Connect with us

Összefoglaló

A Patriots elbukta a pihenőhetet, a Titansé az utolsó hely az AFC rájátszásában

Nagy meglepetésre lecsúszott a pihenőhétről a Patriots, a Chiefs pedig köszönte szépen a botlást. Az utolsó playoff-helyet az AFC-ben a Titans kaparintotta meg egy sima győzelemmel, de egyébként a Steelers és a Raiders is kikapott a héten, egyértelműen a legjobb csapat jutott be a rájátszásba ebből a trióból. 

Miami Dolphins @ New England Patriots 27 – 24

Egy igazi playoffhangulatú mérkőzést hozott ez a meccs. Az egyetlen probléma ezzel az, hogy papíron nem kellett volna annak lennie, de a két csapatnak más volt az elképzelése. A Dolphins úgy érkezett ide, hogy már nincs mit veszíteni, szóval próbáljunk ki mindent, amit csak lehet. A mérkőzés folyamán több trükkös játékot is behívtak (fake punt, elkapó passz stb), több-kevesebb sikerrel. A Patriots pedig nagyon takaréklángon égett, aminek végül meg is lett a következménye.

Brady a szokásos pontatlan játékát hozta, amit ezúttal megfűszerezett egy pick6-szel, ahol elképzelése nincs az embernek, mi volt a terve. A második félidőre valamennyire összeszedte magát (és volt egy pontos hosszú passza !!!!!!), de addigra meg a defense omlott össze. Fitzpatrick gyakorlatilag szétszedte a teljes Patriots védelmet, amiben nagy segítségére volt DeVante Parker is, aki 8 elkapással 137 yardot szerzett – többször is Stephon Gilmore-t verte meg. Fitzpatrick végül 320 passzolt yarddal fejezte be a meccset, futott egy TD-t, és nem mellesleg a legfontosabb pillanatban (fél perccel a vége előtt) kiosztotta a győzelmet jelentő TD passzt is.

A Patriots játékosokon nagyon érződött, hogy semmi kedvük ehhez a meccshez, de az edzőkön még jobban látszott ez a hozzáállás. Az első félidő végén 1:40-en volt az órán, mikor a Dolphins puntolni kényszerült. A Patriotsnak megvolt mindhárom időkérése, de nem kért ki egyet sem, így a Dolphins le tudta pörgetni az órát 1 percig. Aztán a Patriots behívott két futójátékot, amiből persze nem lett semmi, és így ért véget az első félidő. Ha tényleg komolyan vette volna ezt a meccset, akkor elképzelhetetlen, hogy ne kért volna időt a félidő végén, és ne próbált volna meg a Patriots legalább mezőnygól távolságba jutni. Hasonlóan a meccs végén, a Dolphins szépen jön előre, de Belichick egyszer sem kér időt, így a visszatámadásra kevesebb, mint fél perc marad csak.

Ezek az edzői döntések egyértelműen megmutatták, hogy a Patriots nem akart játszani ezen a meccsen, ami furcsa, tekintve, hogy volt tétje a mérkőzésnek. A Dolphins ellenben nagyon is akart játszani, ezt lehetett érezni az edzőkön és a játékosokon is, és ennek a mentalitásnak egy győzelem lett a jutalma.

A Patriots ezzel a vereséggel elbukta a bye weeket, és pályára kell lépni a wild card héten is – 9 év után először. Meglátjuk mennyire fog visszaütni az, hogy nem vették komolyan az utolsó heti összecsapást.

(jarred)

Tennessee Titans @ Houston Texans 35-14

Ahogyan azt várhattuk a mérkőzés előtt, a Texans már a jövőheti playoff meccsre pihentette kezdői nagy részét, így nem volt nehéz dolga a Titansnek Houstonban nyerni, amivel elvitték az AFC utolsó rájátszáshelyét.

A vendégek támadóinál ugyanaz a képlet volt látható, ami a sikereket hozta eddig is. Tannehill irányítása mellett az újonc A.J. Brown hozta megint jó formáját, és amióta a csapat Tennesseeben játszik, ő az első olyan elkapó, aki első évében 1000 yard fölé került. Végül négy elkapásból 124 yardig jutott és egy TD-t tett be a közösbe. A Titans azonban nem a passzjátékra építette támadásait, hanem inkább a futójátékra, ami nagyon is jól működött. 21 passz mellett 39 alkalommal próbálkoztak futással, amiből 32 alkalommal Derrick Henry kapta a labdát. Ha már ennyiszer odaadták neki a játékszert, akkor Henry eljutott egészen 211 yardig és három touchdownig. Az egész szezonban jól teljesítő és végül a futókirály címet is megszerző RB lehet a kulcsa majd a sikeres rájátszásnak.

A Texans a már biztos AFC negyedik kiemelése tudatában kezdői jó részét pihentette. Deshaun Watson is csak az oldalvonal mellett nézte végig, ahogyan A.J. McCarron irányításával vereséget szenvednek. McCarronnak sem volt könnyű dolga, hiszen a kezdő elkapók közül például DeAndre Hopkins sem volt pályán az utolsó fordulóban. Végül csak egy-két drive-ban mutatott életjelet a Texans, ez pedig arra volt elég, hogy 225 yard mellett egy interception szerepeljen a csere QB neve mellett. Egy dolog nem változott, a fal nem nagyon tudta megvédeni irányítóját, négy sacket is el kellett szenvednie McCarronnak.

Hazai oldalon a védelem sem adott ki mindent magából. A Titans nem éppen ligaelit támadófala mögött Tannehillt nem tudták földre vinni, bár ebben az is közrejátszott, hogy a playek nagyobb részében inkább futottak. Győzelmével a Titans beverekedte magát a rájátszásba, ahol majd az első körben Foxboroughba látogatnak, míg a Texans a playoff első mérkőzésén a Billst fogadja.

(kronikk)

Los Angeles Chargers @ Kansas City Chiefs 21-31

Nem ez volt a Chiefs legmeggyőzőbb meccse, a támadóktól alapvetően többet várna el az ember. A győzelem viszont összejött, a nézőtéren pedig kiszurkolták a Dolphins győzelmét is, így pihenőhétre is mehetnek Mahomesék, azt pedig tudjuk, Andy Reidnek mennyire jól megy extra felkészülési idővel – a Patriots, a Texans vagy a Bills jöhet majd a divisional körben az Arrowheadbe.

Nem volt konzisztens Mahomesék játéka – az irányító ez első drive-on például két interceptiont is dobott, habár valószínűleg mindkettőnél tudta, hogy szabad játéka van -, de a szélvészgyors játékosok szállítottak pár nagy játékot, ami elég volt a W-hez – Damien Williams 84 yardos TD, Mecole Hardman 104 yardos kickoff return TD, és akkor Tyreek Hill még be sem szállt a buliba. A túloldalon Tyrann Mathieu szállított egy csodás interceptiont, Suggs megszerezte első sackjét új csapatában, viszont a secondary elvesztette a kiválóan játszó újonc Juan Thornhillt egy sérülés miatt, ez pedig nagyon fájdalmas lehet még a playoffban.

A Chargersnél nagy kérdés, hogy ez volt-e Philip Rivers utolsó meccse a csapatnál. Ha igen, akkor egy 31/46, 281 yard, 2 TD, 2 INT lőlappal zárja chargersös karrierjét, tipikus riversösen, sokat trash talkolva, több labdát vaktában felhajítva, no meg mellé nagy játékokkal is. Utóbbiban Keenan Allen és Mike Williams is kisegítették többször is, egészen parádés ez a WR-duó, rajtuk kívül pedig a két futó volt még elég sokat foglalkoztatva. Akárhogy is lesz, a 2020-as drafton a 6. pick a Chargersé, amit akár el is lehet lőni irányítóra, bár ha a Dolphins kiviszi Tuát, akkor nagy kérdés, kire.

(katonadani)

Oakland Raiders @ Denver Broncos 15-16

A Raiders nem csak Oaklandet, hanem az Oakland Raiders nevet is vereséggel búcsúztatta, így költözhet a franchise Las Vegasba. A végén egyenlíthetett volna a Raiders és hosszabbításra menthette volna a találkozót, de mivel addigra már nem volt tétje a meccsnek, így Gruden inkább a kétpontos mellett döntött, ami nem jött össze, ezzel nyert a Broncos.

Ezt a kétpontost egyébként Shelby Harris ütötte le a vonalnál, aki egész évben kiválóan játszott és a sok ismeretlen “hős” egyike a Broncosnál. Ilyen amúgy Trey Marshall is, aki egy fontos fumble-t harcolt ki és szintén jól teljesített. Drew Lock megint jól játszott, vele a volánnál pedig 4-1-es mérleget tudott felmutatni a Broncos decemberben, így jó eséllyel ő kezdi meg a 2020-as évet a csapat kezdő irányítójaként. Egy jobb fal mindenképp kell elé, azonban az elkapókkal nincs nagy baj, Courtland Sutton egész évben Pro Bowler, vagy még inkább All-Pro szinten játszott, Lock beállásával pedig a szintén fiatal DaeSean Hamilton is fellépett és jó összhangot mutatott az újonc irányítóval.

A túloldalon Carr megint féloldalas volt, hozott szép játékokat is, elég sok yardot kapirgált össze, de ez pontokban nem mutatkozott meg, köszönhetően annak, hogy két hosszú drive is elakadt a célterület előtt, ez pedig végül a győzelembe került. Darren Wallert minden héten ki lehet szinte emelni, most is 100 yard fölé jutott, egyik elkapásánál az idei leggyorsabb tight endnek mérték a Next Gen Statstól. A 100 yardos határt az újonc Hunter Renfrow is elérte, akire tud hagyatkozni Carr, a kiváló kapcsolat észrevehető minden meccsen.

A szezon mindkét fél számára véget ért, a Raidersé a 12., a Broncosé a 15. pick lesz a 2020-as vegasi drafton.

(katonadani)

Pittsburgh Steelers @ Baltimore Ravens 10-28

A Ravens a biztos első kiemelés tudatában a fél csapatot pihentette, esélyt adva ezzel a Steelersnek a 6. kiemelés megszerzésére. A Pittsburghnek azonban ez is kevés volt, bár vigasztalhatja a csapatot, hogy a Titans győzelme miatt amúgy sem jött volna össze.

A Baltimore védelmének B-csapata korrekt teljesítményt nyújtott, bár ez ellen a Steelers offense ellen nehéz rosszul teljesíteni. A futójátékot leszámítva a támadók nem nyújtottak maradandót, az 50 százalékkal 96 yardot passzoló RGIII pedig megint bizonyította, hogy már soha nem lesz belőle franchise QB. A futójáték viszont félelmetes: a rendszer halálos és végletekig kidolgozott, gyakorlatilag bármilyen személyzettel képes teljesíteni. Ezúttal Gus Edwards volt a kedvezményezett, aki 6,2 yardos átlaggal futott 130 yardot, a csapat pedig 224-et, több mint dupla annyit, mint a passzjátékból.

A Steelers védelem overall nem volt rossz, ezt a Ravens futójátékot még senkinek sem sikerült megállítania, még ha nem is volt kifejezetten jó napja az egységnek (két turnover és három sack így is összejött). Ugyanakkor lehetett volna ennél háromszor jobb is a D, ilyen offense mellett esélytelen lett volna bármire: Devlin Hodges nettó emberhátrány, a 9/25, 95 yard, nulla TD,  egy turnover, egy safety mérleg botrányos, csoda, hogy vele és Mason Rudolph-fal egyáltalán nyolc győzelem összejött. Benny Snellt viszont dicsérjük meg, 5,1 yardos átlaggal futott 91 yardot és egy TD-t, ha mást nem, futót tud nevelni a csapat.

(renningan)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!