Connect with us

Minden ami NFL

Nézd meg a lányt, hozd el edzőnek az apját

Véget ért egy korszak a Dallas Cowboysnál. Egy korszak, amitől sok jót remélt az egyszeri szurkoló, de végül csak csalódást kapott jutalmul. 9 év után már nem Jason Garrett tapsolja trenírozza Jerry Jones legbecsesebb játékszerét, remélve, hogy hamarosan ismét magasba emelheti majd a Lombardit. Nézzük meg, hogy erre tényleg Mike McCarthy lehet-e a legjobb jelölt.

Mindenki Lincoln Riley bejelentését várta attól a perctől kezdve, hogy Jason Garrettől hivatalosan is elköszönt a csapat. A bejelentés nagyon hamar megszületett egy, khm, parádés éjszakát követően, ám nem a college football egyik feltörekvő és egyben legfelkapottabb edzője vette át Amerika Csapatának irányítását, hanem Mike McCarthy. Az első reakciók nem voltak túl pozitívak, hiszen az utolsó emlékünk a Packers korábbi edzőjéről a töketlenség, a tehetetlenség volt, nem mellesleg hogy az 1/1-es Cardinalstól kikapott a Lambeau Fielden. Ám ha aludtunk rá párat, akkor láthatjuk a dolgok miértjét, már csak az a kérdés, hogy ez mennyire működhet.

Cseberből vederbe?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ez volt a reakcióm a csoportban, amikor hallottam a bejelentésről. Én ugyanis hosszú távon nem látok abban a McCarthyban és Garrettben különbséget, akiket megismertem, így a kinevezés is fejvakarós volt egy kicsit. De a hírek szerint ez nem az a McCarthy, akire mindenki emlékszik, hanem egy modernizált változata. Távol az NFL-től arra használta szabadidejét, hogy tanuljon, és beleássa magát az analitikába, amit én nagyra értékelek. McCarthy nem arról vált híressé ugyanis, hogy mindig a jó döntéseket hozta meg, ebben pedig kisegítheti őt az analitika. Nem teljesen erre akar támaszkodni, hiszen nyilatkozta, hogy a futballt nem egy légkondicionált szobában játsszák, de szeretné fokozatosan beépíteni ezeket a meccsekre.

Nem csak emiatt lehet más ez a korszaka, mint a Green Bay-i, hiszen

  • Van elit futója

13 éves regnálása során soha nem volt a liga elitjébe tartozó futója, leszámítva azt a kis kiugró időszakot Eddie Lacytől.

  • Nincs konfliktusa

Köztudott volt, hogy Rodgersszel nem volt a legjobb viszonya, ez pedig már akkor gyökeret eresztett, amikor még nem is dolgoztak együtt. Most tiszta lappal indulhat.

  • Van egy költekező GM-e

És itt álljunk is meg egy kicsit!

Amellett, hogy a sors a kezei közé sodort egy Aaron Rodgers kaliberű tehetséget, ahogy mondani szokás, az élet ad és elvesz. Ted Thompson sajátos filozófiája miatt ugyanis nagyon ritkán kaphatott a szabadügynök-piacról magának új játékost, így jobbára mindig fiatalokkal, és nem kész játékosokkal kellett terveznie évről évre. Jerry Jones viszont nem ilyen, ő megszerzi amit akar, ez pedig nagy könnyebbséget jelenthet McCarthynak. Más kérdés, hogy Jones egyes esetekben úgy tűnik, hogy nem az edzője kívánalma, hanem a saját érzelmei alapján hoz meg döntéseket, ami hátráltató tényező lehet.

A költekezés kimondottan fontos lesz, hiszen 30(!) szabadügynökkel várja a 2020-as szezon nyitását a Cowboys, és mindet nyilván nem akarják/tudják visszaigazolni. McCarthy számára ez egy ajándék lehetőség, hogy kicsit a saját képére formálja a csapatot, vélhetően ez is egy vonzó faktor volt, amikor elfogadta Jerry Jones ajánlatát.

Miért pont ő?

Szögezzük le, hogy McCarthy mint vezető, jó. Mint egy csoportnyi edzőnek a főnöke, jó. Az öltözői hangulatra nem kártékony, hiszen Rodgersen kívül nem volt balhéja senkivel, sőt, inkább szeretetet kapott a játékosaitól, elég csak rápillantani a kinevezése utáni reakciókra. A nyugodt öltöző pedig ajándék minden franchise számára, ezt McCarthy biztosíthatja. Persze nem ezért hozták ide, hanem egy ennél sokkal fontosabb dologért: a lányáért <3 hogy Prescottot még jobbá tegye.

Kicsi a minta amiből dolgozunk, de a Packersnél mind Favre-ra, mind Rodgersre jó hatással volt. Csodát ő sem tud tenni, így azt nem mondanám, hogy neki Scott Tolzienekből is ki kellett volna hoznia az állatot, de egy tehetséges játékost jobbá tud tenni. Prescott pedig tehetséges, minden bizonnyal megkapja valamilyen formájában a szerződését a 2020-as szezonra, szóval a feladat adott McCarthy számára. Számomra az a kulcskérdés, hogy ezt hogy akarja elérni?

A Packersnél érzésem szerint abba bukott bele, hogy túlságosan a központba helyezte magát, gondoljunk a legegyszerűbb dologra, a playcallingra. A Cowboysnál sikerült marasztalni Kellen Moore-t, akinek a playhívásaitól volt hangos az NFL sajtó a szezon elején. Ha McCarthy tényleg fejlődött, akkor lemond a játékhívásokról, és átadja Moore-nak, ő pedig inkább felügyeli az offense működését, és kritikus helyzetekben dönt – Moore-ral és az analitikus teammel egyeztetve. Egyelőre még nagy a terelés a játékhívásokról, de amennyiben ezt meglépik, úgy egyrészt McCarthy is nagyot nő a szememben, másrészt a Cowboys esélyei is megnőnek a sikerre. Garrettet az vitte a “sírba”, hogy mindent ő akart megoldani, az okos ember tanul a más hibájából.

A stáb

Én mindig szeretem az ilyen értékelőkben a szakmai stábot is belevenni, hiszen azok is meghatározzák az edző munkáját, illetve a csapat sikerességét. Moore-ról már volt szó, ám rajta kívül nem sokan maradtak Garrett garnitúrájából. McCarthy segítségére lesz az offense oldalán régi cinkostársa, Joe Philbin is, aki a támadófal edzője lesz a Cowboys. Az érdekességek inkább a labda túloldalán találhatók.

Rod Marinelli távozott Dallasból, így új ember került a védelem élére, aki McCarthy bizalmasa. Ő pedig Mike Nolan, aki 2005-ben még a főnöke volt, most fordított felállásban nyomják majd. A 60 éves szakember elképesztő tapasztalattal bír, 7 csapatnál volt DC, illetve a 49ersnél HC-ként is inkább a védelemre fókuszált. Megvan az aggályom az idősebb edzőket illetően, de Nolan abszolút követi az NFL aktuális trendjeit, és nincs leragadva a ’90-es években betanult sémákon, ami abszolút plusz pont. A Cowboys védelmében én a sokoldalúságot láttam az egyik legjobb dolognak, ezt pedig Nolan kimaxolhatja. Ám nem csak emiatt volt jó döntés, hanem mert felmérték a csapat erősségeit, és arra kívánnak építeni. A defense ékköve szerintem a két fiatal linebacker, Nolan pedig ennek a posztnak a specialistája, a legfrissebb végterméke egy elsőcsapatos All-Pro tagság Demario Davistől. Fő segítője, egyben a védőfal edzője Jim Tomsula lesz a céljai elérésére.

Változás történt a special teamben is, a liga egyik legjobb szakemberét, John Fasselt sikerült elcsábítani, miután lejárt a szerződése a Ramsnél, ami hatalmas erősítés. McCarthy alatt elenyésző számban voltak trükkös játékok negyedik kísérletre a special teamtől a Packersnél, de nem is nagyon volt olyan tökös szakember a stábjában, aki meg merje húzni ezeket, ez éles váltás lehet a korábbiakhoz képest.

Értékelés

A legnagyobb visszhangot talán nem is McCarthy kinevezése kapta, hanem hogy egy ötéves szerződést kötött meg Jerry Jonesszal. Bizalmi szempontból számára ez fontos, de nyilván ez az öt éve van arra, hogy a Cowboyst elvigye legalább konferencia döntőig. Ha sikerül a fentebb felvázolt dolgain változtatni, akkor legalább olyan potens csapattá válhat keleten, mint a Packers északon az irányítása alatt. Rövid távon biztos sikert hozhat, hiszen az idei szezont minden bizonnyal felül fogja múlni, ugyanakkor kételkedek abban, hogy meg tud-e változni, de én alapból pesszimista ember vagyok, így nézzétek el nekem az osztályzatnál.

Osztályzat: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!