Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Super Wild Card vasárnap

A szombati mérkőzések elemzése után itt a vasárnapi adag! Megmutatom a Ravens kedvenc játékát, Mayfield fejlődését és a Steelers edzői stáb idiotizmusát. 

A Ravens kedvenc / legjobb játéka

A Ravens kedvenc / legjobb játékának a neve counter bash. Hogy ez mit jelent, arra mindjárt rátérünk, de kicsit távolabbról kell kezdeni a dolgokat. A történet a zone read játékkal kezdődik, ami Colin Kaepernick és Robert Griffin III idején volt nagy dili az NFL-ben. Itt ugyebár a támadófal zónablokkol, tegyük fel balra, az irányító pedig a jobb oldalon szabadon hagyott defensive end mozgásából eldönti, hogy átadja a futónak, aki követi a fal blokkolását balra, vagy megtartja, és jobbra indul el a szélre.

Eddig tiszta sor, ezt szerintem a legtöbben ismeritek. Ezt lehet egyébként power blokkolással is játszani, és akkor itt jön képbe a power read, vagy más néven inverted veer, ahol megcserélődnek a szerepek a QB és az RB közt. Az alap ugyanaz, egy védő mozgása alapján dönt az irányító, hogy megtartja, vagy átadja a labdát, azonban ebben az esetben az irányító megy a fal után középre és a futó megy az ellenkező irányba a szélre. Erről pár hete is írtam a 7 játékaiban, amikor Jalen Hurts bemutatkozását elemeztem.

Közelítünk a counter bash játékhoz, de azt kell még előbb elmondani, hogy mi is az a counter. Lebutítva az, hogy elhitetjük a védelemmel, hogy az egyik oldalra megy a futás, miközben a másikra. Ha jobbra akarjuk elhitetni a futást, akkor az irányító jobb oldalra fordul a snap után, a futó jobbra tesz egy lépést, a támadófal nagy része pedig jobb oldalra blokkol. Azonban a falban van egy húzó guard (és/vagy egy tackle) a bal oldal irányába, az irányító átfordul, a futó visszavág és már megy is a játék balra. Counterrel kapcsolatos játékot elemeztem kedden és még októberben is.

Na és akkor most jutottunk el a counter bash játékhoz, ami mondhatjuk, hogy a counter és az inverted veer ötvözete. Így néz ki ez a Ravens előadásában.

Próbáltam minél jobban felrajzolni a játékot, de ha nem egyértelmű, akkor magyarázom. A támadóknál a C, az RG és az RT balra előre blokkolnak, az LG és az LT pedig húznak a jobb oldalra. Ez egy counter blokkolás. A bash-t az adja hozzá, hogy a pirossal bekarikázott defensive endet olvassa Lamar Jackson, és a mozgása alapján eldönti, hogy megtartja vagy átadja a futónak. A sima zone readdel ellentétben viszont itt Lamar követné a fal blokkolását és menne jobbra, de ha bemozdul a DE középre, akkor megkapja a futó a labdát és mehet a túloldalra a szélre.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A defensive end befelé lép, így Jackson átnyújtja a labdát Edwardsnak, aki megindulhat kifelé.

A DE-nek esélye sincs utolérni, a tight end Andrews pedig belépett megblokkolni a linebackert, így mögötte a szélen lehet menni az üres területre.

A Titans safetyje jól mozgott fel a játékra, de a támadóknak még mindig előny, ha a futó egy az egyben lehet nyílt terepen egy defensive backkel. Edwards meg is nyeri a párharcot és kiharcolja a first downt.

A counter bash játék nagyon nehéz helyzetbe hozza a linebackereket, mert figyelniük kell a futó mozgására, de mindeközben a lyukakat is be kell tömniük és fel kell venniük a versenyt a húzó guarddal és tackle-lel. A Ravensnél pedig azért kifejezetten előnyös ez a játék, mert Lamar nagyon gyorsan meg tud indulni, ki tudja használni a sebességét és a védőknek lehetetlen jó szöget választaniuk ellene. A Titans így igyekezett inkább a futóknak engedni a labdát, csak Lamar meg ne induljon.

Nézzünk meg röviden még egy példát a counter bashre erről a meccsről, egy kis különbséggel.

A különbség igazából annyi, hogy nem az LG, hanem a C fog húzni jobbra. Azért kellett erre váltani, mert a centernek nagyon nehéz lett volna megoldani a blokkot a belső védőfalember felállásából adódóan, így feladatot váltottak a guarddal.

Az olvasott defensive end megint középre ront, így Jackson átadja a labdát, Dobbins pedig kihoz 8 yardot a játékból.

Meg is lehet fordítani egyébként az olvasást és a counter bash helyett lehet counter readet is játszani, ahol visszacserélődnek a szerepek és a futó menne a támadófal után, az irányító pedig a szélre. Ez igazából a counter és a read option játék keveréke.

A Ravens pedig fokozza az élvezeteket, mert jet motionben átküld egy elkapót a counterrel ellentétes oldalra, plusz a fullbacket is abba az irányba küldi, így ha Lamar megtartja, akkor két lead blokkolója lesz, plusz a linebackerek szemével is úgy játszanak, hogy teljesen összezavarják őket. Most felülről és hátulról is felrajzoltam a playt, mert így is sok vonalat és színt kellett alkalmazzak. Remélem érthető.

A LT és az LG húznak a jobb oldalra, az előbb is bemutatott counter blokkolás látható. Az FB és a WR mennek a bal oldalra, ha úgy alakul, hogy Lamar megtartja. Az irányító olvassa a szabadon hagyott defensive endet és dönt, hogy megtartja és megindul kifelé, vagy átadja és Edwards követi a falat.

A defensive end ismét befelé lép, így Lamar megtartja és mehet szélsebesen a bal szél felé, követve a blokkolókat. A linebackerek azt sem tudják, mire figyeljenek, Jackson pedig megszerzi a first downt.

Így nullázta le Derrick Henryt a Ravens

A Ravens ráfeküdt a futás megállítására, teletömték a boxot és izomból megoldották a feladatukat. Néha ez is elég tud lenni, ha fegyelmezett vagy. Itt van egy összeállítás Brian Baldingertől a Titans OL vs Ravens DL matchupról.

Mayfield kijavítja idény eleji hibáját

A Browns a hatodik héten is összefutott a Steelersszel és óriási verésbe szaladt bele. Az év elején Baker Mayfield elég gyengén játszott a top védelmek ellen, és azon a meccsen is belefutott egy csúnya hibába, amit pont elemeztem is azon a héten. Érdemes feleleveníteni azt a játékot, mert kvázi ugyanaz volt a helyzet, csak most Mayfield javította a hibáját.

Ez volt a játék a 6. fordulóban. Double slant – flat kombináció, a Steelersnél pedig cover 1 robber. Mayfield nem vette észre Fitzpatrickot és odadobta a kezébe a labdát ahelyett, hogy a második slantet dobta volna meg.

Most viszont Mayfield sokkal jobban játszik és sikerült is kijavítani a hibát.

Annyi különbség van, hogy a 2×2-ből 3×1-be való átmozgás helyett itt 3×1-ből 2×2-be van a motion, így nem double slant – flat a kombináció, csak simán double slant. Landry motionje fontos, mert így könnyebb elindulnia a line of scrimmage-ről, ezáltal nagyobb területe nyílik megfutni az útvonalat.

A Steelersnél ugyanaz a cover1-robber játék van, csak Fitzpatrick most blitzet mutat és abból lép hátra a középső zónájába, nem hátulról lép előre. Igazából most mindkét opciója üresen van Mayfieldnek, mindkét elkapójának az embere lemaradt. Baker és az első slant épp annyira vonta el Fitzpatrick figyelmét, hogy már nem tudott odaérni a kiváló dobásra, onnan meg Landry tette a dolgát és 1-2 védőt kikerülve befutott a célterületre.

A Steelers edzői stáb idiotizmusa

28-0-s hátrányból a Steelers elég jól visszajött, 35-23 is volt az állás a harmadik negyedben, belátható távolságon belül volt a fordítás. És a fenti alcímmel, “a Steelers edzői stáb idiotizmusa” címszóval elemezhetném azt is, hogy miért nem ment neki Mike Tomlin negyedik és 1-re a félpályánál, de erről beszéltem már hosszabban a Triple Coverage-ben például. Szóval most nem erről lesz szó, hanem a következő drive-ról és a védelemről.

Harmadik és 2 szituáció volt a Browns 28 yardosán. Ha sikerül kivédekezni, akkor továbbra is elég jó esély van a fordításra. Ha nem, akkor könnyen lehet, hogy eldőlt a meccs.

A Browns 13 personnelt választott, tehát egy futó, három tight end és egy elkapó van a pályán. A Steelers erre logikusan base personnelt választ, azaz a 3-4-es rendszer szerint három védőfalember, két OLB (Edge rusher) két linebacker, két cornerback és két safety van a pályán.

A Browns viszont empty formationre vált, kimozgat mindenkit a backfieldről, mindenki elkapó pozícióban áll fel. A Steelersnek így reagálnia kell és látható, hogy emberezni fognak. A Browns számított erre Keith Butler védőkoordinátor tendenciáit tanulmányozva, ezért az egy szem elkapóját, Jarvis Landryt nem a szélre, hanem a slotba helyezte el. A legtöbb védelem erre úgy reagálna, hogy az egyik cornerbacket beviszi Landryvel szemben és a linebackert kimozgatja a futóra. De nem a Steelers! Náluk marad a linebacker az elkapón. Hogy miért, ne kérdezzétek.

A Browns egy olyan útvonalkombinációt futtat, amelynek segítségével kitakarítják a pálya jobb oldalát, hogy Landrynek nagy üres területe legyen az elkapás után. Hunt és Njoku elviszik onnan az őrzőiket, így Landrynek csak meg kell vernie az emberét és biztos first down (és jóval több) lesz belőle.

Landry pedig a legtöbb cornerbacket is megverné ezzel a pivot útvonallal, nem hogy egy (csere) linebackert. Most is megteszi, az elkapás pillanatában óriási terület van Landry és Spillane közt, illetve Landry előtt is nagy üres terület nyílik meg, hogy sok elkapás utáni yardot szerezzen.

Pár játékkal később a Browns Chubb révén TD-t szerzett és kvázi lezárta a mérkőzést.

És persze gondolhatnánk, hogy ez egy egyedi eset és csak hibázott a Steelers defense, simán benézték a dolgot. De nem! Ugyanis nem ez volt az egyetlen ilyen alkalom a meccsen, a Browns kihasználta ugyanezt még egyszer:

Sőt, ez nem is meccsspecifikus hiba a Steelerstől. A Patriots folyamatosan ezzel szívatta őket a playoffban éveken át, és például két éve a Chargers elleni rájátszásmeccsen is többször előjött a probléma, hogy linebacker védekezett Keenan Allenen. Az alábbi játék konkrétan ugyanúgy nézett ki, mint a fenti első Landry elkapás.

Hogy engedheti meg magának ezt egy edzői stáb és ennyi hiba után miért nem változtatnak? Érthetetlen számomra.

[/ppp_patron_only]

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fontos_Vidra
Fontos_Vidra
3 years ago

Tomlinról most mi a közmegállapodás?
11-0-ig év edzője kandidáns, aztán teljes meltdown.
Korrekt edző de az utolsó pillanatban nem adja hozzá a pluszt. Az öltöző feletti kontrollt pedig minden év végére elveszti. És sajnos hiába bolond AB, egyre inkább bizonyítja mennyire jó játékos még mindig és lehet tényleg Big Bennel volt a baj. Idén meg ugye Juju meg a többi hülyegyerek bohóckodása tiktokon.

katonadani
Reply to  Fontos_Vidra
3 years ago

Kedd Esti Fényekben beszéltünk erről kicsit egyébként. Szerintem van sok jó kvalitása, amit nem látunk annyira (mert edzők tevékenységének jó részét nem látjuk), de meccs közben döntésekhez kéne a fülére egy ember, aki megmondja, mit csináljon (ugyanez Carroll, Vrabel stb)

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  Fontos_Vidra
3 years ago

Nem tudom miért lett volna év edzője esélyes. Az AB-BB vitát azért nem tudom hogy eldönteni, mert azért AB is eléggé elment primadonnába, valamint BB eléggé magára szokta vállalni a felelősséget, ha úgy van, és az is látható, hogy nem büntet személyes okok miatt a pályán senkit. (Itt lehet idézni az állítólag milyen szemét volt Washingtonnal szemben, mert nyilvánosan hívta ki jobb teljesítményre, viszont amikor a sorsdöntő Saints elleni meccs kritikus GW drive-ja ment, egymás után kétszer is öt vette célba, még szoros coverage mellett is)
Tomlin vezetői oldalának egyik gondja lehet, hogy túl későn avatkozik be rossz folyamatokba. Hányadik logón táncolás után lépett fel, hogy lehet beszélgetnie kell Jujuval? Harmadik, negyedik? Harrison elmondása szerint nem a padra hívták az utolsó szezonjára, mégis gyakorlatilag azt koptatta.

És pont ez az, amit itt Dani is kiemelt, és amit régóta “szajkózok”, hogy Tomlin évek óta mindig ugyanazt a hibát követi el. Nem tanul, nem fejlődik, nem idomul, változik. jelen esetben azért is durva ez, mert a Browns ellen a védelem olyan volt, mint négy-öt éve, nem mint az év során. Nem csak a rossz hívások, hanem z elrontott szerelések, rossz váltások is hozták a korábbiakat.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x