Connect with us

Minden ami NFL

Utolsóból első rangsor – 2020

2002 óta mindössze kétszer (2014 és 2019) fordult elő olyan, hogy egyetlen csoportutolsóból sem lett csoportelső, így jó eséllyel idén is látunk 180 fokos fordulatot – pláne, hogy két nagyon erős jelölt is van. Ki lesz a következő tagja az utolsóból első klubnak?

8. Cincinnati Bengals

2019-es mérleg: 2-14
PO-csapat a csoportból: 1

A Bengals volt a tavalyi szezon egyik legnagyobb negatív meglepetése, ugyanis sikerült alulmúlni az 1000 fokon az újjáépülésen pörgő Miami Dolphinst is. A szenvedésnek azonban meglett az eredménye Joe Burrow, minden idők legjobb egyetemi szezonját produkáló irányítójának személyében. Az előrelépés jó eséllyel meg fog történni, de a Bengals gyakorlatilag történelmet írna azzal, hogy megnyerné a csoportját.

1/1-es irányító az elmúlt 30 évben nem nyerte meg a csoportot újoncként (de jó eséllyel korábban sem), és rájátszásba is csak egyszer jutott: 2012-ben az Andrew Luck vezette Colts 11-5-ös mérleggel wild cardos volt. Tovább rontja a Bengals esélyeit, hogy a 11. legnehezebb idén a sorsolása, míg a Ravens a liga egyik legjobb csapata, de a Browns és a Steelers kerete is bőven jobb. Sokkal közelebb lesz a csapat az 1/1-hez, mint a csoportgyőzelemhez.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

7. Jacksonville Jaguars

2019-es mérleg: 6-10
PO-csapat a csoportból: 1

A Jaguars tavaly 6-10-es mérleget ért el Gardner Minshew-val, a Titans egyelőre egy egyszezonos csoda, míg nem bizonyítja az ellenkezőjét, a Texanst pedig nagy erőkkel építi le Bill O’Brien. A Colts persze sokat erősödött, már amennyiben Philip Rivers nem a tavalyi teljesítményét hozza, de még ezzel együtt is elég nyitottnak tűnik a csoport, tavaly is csak négy győzelem volt a különbség az első és az utolsó között.

Hogy mégsincs előrébb a listán a csapat, az annak köszönhető, hogy a Jaguars menedzsmentje még Bill O’Brient is erősen alulmúlja. Doug Marrone egy borzalmas főedző, akit már rég ki kellett volna vágni és hozni a helyére valakit, aki képes Minshew-ból kihozni a maximumot. Ehelyett jött Jay Gruden, aki eddig csak azt bizonyította, hogy egy kókler (és még finoman fogalmaztam, a Washington-szurkolók ennél jóval keményebb jelzőkkel szokták illetni). A keret is gyengült, legfeljebb a Minshew-mániában lehet bízni.

6. Carolina Panthers

2019-es mérleg: 5-11
PO-csapat a csoportból: 1

Új menedzsment, új franchise irányító, egy teljesen új védelem – ez akkor sem nézne ki jól, ha a pandémia miatt nem maradt volna el a teljes előszezon. Összességében egyébként nem reménytelen a csapat, a támadófal vállalható, Teddy Bridgewater egyelőre jobb, mint Minshew vagy Burrow, a skill playerek kiválóak, tehát nem lenne meglepő, ha az előző két gárda előtt végezne a Panthers. Nem mintha a csoporton belül ez bármire is elég lenne.

A Saints – a Ravenshez hasonlóan – a liga egyik legjobb csapata, ami immár sokadjára vág neki Super Bowl-esélyesként a szezonnak. Mellette ott a Falcons, ami a folyamatos alultejesítés ellenére is képes bárkit megverni és Matt Ryannel a fedélzeten nem lehet leírni. Illetve az NFC South-ba tette át a székhelyét Tom Brady, hozta magával Rob Gronkowskit, illetve feltehetően miatta maradt Ndamukong Suh és Jason Pierre-Paul is (Shaq Barrett pedig franchise taget kapott) – egy dream team épül Tampában. Ebben a mezőnyben a Saintsnek is nehéz dolga lesz, a Panthersnek legfeljebb a 3. hely lehet elérhető.

5. Washington Football Team

2019-es mérleg: 4-12
PO-csapat a csoportból: 1

Ez a csapat nem olyan rossz, mint ahogy a rengeteg, leginkább off-field probléma alapján gondolhatnánk. A támadófal vállalható, a védőfal kifejezetten jó, ráadásul az 1/2-es Chase Young, a visszatérő Reuben Foster és Rivera védelmi rendszere új szintre emelheti az egész egységet. A legnagyobb boost azonban Alex Smith lehet. Vele a kezdőben legutóbb 6-3-mal kezdett a csapat, pedig összességében sem a védelem, sem a támadósor nem volt jelentősen jobb, ráadásul akkor Jay Gruden volt a főedző. Nyilván rengeteg múlik azon, hogy milyen szinten képes teljesíteni közel két év kihagyás után, de vele akár még lehet is ok az optimizmusra.

Szintén növeli a csapat esélyeit, hogy a Giants egy eddig semmit nem mutató ST-koordinátort nevezett ki főedzőnek, aki éppen megpróbálja honosítani a Patriotsban látottakat (például büntetőkörök), és láttuk, hogy ez mennyire jól működött a Lionsnél (semennyire, pedig Matt Patriciát jóval többre tartották a szakértők). A Cowboysnál – ami természetesen jobb kerettel rendelkezik – Mike McCarthy lett a főnök, akivel kapcsolatban szintén sokan szkeptikusak és már tavaly sem sikerült kihozni a csapatból a maximumot. A jelenleg kórházcsapatként funkcionáló Eagles sem egy legyőzhetetlen ellenfél, ráadásul az NFC Eastben 2004 óta nem tudott egyik csapat sem duplázni a csoport élén, tehát még a babona is a Philly ellen dolgozik.

4. Miami Dolphins

2019-es mérleg: 5-11
PO-csapat a csoportból: 2

Ha nem lenne ennyire gyenge a Dolphins kerete, akár még a dobogóra is felfért volna, köszönhetően az alaposan meggyengült csoportnak. A Jetset még mindig nehéz komolyan venni Adam Gase-zel az élen, a Billst Josh Allen játéka korlátozza be és én azok táborát erősítem, aki nem várnak túl sokat a fiatal irányítótól. A Patriotstól távozott Tom Brady, több kezdő is opt outolt, gyengült a támadófal és a védelem is, az elkapósort pedig nem sikerült megerősíteni – Bradyvel sem lenne feltétlen SB-esélyes a csapat, és Cam Newton is inkább csak óvatos optimizmusra ad okot.

Superman a sötét oldalon, itt az ideje újra rettegni – A Newton-Patriots házasság

Az AFC East a liga talán leggyengébb csoportja jelenleg, vagyis bárkinek lenne esélye, de a Dolphins játékosállománya egyszerűen nincs még azon a szinten (akár Tuával, akár Fitzmagickkel). A CB-sor rendben van, de a front7-ben egyedül Kyle Van Noy top játékos, a támadófal bottom 3-as, az pedig sokat elmond a skill pozícióról, hogy DeVante Parker klasszisokkal jobb, mint bárki más. A csapat erőn felül teljesített tavaly, idén is ez lehet a realitás, bár egy Newton-sérülés vagy Allen-összeomlás után akár még bele is szólhat az első helyért folytatott küzdelembe – az sem lepne meg, ha idén negatív mérleggel jutna be valaki a rájátszásba.

3. Los Angeles Chargers

2019-es mérleg: 6-10
PO-csapat a csoportból: 1

Ha Philip Rivers, vagy legalább egy közepes irányító vezetné a csapatot, akkor nem lenne kérdés az első hely a listán, de sem Tyrod Taylor, sem Justin Herbert nem tűnik messiásnak. Pedig a csapat nagyon jó: a skill pozíció top 5 közeli, a védelem szintén, a secondary talán a legjobb az egész mezőnyben.

Persze a támadófal nem az igazi, de semmi sem tökéletes. Egy ilyen kerettel és az ötödik legkönnyebb sorsolással már-már csalódás lenne a negatív mérleg, de mivel minden az irányítón múlik, így a házat ne tegyük fel a Chargersre. Már csak azért se, mert bár a Broncos és a Raiders bőven verhető, de az szinte kizárt, hogy Patrick Mahomest és a Chiefst megfogja egy Herbert/Taylor vezette csapat.

2. Detroit Lions

2019-es mérleg: 5-11
PO-csapat a csoportból: 2

Az első csapat, aminek reális esélye lehet a csoportgyőzelemre, ami egyébként még soha nem jött össze, mióta NFC North-nak hívják a divíziót. A keret azonban jó, Matt Stafford elit szinten játszott tavaly és nincs okunk feltételezni, hogy idén nem fog – nem véletlenül tartja a Football Outsiders is favoritnak a csapatot. Persze csak nüanszokkal, mert nagyon, de nagyon együtt van a csoport.

A Bearsé az egész mezőny egyik legjobb védelme és Nick Foles is jelenthet némi előrelépést. A Vikings gyengült a tavalyi évhez képest (védőfal, CB-sor, WR-sor), a 2019-ben messze túlteljesítő Packers semmit nem fejlődött, ráadásul házon belüli konfliktusok borzolják a kedélyeket. Könnyedén elképzelhető, hogy egyik csapat sem ér el 8-8-nál rosszabb mérleget, az első és utolsó helyezett között pedig mindössze két győzelem lesz.

Ha nem Matt Patricia lenne a Lions főedzője, hanem egy újonc vagy legalább egy bizonyított középszerű HC, akkor még én is mernék fogadni a csapatra. Így viszont – a tavalyi évhez hasonlóan, amikor nagyjából ugyanaz volt a helyzet – jobb a mérsékelt optimizmusnál maradni.

1. Arizona Cardinals

2019-es mérleg: 6-10
PO-csapat a csoportból: 2

Az egész liga egyik legtöbbet fejlődő csapata. Nuk Hopkins érkezése már önmagában egy óriási boost, de jött tehetség a támadófalba és a védelembe is, nem lehet azt mondani, hogy a Cardinals kerete rosszabb lenne, mint a Seahawksé vagy a Ramsé. Amennyiben Kyler Murray tud fejlődni és a DC Vance Joseph nem lesz teljesen homály, akkor tehetségből a kibővített rájátszás már-már reális elvárás lehet.

A 49ers legyőzése már egy másik kérdés, de a legutóbb az NFC-ben a 2009-es Cardinals tudta megnyernie a csoportját egy vesztes Super Bowl után: azóta ez a 49ersnek, a Seahawksnak, a Panthersnek, a Falconsnak és Ramsnek sem sikerült, utóbbi háromnak pedig még a rájátszás sem jött össze.

[/ppp_patron_only]

12 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
2020-08-28 13:41

A sorrenddel egyetértek. Viszont a kedves szerkesztő úr és Football Outsider valami más sportágat nézhetett, ha szerintük a Lionsnak van esélye a csoportját megnyerni. :) A Detroit kerete jó, ez tény (más csoportokban sok mindenre elég is lenne). A gond csak az, hogy ez a jó keret a csoport legrosszabb védelmére és legfeljebb 3. legjobb támadósorára elég. Ezzel ritkán lehet csoportot nyerni…. Nem mellékesen azért pontosan látszott, hogy ez a keret mire elég Stafford nélkül. Aki valóban karrier évet tartott tavaly, amíg egészséges volt, és tényleg elit szinten játszott. Csupán azt nem említi Józsi a Stafforddal kapcsolatos cikkeiben, hogy mindez tavaly sem volt elég ahhoz, hogy a csoport legjobban teljesítő irányítója lehessen…
Nem akarom elvenni senkinek a kedvét, de a Lionstól már a csoport második helyének megcsípése, és ezzel a rájátszásba jutás is kisebb csoda lenne. Főleg, ha a sorsolás elejére nézünk, ami brutál kemény…

merlin
merlin
2020-08-28 14:39

Én vitatnám, hogy a Vikings CB-sora meggyengült. Épp ellenkezöleg. Az a CB-sor már abban a szent pillanatban erösödött, ahogy Rhodes és Waynes mögött becsukódott az edzöközpont ajtaja.

katonadani
Reply to  merlin
2020-08-28 16:02

Rhodes még oké, de Waynes azért legalább korrekt NFL-szint volt, ahogy Alexander is, még ha egyikük sem volt túl jó. Az meg hogy két újonc erősít már az első évben, minimum erősen kérdőjeles

merlin
merlin
Reply to  katonadani
2020-08-28 16:12

Félreértesz Dani. Én nem azt állítottam, hogy a két rookie-tól erösödtünk, hanem attól, hogy nincs Rhodes és Waynes. Tudod, mint mikor negatív számot vonsz ki… :D De nyilván csak félig gondoltam komolyan. Waynes kapcsán egyébként igazad van, Alexanderre pedig egy rossz szavam nem volt, ö tényleg hiányozni fog.

RvBalazs
RvBalazs
Reply to  merlin
2020-08-28 22:56

nekem igazából Kearse fog hiányozni. az ő játékát szerettem nagyon, és nevetséges pénzért írt alá a csoportban… Ennél többet is megadtam volna érte, hogy maradjon.
Rhodes, Waynes. értük nem kár annyira.
Waynes távozásának örülök is, nem gondoltam volna, hogy járni fog kompenzáció pick érte :D
A két rookie erősítés lesz. Első héten még csak Glaney. De szezon közben átveszi a helyét Dantzler és ő visszaszorul egy sort a kezdőben.

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2020-08-28 19:54

Azért ne túlozzunk! :)
Waynes abszolút CB2-t játszott nálunk, azaz ritkán állt fel ő az ellen legjobb elkapójával szemben. Ehhez képest, ha jól emlékszem, akkor nem fért be a PFF-nél a legjobb 60-ba (azt hiszem hetven valahányadiknak rangsorolták). Azért ez nálam nem korrekt NFL szint. Szükségmegoldásnak elmegy, nem egy tragédia volt nálunk egyik szezonja sem, de nem volt benne ennél több.

katonadani
Reply to  Fetyke
2020-08-29 09:42

a minimum 220 snapet pályán lévő CBk közt (a legtöbb snap 20%-a) a 60. értékelést kapta a CBk közt Waynes a PFFnél 2019-ben, 2018-ban a 62.-et.
És mivel nickel az alapfelállás, így 3 kezdő CBvel számolhatunk csapatonként, ami ugye 96 kezdő CBt jelent a ligában.
Nem mondom h egy jó játékos, mert nem az, csak azzal vitatkoztam, hogy azzal h elment (a többiekkel együtt), jobb lett a csapat.

Tavalyi top50-ben kiválasztott CBk helyezése újoncként:
Baker 123.
Murphy 117.
Ya-Sin 68.
Murphy-Bunting 52.
Mullen 85.
Joejuan Williams (túl kevés snap)
Greedy Williams 108.

Fetyke
Fetyke
Reply to  katonadani
2020-08-29 09:58

Ha most ezzel akartál meggyőzni, akkor az azért felemásra sikerült. :) A stat adatodat akkor értelmezhetjük úgy is, hogy Waynes a CB2-k közül a 27., azaz hátulról az 5. volt. Azért ez nálam a korrekttől messze van (legalább a 20-ban illene benne lenni).
Én sem azt mondom, hogy azonnal erősödtünk a távozásával, de annyiban talán merlinnek igaza van, hogy gyengülésről sem nagyon érdemes beszélni.
Egyébként az eddig kiszivárgott tervek alapján csak 1 újonc CB lesz a kezdőben és a Hill-Hughes kettős kap nagyobb szerepet. És abban van igazság, hogy ha ők olyan nagyon jók lettek volna, akkor ezt már tavaly is megmutatták volna és kiszorították volna a meglévőket a kezdőből.

katonadani
Reply to  Fetyke
2020-08-29 10:16

Hillnek nem volt elég snapje a listához, de ha kiveszem a snapszűrűt, akkor kicsit Waynes alatt volt. Hughes meg 92. volt, szóval ha ők kapnak nagyobb szerepet, az sem feltétlen ígér jót, még ha nyilván bennük van a fejlődés lehetősége is.

Azt egyébként adom, hogy nem kellett megtartani Waynest meg Alexandert sem (aki am 55. volt a listán), mert hosszútávon ez lesz a jó döntés, csak azt mondom, hogy rövid távon jó eséllyel nem hogy javult, de inkább gyengült az egység. Mert Waynes és Alexander is megütött legalább egy gyengébb kezdő szintet (ami korrekt NFL-szint szerintem, de ez persze felfogás kérdése), és nehéz jó eséllyel azt állítani, hogy az új vagy nagyobb szerepet kapó arcok majd mind azonnal jobbak lesznek ennél. (hozzátéve, hogy Gladney egyik kedvenc prospectem volt)

molad1313
molad1313
2020-08-28 19:15

A cardinals kerete van olyan jó mint a Hawkse? Jolvan srácok várom már hogy kozvetitsetek a tvben.. Szórakoztató lesz úgy meccset nézni hogy a kommentátorok a kedvenceim ellen szurkolnak 😄

katonadani
Reply to  molad1313
2020-08-29 09:26

bármiféle misconception elkerülése végett nem az FK szerkesztősége volt szakérteni az Aréna4en, hanem Bálint lesz ott tőlünk szakkommentátorként.
És továbbra sem szurkolunk senki ellen, pláne nem kollektíven szerkesztőségileg :) Egyes szerkesztők meg van akitől többet, van akitől kevesebbet várnak, ebben sem egyezünk meg. Konszenzusos power rankingünkben konkrétan 5. volt a seahawks, szóval ha teljes szerkesztőségre vetíted, nagyon is “szurkolunk” a hawksnak :)

renningan
renningan
Reply to  molad1313
2020-08-29 09:58

Az megvan, hogy én tettem a második legmagasabbra a Seahawkst a rankingen? :D
https://fuzovelkifele.com/2020/07/fk-preseason-power-ranking-iv-resz/

Másrészt az miért utálat, hogy szerintem nem rosszabb a Cardinals kerete? :D Nem azt mondtam, hogy a Seahawksé rossz, hanem azt, hogy a Cardsé is jó :) Ha utálatról van szó, akkor legfeljebb te utálhatod a Cardinalst, de végül is csoportrivális, szóval nincs ezzel se semmi baj :)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x