Connect with us

Minden ami NFL

Évi 10 millió dollár NFL-tapasztalat nélkül – Miért akkora szám Urban Meyer?

A Jacksonville Jaguars all-int mondott Urban Meyerre: a hírek szerint az 1/1-es franchise-nak még B-terve sem nagyon volt, mindent az 56 éves egyetemi sikerkovácsra tett fel. Miért ér egy két éve visszavonult, abszolút nulla NFL-tapasztalattal rendelkező edző évi 10 millió dollárt, akinek ráadásul teljhatalmat adnak a franchise-on beül?

Meyer neve sok NFL-kedvelőnek nem mond túl sokat, ami nem meglepő, ugyanis sem játékosként, sem edzőként nem volt soha semmi köze a profi ligához. Az ő terepe mindig is az egyetem volt, ott viszont Mount Everestként emelkedett ki: egy félisten volt, akiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Sportolóként leginkább a baseballban tűnt ki, az érettségi után el is kelt az MLB 1982-es draftjának 13. körében és két évig játszott a Atlanta Braves előkészítő csapatában. Közben defensive back volt a Cincinnati Egyetemen, ahol pszichológiát tanult. 1986-ban diplomázott, de már 1985-ben kapott egy kisebb munkát a Saint Xavier főiskolán (a DB-k edzője volt), majd az Ohio State-nél kapott asszisztensi állást 1986-ban.

A következő években folyamatosan küzdötte fel magát, 1996 és 2000 között már a Notre Dame elkapóedzője volt, ahol olyan jól teljesített, hogy a Bowling Green ki is nevezte főedzőnek. Első évében rögtön 8-3-as mérleggel kezdett az ezt megelőzően 2-9-cel végző Falconsszal, majd egy 9-3-as szezon után a Utah főedzője lett, ahol két év alatt 22-2-es mérleget és két Bowl-győzelmet hozott össze.

Itt sem maradt sokáig, 2005-ben aláírt a Florida Gatorshoz, ahol hat év alatt öt Bowlt nyert meg, köztük két nemzeti bajnoki címet. Az elképesztő sikerek után viszont egészségügyi okokból kénytelen volt visszavonulni: olyan szinten megszállott és kompetitív, hogy az önmagára helyezett nyomás miatt komoly mentális és fizikai problémái lettek.

Mindössze egy évig pihent, majd 2011-ben az Ohio State mestere lett, ahol jó szokásához híven sikert sikerre halmozott. 2012 és 2018 kötött csak kétszer szerzett 12 győzelemnél kevesebbet, hét év alatt 83-9-es mérleget tudott felmutatni, egyszer nemzet bajnok lett és négy további Bowl-győzelmet gyűjtött.

A nagy hajtás ismét ráment az egészségére, így megint kénytelen volt visszavonulni. A Jaguars az 1/1-es pickkel, teljhatalommal és 10 millió dolláros fizetéssel tudta csak meggyőzni a visszatérésről, és bár óriási ráció van a kinevezésében, legalább annyi benne a buktató.

Az NFL-ben nem olyan könnyű helikopternek lenni

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!