Connect with us

Prémium cikkek

Egy mindenkiért, mindenki egyért – Bengals FA kitekintő

A Bengals soha nem volt tényező a szabadügynökpiacon, egyrészt mert a csapat nem igazán szeretett költekezni, másrészt a játékosok számára sem volt annyira opció ide szerződni, mert nem volt semmi vonzó a franchise-nál. Ezúttal azonban minden megváltozhat, mert Burrow draftolásával nagyon úgy tűnik, hogy megtalálták a csapat arcát és ez egyrészt azt jelenti, hogy néhány szabadügynök el tudja majd képzelni, hogy itt folytassa, másrészt a csapatnak is mindent meg kell tennie, hogy az üdvöske jól érezze magát.

Fizetési plafon, potenciális kivágások

Mivel nem sok értékes eszköze van a gárdának, illetve aki van az fiatal, így aránylag nagy mozgástérrel kezdik meg az újévet. Közel 40 millió dollárból gazdálkodhatnak, de ebből könnyedén lehet 60 körüli összeg is, méghozzá olyan kivágásokkal, amik nem fogják érzékenyen érinteni a csapatot.

Számomra a legnyilvánvalóbb cut C.J. Uzomah, akivel 5 millió dollárt kereshet a gárda, minimális halott pénz mellett. Uzomah még egy közepes tight endnek is nehezen mondható, sem blokkolásban, sem pedig elkapásokban nem jeleskedik. Mondanom sem kell, hogy Burrow számára egy potens játékos a poszton mennyit jelentene, de Uzomah nem az és nem is lesz az a játékos.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Aztán itt van a támadófal kérdése, ahol Jonah Williams kivételével mindenki átlag alatti játékos és akár ki is lehetne őket vágni, de hiába mondjuk, hogy helyettük akár egy darab fa is védhetné Burrowt, ez nyilván költői túlzás. Mindenesetre elgondolkozhat ezen a csapat, főleg Bobby Hart esetében, ahol több mint 5 millió szabadulna fel, de cserének akár maradhat is. A cserék ellenben már elküldhetőek, B.J. Finney például szinte beragadt pénz nélkül megoldható.

Amin még érdemes elmélkedni, hogy Geno Atkinst esetleg elküldje vagy elcserélje a gárda. A kivágással közel 10 millió dollár szabadulna fel, ami nem rossz pénz, de kérdéses, hogy a közel ligautolsó védelmet célszerű-e gyengíteni a legjobb és legrutinosabb játékos elküldésével. A trade már valós opció lehetne, de Atkins kora miatt már aligha kapnának érte akkora értéket. Ha ez végül nem történik meg, akkor is nagyjából 50-55 millió dollárral gazdálkodhat a gárda.

Szabadügynökök

Az első és legfontosabb lejáró szerződésű játékosa a csapatnak William Jackson III, aki a legértékesebb corner lesz a piacon. A fiatal játékos karrierjét sérülések tűzdelték, de az első rendesen lejátszott idénye mutatta, hogy mekkora potenciál van benne. Paraméterei miatt az egyik legkedveltebb név lesz a piacon, így várhatóan jó drágán lehetne csak a csapatnál tartani, de lehet még túlfizetés árán is érdemes lenne a csapathoz láncolni, hogy végre a védelemben is legyenek stabil alapkövek.

A másik érdekes és egyben ikonikus játékos A.J. Green, akinek a megtartása már egyáltalán nem egyértelmű. Hosszú ideig a veterán elkapó volt az támadósorban az egyetlen igazi klasszis és ugyan igaz, hogy az utóbbi időben eléggé megkopott a játéka, valamint sérülések is hátráltatták, de talán egy ilyen játékosnál be lehet próbálkozni egy kedvezményes szerződéssel. Az már más kérdés, hogy Green valószínűleg szívesebben játszaná le utolsó éveit egy contenderben vagy keresne még kicsivel több pénzt, de ha mégis inkább a csapathűséget választja, akkor Boyd és Higgins mellett még lehet egy-két jó éve.

Rajtuk kívül még két néven érdemes elgondolkodniuk. Az egyik Carl Lawson, aki üde színfolt volt a passzsiettetést tekintve idén. Lehet hogy képes lesz beváltani a potenciált, amit jósoltak neki és mivel aránylag még jó korban van, így én elgondolkoznék azon hogy újraszerződtessem a csapat helyében. Azonban mélyen zsebbe kell nyúlni ha így döntenek, mert a pass rush piac top3-as nevéről van szó a személyében. A legfrissebb hírek szerint egyelőre a franchise tag lehet a megoldás, mert hosszú távon nem fog tudni megegyezni a két fél, a Bengals pedig még szeretne bizonyítást látni. Szerintem közte és Jackson között döntenie kell a csapatnak, mert mindkettőjüket nem fogják megfizetni az eddigi költekezési moráljukat tekintve.

És ha esetleg úgy döntenek, hogy Lawson maradjon, Jackson pedig ne, akkor Mackensie Alexanderrel kell majd tárgyalniuk. Ő ugyan messze rosszabb minőség, mint corner társa, ellenben jóval jutányosabb áron is meg lehet tartani. Esetleg még Quinton Spain sorolható ebbe a kategóriába, de neki a kórlapja és a teljesítménye sem sürget tárgyalásokat.

A többiek, mint az idén sokat pályán lévő Josh Bynes, LeShaun Sims vagy Christian Covington már nem olyan fontos. Meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtottak, így ha minden jól alakul, akkor nem kell nekik lehetőséget adni idén.

Hiányposztok

A sort mindenképpen a támadófallal kell kezdeni, ahol Jonah Williams mellett van négy nagy üres lyuk. Ezt nyilvánvalóan nem lehet egy offseason alatt pótolni, de legalább két stabil embert kellene keresniük. Ezt megoldhatják úgy, hogy draftolják Penei Sewellt és akkor a fal belsejébe hoznak egy minőségi guardot. Pénzük lesz akár Brandon Scherff, akár Joe Thuney szerződtetésére, ha valahol, akkor itt nem garasoskodhat a csapat. Ha pedig nem Sewellt akarják draftolni, akkor egy tackle talán még fontosabb lenne. Én a helyükben inkább a fiatalabbakra mennék, mert Trent Wiliams vagy Russell Okung is csábító lehet, de nem lenne szerencsés Burrow előtt sűrűn cserélgetni a falat, így Taylor Moton vagy Daryl Williams szimpatikusabb számomra.

Amennyiben a támadófalra ellövik a szabad cap felét, úgy a secondaryre már nem sok marad, pedig a cornerback sorban is célszerű lenne kicsit rendet tenni. Amennyiben marad Jackson, úgy nincs nagy baj, mert ő adhat egy stabilistást az egységnek, főleg mert a safety sor Bates és Bell (aki nickel cornerként is használható) szereplésével nagyjából rendben van. Ellenben ha Jackson elmegy, akkor illene hozni egy, de inkább két potenciális jelöltet. A szabad hely ezzel nagyjából el is fogy, pedig még lehetne hozni akár linebackert is, mert bár a fiatalokból feltankolt a gárda tavaly, de ők egytől-egyig csúnyán megbuktak.

Összeségében az idei offseasonban az a legfontosabb lépés, hogy Burrow számára kicsit kényelmesebbé tegyék a helyzetet, jelentsen ez akár guard, tackle vagy elkapó érkezőket. Emellett már csak plusz pont, ha a védelemben a Jackson, Lawson duó egyikét, vagy akár mindkettőt itt tudják tartani és egy-két kisebb érkezővel erősíteni is esetleg.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!