Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2020 – IV. rész

Elérkeztünk az FK! Top50 sorozatunk utolsó előtti részéhez. Több esetében is kiderül majd ebből a listából, hogy egyes posztokon kik lettek a legjobbak (és párról könnyed jóslásokat is lehet majd tenni). Bár ennyire közel a végéhez talán kevesen gondolnák, de az egy évvel ezelőtti top50-hez képest még itt is (akárcsak az I. és II. adagban) 5 új szereplőt találni idén.

A listát hat szerkesztő (Balázs, Bálint, Dani, Höri, Józsi, Patrik) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában. Az összpontszám megállapítása során figyelmen kívül hagytuk a legalacsonyabb és legmagasabb helyezéseket, hogy a szélsőséges véleményeket kivegyük az egyenletből.

A lista korábbi játékosai:

Top 41-50

50. Rodney Hudson, C, Las Vegas Raiders

49. Harrison Smith, S, Minnesota Vikings

48. Brandon Brooks, G, Philadelphia Eagles

47. Chandler Jones, Edge, Arizona Cardinals

46. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers

45. Myles Garrett, Edge, Cleveland Browns

44. Mike Evans, WR, Tampa Bay Buccaneers

43. Calais Campbell, DL, Baltimore Ravens

42. Jalen Ramsey, CB, Los Angeles Rams

41. Jason Kelce, C, Philadelphia Eagles

Top 31-40

40. Lane Johnson, OT, Philadelphia Eagles

39. Terron Armstead, OT, New Orleans Saints

38. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers

37. Danielle Hunter, Edge, Minnesota Vikings

36. Derwin James, S, Los Angeles Chargers

35. Drew Brees, QB, New Orleans Saints

34. Richard Sherman, CB, San Francisco 49ers

33. Casey Hayward, CB, Los Angeles Chargers

32. Tyrann Mathieu, DB, Kansas City Chiefs

31. Ryan Ramczyk, OT, New Orleans Saints

Top 21-30

30. Joey Bosa, Edge, Los Angeles Chargers

29. JJ Watt, Edge, Houston Texans

28. Cameron Jordan, Edge, New Orleans Saints

27. Fletcher Cox, iDL, Philadelphia Eagles

26. Christian McCaffrey, RB, Carolina Panthers

25. Tyreek Hill, WR, Kansas City Chiefs

24. Bobby Wagner, LB, Seattle Seahawks

23. Von Miller, Edge, Denver Broncos

22. David Bakhtiari, OT, Green Bay Packers

21. Travis Kelce, TE, Kansas City Chiefs

20. Zack Martin, iOL, Dallas Cowboys, 115 pont

Tavalyi helyezés: 15.

Idei helyezések:  11., 14., 24., 25., 26., 47.  

Nehéz egy amúgy szürke pozícióból kitűnni. Martinnak azonban ez draftolása óta minden évben sikerül. Kérdés nélkül a liga 3 legjobb belső támadófalembere között van (talán 2 között is), aki évek óta a játék minden elemében elit szinten játszik. Továbbá kiemelendő, hogy ezt a magas szintű játékot mennyire stabilan tudja hozni. 6 éve, mióta a ligában van, 96 alapszakaszmeccsből mindössze kettőről hiányzott. Tavalyi helyezéséhez képest minimális visszaes tapasztalható, holott 2018-hez képest kevesebb össz-nyomást engedett tavaly és összesen 3-mal kevesebb sacket is – szám szerint nullát.

19. Mitchell Schwartz, OT, Kansas City Chiefs, 118 pont

Tavalyi helyezés: 41.

Idei helyezések:  10., 16., 18., 24., 28., 31.  

Oroszlánrészt vállalt a bajnok menetelésében, ami meg is látszik a tavalyi helyezéséhez képest. Konkrétan a 2. legjobb tackle lett ezzel a listánkon. Akárcsak Martin, ő sem engedett sacket 2019-ben, amit rajta kívül a kezdő OT-ket tekintve csak másik 3 játékos mondhat el magáról. A megbízhatóság szempontjából Schwartz pedig egy külön fogalom már a ligában. 2012-ben draftolta őt a Cleveland Browns, azóta pedig minden egyes mérkőzésen kezdőként tudott pályára lépni. Ha 500 millió dollárt fordítasz egyetlen játékosra, akkor nem árt őt megvédeni – még akkor is, ha Mahomes a liga egyik legjobbja a nyomáskezelésben. Sokat elmond róla, hogy a liga legjobb támadósorának a 2. legjobb játékosa a listánkat nézve, pedig játszik még ott pár egészen elképesztő skill player is.

18. Deshaun Watson, QB, Houston Texans, 119 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések:  4., 12., 21., 23., 29., 32.  

Ezt nevezik hatásos belépőnek. Tavaly még nem fért fel a listára, idén viszont már egyről sem hiányzott. Külön érdem, hogy esetében nem olyan támadógéniusz segíti a munkáját, mint Kansas Cityben, New Orleansban, Baltimore-ban vagy épp San Franciscóban, de Watson Bill O’Briennel együtt is megmutatja most már évek óta, hogy helye van a liga legjobb irányítói között. Külön megsüvegelendő a teljesítménye annak fényében, hogy az elmúlt 2 évet tekintve nincs olyan irányító, akit többet vinnének földre az ellenfél védői. Watsont nem kevesebbszer, mint 105 alkalommal sackelték 2018-ban és ’19-ben összesen. Most, hogy lassacskán pedig javulni látszik a támadófala, elvették tőle a liga (egyik) legjobb elkapóját. Ha elérhető volna a párhuzamos univerzumok közötti utazás, akkor az egyik dolog, amit érdemes volna megnézni, hogy mit tudna produkálni Watson egy tisztességesen menedzselt csapatban.

17. Lamar Jackson, QB, Baltimore Ravens, 120 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések:  10., 12., 18., 24., 30., 47.  

Ha Watsonról azt mondtam, hogy hatásos volt a belépője, akkor Jackson úgy rugta be a 2019-es év ajtaját, hogy a keret is kiszakadt. A tavalyi szezonjára nincs jobb szó, mint a félelmetes. Azt mindenki tudta, hogy Jackson lába veszélyes fegyver lehet, ha ki tudják használni. A játékának ez az eleme nem is volt olyan meglepő, de a 37/8-as TD/INT mutató, amit letett az asztalra, az teljes mértékben megérdemeltté teszi az MVP címét. Noha úgy gondolom, hogy nincs egyik a másik nélkül, tehát nem lett volna ilyen hatékony Lamar a levegőben, ha nem tud Harbaugh ilyen félelmetes futójátékot köré/rá szabni – és fordítva. Ha Jackson a 80%-át meg tudja ismételni a tavaly szezonjának 2020-ban is, akkor ez a 17.-hely könnyen a top 5-ben folytatódhat.

16. Chris Jones, iDL, Kansas City Chiefs, 120 pont

Tavalyi helyezés: 31.

Idei helyezések:  9., 14., 17., 20., 33., 37.  

Gyakorlatilag felezte a tavalyi helyezésének a számát Jones. Ez persze nem csak a bajnok hype-jának köszönhető. Donald mögött szerintem még mindig van messziről is jól látható szakadék, de Jones kétség kívül ott van abban a szűk csoportban, akik a Rams szörnyetegét követik. Ezt jól mutatja, hogy ennek megfelelően kapott új szerződést is a bajnokcsapat legjobb védőjátékosa. Az elmúlt 3 évben a már említett Donald rendelkezik a legjobb nyomásgyakorlási százalékos aránnyal a defensive tackle-öket tekintve 27 százalékkal, ami brutális szám. Jones képességeit azonban jól mutatja, hogy a listán ő a második helyzett 20%-kal.

15. Jamal Adams, S, New York Jets, 120 pont

Tavalyi helyezés: 34.

Idei helyezések:  12., 16., 19., 24., 25., 31.  

Az NFL legjobb amerika focistája. Valahogy így lehetne leírni, mi is Jamal Adams. Ugyanis Adams azon kevés játékosok egyike, akinek igazán nem is biztos, hogy meg lehet határozni a pozícióját. Tavaly 400 snapet játszott a boxban, 300-at hátsó free safetyként, 130-at slot CB-ként, körülbelül 100 alkalommal a védőfalban állt fel, míg 34 alkalommal szélső corner volt. Noha év végére 1-1 kategóriában épp beelőzte pár csapattársa, decemberben volt olyan időszak, amikor az alábbi mutatókban ő vezette a Jets védelmét: szerelések, negatív yardos szerelések, sackek, QB hitek, levédekezett passzok, kiharoult fumble-ök és védő TD-k. A kissé leírt “névlegesen” safety posztból tudott a listánkon az NFL 7. legjobb védője lenni, egy olyan csapatból, ami negatív mérleggel zárt. Adams a liga egyik legsokoldalúbb játékosa. Hasonló is csak pár darab van, de közülük is egyértelműen a Jets kiválósága jelenleg a legjobb.

14. Khalil Mack, Edge, Chicago Bears, 121 pont

Tavalyi helyezés: 2.

Idei helyezések:  6., 8., 13., 22., 40., 41.  

A visszaesés jelentős. Bár esetében szerintem csak kissé leült a Bears körüli hype. Valahogy mindig érezhető, hogy a sikeres csapatok játékosai nagyobb figyelmet kapnak, így előrébb végeznek a hasonló listákon. Továbbá az ember mindig fogékonyabb az új dolgok varázsára a megszokottakkal szemben. Khalil Mack tavaly siettetésben ugyanolyan szezont hozott, mint azután az éve után, amikor másodikként végzett a listán, bár az igaz, hogy 4-gyel kevesebbett tudott sackre váltani. Ugyanakkor Mack még mindig a liga egyik legjobb pass rushere, aki a futás elleni védekezésben is a legjobbak között van a posztján. Talán most épp egy lejtőn van a pályafutása, de semmiképp sem meredeken és azt sem gondolnám, hogy hosszan ebbe az irányba folytatódna a pályaíve.

13. Nick Bosa, Edge, San Francisco 49ers, 122 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések:  10., 15., 15., 16., 36., 42.  

Az “új mindig érdekes” egyik tipikus példája Nick. Aki tavaly teljesen megérdemelten lett a liga védőújonca, hiszen jelenlegi top játékosok sem kezdték úgy a karrierjüket, mint az ifjabb Bosa. Az persze kérdés, hogy ebben mekkora szerepe volt a liga legjobb védőfalának, ahol időnként akár 3 ember közül kellett választani, hogy kit is duplázzon a támadófal, mindenesetre Bosa élt a lehetőséggel. A hogyant azonban ez nem is írja le kellőképpen. A 6. legtöbb nyomást helyezte újoncként az irányítókra, ami óriási teljesítmény azon a poszton, amit a legjobbak is sok esetben 1-2 évnyi tanulással kezdenek. Ha fenn tudja tartani az eredményességét, esetleg a sack számokat és a fumble mutatóit emelni is tudja, akkor hosszú évekig a lista első felében lesz a helye. Amire Robert Saleh kezei alatt minden esélye meg is van.

12. Tre’Davious White, CB, Buffalo Bills, 134 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések:  13., 15., 15., 16., 24., 50+.  

Az év, amikor szélesebb körben is kezdik elismerni a Buffalo kiválóságának teljesítményét. Tre White csatlakozik a berobbanók táborához és egyből a 12. helyen debütál a top50-es listánkon. Külön kiemelendő a helyezése annak ellenére, hogy a lista ezen blokkjában egyedüliként ő mondhatja el magáról, hogy egy szerkesztő egyéni listájára nem került fel. Persze a legjobb-legrosszabb pozíciós korrekció ezt javította. 69 cornerback játszott tavaly 650 snapnél többet a ligában, közülük azonban csak 1 mondhatja el magáról, hogy nem engedett TD-t, ez a személy pedig White volt. Ha emellé hozzáveszem, hogy holtversenyben vezette is a ligát 6 db interceptionnel, akkor nem nehéz elképzelni, hogy miért rá dobtak az ellenfél irányítói a 2. legrosszabb irányítómutatóval (46.3) az egész szezont figyelembe véve. White 3 éve játszik a ligában és bár eddig is minden évben remek száma és produktuma volt, kétségtelen, hogy a 2019-es szezon volt karrierje eddigi fénypontja. Nem véletlenül lett a lista második legjobb cornere.

11. T.J. Watt, Edge, Pittsburgh Steelers, 136 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések:  11., 15., 16., 17., 20., 33.  

Említve lett már, hogy elképesztő tarolást végeztek az edge rusherek a top50-es listában. A lista 20 százaléka, azaz 10 fő ugyanis pass rusher volt. Ezen számláló azonban TJ Wattnál véget ér. Ennek a rendkívül hosszú és mély egységnek ugyanis ő lett a legjobb játékosa. Sackekben 3., össze nyomásgenerálásban 5., kierőszakolt fumble-ben 1., interceptionökben 1. Ez TJ eredményessége a mögöttünk lévő szezonban a pass rushereket nézve. Mindezek mellé nem meglepő, hogy komoly favorit volt az év védője szavazáson is (amit szerintem meg is nyert volna, ha a Steelers rájátszásba jut). Az eredményességét a PFF is elismerte és a legjobbra grade-elt passzsiettető lett 2019-ben. Kis kulisszatitkot elárulva Watt az utolsó előtti olyan játékos, aki 2019-es hasonló listán nem volt ott.

28 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
28 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ducksfan
ducksfan
2020-07-23 08:10

Lesz majd a végén egy összesítés, hogy melyik csapat hány játékost adott a listára, támadók, védők száma és átlagos pozíció szerint?

katonadani
Reply to  ducksfan
2020-07-23 09:17

nem terveztünk, de minden szerkesztő listáját közzétesszük holnap az összegző cikkben, amiből mindenféle érdekességet levonhattok majd :)

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
2020-07-23 08:38

Úristen!
Trubiski top 10-es lesz!

Lecc Go Pecc
Lecc Go Pecc
Reply to  Bélabá a csótány
2020-07-23 09:19

😆😆😆😆😆

Passzinter Ferenc
Passzinter Ferenc
Reply to  Bélabá a csótány
2020-07-23 10:09

Napkommenytyee :-D :-D

bjeela
bjeela
Reply to  Bélabá a csótány
2020-07-23 13:46

És mit kell ezen meglepődni?

cornerstone ducks
cornerstone ducks
2020-07-23 09:01

O-line, D-line eléggé dominál a listában a skill pozikkal szemben, de lehet hogy false érzés csak az egész nálam. Ezzel kapcsolatban jutott eszembe h arról esetleg nincs valami infotók vagy valami érdekes cikk h melyik pozíciónak milyen a játékra gyakorolt hatása?

alatriste
alatriste
Reply to  cornerstone ducks
2020-07-23 13:30

Kimutatás után nem kerestem, de reagálva az észrevételre, igen valóban elég sok játékos van a falakból. Szerintem ennek van egy olyan oka is, hogy a közönség is elkezdte egyre jobban értekelni a személyüket. Mind védő mind támadó oldalon a hétköznapi ember is jobban elismeri már, hogy a LoS-nél dőlnek el a dolgok sok esetben. Az edge rusher rész pedig talán sose látott minőséget képvisel most. Ebbe a top50-be is 10 pass rusher fért fel, és pl az a Za’Darius Smith még csak be se került, aki tavaly a legtöbb nyomást generálta az egész ligában.

Fetyke
Fetyke
Reply to  alatriste
2020-07-24 09:44

Rendben van amit mondasz, csak éppen ezen logika alapján 10-15 irányítónak kellene a listákon szerepelnie, mert mégis csak messze az a legfontosabb poszt.
Tehát ha meg innen nézzük, akkor valóban aránytalanul sok falembert pakoltatok föl a top50-be.

acsdav2
acsdav2
2020-07-23 10:23

Watson nem volt fent a tavalyi listán? Nagyon szakmaiak voltatok már akkor is…….

katonadani
Reply to  acsdav2
2020-07-23 11:07

ne feledjük, hogy egy év nagyon sok mindent változtat a játékosok megítélésén. Wilson is csak 20. volt nálunk, de más listákon sem volt a top5 közelében sem, most meg mindenkinél ott van.
Watson hasonló helyzetben van. Hirtelen két ilyen listát találtam a miénken kívül tavalyról, a PFF-ét meg a BR-ét, egyiken sem szerepelt Watson

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2020-07-23 14:12

Hát csak a gond azzal van, hogy a 18-as szezonja jobban sikerült, mint a tavalyi. Nem volt nagy különbség, de az egy teljesen irreális dolog, hogy a jobban sikerült 18-as szezonja után 50-be se került, a szolidabb tavalyi szezon meg top 20-at ér.

katonadani
Reply to  acsdav2
2020-07-23 14:37

azzal szerintem lehetne vitatkozni, melyik volt jobb éve, de maradjunk annyiban, hogy hasonló szinten játszott a két szezonban. De hozzá lehet tenni, hogy egyrészt más QBk visszaestek (lásd Brady, Rodgers, stb), másrészt egy jó év nem minden esetben elég a listára kerüléshez, kellett még egy év, mire meggyőzött mindenkit. És ahogy írtam, az általánosan elfogadott álláspont is ez volt egyébként, hogy Watson még nem top50es, tehát nem mi voltunk eretnekek, akik így gondolták :D
2019: 98,0 passer rating, 68,7 QBR, 6,63 ANY/A, 9,5% DVOA, 82,4 PFF
2018: 103,1 passer rating, 61,8 QBR, 6,87 ANY/A, 9,5% DVOA, 80,9 PFF

acsdav2
acsdav2
Reply to  katonadani
2020-07-23 14:47

1.Hát csak az a gond, hogy neki 17-ben volt már egy elképesztő fél szezonja a sérüléséig. Tehát nem arról volt szó, hogy volt egy jó szezonja 18-ban a semmiből, hanem megerősítette az embert abban, hogy ha nem is tudja azt az elképesztő teljesítményt nyújtani egy teljes szezonban, mint 17-ben a fél szezonban, egy nagyon jó játékosról beszélünk.
2. Egyébként egyértelmű, hogy Watson értékét a Bills elleni játék nyomta fel és az, hogy Mahomessal ellentétben neki egy kretén HC-val és GM-mel kell együtt dolgoznia.

Fetyke
Fetyke
Reply to  acsdav2
2020-07-23 13:09

Én meg pont fordítva gondolom. :) Nagyon erős túlzás, hogy Lamarral együtt bekerültek a top 20-ba……

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-07-23 13:54

Énszerintemmeg Vaccon naon is odavalósi, ahogy egy MVP is hülyén nézne ki, ha nem lenne ott a top 20-ban…

RA7
RA7
Reply to  acsdav2
2020-07-23 13:23

Nem nagyon játszott tavaly sérülés miatt, ha jól emlékszem.

alatriste
alatriste
Reply to  RA7
2020-07-23 13:30

17-ben volt amikor sokat kihagyott. Akkor 7 mecse volt. 18-ban végig pályán volt. Persze, hogy mennyire egészségesen az másik kérdés akár. Mint írtam is Watsonon kívül senkit se ütöttek jobban az egész ligában az elmúlt két évben.

acsdav2
acsdav2
Reply to  alatriste
2020-07-23 14:17

A 18-as szezonja jobban sikerült, mint a 19-es, ezért ellentmondásos a dolog.

Fetyke
Fetyke
Reply to  alatriste
2020-07-23 18:32

Azt hittem már megegyeztetek, hogy a sack nem a fal, hanem az irányító hibája. :)

Péter Török
Péter Török
Reply to  acsdav2
2020-07-23 13:54

A NFL Top 100 tavalyi kiadasában 51. Helyre szavazták meg,ami az aktív játékosok szavazata alapján történik meg.

Gábor Ujvári
Gábor Ujvári
2020-07-23 14:12

Nem is gondoltam, hogy Giants jatekosokat csak a top 10-be fogtok rakni. 😁😁😁

Tizenkettes
Tizenkettes
2020-07-23 16:14

Akkor gondolom, Donald, Mahomes, Thomas, Nelson, Gilmore, Jones, Wilson, Hopkins, Kittle, Stanley a “maradék”.

katonadani
Reply to  Tizenkettes
2020-07-23 17:08

már csak a sorrendet kell kitalálnod :D

Tizenkettes
Tizenkettes
Reply to  katonadani
2020-07-23 17:59

Ez akár sorrendnek is jó lehet. :)

Steve Young
Steve Young
2020-07-23 20:27

Szóval Buckner megint nem tudott bekerülni a top50-be. Idén all pro is lett, lassan kifogytok a mondvacsinált indokokból miért van mellőzve.

katonadani
Reply to  Steve Young
2020-07-24 07:45

Buckner egy konzisztensen nagyon jó játékos, de azért a Donald-Jones-Cox elit trióhoz nem ér fel (csak ők kerültek fel a posztjáról a listára). És akkor ugyanezen a szinten van még több játékos, mint Kenny Clark, Grady Jarrett, Cam Heyward, akik ugyanúgy pályáznak a listára kerülésre, mint Buckner.

Nálam tavaly is, idén is abban a 8-10 játékosban volt, akik épp kimaradtak. Két szerkesztőnél egyébként felkerült a listára idén, ezzel összesítésben az 57. lett.

Bedő Marcell
Bedő Marcell
2020-07-24 12:39

Nick Bosa ilyen magasan való elhelyezésében mekkora rész az hogy még újonc? Tehetséges a srác kétségtelen, lehet belőle nagy játékos, de azért mutatókat nézve általában nincs a top5ben az edge rusherek között. Pl. csak hogy csapatomnál maradjak, Za’Darius Smith (szerintem) durvább szezont pakolt össze mint Bosa, de ha jól gondolom top50es listán nem fog szerepelni.

28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x