Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2020 – V. rész

Elérkeztünk az FK! Top50 sorozatunk utolsó részéhez, amiből kiderül, kit tartunk az NFL 10 legjobb játékosának. Ezáltal arra is fény derül, szerintünk ki a jelemlegi legjobb amerikai focista a világon!

A listát hat szerkesztő (Balázs, Bálint, Dani, Höri, Józsi, Patrik) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában. Az összpontszám megállapítása során figyelmen kívül hagytuk a legalacsonyabb és legmagasabb helyezéseket, hogy a szélsőséges véleményeket kivegyük az egyenletből.

A lista korábbi játékosai:

Top 41-50

50. Rodney Hudson, C, Las Vegas Raiders

49. Harrison Smith, S, Minnesota Vikings

48. Brandon Brooks, G, Philadelphia Eagles

47. Chandler Jones, Edge, Arizona Cardinals

46. Tom Brady, QB, Tampa Bay Buccaneers

45. Myles Garrett, Edge, Cleveland Browns

44. Mike Evans, WR, Tampa Bay Buccaneers

43. Calais Campbell, DL, Baltimore Ravens

42. Jalen Ramsey, CB, Los Angeles Rams

41. Jason Kelce, C, Philadelphia Eagles

Top 31-40

40. Lane Johnson, OT, Philadelphia Eagles

39. Terron Armstead, OT, New Orleans Saints

38. Aaron Rodgers, QB, Green Bay Packers

37. Danielle Hunter, Edge, Minnesota Vikings

36. Derwin James, S, Los Angeles Chargers

35. Drew Brees, QB, New Orleans Saints

34. Richard Sherman, CB, San Francisco 49ers

33. Casey Hayward, CB, Los Angeles Chargers

32. Tyrann Mathieu, DB, Kansas City Chiefs

31. Ryan Ramczyk, OT, New Orleans Saints

Top 21-30

30. Joey Bosa, Edge, Los Angeles Chargers

29. JJ Watt, Edge, Houston Texans

28. Cameron Jordan, Edge, New Orleans Saints

27. Fletcher Cox, iDL, Philadelphia Eagles

26. Christian McCaffrey, RB, Carolina Panthers

25. Tyreek Hill, WR, Kansas City Chiefs

24. Bobby Wagner, LB, Seattle Seahawks

23. Von Miller, Edge, Denver Broncos

22. David Bakhtiari, OT, Green Bay Packers

21. Travis Kelce, TE, Kansas City Chiefs

Top 11-20

20. Zack Martin, G, Dallas Cowboys

19. Mitchell Schwartz, OT, Kansas City Chiefs

18. Deshaun Watson, QB, Houston Texans

17. Lamar Jackson, QB, Baltimore Ravens

16. Chris Jones, iDL, Kansas City Chiefs

15. Jamal Adams, S, New York Jets

14. Khalil Mack, Edge, Chicago Bears

13. Nick Bosa, Edge, San Francisco 49ers

12. Tre White, CB, Buffalo Bills

11. TJ Watt, Edge, Pittsburgh Steelers

10. Ronnie Stanley, OT, Baltimore Ravens, 150 pont

Tavalyi helyezés: –

Idei helyezések: 5., 6., 6., 12., 30., 49.

Kezdjük a top10-et a legjobbra értékelt offensive tackle-lel a listán! Ezt az elismerést négyünktől is megkapta, három szerkesztő pedig egyenesen a legjobb támadófalembernek gondolja – konszenzusos listánkon a második lett a teljes falat tekintve. A PFF adatai alapján tavaly mindössze 6 darab nyomást engedett az egész szezonban, ami teljesen abszurd szám. Persze a Ravens rendszere valamilyen szinten segítette őt ilyen szempontból, de elvitathatatlanok az érdemei és az elit játékához sem férhet semmiféle kétség.

9. Michael Thomas, WR, New Orleans Saints, 155 pont

Tavalyi helyezés: 16.

Idei helyezések: 4., 6., 10., 10., 23., 25.

Már felkúszott a top10-be Michael Thomas a tavaly top20-as eredménye után, és továbbra is a harmadik legjobb elkapónak tartjuk a ligában – egyikünk a liga legjobbjának tartja a posztján. Érdekes az ő helyzete, mert nem használják olyan sokoldalúan, mint másokat, ellenben rendkívül hatékony, a PFF adatai alapján magasan neki van a legtöbb first downt érő elkapása a ligában, mióta az NFL-be érkezett – és nehéz elképzelni, hogy egy másik rendszerben, más feladatkörrel ne lenne az NFL legjobbjai közt.

8. Quenton Nelson, G, Indianapolis Colts, 159 pont

Tavalyi helyezés: 44.

Idei helyezések: 4., 9., 9., 12., 15., 26.

Nelson ugrotta a legnagyobbat a listánkon a tavalyi évhez képest (azok közül, akik tavaly is a top50-ben voltak), egészen a 8. helyig repült és kiérdemelte nem csak a liga legjobb guardja címet tőlünk (hatból öten így láttuk, egy szerkesztőnél pedig csak egy hely választotta el Zack Martintól), hanem a liga legjobb támadófalembere elismerést is kiosztottuk (habár itt jobban megoszlottak a vélemények). Még csak másodéves, de már most a támadófalemberek egyik legnagyobb sztárja, aki passzblokkolásban és futásblokkolásban is elit teljesítményt nyújt.

7. Stephon Gilmore, CB, New England Patriots, 161 pont

Tavalyi helyezés: 14.

Idei helyezések: 4., 7., 8., 11., 17., 29.

A liga legjobb cornerbackje és mindeközben második legjobb védője szerintünk Stephon Gilmore! Hatból négy szerkesztőnél bizonyult a legjobbnak a posztján és hármunknál is csak Aaron Donald előzte meg a védők közt. Ő áll jelenleg legközelebb a shutdown cornerback kifejezéshez, a PFF adatai alapján tavaly mindössze 47,4-es passer ratinget engedett, volt 13 leütött labdája, és a legdurvább, hogy több TD-t szerzett ő maga, mint amennyit engedett az év során.

6. George Kittle, TE, San Francisco 49ers, 173 pont

Tavalyi helyezés: 39.

Idei helyezések: 3., 4., 5., 9., 13., 18.

Nelson után a második legnagyobbat ugró játékos Kittle a listánkon (azok közül, akik tavaly is bekerültek a top50-be), 33 helyet repült fel egyesen a 6. helyig – egy éve még csak a második legjobb tight endnek láttuk, mostanra viszont egyértelműen a legjobbá nőtte ki magát, konkrétan mind a hat szerkesztőnél a posztja legjobbja volt, hárman pedig odáig merészkedtek, hogy a liga legjobb öt játékosa közt emlegetik a nevét. Vannak a ligában kiemelkedő elkapási képességekkel rendelkező tight endek, de Kittle-ön kívül egyikük sem képes elit szinten blokkolni, ez teszi őt igazán domináns játékossá.

5. DeAndre Hopkins, WR, Arizona Cardinals, 175 pont

Tavalyi helyezés: 6.

Idei helyezések: 5., 5., 7., 7., 10., 19.

A tavalyi top5-ünkben egész nagy felfordulás lett, Hopkins viszont tartotta formáját és ugyanazon az elit szinten maradt – a top50-ünkben egy helyet végül előre tudott lépni. Érdekes viszont, hogy míg tavaly a legjobb elkapónak választottuk, addig most “csak” a második helyet foglalja el posztján, habár két szerkesztő a legjobb WR-nek gondolja jelenleg és öten is a top10 legjobb játékos egyikének a ligában. Érdekes lesz figyelni, milyen teljesítményre képes csapatváltás után, habár egyáltalán nem féltjük, hiszen Kyler Murray-nél sokkal, de sokkal rosszabb irányítók dobáltak már neki karrierje során, és mindegyikkel elit számokat produkált.

4. Julio Jones, WR, Atlanta Falcons, 179 pont

Tavalyi helyezés: 11.

Idei helyezések: 4., 5., 6., 7., 7., 19.

Van a PFF-nek egy úgynevezett “megfutott útvonalankénti yardok” mutatója, ami talán a legjobb indikátora jelenleg egy elkapó teljesítményének. Julio Jones pedig másodéves kora óta hétből ötször az első helyen végzett ebben, és a maradék kettőben is top5-ös teljesítményt nyújtott. Ebből tehát egyértelmű, hogy konzisztensen elit teljesítményre képes, ő a Megatron utáni éra prototípus elkapója. Egy kivétellel mindenkinél a top7-be került nálunk és hármunknál a liga legjobb elkapója is lett – ezt a címet összességében is kiérdemelte nálunk.

3. Russell Wilson, QB, Seattle Seahawks, 193 pont

Tavalyi helyezés: 20.

Idei helyezések: 1., 2., 3., 3., 3., 9.

Tavaly csak a 20. helyet szerezte meg nálunk, idén viszont a top3-ban a helye Russell Wilsonnak, aki mindenkinél a top10-ben volt és mindössze egy szerkesztőnél nem fért bele a legjobb három játékos közé – egyikünk szerint viszont konkrétan a liga legjobbja jelenleg a Seahawks irányítója. Hatékonyságban minden bizonnyal senki nem veszi fel vele a versenyt, a csapat rendszere viszont nem teszi lehetővé, hogy a “hagyományos” statisztikákban is az élen végezzen. Ettől függetlenül mindenki láthatja, hogy mennyire elit játékos is Wilson.

2. Aaron Donald, iDL, Los Angeles Rams, 195 pont

Tavalyi helyezés: 1.

Idei helyezések: 1., 2., 2., 2., 3., 3.,

Trónfosztás! A liga egyértelműen legjobb védője idén “csak” a második helyet szerezte meg nálunk – egy szerkesztőnél azért így is a lista tetejére került, kettőnél viszont a harmadikra, és mindenkinél a legjobb nem-irányító volt. A PFF adatai alapján Donald szerezte a legtöbb nyomást összességében és snapekhez is viszonyítva, emellett a win rate-je (megveri a támadót, de nem ér el nyomást) is a legjobb, mióta a ligába került. Edge rushereket megszégyenítő módon szállítja a nyomásokat, pedig belülről nehezebb közel kerülni az irányítóhoz. Egészen fenomenális játékos, könnyen lehet, hogy a valaha volt legjobb belső védőfalember lesz, mire befejezi karrierjét.

1. Patrick Mahomes, QB, Kansas City Chiefs, 199 pont

Tavalyi helyezés: 4.

Idei helyezések: 1., 1., 1., 1., 2., 2.

A trónfosztó pedig a két évvel ezelőtti MVP, a regnáló Super Bowl MVP, a sporttörténelem legnagyobb szerződésével rendelkező játékosa, a Kansas City Chiefs lenyűgöző, parádés, egyedülálló irányítója, Patrick Mahomes. Egészen különleges, utánozhatatlan dolgokra képes, nem véletlenül ő már most a liga arca és meghatározó játékosa, pedig még csak negyedik évét kezdi meg az NFL-ben (ráadásul az elsőben csak egy tét nélküli meccsen lépett pályára). Róla is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, akár hosszú időre is bebetonozhatja magát a lista tetején. Egy szerkesztőnél egyébként nem ő lett a legjobb irányító, egy helyen pedig Aaron Donald előzte meg, négyünknél viszont az abszolút első volt és mindössze egy ponttal maradt el a maximálisan megszerezhetőtől.

Végül pedig megtekinthetitek mind a hat szerkesztő top50-es listáját.

A vállalkozó kedvű olvasóktól pedig várjuk a kommentek közt a saját top50-es listákat!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!