Connect with us

NCAA

College football: TOP 25 erősorrend és Heisman-figyelő

Kedd éjszaka megérkezett a playoff committee első rangsora, körbe is tekintünk, mely csapatok reménykedhetnek még, emellett az egyetemi futball legértékesebb játékosának járó trófea legfőbb várományosait is bemutatjuk!

A koronavírus által jelentősen befolyásolt kaotikus NCAA szezonban idén a szokottnál is nehezebb eligazodni, de a legújabb fejlemények alapján azért némileg egyszerűbb átfogó képet nyújtani a liga iránt érdeklődőknek.

A rájátszás négyes mezőnyét és a New Year’s Six bowlok párosításait eldöntő 13 tagú bizottság, a College Football Committee 2020-ban első alkalommal ülésezett Texasban, minden logikát nélkülözve személyesen a videókonferencia helyett. Hogy erre a világjárvány idején mi szükség volt, ők tudják, a lényeg, hogy Gary Barta iowai atlétikai igazgató elnöklésével kedden bejelentették a meglehetősen szubjektív, ám minden csapat sorsát meghatározó saját top25-jüket, amit december 20-ig hetente követ majd egy-egy újabb. Persze addig sok mérkőzést lejátszanak még, a Hálaadás utáni péntek-szombati rangadóktól kezdve a konferenciadöntőkig, az elmúlt évek ismeretében nyilvánvaló, hogy a “semmiből” olyan csapat nem fog előbukkanni, mely az alábbi listán nincs rajta:

  1. Alabama (7-0, SEC)
  2. Notre Dame (8-0, ACC)
  3. Clemson (7-1, ACC)
  4. Ohio State (4-0, Big Ten)
  5. Florida (6-1, SEC)
  6. Northwestern (5-0, Big Ten)

Ha most érne véget az idény, akkor tehát #1 Alabama vs #4 Ohio State és #2 Notre Dame vs #3 Clemson lenne a két elődöntő. Utóbbi azért pikáns, mert a két ACC-s egyszer már találkozott ebben az évben, és a papírforma alapján december 19-én jöhet a visszavágó is Charlotte-ban, konferenciájuk döntőjében. Ők négyen, illetve a Florida és a Northwestern, akik semmiféle külső segítségre nincsenek rászorulva, sőt az SEC-s Bama akár egyszer el is bukhat az alapszakaszban, vélhetően az se taszítaná ki a top4-ből (csak a Floridától elszenvedett esetleges vereség a csoport fináléjában kuszálhatná össze a helyzetet). Az év legnagyobb meglepetése, a Northwestern Wildcats amennyiben maradék fellépésein is sikerrel jár – zárásképp az OSU-t megverve Indianapolisban -, szintén megválthatja jegyét a PO-ba.

  1. Texas A&M (5-1, SEC)
  2. Cincinnati (8-0, AAC)

Vasárnap 01:30-tól az Arena4 képernyőjén is láthatjuk az előző két meccsét elhalasztani kénytelen, ötödik kiemelt Aggiest a címvédő LSU ellen, hogy megbizonyosodjunk, rászolgáltak-e pozíciójukra. Noha az Alabamától kikaptak, így a konfdöntő szinte biztosan elúszott, megverték a Floridát, azaz némi körbeveréssel, a riválisok botlásával simán becsúszhatnak a top4-be. A lesajnált Group of 5 reménysugara, az AAC-s Cincinnati Bearcats 8-0-val menetelt eddig, és jóllehet nem Power 5 csoportból alapjában véve reménytelen a rájátszás elérése, hetedik helyük némileg más megvilágításba helyezi ezt. A friss hírek szerint Covid-problémák okán a következő két fordulóban nem játszhatnak, marad hát két csata a Tulsa ellen (egy az eredeti menetrendből, egy a fináléban a két legjobb mérlegű között), amivel maximum a NY6 bowlt biztosíthatják be maguknak.

  1. Georgia (5-2, SEC)
  2. Miami (7-1, ACC)
  3. Oklahoma (6-2, Big XII)
  4. Indiana (4-1, Big Ten)
  5. Iowa State (6-2, Big XII)

Az SEC tagjait a csoport hírneve miatt rendre túlértékelik, ennek idei kedvezményezettje a Georgia. A Bulldogs rezüméje felejtős, a Bamától és a Floridától kikaptak, legutóbb a mindössze 49 ösztöndíjas játékossal Athensba utazó Miss State-en is alig kerekedtek felül. Természetesen itt már nagyjából mindenkibe bele lehet kötni, a Miami számos szerencsés győzelmen túl egyetlen komoly megmérettetésén, a Clemson ellen életképtelen volt, az Oklahoma két korai csoporton belüli zakóját igyekszik feledtetni egyre zseniálisabb formájával, de vélhetően túl későn, az Iowa State-nél meg ott éktelenkedik a Sun Belt-es Louisianától kapott fricska. Mindazonáltal az Indiana csodás sztori, az általában rettentő gyenge Hoosiers soha nem látott magasságokban jár, és még az Ohio State-et is megszorongatták.

14 BYU (9-0, független)

15 Oregon (3-0, Pac-12)

18 USC (3-0, Pac-12)

A középső tartományban tanyázik az a három program, ahol igazán szomorkodhattak a rangsor keddi kihírdetése kapcsán. A független Cougarsnak pár hét alatt kellett tető alá hoznia egy új schedule-t (mikor szinte az összes csoportban úgy döntöttek, hogy nem rendeznek konferencián kívüli meccseket), és akiket sebtiben le tudtak 2020-ra szervezni, egy kivételével mind lealázták. Azonban a Boise State elleni 51-17-en kívül nincs szép skalp, így tulajdonképp labdába sem rúghatnak. Óriási hiba, hogy november 6. és december 12. között csupán egy másodosztályú North Alabama elleni csatára futotta (kicsi a sansz, hogy valaki még beugorna), az azért érhető, hogy ez a döntnökök szemében vajmi kevés. Az Oregon és a USC a hibát hibára halmozó Pac12 két üdvöskéje, papíron négy további megjelenéssel, egyetlen halvány esélyükként a potenciálisan egyaránt 6-0-val való egymással szembeni konfdöntőt jegyezhetjük fel, de az értékelésből olybá tűnik, hogy még a 7-0 is kevésnek bizonyulna a rájátszásra.

16 Wisconsin (2-1, Big Ten)

17 Texas (5-2, Big XII)

19 North Carolina (6-2, ACC)

22 Auburn (5-2, SEC)

23 Oklahoma State (5-2, Big XII)

24 Iowa (3-2, Big Ten)

A fenti Power 5-os gárdák célkeresztjében valamelyik kiemelt bowl lehet, illetve pl. a North Carolina vagy az Auburn az, akik egy-egy bravúrral (a Notre Dame vagy épp az Alabama ellen) felbolygathatják az élmezőnyt. A Wisconsinnak amúgy a héten hatból harmadik találkozója marad el, bár a Northwesterntől kapott pofont követően számukra nagyjából vége is az évnek.

20 Coastal Carolina (8-0, Sun Belt)

21 Marshall (7-0, C-USA)

25 Tulsa (5-1, AAC)

Három pompás történet a nagycsapatok gyűrűjében, számos figyelemre érdemes edzővel, játékossal. A bámulatosan változatos offense-t felvonultató Coastal 2003-ban alakult és 2017-ben csatlakozott az első osztályhoz, a Marshall a Több, mint sport filmben is bemutatott brutális repülőkatasztrófa 50. évfordulójának állít méltó emléket, a Tulsa pedig egyre hihetetlenebb módokon aratja sikereit és Zaven Collins linebacker személyében az NCAA talán legjobb védőjével bír.

HEISMAN

2000 óta mindössze három alkalommal nem irányító vitte el a trófeát (két alabamai futó, Mark Ingram Jr. és Derrick Henry, illetve a USC-s Reggie Bush), és borítékolható, hogy ezúttal is a premier poszt kerül a premier plánba. A 2021. január 5-i virtuális megrendezett díjátadón az alábbi öt QB egyike fogja elnyerni az Ed Smith-t mintázó ikonikus szobrot, már csak az a kérdés, hogy ki hajrázik a legjobban.

1., Kyle Trask, QB (Florida) – múlt szombaton a Vanderbilt ellen Trask önmagához képest alulteljesített, először fordult vele elő, hogy nem csinált legalább 4 TD-t (“csak” hármat, 383 yard kíséretében). A főedző Dan Mullen a Miss State-es Dak Prescott után újra briliánst faragott csiszolatlan gyémántjából, és ha a fantasztikus TE, Kyle Pitts is rendelkezésére áll, szinte lehetetlen a Gatorst egyáltalán lelassítani. 6-1-es mérleg, 31 TD-átadás és 3 interception, nem rossz, és a java még hátravan.

2., Mac Jones, QB (Alabama) – Tua Tagovailoa sérülése tavaly idő előtt megnyitotta az utat Jones számára a kezdőbe, és bár Tua öccse, Taulia volt örökösnek szánva, végül a fiatal szamoai a Marylandhez való transzfert választotta, Mac olyan hamar lezárta a vetélkedést. Gyönyörű mély passzainak anno az Auburnnel bajnok Gene Chizik is csodájára jár, és az irányító Steve Sarkisian offenzív koordinátorral elérte azt, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt, már Nick Saban is úgy gondolja, hogy a remek támadósor nyeri a bajnokságot, nem a védelem.

3., Zach Wilson, QB (BYU) – minden draftnik új üdvöskéje az ismeretlenségből a 2021-es mock draftok első körébe tornázta fel magát az elmúlt hónapokban, karerejéről, dobótechnikájáról kivétel nélkül ódákat zengenek. A mormonok menetrendje kevés nemcsak az NY6-re, hanem Wilson Heismanjéhez is, ám ez legkevésbé sem a Cougars irányítóján múlik, aki a 20+ yardos passzok pontosságában magasan vezet az FBS-ben (75%, Sam Howell a második 61-gyel).

4., Justin Fields, QB (Ohio State) – Fields Heisman-kampánya az Indiana elleni három interceptionnel súlyos károkat szenvedett, innentől valami egészen extra szükségeltetne tőle, hogy beérje SEC-s társait.

5., Trevor Lawrence, QB (Clemson) – a leendő 1/1-es sorozatban három hétvégén egyetlen jó passzkísérletet se produkált, holott a Tigers azóta otthon fordított a Boston College ellen és járt South Bendben és Tallahassee-ben is. Csak hát az első két mérkőzésen Lawrence pozitív koronavírus tesztje miatt nem játszhatott, a FSU vendégeként meg azért, mert a Seminoles három órával a kickoff előtt egy újabb clemsoni covidos esetre hivatkozva lefújta a megmérettetést. Most szombaton, 21:30-tól az Arena4 online közvetítése során remélhetően már semmi nem jön közbe, hogy ott folytassa, ahol október 24-én abbahagyta.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!