez két évre 6,65 milliót jelent, ami egyszerűen túl sok volt. Emiatt kapott a szerződése még két automatikusan megszűnő évet, hogy csak 3,3 milliót kelljen szezononként elkönyvelni (a képen látható számok azért nem stimmelnek, mert a Saints rengetegszer módosított az irányító szerződésén, így folyamatosan nőtt a 2020-21-es halott pénz mennyisége).

 

Mivel a fizetési sapka mértéke folyamatosan növekszik, ez egy teljesen jó lehetőség, hisz így nem érinti olyan hátrányosan egy nagy szerződés a csapatot, mint ahogy elsőre gondolnánk. És ahogy a legfrissebb infók alapján tudjuk, Tom Brady pont ugyanilyen szerződést kapott.

 

Hogy néz ki Tom Brady szerződése?

 

A legelső riportok alapján Brady idei fizetése 8,25 millió dollárral nőt, aláírási bónusz formájában – vagyis a két éves, 70 millió dolláros szerződéséből 8,25 millió garantált ilyen formában. Ez azonban nem igaz. Ha így történt volna, akkor Tom Brady szerződése így nézne ki:

 

 

Az eredeti, 27 millió dolláros cap hitje 29,75 millióra nőtt volna az idei szezonban, ami nyilván nem jó a csapatnak. Ahhoz, hogy Brady új szerződése felszabadítsa a hírekben szereplő 5,5 millió dollárt, ahhoz 8 millióval csökkenteni kellett volna az alapfizetését idén. Ez pedig nyilván azt jelenti, hogy Brady nem kapott emelést, csak az alapfizetéséből megkapott 8 millió dollárt előre.

 

A Patriots emiatt feltehetően azt csinálta (ez egyelőre nincs hivatalosan megerősítve), hogy a 70 millió dollárból 20,25 millió dollárt aláírási bónuszként írt jóvá Bradynek, a 2019-es alapfizetését pedig 14 millióról 2,75 millióra csökkentette. Így jön ki a 23 millió dolláros fizetés, illetve az 5,5 millió dolláros cap space növekedés.

 

 

Továbbá érdekesség, hogy a szerződés március 19-én jár le, vagyis ekkor semmisül meg a kontraktus utolsó két éve (illetve ekkor jelenik meg 13,5 millió dollárnyi halott pénz a Patriots 2020-as költségvetésében). Ez azt a célt szolgálja, hogy a Patriots akarata ellenére ne tagelje Bradyt. Legalábbis papíron, ugyanis meglepő lenne, ha a Patriots bármit csinálna Bradyvel az akarata ellenére (bár, ez az apróság lehetőséget ad arra, hogy amennyiben az irányító jónak látja, akkor tesztelje a piacot).

 

Felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben miért volt szükség a 70 milliós szerződésre, hisz effektíve semmi jelentősége. Erre egyrészt az lehet a magyarázat, hogy minimum 20,25 millió dollárosnak kellett lennie az új szerződésnek az aláírási bónusz miatt, így célszerűbb volt a normáknak megfelelően egy nagyobb végösszegű szerződést adni. Másrészt pedig ez nyilvánvalóan egy gesztus a csapat részéről, hisz amennyiben Brady visszavonulna, akkor mindezt a liga legjobban kereső játékosaként tenné. Bár ennek gyakorlati jelentősége nincs, és nem biztos, hogy Brady erre különösebben vágyik, de minden idők legsikeresebb irányítója egyértelműen megérdemli, mégiscsak óriási presztízs (arról nem is beszélve, hogy Brady betegesen szeret első lenni, ez tette azzá, aki).

 

Ez a fajta szerződésstruktúra továbbá lehetővé teszi azt, hogy Brady szerződését szezon közben újratárgyalják. Egy sima emeléssel – még ha bele is fér a sapkába – vagy egyéb strukturálással (például az alapfizetés teljesen garantálttá tételével, vagy aláírási bónusszá alakításával) ezt nem tudta volna megtenni a csapat. Ebben az esetben ugyanis egy évig nem lehet babrálni a szerződéssel, vagyis Brady mindenképp szabadügynök lett volna legalább pár percig. Erre persze most is minden esélye megvan, kíváncsian várjuk, mi sül ki az egészből – még soha nem volt ennyire közel egy esetleges visszavonulás vagy akár csapatváltás lehetősége.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!