Connect with us

Prémium cikkek

Egy probléma volt, gyorsan meg is oldották – Ravens FA-értékelő

A Ravens a tavalyi alapszakasz legjobb csapata volt, hurrikánként söpört végig a támadósor a ligán, és a védelem is párját ritkította. A Titans elleni vereség azonban rávilágított a keret legnagyobb (egyetlen?) hiányosságára, így ez került fókuszba Eric DeCostánál a szabadügynök piacon.

Távozók

Mielőtt azonban erre rátérnénk, kezdjük a távozókkal. A legnagyobb érvágást Marshal Yanda visszavonulása jelenti, a jövőbeli Hall of Famer guard még karrierje végén is kiválóan játszott, így nagyon nehéz lesz őt pótolni. Tony Jefferson még februárban lett a kivágás áldozata, így ez nyilván nem új információ, $7 millió szabadult fel a menesztésével. Ezt az összeget jobban is el tudja költeni a csapat, hiszen a safety leginkább a boxban érzi otthon magát, a Ravens viszont sokoldalúbb, több helyen is bevethető játékosokat keres a defense-be.

DeCosta két trade-et is végrehajtott. Egyrészt a tight end Hayden Hurst került Atlantába egy második körös pickért, másrészt Chris Wormley védőfalember tette át a székhelyét a rivális Steelers otthonába egy ötödik körös pickért cserébe. Hurst elégedetlen volt, több lehetőségre vágyott, amit nem kaphatott meg Baltimore-ban. A második kör jó ellenérték érte, de azért a sokoldalúsága hiányozni fog, hiszen blokkolásban és elkapásban is használható volt. Wormley-ra az érkezők fényében nem volt szükség a védőfalban, az ötödik körös pick pedig korrekt ellenértéknek számít érte.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Távozott még egy Hurst, a támadófalember James került kapátra, miután négymeccses eltiltást is kapott a ligától tiltott szerek használata miatt. Sokoldalú csere volt, több poszton is bevethető, így a fal mélységéből azért hiányozni fog – hacsak nem igazolja vissza idővel őt a gárda, ami nem lenne meglepő.

A védőfalból Wormley mellett is távoztak játékosok, hiszen Michael Pierce és Domata Peko sem a Ravens tagja már. Peko egy kiegészítő futás elleni védő volt, Pierce szintén futás ellen volt jó, de ő azért stabil kezdőnek számított. A pótlását viszont sikerült megoldania a csapatnak, ezért nem lesz fájó a hiánya.

Ahogy várható volt, a Ravens nem ment bele semmilyen licitháborúba sem Josh Bynes, sem Patrick Onwuasor kapcsán, így mindketten Baltimore-tól távol folytatják pályafutásukat. Alapvetően nem voltak nélkülözhetetlen elemei a védelemnek, de most nagyon durván üres az LB-sor, így ide mindenképp kell valakit (inkább valakiket) hozni a draftról, vagy még kukázni a piacról.

Meg kell még említeni, hogy Brandon Carr opcióját nem hívta le a csapat, de nem lenne feltétlen meglepő, ha mélységnek még veteránminimumhoz közeli összegért visszatérne. Pernell McPhee is távozott, de ő már csak erősen rotációs passsiettetőként használható. Seth Robertsért sem kár, nem tett hozzá sokat az elkapószekcióhoz.

Fontos távozók tehát nem igazán voltak a Ravensnél. Yanda persze nagyon fog hiányozni, de ennek kapcsán nem tudott mit tenni a csapat. Hayden Hurst is elfért volna, de jó ellenértéket kapott érte a Ravens, Pierce-t – ahogy majd nemsokára látjátok – sikerült pótolni, Jefferson pedig már nem igazán illett a rendszerbe. James Hurst a fal mélységéből hiányozhat, de őt akár még vissza is lehet igazolni, illetve a két linebacker inkább mennyiségre hiányzik jelenleg, mint minőségre. Kíváncsi leszek, hogyan oldja meg DeCosta ezt a posztot a szezonkezdetre (bármikor is legyen az).

Érkezők

Na szóval térjünk vissza a bevezetőben említett legnagyobb hiányosságra. A közvélekedéssel ellentétben a Titans nem arra világított rá, hogy Lamar Jackson szar irányító a Ravens futás elleni védelme katasztrófa, hanem arra, hogy a védőfala nem rugalmas. Brandon Williamsszel és Michael Pierce-szel a pályán jó volt a futás elleni védelem, azonban nem volt semmilyen pass rush. Ha egyikük (vagy mindkettő) lement a pályáról, akkor meg a futás elleni védelem szenvedett csorbát. A Titans a divisional körben együtt használta az erőfutásokat és a play action játékokat, ezekkel pedig szétszedte a Ravens védelmét.

Így most Pierce helyére olyan falember kellett, aki futás ellen és passzsiettetésben is kiváló, így jött képbe elsősorban Calais Campbell, illetve egy kevésbé prémium megoldásként Derek Wolfe is. Előbbi csere útján egy ötödik körös pickért érkezett, utóbbi pedig a piacról mindössze $3 millióért (miután Michael Brockers nem ment át az orvosi vizsgálatokon, de végül szerintem ár/érték arányban jobban is járt a Ravens). Campbell már 34 éves lesz a szezon kezdetén, de még mindig top szintet képvisel, Wolfe is betöltötte már a 30-at, ő egy stabil kezdő szintű játékos.

Kettejükkel a védőfal blitzek nélkül is jobban tudja majd siettetni az ellenfél irányítóit, így felszabadulhatnak erőforrások hátrébb, aminek Don “Wink” Martindale nagyon fog örülni, más irányba összpontosíthatja a kreativitását a védőkoordinátor. A secondary eddig is elit volt, most is az lesz, a védőfal pedig erősödött, így még keményebb lesz majd feltörni a Ravens védelmét 2020-ban.

A védőfalban hosszabbított még Jihad Ward és Justin Ellis is. Előbbi egy hasznos rotációs játékos több szereppel, utóbbi pedig egy korrekt futás elleni falember. Mindkét lépés rendben van.

Pass rush fronton franchise taget kapott Matthew Judon. Jó döntés volt nem lekötni hosszú távon, mert nagyon sokat profitált a rendszerből, rengeteg olyan sackje és nyomásgyakorlása volt, amit nem annak köszönhetett, hogy egy az egyben megverte a támadófalemberét, hanem üresen érkezetett az irányítóra, esetleg a többiek üldözték bele az ő karjaiba. A megtartása viszont jó ötlet egy évre, főleg így a koronavírus miatti bizonytalanságban.

A secondaryben Jimmy Smith maradását kell kiemelni, ráadásul olcsón is írt alá a sérülékeny cornerback. Egészségesen nagy hasznára lehet a csapatnak, és ha esetleg meg is sérül, akkor sem fektettek óriási összeget belé. Anthony Levine az egyik legjobb special team játékos a ligában, a védelemben pedig be tud ugrani LB és S posztokon is, így az ő megtartása is jó lépés volt olcsón.

Jordan Richards is elsősorban a speciális egység erősítését szolgálja, ahogy Chris Moore is, hiszen WR-ként nem sokat tett hozzá a játékhoz. A veterán Andre Smith-t és a korlátozott jogú szabadügynök Matt Skurát kell még említeni, mindketten a támadófalat mélyítik majd.

Összességében

A támadósor kvázi változatlan a tavalyi évhez képest, egyedül Yanda pótlását kell megoldani, várhatóan a draftról. A védelemben pedig a Titans elleni vereségből tanulva a védőfal sokoldalúságának növelése került előtérbe, amit (rövid távon) tökéletesen oldott meg Eric DeCosta.

A draftra kanyarodva tehát a belső támadófal az egyik hiányposzt, kellene még legalább egy jó elkapó az offense-be, illetve a linebacker-sorral kell még valamit kezdeni. Ez akár ilyen sorrendben is bekövethezhet, egy ideális draft talán Cezar Ruizzal kezdődne, majd a második körben egy elkapóval (Brandon Aiyuk?) és egy linebackerrel (Malik Harrison?) folytatódna. De akár lehet cserélni is a sorrenden és az első napon elhozni Kenneth Murray-t az LB-sorba.

Mindenesetre nincs okunk feltételezni, hogy a Ravens ne lenne ismét contender 2020-ban.

Értékelés: A

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!