Connect with us

Prémium cikkek

Nem hogy erősíteni, egyben tartani sem lesz egyszerű – 49ers FA-kitekintő

A Super Bowl győzelem kapujában bukott el a 49ers, a nagydöntő veszteseinek pedig sosincs könnyű dolguk megismételni előző évi sikereiket. Ezen kihívás elé néz most John Lynch és stábja, a kiváló keretet pedig nem hogy erősíteni, de egyben tartani sem lesz egyszerű.

Cap space

Nem áll túl jól a 49ers ebből a szempontból, ugyanis kevesebb, mint 13 milliónyi szabad helye van a sapka alatt. Jó hír viszont, hogy ez növelhető.

McKinnon kivágása elég no-brainer kategória, két éve nem tud egészséges lenni, nem ér ennyit – még ha keletkezik is $4 millió halott pénz utána. Hú de nagy mellélövés volt ez így utólag. Coleman kérdése már érdekesebb, rá sincs feltétlen szükség, Mostert, Breida vagy bárki, akit betesznek RB posztra, tarolni fog. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy Shanahanék meg akarnának válni tőle, így őt csak mint lehetőséget tüntettem fel a táblázatban.

Marquise Goodwin jóval reálisabb jelölt a kivágásra, sérülésekkel is bajlódott, de nem tudott igazán hasznára lenni a csapatnak az olimpiai hámasugró. Joe Staley pedig Colemanhez hasonlóan inkább csak lehetőség, sokat lehet felszabadítani a kivágásával, de azért még mindig jó szinten játszik, és nagy űr keletkezne mögötte. A helyettesét már el kell kezdeni keresni, de talán nem érdemes tőle rövid távon megválni.

Solomon Thomast kivágni nem lehet, mert nem szabadul fel utána semennyi, ellenben el lehet cserélni, amit meg is kellene próbálnia a 49ersnek elég alacsony ellenértékért cserébe is. Ha kap a gárda egy 5., vagy akár 6. körös picket, már jól járt a felszabadított 4,3 milliónak köszönhetően.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A fenti 41 millió dollár Staley és Coleman valószínűbb maradásával alapvetően nem várható csak a kivágásoknak köszönhetően, ellenben simán át lehet alakítani pár játékos szerződését, és szerintem ez meg is fog történni, így ekörüli összeggel simán számolhatunk költőpénz gyanánt az idei holtszezonra.

Korai hosszabbítások

A holtszezonban mindenképp sort kell keríteni DeForest Buckner és George Kittle szerződésének meghosszabbítására is. Hogy ezt most a piac nyitása előtt, vagy csak a szezont megelőzően oldja meg a gárda, az szinte mindegy (később azért látni fogjuk, hogy nem feltétlen), számolni kell vele. Ha csak az idei capet nézzük, akkor Buckner hosszabbítása valószínűleg nem növelné a sapkában elfoglalt helyét, mert már most is sokat foglal az ötödik éves opcióján, viszont Kittle új kontraktusa elég sok millióval megdobná a költségeket – a pontos összeget nagyon nehéz megjósolni, bárhogy lehet alakítani egy ilyen szerződést, de számoljunk mondjuk 10 millióval. Így marad körülbelül 30 millió költekezni.

Szabadügynökök

A bevezetőben azt írtam, hogy nem hogy erősödni, de egyben tartani sem lesz egyszerű ezt a csapatot. Ez pedig ezzel a szekcióval kezdődik, ugyanis a 49ers legtöbb sacket szerző játékosa, a legjobb elkapója és a kezdő free safetyje is szabadügynök lesz – Arik Armsteadről, Emmanuel Sandersről és Jimmie Wardról van szó. Nem egyszerű a döntés egyik játékos sorsáról sem.

Rajtuk kívül a védőfal mélysége szenvedhet nagy csorbát, hiszen öten (!) is szabadügynökké válnak Armsteaden kívül, ami hihetetlenül sok. Közülük Blair lehet a legtehetségesebb egyébként, de talán a radar alatt mozog még ahhoz, hogy megtartsák. A cserecenter Ben Garlandnak be kellett ugrania idén Richburg helyére és korrekt volt, érdemes lehet őt is megtartani még.

A korlátozott és exkluzív jogú szabadügynökök közül érdemes kiemelni Kendrick Bourne-t, Matt Breidát és Emmanuel Moseley-t. Mindhármójukat meg kell tartani, és ehhez könnyű út is vezet egy-egy tender képében, ezt igazából el is könyvelhetjük.

(Újra)igazolások

A 49ers nagyban támaszkodik a védőfalára, fontos az irányítóra helyezett sok nyomás (nyilván mindenhol, de a 49ersnél az átlagnál kicsit jobban). Ebből a szempontból persze jó lenne Armsteadet megtartani, aki tényleg kiváló volt 2019-ben, de előtte azért nem csillogtatta meg ennyire a tudását. Hosszú távú szerződést biztos nem adnék neki a 49ers szűkös anyagi helyzetét és a védőfalba fektetett jelenlegi és jövőbeli erőforrásokat (Buckner, Bosa, Ford) figyelembe véve, no meg hogy a piacon mekkora szerződést akaszthat le.

Ellenben egy franchise tag opció lehet, így Bosa jövőbeli nagy szerződésével nem interferálna, és még lehetne tesztelni, hogy tényleg ilyen jó, vagy csak egy kiugró évről van szó. És ha már franchise tag, akkor a tag-and-trade talán még jobb lehetőség lenne, azaz hogy előbb rárakják Lynchék a taget, majd elcserélik valahová, például egy második körért – ez lenne az ideális forgatókönyv, habár ennek hátránya, hogy a csere pillanatáig foglalná a helyet a fizetési sapkában. Viszont mivel nincs 2-3-4. körös pickje a csapatnak, így nagyon jó lenne szerezni legalább egy második naposat.

Sanders esete sem egyszerű, hiszen már 32 éves, viszont így is a csapat legjobb elkapója volt… Hosszú távú szerződésben nehéz gondolkodni, és kérdés, ő milyen feltételekbe megy bele pontosan. Én egy két éves, összesen $20 milliós kontraktusra gondoltam, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle. Fontos lenne elkapófronton erősödni, ebbe pedig nem fér bele Sanders elvesztése.

Jimmie Ward helyzete is kettős, hiszen elég sokat volt sérült, ellenben idén kiválóan játszott, mikor pályán volt. De melyik felét nézed ilyenkor az egyenletnek? Ha marad, ott a kockázat, hogy ismét lesérül, ha meg nem marad, akkor nagy lyuk keletkezik FS poszton és fájni fog a szív, ha máshol meg egészséges és pazar formát mutat. Én őt is megtartnám, de igazából Sanders és Ward sorsa nagyban függ attól, mi lesz Armsteaddel. Ha a pass rusher taget kap (akár az elcserélés szándékával együtt is), sokkal nehezebb lesz megtartni a másik két delikvenst.

És akkor ott van még a védőfal mélységének kérdése is, az öt kisebb névből legalább egy edge rushert és egy belső védőfalembert meg kéne tartani, nálam Blair lenne a prioritás a szélen, meg mondjuk Day középen.

Összegzés

Igazából így átvizsgálva a helyzetet, a 49ersnek két opciója van. Az egyik, hogy franchise tageli Armsteadet és akkor lehet, hogy nem marad pénz a Sanders-Ward páros egyikére, ellenben egy trade esetén mondjuk egy jó második körös picket tudna szerezni a csapat. A másik pedig, hogy Lynchék elengedik Armsteadet, jövőre kapnak érte egy kompenzációs picket (3-4. kör), de marad pénz Sandersre és Wardra, sőt, akár még egy középkategóriás játékosra is.

Azt viszont tegyük hozzá, hogy a fizetési sapka borzasztóan rugalmasan alakítható, tehát igazából ha szeretné a csapat, akkor belefér Sanders és Ward megtartása, illetve emellett Armstead kapcsán a tag-and-trade opció is. Ehhez mondjuk el kell tolni Kittle új szerződését a nyárra és át kell alakítani pár szerződést, hogy a jövőben kicsit többet foglaljanak el a sapkából, idén viszont kevesebbet. Szóval igazából bármi megoldható, és nem lepne meg, ha ezt az utat választaná végül John Lynch.

Az viszont biztos, hogy nagy erősítésekre nem lehet számítani, legfeljebb úgy, ha a fent említett trióból elengednek valakit, valakiket. Én személy szerint a keret egyben tartását tartanám fontosabbnak és inkább fizetném meg Sanderst és Wardot, mint hogy a helyükre hozzak valaki mást – nem feltétlen találni jobb opciókat mindent egybe vetve. Ha pedig Armsteadet el tudnám cserélni a franchise taggel együtt egy második körért cserébe, az nagy plusz lenne.

A drafton erősíteni nem lesz egyszerű, az 1/31-es pick után jelenleg a top135-ben nincs választási lehetősége a gárdának (ez egy Armstead cserével módosulhat). Nem lenne tehát meglepő, ha a 49ers kicserélne az első körből, begyűjtve például egy 2+3. körös picket, növelve a draftolási lehetőségek számát.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!