Connect with us

NCAA

College football 2019 – Helyzetjelentés

Felfoghatatlan, de máris véghajrájához érkezett az NCAA idei alapszakasza, az utolsó két forduló és a konfdöntők előtt nézzük át, hogy mi is a helyzet a rájátszásért zajló országos versenyfutásban!

[gap height=”15″]

[gap height=”15″]

Ha most hirdetné ki a committee a playoff négyes mezőnyét, egyetlen részvévő kiléte lenne csupán kérdéses a kiemelési helyeken felül, a képlet így jelenleg igen egyszerűen fest:

1., LSU Tigers (SEC)
2., Ohio State Buckeyes (Big Ten)
3., Clemson Tigers (ACC)
4., ?

LSU: a leendő Heisman-díjas irányító, Joe Burrow által vezérelt csapat a szezon legnagyobb diadalát aratta az Alabama idegenbeli megverésével, és bár a védelem dekoncentráltság, erőnléti hiányosságok és a vékony front okán sebezhetőbb a megszokottnál, a louisianaiak lassan elkezdhetik intézni a repülőjegy- és a szállodafoglalásaikat december 28-ra is. Utolsó két mérkőzésükből az egyiket simán el is bukhatják, az se veszélyeztetné pozíciójukat.

Hátralevő menetrend: vs Arkansas (2-8), vs Texas A&M (7-3) + SEC-döntő a Georgia ellen Atlantában

[gap height=”15″]

OHIO STATE: most szombaton a Penn State ellen a Buckeyes eddigi legnagyobb megmérettetése jön, mondjuk a Las Vegas-i fogadóirodákat annyira meggyőzte az OSU, hogy egy szintén top10-es gárdával szemben több, mint 2 TD-s favoritok. Ráadásul a kiváló DE, Chase Young visszatérhet, szükség is lesz azért rá a végjátékban, mert a gesztenyék számára nincs hibalehetőség.

Hátralevő menetrend: vs Penn State (9-1), @ Michigan (8-2) + Big Ten-döntő a Wisconsin/Minnesota ellen Indianapolisban

[gap height=”15″]

CLEMSON: számos kritika érte a címvédőt a North Carolina elleni kiszenvedett siker okán, ám azóta Dél-Karolina tigrisei abba a sebességfokozatba kapcsoltak, ami januárban a megszokott tőlük. A bűnrossz ACC miatt nagyjából megerőltetés nélkül masíroztak el a konfdöntőig, de becsületükre szóljon, a Texas A&M legyőzése az Alabama számára is ez ideáig az év skalpja. Két kis akadályon muszáj még átlépniük a PO-hoz.

Hátralevő menetrend: @ South Carolina (4-7) + ACC-döntő a Virginia/Virginia Tech/Pittsburgh ellen Charlotte-ban

[gap height=”15″]

Ezt a képet lőtte a UGA oldalvonali fotósa, mielőtt az egyik Georgia játékos durván nekiütközött

[gap height=”15″]

Papíron tehát három bejutót előre borítékolhatunk, ezen trióba különösebben senki nem tud, nem fog tudni belekötni, az elfogult megítélés azonban a negyedik pozíciónál elkerülhetetlen lesz; mivel ugye az FBS-ben egy 13 tagú bizottság szubjektív módon összeállított rangsora dönt a top4-ről… Innentől ízlés kérdése, kinek mi jön be, a committee pedig reménykedhet, hogy az élet szépen elrendezi majd a dolgokat.

[gap height=”15″]

Lépéselőnyben: Georgia Bulldogs (SEC) – a Dawgz-nak még a South Carolina elleni otthoni, megmagyarázhatatlan bukás is beleférhet az álmok mezejéhez, hiszen harcedzettségük nem vitatható, a Notre Dame, a Florida és az Auburn két vállra fektetése szép eredmény. Amennyiben 11-1-es mérleggel érkeznek Atlantába, és ott az LSU helyett ők ülhetnek az SEC trónjára, a mögöttük ólálkodó csapatok tehetnek bármit, nem előzik be a Georgiát.

Hátralevő menetrend: vs Texas A&M (7-3), @ Georgia Tech (2-8) + SEC-döntő az LSU ellen

[gap height=”15″]

Egyenes úton: Oregon Ducks / Utah Utes (Pac-12) – pár hét után olybá tűnt, ez sem a nyugati P5-konf idénye lesz, aztán a Ducks és a Utes lenyűgöző formába lendült, elfedve egy-egy botlásukat. Sanszos, hogy egyaránt 11-1-gyel állva csapnak majd össze a Santa Clara-i fináléban (a mérkőzést a galaxy4 is adja!), az ottani győztest vélhetően így nem hagynák ki az elit kvartettből.

Hátralevő menetrend, Oregon: @ Arizona State (5-5), vs Oregon State (5-5) + Pac-12 döntő
Hátralevő menetrend, Utah: @ Arizona (4-6), vs Colorado (4-6) + Pac-12 döntő?

[gap height=”15″]

Leírva, de nem kiírva: Baylor Bears (Big XII), Minnesota Golden Gophers (Big Ten), Penn State Nittany Lions (Big Ten), Oklahoma Sooners (Big XII) – ebből a négyesből bármelyik alakulat behúzza a rá váró összes további meccsét, komoly ütőkártyák kerülnek a kezébe, mikor a playoff lapjait osztják. Noha mindehhez az asztalt is fel kell borítani, a Minnesotának például a Northwestern-t (2-8) és a Wisconsin-t (8-2) követően Indianapolisban a Big Ten másik divíziójának a bajnoka, az Ohio State vagy épp a Penn State ellen sem lenne már szabad elbuknia. Az Oklahoma múlt hétvégén a Baylor pályáján egy varázslatos fordítással, 28-3-as hátrányból diadalmaskodva tartotta életben reményeit, és esetlegesen a TCU-t (5-5), aztán az Oklahoma State-et (7-3), végezetül a konfdöntőben újra a Baylort ütve rendelkezni fognak azzal a rezümével, ami a Sooners-t is feljogosíthatná a hőn áhított Peach vagy a Fiesta Bowlra.

[gap height=”15″]

[gap height=”15″]

Schrödinger macskái: Alabama Crimson Tide (SEC) – ó Bama, mihez kezdjünk veled? Az amúgy is fontos kérdés Tua súlyos sérülésével válik égetővé, a szuperpozícióban levő Tide tényleg csak a megfigyelő személyén múlik, hogy élő vagy halott a rájátszás tekintetében. A parázs vitát megelőzheti az Auburn sikere a jövő hétvégi Iron Bowlon, ám ha Mac Joneson sem tud kifogni az állami rivális, ember legyen a talpán, aki OBJEKTÍVEN megmondja, meg szabad-e rendezni az első final fourt az Alabama nélkül.

[gap height=”15″]

Tippek a nagyobb bowlok párosításaira:

12/28 PEACH BOWL [ELŐDÖNTŐ #1] – LSU vs Utah
12/28 FIESTA BOWL [ELŐDÖNTŐ #2] – Ohio State vs Clemson

12/28 COTTON BOWL – Florida vs Memphis
12/30 ORANGE BOWL – Virginia Tech vs Alabama
01/01 ROSE BOWL – Minnesota vs Oregon
01/01 SUGAR BOWL – Georgia vs Oklahoma

[gap height=”15″]


[gap height=”15″]

Ti hogy látjátok az esélyeket, kiket emelnétek ki? Tetszik a jelenlegi rendszer, esetleg nagyon megreformálnátok? Várjuk a véleményeiteket, kérdéseiteket! Éljen a college football!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!