Connect with us

Prémium cikkek

Augusztus óta sok a kérdőjel – Colts FA-kitekintő

Az előző szezon előtt a Coltsot sokáig az AFC erősebb csapatai közé soroltuk, de augusztus 25-én megfordult minden, hiszen Andrew Luck visszavonult. Brissett azóta bebizonyította, hogy nem hosszú távú megoldás. Pénzük idén is megint rengeteg van, most az a kérdés, hogy márciusban melyik irányba indulnak el Ballardék. 

A tavalyi szezon egészen jól indult az indianapolisi franchise-nak, hiszen 5-2 is volt a mérlege. Ezek után azonban sérülések következtek, ami után összeomlott a csapat és végül 7-9-es mérleggel zárt, ami nem volt elég a rájátszásra. Ballard politikájának köszönhetően idén ismét rengeteg dollár áll rendelkezésre, hogy megerősítsék a keretet, kérdés, hogy ebből mennyit kíván elkölteni majd a GM. Több út is lehetéséges, de ahhoz, hogy újra rájátszás esélyes csapatok közé soroljuk őket, szükség van erősítésre, és ehhez nem elég csak a draft.

Sok távozóra nem lehet számítani

Chris Ballard 2017-es érkezése után az első teendője a keret tisztítása volt, és ezek után a (kevés) érkezőt nem fizette túl finoman szólva sem. Szerződéseiket úgy alakította ki, hogy egy-két év után nagyobb összeg beáldozása nélkül is el lehessen küldeni bárkit.

Nyilván játékosok kivágásán nem is kell sokat gondolkodni, hiszen jelenleg a Dolphins után Indianapolisban van a második legtöbb elkölthető dollár mennyiség, több mint 86 millió amerikai valuta. Ha nagyon szeretnének, akkor egy poszt megtisztitásával még akár 100 millió fölé is csúszhat ez az összeg.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Jacoby Brissett jövője finoman szólva is erősen kérdéses. Luck visszavonulása után megkapta az esélyt, hogy bebízonyítsa, ő több, mint egy csereirányitó. A szezon elején ezt még akár el is lehetett hinni, hiszen a Reich által kitalált stratégia remekül müködött. Rég nem látott számokban hívták a futójátékokat és amikor Brissett megtartotta a labdát, akkor is általában rövid passzok következtek, így eladott labdái nem nagyon voltak, ellenben a red zone-ban egészen komoly statisztikával bírt. A Steelers elleni sérülés után minden megváltozott, és nehéz elhinni azt, hogy még egy évet beáldoznának a fiatal kerettel. Brissett ha marad is, sokan remélik, hogy maximum csereként, de az sem kizárt, hogy irányító poszton hoznak egy rutinos játékost és még mellette draft elején is hozhatnak egy tehetséges fiatalt (Jordan Love játékát az egyetemi szezon alatt Chris Ballard is fokozott figyelemmel követte). Ha több irányító is érkezik, akkor teljesen felesleges Brissett megtartása, kivágásával még több pénzük lehet.

A másik játékos, akinek elküldésével felszabadul pár millió dollár nem más, mint Brian Hoyer. Brissett mögé kellett egy rutinos irányító, aki sérülés vagy rossz játék esetén beugorhat a helyére. A Patriots csere QB-járe esett a választás, de kiderült, hogy még annyi sem várható el tőle, mint Brissettől, ezért teljesen felesleges lenne a keretben tartani, főleg ha ezzel a lépéssel öt millió dollárral több lenne az elkölthető pénzösszeg.

Ha esetleg a fent említett két kivágást meghúzza a Colts, akkor több, mint 100 millió dollár lesz a piac nyitása előtt, ami rendkívül sok mindenre elég, de azért ismerjük Ballard eddigi munkásságát, így az nem várható el, hogy két kézzel szórja a pénzt.

Megbomlik a jól bevált támadófal? – Szabadügynökök 

A lejáró szerződésű játékosok közül Eric Ebronnal elég korán közölték, hogy Indianapolisban ne nagyon tervezzen hosszú távra, hiszen két szezon után ők biztosan nem adnak neki ajánlatot, így új csapat keresésbe kezdhet. A fent említett összeget nem nagyon csökkentik majd az új szerződések, hiszen a szabadügynökök között nincsenek sokan, akik komoly összegű ajánlatot kapnak.

A legfontosabb megtartandó játékos egyértelműen Anthony Castonzo. A támadófal balodalán Quenton Nelsonnal kiegészülve ligaelit teljesítményt nyújtanak, egyértelműen megérte annak idején az első körös draft cetli. Sok a kérdőjel azonban, lehet, hogy Castonzo egyáltalán nem akarja folytatni karrierjét. A Frank Reich, Jim Irsay, Chris Ballard trió mindent megtesz azért, hogy meggyőzze a tackle-t a maradásra. Abban az esetben, ha a folytatás mellett dönt, anyagilag sem jár majd rosszul az teljesen biztos, hiszen tudják milyen sokat jelent ő a támadófalban.

Aki még mindenképp kaphat új szerződést, az Jabaal Sheard. A 30-as évei végén járó védőfalember az előző szezonban is tizenkét meccsen volt kezdő, ezalatt 4,5 sack és 25 szerelés került be a statisztikai lapjába. Posztján Justin Houston mellett még két fiatal, Kemoko Turay és Ben Banogu is ott van, de azért egy mindkét fél számára megfelelő ajánlat mellett mindenképp elférne még ebben a keretben.

A fontos szabadügynök kifejezés Devin Funchessra már nem annyira igaz. Tavaly nyáron érkezett a Panthersből, de szerencsétlenségére a szezonja az első héten véget ért sérülés miatt. Elkapó poszton amúgy is nagyon szerencsétlen volt a Colts a sérüléseket tekintve, és amúgy sem az a csapat legerősebb része. Funchessnál kérdés, hogy adnak-e neki egy esélyt, hogy bizonyíthassa, hogy erősítés lenne a csapat számára.

A fentebb említettek igazak Clayton Geathersre is, nem létfontosság az ő megtartása sem. A védelem részéről a safety poszt sokáig kérdéses volt Indianapolisban. Malik Hooker érkezésével egy nagy tehetség került a Coltshoz, de sajnos sok sérülés hátráltatja a karrierjét. Mellette sokáig Geathers volt a kezdő, de Khari Willis érkezésével, azért az ő játéka is kérdésessé vált. Pénz lesz az ő megtartására, itt már csak az a kérdés, hogy sikerül-e egy mindkét fél számára megfelelő szerződést kialakítani.

Egyértelműen a legfontosabb szabadügynöke a csapatnak Anthony Castonzo. Mellette még három játékos van a listán, akiknél el kell gondolkodni, hogy érdemes-e megtartani. Ajánlatot mindenképp kapnak, az a kérdés, hogy a játékosok és a vezetés elkpézelései valahol találkoznak-e. Akkor sem kell kardjukba dőlni, ha esetleg a Funchess, Sheard, Geathers trió nem Indianapolisban folytatná.

Idén Ballard a zsebébe nyúl? – Potenciális érkezők

Már tavaly is fel lehetett tenni a kérdést, hogy idén elkölti-e a Colts a rendelkezésre álló temérdek összeget, vagy Ballard tarta magát az előző években tapasztaltakhoz és senkit nem fizet túl. Ha komoly fogást akar a piacról, akkor egy kicsit félre kell tenni az elveit a GM-nek, hiszen nagy sztár csak nagy pénzért érkezhet Indianapolisba.

A hiányposztokon végig futva elsőre rögtön az irányító tűnik fel. Philip Rivers biztosan nem marad a Chargersnél, és a Colts komoly érdeklődést mutat a rutinos irányító iránt. Rivers már karrierje vége felé tart, állítása szerint is még egy-két szezon van benne. Ha esetleg Rivers tényleg a Lucas Oilban dobálna jövőre a labdákat, abban az esetben várható egy fiatal irányító érkezése is, hiszen a veterán QB nem hosszú távú megoldás, mellette pedig sokat tanulhat egy újonc, aki pályára lépése esetén ezt a felhalmozott tudást kamatoztatni tudná. Az elmúlt években már láthattunk erre példát, hogy akár még egy első körben draftolt quaterback sem feltétlen rögtön kezdő, és milyen jót tesz neki, ha egy rutinos társától tanulhat.

A másik nagy hiányposzt az elkapó. Hilton nagyon magára maradt és szinte ő egyedül az egyetlen megbízható célpont a csapatnál. Egy nagy név érkezése levehetné a terhet az ő válláról is. Az idei piacon pedig úgy tűnik azért lehet megbízható elkapót is szerezni majd. A Colts már évek óta keresi ki lehet a megoldás Hilton mellett, Breshad Perriman az előző szezonban Evans és Godwin kiesése után bizonyította tehetségét. Végül 645 yarddal és 6 TD-t sikerült szereznie 2019-ben. Ha esetleg Amari Cooper kikerül a szabadügynökök közé, érdemes lenne ráugrani.

A védelemre áttérve a falban is ráférne a csapatra az erősítés. Fiatal, tehetéges játékosok mellett a sack király tavaly a veterán Justin Houston volt. Edge rusher mindenképp kéne a csapatba, hiszen az irányítóra helyezett nyomáson van még mit javítani, a jelenlegi piacot elnézve, onnan csak úgy tudnának igazolni, ha mélyen a zsebükbe nyúlnak – ilyen formában opció lehet például Jadeveon Clowney. Valószínűbb, hogy inkább drafton hoznak valakit a pozícióra, hiszen pickekkel jól áll a csapat, az első két körben három választása is van a Coltsnak.

A védőfalba várható erősítés a piac során, egyes források arról írnak, hogy a Broncostól távozó Shelby Harris iránt mutatnak érdeklődést Ballardék. A 2019-es évet végül 6 sackkel zárta, belső falemberek között mindenképp erősítés lenne Harris fokozva a nyomást az irányítókon.

Az nyilvánvaló, hogy a fent említett játékosok közül nem mindegyik érkezik majd Indianapolisba, hiszen erre még a Coltsnak sem lenne elegendő dollárja. Egy-két sztár játékos érkezése azonban idén már várható, hiszen el kell indulnia felfelé a franchise-nak, nem lehet megragadni a középmezőnyben. A draftot nézve az első két körben három választásuk van. Saját tizenharmadik pickjük mellett még tavaly megszerezték a Redskins idei 2/2-es pickjét is.

Összegezve az a nagy kérdés, hogy Ballard egy kicsit felhagy-e az elveivel és idén elkezdi-e költeni a felgyülemlett milliókat.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!