Connect with us

Minden ami NFL

Évi 10 millió dollár NFL-tapasztalat nélkül – Miért akkora szám Urban Meyer?

A Jacksonville Jaguars all-int mondott Urban Meyerre: a hírek szerint az 1/1-es franchise-nak még B-terve sem nagyon volt, mindent az 56 éves egyetemi sikerkovácsra tett fel. Miért ér egy két éve visszavonult, abszolút nulla NFL-tapasztalattal rendelkező edző évi 10 millió dollárt, akinek ráadásul teljhatalmat adnak a franchise-on beül?

Meyer neve sok NFL-kedvelőnek nem mond túl sokat, ami nem meglepő, ugyanis sem játékosként, sem edzőként nem volt soha semmi köze a profi ligához. Az ő terepe mindig is az egyetem volt, ott viszont Mount Everestként emelkedett ki: egy félisten volt, akiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Sportolóként leginkább a baseballban tűnt ki, az érettségi után el is kelt az MLB 1982-es draftjának 13. körében és két évig játszott a Atlanta Braves előkészítő csapatában. Közben defensive back volt a Cincinnati Egyetemen, ahol pszichológiát tanult. 1986-ban diplomázott, de már 1985-ben kapott egy kisebb munkát a Saint Xavier főiskolán (a DB-k edzője volt), majd az Ohio State-nél kapott asszisztensi állást 1986-ban.

A következő években folyamatosan küzdötte fel magát, 1996 és 2000 között már a Notre Dame elkapóedzője volt, ahol olyan jól teljesített, hogy a Bowling Green ki is nevezte főedzőnek. Első évében rögtön 8-3-as mérleggel kezdett az ezt megelőzően 2-9-cel végző Falconsszal, majd egy 9-3-as szezon után a Utah főedzője lett, ahol két év alatt 22-2-es mérleget és két Bowl-győzelmet hozott össze.

Itt sem maradt sokáig, 2005-ben aláírt a Florida Gatorshoz, ahol hat év alatt öt Bowlt nyert meg, köztük két nemzeti bajnoki címet. Az elképesztő sikerek után viszont egészségügyi okokból kénytelen volt visszavonulni: olyan szinten megszállott és kompetitív, hogy az önmagára helyezett nyomás miatt komoly mentális és fizikai problémái lettek.

Mindössze egy évig pihent, majd 2011-ben az Ohio State mestere lett, ahol jó szokásához híven sikert sikerre halmozott. 2012 és 2018 kötött csak kétszer szerzett 12 győzelemnél kevesebbet, hét év alatt 83-9-es mérleget tudott felmutatni, egyszer nemzet bajnok lett és négy további Bowl-győzelmet gyűjtött.

A nagy hajtás ismét ráment az egészségére, így megint kénytelen volt visszavonulni. A Jaguars az 1/1-es pickkel, teljhatalommal és 10 millió dolláros fizetéssel tudta csak meggyőzni a visszatérésről, és bár óriási ráció van a kinevezésében, legalább annyi benne a buktató.

Az NFL-ben nem olyan könnyű helikopternek lenni

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Bármennyire is triviális a megállapítás, de attól még igaz: az NFL teljesen más szint. Igaz ez természetesen a játék komplexitására és sebességére is, de most elsősorban a csapatépítésen van a hangsúly. Az, ami Meyert vagy Nick Sabant ennyire sikeressé teszi, az az NFL-ben nem működik.

Meyer az NCAA-ban olyan volt, mint a keresztapa. Mivel az egyetemeknek óriási biznisz a futball, így egy Saban vagy Meyer szintű edző úgy osztogathatja a különböző ösztöndíjakat, mint a cukorkát. Van egy kiterjedt scouting hálózatuk, a legjobb játékosokra pedig szinte korlátozások nélkül kivethetik a hálójukat. Ráadásul egy jó programból könnyebb az NFL-be kerülni és milliókat keresni, így sok top tehetség szinte küzd azért, hogy az Ohio State-en, az Alabamán vagy valamelyik aktuálisan top programban játszhasson.

Az NFL-ben nem tudod egyszerre leigazolni Kenny Golladayt, Allen Robinsont, Joe Thuney-t és Leonard Williamst csak azért, mert te vagy a Packers vagy a Chiefs. Van fizetési sapka, a legnagyobb sztárok indokolatlanul sokat is elkérhetnek, ami egyszerűen nem fér bele. Emellett azt sem teheted meg, hogy egy sérült játékost csak úgy lepattintasz, mert fölöslegessé vált.

Meyer egyik korábbi tanítványa, Bryan Thomas azt mesélte még 2012-ben, hogy az edző egy térdsérülés miatt meg akarta szüntetni az ösztöndíját, hogy egy másik tehetséget hozzon a helyére (a kiosztható ösztöndíjak száma véges). Amikor a játékos megfenyegette, hogy akkor kiteregeti a szennyest, kapott egy orvosi igazolást, hogy többet nem futballozhat, így bár az ösztöndíja megmaradt, az nem számított bele az NCAA 85 fős limitjébe.

A Washingtonnak több 10 millió dollárjába került a sérült Alex Smith, ami elég komoly csapás lenne bármelyik franchise-nak. Meyer az egyetemen megtehette, hogy kvázi egy egyszerű adminisztrációs trükkel annulálja a sérült játékosa okozott károkat, de az NFL-ben ezt be kell nyelni. És itt a lényeg: ha te vagy a helikopter, akkor az NCAA-ben szinte bárkit megkaphatsz, nem véletlenül voltak Meyer recruitjai országos szinten rendre top 10-esek – mintha neki megengednék, hogy csak az első körben draftoljon. Persze ebben az esetben is kell az edzői kvalitás a sikerhez, kóklerek nem tudnak nyerni egy top csapattal sem, de 187-32-es mérleget csak kvázi Pro Bowler kerettel lehet elérni.

Ezért bukott meg csúnyán Nick Saban az NFL-ben: a profik között más edzői skillek kellenek, sokkal kevesebb lehetőség van a hibára, nem lehet 85 top játékosból kiválasztani az 53 legjobbat, gyakran a maradékból kell dolgozni. Meyernek ráadásul ilyen téren extra nagy a hátránya, ugyanis abszolút semmi NFL-es tapasztalata nincs, így villámgyorsan kell akklimatizálódnia, ha megfelelően akarja kihasználni a Jaguars pénzügyi tőkéjét.

Méz vagy méreg?

A legtöbb szakértő szerint Meyer legnagyobb erőssége a tehetségek felkutatásán és megszerzésén túl az, hogy remekül tud öltözői kultúrát kiépíteni. Karizmatikus, megnyerő, végtelenül kompetitív – a győzni akarása ragályos, a játékosok 120 százalékot hoznak ki magukból és mindent megtesznek érte. Ebben az is szerepet játszik, hogy nagyon jó érzékkel aknázza ki a játékosai erősségeit és igyekszik olyan helyzetbe hozni őket, hogy tündököljenek – a rendszert igazítja az embereihez és nem erőltet bele senkit kényelmetlen vagy idegen feladatkörbe. Így a játékosai nem nagyon kerülnek önbizalomromboló és demoralizáló helyzetekbe, folyamatosan magas szinten van a csapatmorál és mindenki egy irányba húz.

Ezek az NFL-ben is hasznos kvalitások lehetnek, ugyanakkor van egy nagy de. Az egyetemen 18-22 éves srácokkal dolgozik, akik többnyire hajlandók beállni a sorba, ha úgy érzik, azzal közelebb jutnak a profi ligához. A Jaguars kerete hiába fiatal, vannak bennük 10+ millió dollárt kereső vagy új szerződésért küzdő veteránok, akik nem biztos, hogy elfogadnak egy limitáltabb vagy megváltoztatott szerepet (mint Carlos Dunlap vagy Geno Atkins a Bengalsban).

Emellett Meyerrel kapcsolatban felmerültek olyan vádak, hogy a Gatorst nem csak az egészsége miatt hagyta ott, hanem az általa megmérgezett öltözői kultúra miatt is. Az al.com cikke alapján például látványosan elnéző volt a tiltott szereket használókkal, segített eltusolni a drog-ügyeket: Percy Harvin, Brandon Spikes és Aaron Hernadez például hivatalosan sérülés miatt hagyott ki meccseket, miközben csak lebuktak az egyetem drogtesztjén és a szokásos büntetésüket töltötték le.

Továbbá létezett egy úgynevezett “Bizalom Köre” a csapaton belül (Meyer tagadta ennek a létezését) a volt játékosok szerint. Ennek az volt a lényege, hogy a sztárokkal kivételeztek: az NFL-ben is relatíve nagy és nem kevésbé balhés szezont befutó Percy Harvin például még azt is megúszta egyetemista szupersztárként, hogy segédedzőket vágott a földhöz. Nem meglepő módon a kevésbé kivételezetteknek ez nem nagyon tetszett, illetve a sztárok is egyre kontrollálhatatlanabbul viselkedtek (ez Pete Carrollnak sem jött be, már amennyiben elhisszük Richard Shermannek, amit Russell Wilson kivételezett státuszáról mondott).

A 2010-es volt Urban Meyer legrosszabb szezonja a Florida Gators élén (8-5), mindezt két 13-1-es idény után. Az egyetem legjobb programja kicsúszott az irányítás alól, egy évvel Meyer távozása után egyetlen játékost sem választottak első csapatos All-SEC-nek, amihez hasonló legkorábban 40 évvel azelőtt történt és mindössze két Gators-játékost hívtak a Combine-ra, ami 1985 óta a legkevesebb volt.

Mit és kit hozhat magával?

Meyer sikereinek a kulcsa mindig is az offense-ben rejlett. Nagyon erősen épít az irányítói atletikus képességeire: Alex Smith-szel nagyon hatékony spread offense-t futtatott a Utah-ban, a későbbi 1/1-es két év alatt 1000+ yardot szerzett, de a rendszer Tim Tebow-val teljesedett ki igazán a Gatorsban (majd Braxton Millerrel és Cardale Jonesszal az Ohio State-en). A főedző korábban nagyon dicsérte Trevor Lawrenc atletikusságát és keménységét, alighanem sok read-optiont, RPO-t és direkt QB-futást fogunk látni tőle (a Clemsonnal 6+ yardos átlagolt ezeknél a játékoknál Lawrence-szel).

A támadókoordinátora a hírek szerint Scott Linehan lehet, aki korábban a Lions és a Cowboys támadókoordinátora, illetve a Rams főedzője is volt. Dallasban ugyan felemás teljesítményt hozott, legalábbis Dak Prescottal nagyon nem találta a közös hangot, de Tony Romóval és különösen Matt Stafforddal nagyon jó munkát végzett. Utóbbival ráadásul már újoncként kezdett el foglalkozni, így nemcsak komoly NFL-tapasztalata van, de egy újonc QB-val is tud hatékonyan együtt dolgozni.

A védelmi koordinátorának kilétére egyelőre nem sok nevet dobtak be az insiderek, de Josina Anderson szerint Raheem Morris, a Falcons korábbi ideiglenes főedzője és DC-je lehet a befutó. Ebben is van ráció, vele egyértelműen javult a csapat védelme Dan Quinn menesztése után, van is NFL-tapasztalata, így Linehanhez hasonlóan segíthet akklimatizálódni és kézben tartani a franchise-t.

A csapat új GM-éről sincs sok információ (Trent Baalke merült fel, aki ideiglenesen töltötte be eddig a posztot), bár az biztos, hogy olyan szakember fog érkezni, aki mindenben egyetért Meyerrel, ugyanis Shahid Khan kvázi kijelentette, hogy a főedző lesz a főnök. Ez nem is feltétlenül baj, a drafton például óriási pluszt jelent az egyetemi tapasztalata, a kapcsolati tőkéje és kiépített scouting hálózata – ha valaki, akkor ő sikeresen kiaknázhatja a Jaguars impozáns drafttőkéjét.

Összegzés

Meyer egy kivételesen sikeres és tapasztalt egyetemi edző, nulla NFL-es tapasztalattal. A legjobb skilljét, a fiatalok könyörtelen elszipkázását a profik között nem fogja tudni kamatoztatni, illetve a liga többi sajátosságához is alkalmazkodnia kell. Pozitívum, hogy a hírek szerint egy NFL-szinten tapasztalt és még relatíve sikeresnek mondható stábot tervez összeállítani, így jó esély van arra, hogy megoldja az átállást.

Az egyetemi múltja és támadó felfogása az 1/1-es Lawrence (vagy akár másik irányító) szempontjából is fontos, ő képes lehet fel- és beépíteni az újonc QB-t. A Jaguars kerete emellett önmagában is fiatal, papíron relatíve könnyen kezelhető, így van esély arra, hogy ha nem is az egyetemhez hasonló mértékben, de kontrollálja az öltözőt. Ez utóbbi sarkalatos pont lehet, mert a játékosokkal való csatározások, egy újabb Bizalom Köre aligha fér bele, így jó eséllyel kénytelen lesz finomítani a módszerein. Hosszú távon még az egészsége is problémás lehet, de állítása szerint már megtanulta úgy kontrollálni magát, hogy az edzősködés ne juttassa kórházba.

Egy egyetemről érkező, teljesen újoncnak számító főedző mindig hátrányból indul és nagyobb kockázatott jelent a kinevezése. Amennyiben elfogadja, hogy mostantól nem ő lesz a helikopter, hallgat az NFL-tapasztalattal rendelkező asszisztenseire és enged a kényszeres kontrollmániából (legalább a karrierje elején), úgy bőven sikeres lehet középtávon. Alapvetően szkeptikus vagyok a rutintalan egyetemi edzőkkel, bármelyik másik HC-t kereső franchise esetében (kivéve talán a Jets) ez egy közepes boom or bust kinevezésnek tűnne. A Jaguars Lawrence miatt kivétel: Meyer nagy karakter, minden megvan benne, ami egy újonc irányító fejlesztéséhez és beépítéséhez kell, ráadásul a rengeteg pénz és pick miatt a Jacksonville lehetőségei állnak a legközelebb ahhoz, amihez az egyetemen hozzászokott – így megelőlegezem a bizalmat. Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!