Connect with us

Összefoglaló

Bölénytámadás Arlingtonban és megvan az első rájátszás résztvevő

Megkaptuk idén is ajándékba Hálaadásra a szokásos három mérkőzésünket az NFL-től. Panaszkodni nem lehet, hiszen minden mérkőzésen láthattunk érdekes dolgokat. A Bears hátrányból fordított a végjátékban, ahol David Blough nem is akárhogy mutatkozott be, a Bills megmutatta, hogy őket bizony leírni nem szabad, a Saints pedig megszerezte jegyét a januári eseményekre.

Chicago Bears @ Detroit Lions 24-20

A hálaadásnapi trió első fogása egy izgalmas mérkőzést hozott, amin a sokáig előnyben lévő Lions a végén bukta el a győzelmet. Az első pár percben bemutatta mindkét fél, hogy nem halott az offense náluk, de azért utána megérkeztek a védelmek is és véget vettetek a pontzuhatagnak.

Ha Bears-Lions meccset látunk hálaadáskor, akkor az egyik kezdő irányító kihagyja a mérkőzést. Tavaly Trubisky sérülése miatt Chase Danielt láthattuk a Ford Fielden, idén pedig a hazaiak franchise QB-ja, Matthew Stafford nem tudta vállalni a játékot. Még az ág is húzza a kezdő futóját és irányítóját vesztő Lionst, hiszen a második számú quarterback Jeff Driskel is megsérült, így élete első NFL meccsét játszhatta a draftolatlan újonc David Blough. A megilletődöttség egy szikrája sem volt felfedezhető nála, hiszen első sikeres passzából rögtön egy 75 yardos TD-t osztott ki Golladaynak. Második drive-ja végén is touchdown lett a végeredmény, akkor Marvin Jones kapta el a labdát a célterületen belül. Végül 58%-os passzpontosság mellett 280 yardot, két TD-t és egy interceptiont mutatott a statisztikai lapja. (Az eladott labda az utolsó passzából jött, amikor egy 4. és 22 yardos játékot kellett volna megcsinálnia az utolsó percben.) A fiatal irányító első meccse ellenére feltűnően jól mozgott a zsebben, ebben persze előtte a fal is segítette rendre, hiszen a rettegett Bears front 7-t jól megfogták egész meccsen. Kezdő hibái persze voltak Bloughnak, az utolsó drive-ban egy 3. és 8 yardos szituációnál nem dobta ki a pályáról a labdát, így odaért Roquan Smith és egy -14 yardos játék lett belőle.

Mitch Trubiskynek meg kell mutatnia a szezon hátralévő részében, hogy bízhat benne Matt Nagy, és jövőre is számíthatnak rá első számú irányítóként. Erre nincs is jobb alkalom, mikor egy egész ország a TV előtt ülve pulykát majszolva nézi, és még pont a Lions is az ellenfél, aki ellen általában jól megy neki a játék. Felemás, de inkább jó mérkőzése volt a Bears irányítójának, voltak borzalmas passzai is, de azért láthattunk tőle olyan dobásokat is, amire azért felkaptuk a fejünket. Az egyik ilyennel a 2018-as hetedik körös Javon Wimst találta meg az end zone-ban, amivel sikerült egyenlíteniük a harmadik negyedben. Idén másodszorra passzolt a Lions ellen három TD-t, ezzel megítélése egy kicsit pozitívabb lett, de még azért mindenképp kell bizonyítania, hogy biztos legyen a jövő évi helye.

A védelmeknek minden bizonnyal elfelejtettek szólni, hogy ezen a jeles napon 18:30 a kezdés és csak 19:00-ra érkeztek meg a mérkőzésbe. Az első négy drive-ból három TD-t láthattunk, de ezek után elapadt a pontzuhatag és átvette az uralmat a deffense a mecs felett. Mindkét oldalon jól állították meg a futást, egyik csapat sem jutott négy yardos átlag fölé.

A Lions oldalán dicsérhető, ahogyan felkészültek Khalil Mack játékából, és ezt jól végre is hajtották. Mack sack nélkül végzett, persze úgy elég nehéz, hogyha három emberen kell átverekednie magát valakinek. Győzelmével a Bears 6-6-ra módosította mérlegét, Detroitban pedig ezt a szezont majd szeretnék minél előbb elfelejteni, miután rájátszás álmaik már matematikailag sem lehetnek, és bíznak abban, hogy jövőre ennél több szerencséjük lesz a sérülésekkel.

Buffalo Bills @ Dallas Cowboys 26-15

Folytatja rossz sorozatát a Cowboys a pozitív mérlegű csapatok ellen, 0-5-re módosult a mérleg, miután a Bills Arlingtonban átrohant rajtuk. Győzelmével a Buffalo már szinte biztos rájátszás résztvevőnek tekinthető, és a hálaadásnapi produkciót látva komolyan is kell venni őket.

Azt eddig is tudtuk, hogy a Billsnek egy elit védelme van, de most azt is bizonyították, hogy ha kell, az offense is odateszi magát és egy ki-ki meccsből sima győzelmet érnek el. Az első drive-tól eltekintve a Buffalo védelme erődemonstrációt tartott.  A második negyedben zsinórban három drive-ban vették el a labdát a Dallastól, de a harmadik esetben egy szabálytalanság megmentette a hazai csapatot. Egy alkalommal Prescott adta el a labdát, amit Star Lotulelei szedett le, akinek ez volt az első intercetionje karrierje során. A következő labdabirtoklásnál pedig megint Prescott volt a főszereplő, miután kiütötték kezéből a labdát és a disznóbőrt Trent Murphy szedte össze. A második negyedben mutatott játék teljes mértékben összezavarta a Cowboyst, és ennek köszönhetően még szorossá sem tudták tenni a mérkőzést.

A Bills támadóegységét sok kritika érte a szezon során, és hallhattuk azt is, hogy azért ilyen jó a mérlegük, mert eddig csak gyenge csapatott győztek le. Ezt most teljesen megcáfolták, öröm volt nézni a Josh Allen vezette offense játékot (persze nem a Cowboys szurkolóknak). Allen nem vállalta túl magát, de amikor kellett hosszabb célpontokat is megtalált pontos labdákkal. Passzai mellett futásban is jó volt, 10 próbálkozásból 43 yardot és egy TD-t is összehozott. Ha már futójáték, akkor az újonc Devin Singletary is dicsérhető, kivette ő is részét a sikerből. Az elkapók között a tavaly még pont a Cowboysban játszó Cole Beasley volt remek formában, hat elkapásból 110 yardot és egy touchdownt ért el. Az este megkoronázása pedig az a trükkös játék volt, ahol John Brown élete első NFL passzából a teljesen üresen hagyott Singletaryt találta meg egy 28 yardos TD-vel.

Ha csak Dak Prescott statisztikájára tekintünk rá azt látjuk, hogy 65%-os passzolás mellett 355 yardot és két hatpontost produkált. Ezek alapján mondhatnánk azt, hogy Prescott jól játszott, de ez közel sem volt így. Hiába a sok passzolt yard, ha közben két eladott labdája is volt, valamint a red zone-ban egy negyedik kísérletnél volt borzasztó átadása is. De azért nem lehet mindent az irányító nyakába varrni. Kérdés az, hogy ha a liga egyik legjobb RB-je nálad van és működött is a futás, hiszen Elliott közel hat yardos átlaggal zárt, akkor miért hívsz passzjátékot 49 alkalommal és futást mindössze 19-szer. Nyilván hátrányban a passzt kell erőltetni, de ha a futás megy, abban az esetben nem lehet teljesen kizárni. A Cowboys oldalán az oldalvonal mellett is komoly problémák vannak, kérdés Jerry Jones meddig hajlandó ezt nézni komoly lépések nélkül.

A mérkőzés nem a két rúgó kitűnő teljesítményéről szólt. A Bills részéről Stephen Hauschka hagyott ki egy field goalt és egy extra pontot, még a másik oldalon Brett Maher mindkét mezőnygólját kihagyta, egyik esetben a remek formában játszó Star Lotulelei keze is kellett, hogy ne a póznák közé menjen a labda.

Győzelmével a Bills 9-3-mal áll és nagyon közel van hozzá, hogy az AFC oldalon az egyik Wild Card hely az övé legyen. A Dallas pedig 6-6-os mérleggel még megadta az Eaglesnek az esélyt, hogy reménykedjen rájátszásban, hiszen ha vasárnap megverik a Dolphinst, akkor utolérik a Cowboyst.

New Orleans Saints @ Atlanta Falcons 26-18

A Saints mindent megtett, hogy első adandó alkalommal megnyerje csoportját, ehhez Atlantában kellett diadalmaskodniuk. A visszavágás is hajthatta a Szenteket, hiszen három hete hazai pályán kapitulálták a Falcons ellen. A végjátékba kicsit bealudtak, de így is nyertek, ezzel meg van az első csapat, aki biztosította helyét a rájátszásban.

Úgy kezdte a Saints meccset, ahogyan egy esélyeshez méltó csapatnak kell. Három kísérlet után leterelték a Falconst a pályáról, majd a puntba a vendégek mindenese Taysom Hill kapott bele, így remek kiinduló pozíciót is kaptak. Ha már kiharcolta Hill, akkor gondolta nem bízza másra, és Brees löbbölt labdájával benyargalt az end zone-ba. Ezen kívül a Saints “irányítója” még egy futott TD-t is szerzett, így karrierje során első alkalommal egynél több hat pontost tudott felvinni a táblára egy meccsen.

A New Orleans támadófala még emlékezhet a Mercedes Superdome-ban rendezett összecsapásra, hiszen akkor Breest 6 alkalommal is sackelték. Most rendesen felkészültek a Falcons front 7-ből és nem engedték, hogy irányítójukat földre vigyék. A nagy trió ezen a meccsen nem volt top formában. Múlt héten a Panthers ellen remekül játszott a Brees-Kamara-Thomas trió, de most a Falcons ellen csak az ő teljesítményük nem lett volna elég a győzelemhez. Brees mindössze 184 passzolt yardig jutott, ebből adódóan Thomas sem tudott űr számokat hozni, Kamara pedig most nem érte el a 100 scrimmage yardot. A W most a védelemnek volt köszönhető.

Annak a védelemnek, akik bizonyítani akarták, hogy ők is képesek egy QB estéjét tönkretenni. Ez tökéletesen sikerült is nekik, hiszen Matt Ryan ezt a mérkőzést soha nem felejti az biztos, de nem a pozitív dolgokra emlékszik majd. A Saints front-7 kilenc (9!!) alkalommal sackelte Ryant, és ezek mellett még két interceptiont és egy fumble-t is szereztek az irányítótól. Ritkán mondhatunk ilyet, de a győzelmet most a Saints védelme hozta, hiszen a labdaszerzésekkel remek kiinduló pontja volt az offensenek, a sackekkel pedig megölték a Falcons támadójátékát. Ryan végül hiába jutott el 312 yardig és két TD-ig, az eladott labdák sokba kerültek hálaadásnapján.

Minden bizonnyal követte a Bills-Cowboys mérkőzést Younghoe Koo és szeretett volna csatlakozni a Maher-Hauschka duóhoz. A dél-koreai születésű rúgó egy mezőnygólt és egy extra pontot is kihagyott, követve az előző mérkőzésén szereplő kickerek mintáját, ebbe a játékba csak Lutz nem szállt be, aki megint minden rúgását a póznák közé vágta.

Biztos előnye tudatában a Saints special team a végén már a pulykára gondolhatott, hiszen olyat láthattunk, amit nem mindennap. Hétről hétre nézzük, ahogyan a hátrányban lévő csapat utolsó kétségbeesésében még megpróbálkozik az onside kickkel, de ezek általában nem sikerülnek. Az utolsó negyedben a Falcons három ilyet csinált meg, igaz ebből egyet szabálytalanság miatt visszafújtak, mind a három rúgűs tökéletes volt, így Koo valamennyit kozmetikázott a teljesítményén. Az extra labdabirtoklásokból azonban mindössze egy field goal jött össze, így a vendég special team játékosok feje talán a helyükön marad.

Győzelmével a Saints már biztosította helyét a januári eseményekre, és most már a pihenőhétre és az első kiemelésre hajt. A Falcons pedig készülhet a következő szezonra, de azt még nem tudjuk, hogy az oldalvonal mellett milyen összeállításban lesz az edzői stáb.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!