Connect with us

Minden ami NFL

Kinek Mennyire Kemény? – AFC South

A Texans tavaly megnyerte a csoportot, a Titans főcsoportdöntőig jutott, a Colts kapcsán pedig lehet érvelni, hogy csak egy irányító hiányzott a playoffhoz. Látható tehát, hogy kemény versengés van az AFC South bajnoki címe iránt – a Jaguars pedig talán inkább a jövőre fókuszálhat.

Ebben a csoportban találjuk a liga két legkönnyebb sorsolását, kettőt pedig a 15 legnehezebb közül. 

Indianapolis Colts

  • A vegasi oddsok alapján a Coltsé a legkönnyebb sorsolás a ligában.
  • A fogadóirodák 9 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • Pihenés szempontból elég semleges a Colts sorsolása, ugyanis a csapat egy nappal készülhet többet, mint ellenfelei.
  • A Coltsnak csak egy főműsoridős mérkőzés jutott idén.
  • Egyedül Pittsburghben a 16. héten kell felkészülniük a hidegre.
  • Az ellenfelek védelmeit tekintve a Coltsnak a második legkönnyebb a sorsolása.
  • Az ellenfelek passzvédelmeit tekintve a Coltsnak a harmadik legkönnyebb a sorsolása.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Mivel a Coltsé a legkönnyebb sorsolás idén, így nem meglepő, hogy könnyen indul az év, hiszen az első hét ellenfélből hat nem volt rájátszásban tavaly. Philip Rivers a Jaguars ellen mutatkozhat be új csapatában, azonban a Colts múltja nem mellette szól ilyen helyzetben. Az indianapolisiak ugyanis 2013 óta nem nyertek első fordulós meccset, idegenbeli szezonnyitót pedig 2006 óta, ráadásul a Jaguars otthonában is legutóbb 2014-ben sikerült nyerni – azóta 155-73 a pontmérleg a felek közt Jacksonville-ben. A hazai nyitómeccs sem lesz egyszerű, hiszen a Vikings jön a Lucas Oil Stadiumba.

A bye week előtt viszont négy olyan meccs jön, ahol akár végig esélyes is lehet Frank Reich legénysége – a Jets és a Bengals ellen fixen, de a Bears és a Browns sem verhetetlen kategória. A pihenőhét után a Lions ellen lesz extra idő felkészülni, utána viszont nagy fába vágják a fejszéjüket, hiszen nem elég, hogy a Ravens látogat a városba, de Harbaugh-ék ráadásul bye weekről is érkeznek. Ezzel pedig megkezdődik egy kemény sorozat, ugyanis a következő hét meccsből hatot tavalyi playoff-csapat ellen kell játszaniuk.

A 10. körben jön az egyetlen főműsoridős meccse a Coltsnak, csütörtökön utaznak Tennesseebe, hogy aztán a Packers ellen extra idejük legyen készülni. Gyorsan jöhet egy visszavágó a Titans ellen, ami azt jelenti, hogy három héten át folyamatosan tavalyi konferenciadöntős ellenfelekkel kell mérkőzni. A hajrára kanyarodva először utaznak Houstonba, a Texans ráadásul csütörtök esti rangadóról extra pihenővel jön, ellenben TY Hilton uralja az NRG Stadiont. A visszavágó előtt még megcsodálják a Raiders új stadionját, aztán pedig Pittsburghbe utaznak – a Steelers rövid hétről jön, ráadásul a legutóbbi hat egymás ellenit a Colts húzta be. A szezont pedig hazai pályán zárja a Colts, méghozzá az 1/1-esélyes Jaguars ellen.

Alapvetően playoff-csapatnak gondolom 2020-ra a Coltsot, és ezen a sorsolás is segít, hiszen az ellenfelek erősségét tekintve könnyű dolga lesz a csapatnak, ráadásul a menetrend összetétele sem vészes. Habár jobban rápillantva az ellenfelekre, azért nem lesz sétagalopp a történet. A csoportrangadókon sok fog múlni és nem lesz egyszerű a Titans vagy a Texans ellen sem, illetve a Jaguars is mumusnak számít Jacksonville-ben, tehát lehet, csak három győzelem jön össze divízión belül, de én megadok inkább négyet. Az AFC North ellen könnyű szívvel csak a Bengalst tudom megadni, de a Steelers ellen jó az utóbbi idők mérlege és előnyös helyzetből is várják majd azt a meccset, így két győzelmet itt is beírok, ahogy az NFC North ellenében is. Ezen kívül pedig maradt a Jets és a Raiders, én itt két győzelmet várok Riverséktől, így jött ki a 10-6-os mérleg.

Tipp: 10-6

Tennessee Titans

  • A vegasi oddsok alapján a Titansé a második legkönnyebb sorsolás a ligában.
  • A fogadóirodák 8,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • A Titans nagyon jól járt a menetrend összeállításával, ugyanis pihenés szempontból a második legkedvezőbb a csapat sorsolása, 9 nappal készület többet, mint ellenfelei.
  • A Titans három főműsoridős meccset kapott, egyet csütörtök-, egyet vasárnap-, egyet hétfő esti rangadóként.
  • Érdekes, hogy októberben egy napra sem kell kimozdulniuk otthonról, ugyanis három hazai mérkőzést kaptak arra a hónapra egymás után, egyszer pedig pihenőhétre mennek.
  • Ezzel szemben pedig a szezont hétből öt idegenbeli csörtével zárják.
  • A két ünnep közt a Lambeau-ra kell látogatniuk, egyedül itt kell hidegre készülniük.
  • Az ellenfelek támadósorait tekintve a Titansnek a második legkönnyebb a sorsolása.
  • Az ellenfelek futásvédelmeit tekintve a Titansnek a legkönnyebb a sorsolása.

Az utóbbi években a Titansnek nem sikerült jól kezdenie a szezont, ezen most mindenképp változtatni kell, mert a szezon első fele tűnik könnyebbnek, az első kilenc ellenfélből csak három jutott tavaly playoffba. Ezen az elképzelésen nem segít, hogy Denverben kezdik az idényt, a Broncosnak pedig a szezon első két hetében otthon 51-8 a mérlege, a jelenlegi stadionban pedig 19-1. Külön pikantériája a meccsnek Jurrell Casey, aki idén került Denverbe, illetve hogy tavaly a Broncos elleni meccsel ért véget Marcus Mariota pályafutása a Titansnél. Ez a találkozó ráadásul hétfő esti rangadó lesz, így rövidebb a felkészülési idő a Jaguars ellen, bár a szezon ezen szakaszában talán ez egy kicsit kevésbé számít. Szeptember végén pedig Minnesotába kell utazni, az nem lesz egyszerű menet.

Ezt követően azonban egészen november 21-ig csak egyetlen egyszer kell utazniuk, és egész októbert otthon tölthetik, ami nagyon kényelmesnek tekinthető. Ez azért is jó, mert a Titans elég jól teljesít a Nissan Stadiumban, az utóbbi 28 meccsből 20-at behúzott a gárda – ez az ötödik legjobb mutatónak felel meg a ligában. A Steelers védelmét nem lesz egyszerű persze bevenni, illetve Josh Allennek is 2-0 a mérlege a Titans ellen, ami szintén nem jó előjel. A Texans elleni csoportrangadó után jöhet a bye week, ami után a Bengalsra lehet extrán felkészülni, ami így extrán kötelező feladat, még ha idegenben is lesz. Aztán jöhet a Bears, majd csütörtök este a Colts.

Így plusz felkészülési idővel utazhatnak Baltimore-ba, hogy megpróbálják megismételni a januári bravúrt – a Ravens egyébként egy Patriots elleni vasárnap esti rangadóról jön. Ezt követően utaznak a Lucas Oilba, majd fogadják a veszélyes Brownst, hogy aztán az utolsó négy meccsükből hármat is idegenben játszanak, amire 2015 óta nem volt példa. A Jaguarst illene megverni, aztán a Lions ellen összecsap két Patriots-másoló egyesület. A szezon legvége nem lesz egyszerű, ugyanis előbb a a fagyos tundrára kell utazni és összecsapni Aaron Rodgersékkel, ahol Matt LaFleur adhatja a találkozó egyik pikantériáját, a szezont pedig a Texans otthonában zárják.

Az egész évet tekintve rengeteg fiatal irányítóval találják szembe magukat, gondoljunk csak csoporton belül Watsonra és Minshewra, de szembejön Lock, Allen, Burrow, Jackson és Mayfield is. Úgy gondolom, a csoportelsőségért is versenyben lehet a Titans, de a playoffért mindenképpen. A csoportonmeccseken nyilván az ő esetükben is sok fog múlni, ha 4 győzelemmel tudnak távozni, az már sikeres lehet. A két északi csoport ellen körülbelül 4-4 várható, és a Broncos-Bills duó ellen is felezést látok. A cél mindenképp az, hogy átlépjék a négy egymást követő évben elért 9-7-es mérleget, én viszont azt tippelem most, hogy ismét ugyanezt fogják tudni felmutatni.

Tipp: 9-7

Houston Texans

  • A vegasi oddsok alapján a Texansé a 12. legnehezebb sorsolás a ligában.
  • A fogadóirodák 8 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • A Texans is nagyon jól járt a menetrend összeállításával, ugyanis pihenés szempontból az ötödik legkedvezőbb a csapat sorsolása, 7 nappal készület többet, mint ellenfelei.
  • A Texans egy főműsoridős meccset kapott, ráadásul a szezon nyitómeccsét, ezen kívül pedig Hálaadáskor játszik majd ország-világ szeme előtt a Lions ellen.
  • Egyedül Chicagóban kell felkészülniük a hidegre december elején.
  • Magasan a Texansé a legnehezebb sorsolás az első négy fordulóban, hiszen szembejön a Chiefs, a Ravens, a Steelers és a Vikings is, tehát négyből négy playoffba várt csapat. A szezon első felét nézve pedig csak a Raidersnek lesz nehezebb a dolga.
  • Az ellenfelek futásvédelmeit tekintve a Texansnak a negyedik legkönnyebb a sorsolása.
  • Az ellenfelek passzvédelmeit tekintve a Texansnak az ötödik legnehezebb a sorsolása.

Na, a Texansnak alaposan fel kell kötnie a gatyát az év elején. Az első hét meccsből hat tavalyi rájátszáscsapat ellen lesz, ráadásul az első kettő a legutóbbi két MVP irányító ellen – rémálomszerű a szezonkezdet, habár két éve sikerült 0-3-ról PO-ba jutni, ami azelőtt csak egy csapatnak jött össze, szóval ebben lehet reménykedni. A Chiefs ellen egyébként a szezon legelső meccsét játssza a csapat, legutóbb Mahomesék ellen sikerült egy 24-0-s vezetést leadni, ráadásul most DeAndre Hopkins sem lesz ott a pályán. A Ravensre így extra felkészülési ideje lesz a Texansnak, kérdés, ér-e valamit, tavaly ugyanis 41-7-re mosta le a pályáról O’Brienéket a Ravens.

Az első két körben tehát parádés irányítókat láthatunk majd a Texans-meccseken, aztán pedig jön a nagy Watt-összeborulás, a Steelers ellen mindhárom Watt-fivér ott lesz a pályán. Hogy ne lehessen pihenni, a negyedik körben a Vikings jön szembe, itt két olyan csapat méri össze erejét, amely elcserélte első számú elkapóját. A szezon első könnyebbnek ígérkező meccsét a Jaguars szolgáltatja az ötödik körben, aztán viszont vissza az eddigi kerékvágásba, hiszen a Titans és a Packers ellen két tavalyi konferenciadöntős jön szembe, hogy aztán lehessen pihenni egy nagyot a bye weeken, jó eséllyel erősen negatív mérleggel.

A szezon második fele már könnyebbnek ígérkezik, egyből lehet kezdeni egy Jaguars elleni könnyed győzelemmel, aztán viszont a Browns pihenőhétről és így extra felkészülési idővel érkezik. Aztán jön a Pats, tavaly Bradyvel is sikerült őket megverni, most Stidhammel is mennie kell, nem? Aztán hálát adnak Detroitban, remélhetőleg egy győzelemmel – 2012-ben már volt erre példa, akkor hosszabbításban 34-31-re sikerült nyerni. A Colts elleni első csörtére így extra felkészüléssel lehet nekivágni, az utolsó öt találkozón pedig három csoportmeccs lesz, ami dönthet a szezon alakulásáról. Ezek közt lesz egy hideg túra Chicagóba, illetve egy kötelező Bengals elleni hazai (Burrowék rövid hétről érkeznek), a végén pedig a Titans ellen lehet zárni a szezont és nyitni a 2021-es évet – érdekesnek ígérkezik a szezon vége, mert a Texanstól kelleni fog egy kemény hajrá.

Nagyon brutál lesz tehát a szezon eleje és egy esetleges 0-4-ből a történelem alapján kvázi lehetetlen lenne felállni (és 1-3-ról is nagyon nehéz), de ránézve a sorsolásra mégsem feltétlen az, ha sikerül egyben tartani fejben a társaságot – ez persze nem lesz egyszerű. A csoportban minimum felezni kellene, de ha hajrázni fognak, akkor 4 győzelem is benne lehet a dologban. A Bengals és a Lions verhetőnek tűnik, a Browns, Bears, Patriots, Packers négyessel pedig én egy felezést látok reálisnak.

Tipp: 8-8

Jacksonville Jaguars

  • A vegasi oddsok alapján a Jaguarsé a 13. legnehezebb sorsolás a ligában.
  • A fogadóirodák 4,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • A menetrend készítői kiszúrtak a Jaguarsszal pihenés szempontból, ugyanis a csapat 5 nappal kevesebbet készülhet, mint ellenfelei, ami a 8. legrosszabb a ligában.
  • A Jaguars mindössze egy főműsoridős meccset kapott, ráadásul 16-ból 14-szer a magyar idő szerinti 19 órás sávban láthatjuk Minshew-ékat. A Jags egyébként 12 éve nem játszott vasárnap éjjel és 9 éve nem játszott hétfő éjjel.
  • Egyedül karácsony előtt, Baltimore-be látogatva kell felkészülniük a hidegre.
  • Az ellenfelek védelmeit tekintve a Jaguarsnak a negyedik legkönnyebb a sorsolása.
  • Az ellenfelek futásvédelmeit tekintve a Jaguarsnak az ötödik legkönnyebb a sorsolása.
  • Az ellenfelek passzvédelmeit tekintve a Jaguarsnak a negyedik legkönnyebb a sorsolása.

A Jaguarst legtöbben 1/1-re vagy annak közelébe várják idén, de a szezon elején kicsit átírhatják a várakozásokat, ugyanis az első négy meccs nem vészes: a Colts elleni nyitómeccses hazai erőfölényről írtam már fentebb, és a Bengals, illetve a Dolphins sem foghatatlan kategória, ráadásul a Titans is rövid hétről jön a második körben, a Bengalsra pedig rápihenhetnek, szóval 2-2-vel, kis szerencsével 3-1-gyel alaposan meglephetnének mindenkit. A Dolphins ellen lesz egyébként a csapat egyetlen főműsoridős meccse, szép kis csütörtök esti floridai rangadónak nézünk elébe.

Innen viszont már nincs sok egyértelműen nyerhető találkozó a menetrendben. A következő négyesből kétszer jön szembe a Texans, másodjára ráadásul bye weekről is, és még a Lions is extra pihenővel érkezik. Oké, a Chargersre rá lehet pihenni egy bye weekkel, de az sem lesz sétagalopp és át is kell utazni az országon – de legalább meg lehet csodálni a hipermodern stadiont.

A szezon második felében szembenéznek a három rájátszásba vagy annak közelébe várt AFC North csapattal és a három erősebb NFC North gárdával is, a Packers ráadásul extra pihenővel is érkezik, mert előtte csütörtök esti rangadón szerepel. Ezeken kívül két csoportrangadó maradt még a terítéken, így kvázi mindenki jobb erőt képvisel a menetrend második felében, mint a Jaguars, így nehéz lesz megszakítani a nyeretlenségi szériát.

A sorsolás sem egyszerű, ráadásul elég rossz erőkből is áll jelenleg ez a csapat, szóval nehéz jó mérleget jósolni a Jaguarsnak. Nem meglepő, hogy a legrosszabb év végi mutatót várják a Jaguarstól a fogadóirodák és jelen pillanatban egyetlen egy mérkőzésen sem számítanak favoritnak. Természetesen nyeretlen szezonban azért nem gondolkodok, az év elején összejöhet pár győzelem, így én a saját magam által ebben a műfajban adható leggyengébb jóslatot adom a Jaguarsnak az idei évre – de nem kell búslakodni, ha minden “jól” megy, kirúghatják a stábot és draftolhatják Trevor Lawrence-t, amivel megcsillanna a fény az alagút végén.

Tipp: 4-12

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!