Connect with us

Prémium cikkek

Ahol azért is küzdeni kell, hogy ki tudjon állni a csapat – Falcons FA-kitekintő

A Falcons úgy kezdett neki a holtszezonnak, hogy azon három csapat közé tartozott, amelynek a legtöbb pénze volt a fizetési plafon FELETT, így jó ideje tudható volt, hogyan fog kinézni a február-március Atlantában: vér, veríték, kivágások, szerződésátalakítások. A következő hetekben konkrétan azért kell küzdenie a Falconsnak, hogy szeptemberben legyen elég embere bizonyos posztokon, akit pályára tud küldeni.

Az elbocsátások már meg is kezdődtek, hiszen Allen Bailey (iDL) és Ricardo Allen (S) lapátra került. Itt viszont nem érnek véget a kivágások, habár olyan hatalmas áldozatot nem is kell hoznia a Falconsnak ilyen szempontból (és nem is tud a szerződések kialakítása miatt). Van viszont pár érdekes döntés, amit meg kell hozniuk.

Hogyan férünk be a plafon alá?

Sok mindent be kell vetnie a Falconsnak a következő két hétben, hogy beférjen a fizetési plafon alá, ráadásul az OTC adatai alapján jelenleg csak 39 játékosa van szerződés alatt (messze a legkevesebb a ligában), tehát nem is 0-ra kellene kihozni a dolgokat, hanem nyárig azért jó pár millió pluszt meg kell takarítani. Az újoncokra jelen állás szerint nagyjából $11 milliót kell majd költenie a csapatnak a nyár folyamán (és mivel nincs elég játékosuk a rosteren, így le sem vonódik a keret végéről kiütött játékosok cap hitje), de még velük sem lenne tele a roster, szóval nagyjából úgy kell számolnia a Falconsnak, hogy plusz $15 millióra mindenképp szüksége van.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Így képzeltem el a dolgokat:

Igazából csak James Carpenteren és Tyeler Davisonon lehet szemmel látható összeget spórolni. Mindketten kezdők voltak tavaly, de kifejezetten gyengén játszottak. Davison helyére ráadásul tavaly draftolta a csapat Marlon Davidsont a második körben, így neki a helyettese is megvan (habár nem kezdte valami jól a karrierjét). Ez nem feltétlen mondható el Carpenterről, hiszen ugyan Matt Hennessy érkezett tavaly a játékosbörzén, aki tud centert és guardot is játszani, de Alex Mack szerződése is lejár, így két posztot nyilván nem tud ellátni egyedül. Ettől függetlenül ilyen nehéz helyzetben nem szabad 4 milliót kifizetni egy gyenge guardnak.

A kivágásokból ennyi jutott csak a Falconsnak, a maradék $14 milliót úgy kell felszabadítani, hogy egyes játékosok szerződésével “trükközünk”. Ezt kétféleképpen lehet megtenni: átalakítással és hosszabbítással.

Átalakítást olyan játékosokkal lehet csinálni, akiknek még pár évre szól a szerződésük, magas az alapfizetésük 2021-ben és  hosszú távon tervez velük a csapat. Ez azért fontos, mert egy átalakítás azzal jár, hogy a játékos idei alapfizetésének a nagy részét átalakítom aláírási bónusszá, amit most azonnal megkap, a sapkát viszont a szerződés maradék időtartamára egyenlő részben terheli. Ez jó a játékosnak, hiszen hamarabb jut a pénzéhez és a munkabiztonsága is megnő, a csapat szempontjából pedig idén pénz szabadul fel (ellenben így kevésbé lesz kivágható a következő években, ezért kell olyan embert választani, akire hosszú távon számítunk).

Erre Deion Jones és Jake Matthews egyértelmű jelölt, ugyanis fiatalok, jól játszanak és még három évre szól a szerződésük. Nagyon meglepne, ha nem szerepelne a terveik közt ez a két játékos, így ezzel közel $13 milliót már meg is spóroltunk.

Van viszont két érdekesebb jelölt, méghozzá Matt Ryan és Julio Jones. Mindketten felmerültek már cserealapként, de idén ezt a szerződésük miatt nem lehet meglépni. Itt kezdődnek tehát a nehéz és érdekes döntések Atlantában, ugyanis ki kell találni, hogy merre indul el a franchise. Mindkettejüknek három évig szól még a szerződése, de jövőre már mindkettőn lehet spórolni elküldés esetén (Ryanen többet).

Ha új irányítót akar draftolni idén a Falcons, akkor nyilván nem szabad Ryan szerződéséhez hozzányúlni, mert jövőre jelen állapotok szerint $15 milliót lehet spórolni az elcserélésével. Ha viszont nem akarnak most draftolni, vagy jövőre továbbállni, akkor nyugodtan lehet babrálni a kontraktussal és akár $14,6 milliót is lehet spórolni az idei évre. Én ezzel most nem számoltam a fenti táblázatban, de az sem lenne meglepő, ha ezt megtennék – akkor viszont egyértelművé teszik mindenki számára, hogy nem érkezik irányító az 1/4-es pickkel.

Julio még érdekesebb kérdés, hiszen vele akkor is lehet tervezni hosszabb távon (3 év), ha új irányítót választanak. Dönthetnek tehát úgy, hogy Julióhoz ragaszkodnak, akár Ryannel, akár egy újonccal mennek tovább, hiszen nagy segítségére lehet egy fiatal QB-nak is. Viszont ha újjáépítésbe fognak, akkor akár el is lehet cserélni év közben vagy év végén és lehet drafttőkét szerezni, ami szintén egy érthető elgondolás, és ebben az esetben nem szabad alakítani a szerződésén.

Én most úgy számoltam, hogy Julio szerződését átalakítják, így garantálják, hogy legalább két, de inkább három évig marad a csapatnál, Ryan kontraktusához viszont nem nyúlnak, hogy ne fedjék fel a kártyáikat (akár QB-t húznak, akár nem). Aztán ha nem húznak, még mindig lehet azon módosítani májusban. Ez így további $9,5 milliós spórolást jelent a ligaév kezdetére, és akár májusban lehet még $14,6 milliót spórolni.

A másik lehetőség pénz felszabadítására a hosszabbítás. Ez furcsán hangozhat elsőre, hiszen ez általában több kifizetett pénzzel jár, viszont ha valakinek hosszabb időre szól a szerződése, akkor megint csak jobban el lehet osztani a terheket. Itt általában olyan játékosokat keresünk, akiknek egy év van hátra a szerződéséből és feltehetőleg jövőre hosszabbítani akarunk majd velük.

Erre igazából egy valós jelölt van, méghozzá Grady Jarrett, a csapat legjobb védője és a liga egyik legjobb belső védőfalembere. Ő áprilisban lesz 28 éves, még két évig szól a szerződése, így nem lenne meglepő, ha jövőre egyébként is hosszabbítani akarnának vele, így ezt érdemes most előrehozni, amivel még $10 milliót lehet megtakarítani.

Egy érdekes döntése lesz még a Falconsnak, méghozzá Dante Fowler sorsa. A pass rusher tavaly kapott nagy szerződést, de közel sem váltotta be a reményeket. Ha most elküldik, akkor $3 milliót tudnak spórolni, de ennyi megtakarítást nem ér az elküldése, mert találni kell pótlást, ami nem igazán lesz olcsóbb. Egy trade elképzelhető pénzügyileg, hiszen az már plusz $9 milliót jelentene, csak kérdés, ki lenne hajlandó cserélni érte. Másik opció egy post june 1 cut. Ebben az esetben júniusig vinnie kell a fizetését a csapatnak a sapkában (tehát a márciusi helyzeten nem segítene), de utána $7,875 millió felszabadulna az idei évre (a többi halott pénzt áttolnák jövőre), amiből szerződtetni lehetne az újoncokat. Én most ezzel számolok, mert szerintem nem fogják tudni elcserélni. Az viszont nem lepne meg, ha kapna egy esélyt az új stábtól és megtartanák, ebben az esetben Ryan szerződésének átalakításával lehet megszerezni a plusz pénzeket a draftolt játékosok leigazolásához.

Ha mindent egybevetünk, akár $42 milliója is lehet a Falconsnak március 17-én, de egy Fowler-trade-re nem számítanék és az öt átalakítás/hosszabbítás előtt álló játékosból sem biztos, hogy mindenkinek a szerződésével trükköznek majd, szóval ezzel a $18 millióval megyek tovább. Itt is érdemes visszakanyarodni oda, hogy a kivágások után jelenleg 36 játékosa van csak a Falconsnak, így fel kell tölteni a rostert előbb-utóbb. Jelen állás szerint lesz 10 újoncuk, az ő fizetésük nagy részét állja Fowler júniusra könyvelt kivágása vagy Ryan szerződésének átalakítása, szóval úgy számolok a továbbiakban, hogy nagyjából $15 milliót tudok elkölteni a piacon. 

Kinek jár le a szerződése, mik a hiányposztok?

Van pár nevesebb lejáró szerződésű játékos.

Alex Mack távozására már felkészült a csapat Matt Hennessy tavalyi draftolásával, így várhatóan ő nem tér vissza. Todd Gurley-ért egyáltalán nem kár, semmit nem ad hozzá a játékhoz. Steven Means nem nyújt túl sokat, de mélységnek jó lehet, tavaly is egy 1 milliós szerződést írt alá a csapattal, ezt meg lehet ismételni akár most is. A nagy falat viszont a secondary lesz, ahol négy játékos szerződése is lejár: Darqueze Dennard és Bridi Wleh-Wilson a cornerek közül, Keanu Neal és Damontae Kazee a safety sorból távozik jelen állás szerint. Itt ki kell találni, az új stáb kit szeretne megtartani. Meg kell még említeni Younghoe Koo-t, aki kiválóan teljesített tavaly, ERFA tenderrel $1 millió alatt megtartható.

Hiányposzt így van bőven. Konkrétan a teljes secondaryből egyedül a tavaly draftol AJ Terrellnek, illetve Isaiah Olivernek van szerződése, így ide mindenképp kell még egy CB és két safety. Fowler kivágása esetén edge rushere sem lenne a csapatnak a rosteren, tehát nyilván ez is hiányposzt. Ilyen a futó is, habár erre nem áldoznék pénzt ilyen szűk erőforrásokból, így az maradjon a draftra. A belső támadófalba is kell még egy ember legalább, Carpenter kivágása után konkrétan itt sincsenek meg darabszámra a kezdők. A belső védőfalat sem ártana mélyíteni és egy második számú tight end is elférne, de az már csak hab lenne a tortán.

Mire lehet költeni?

Szép kis feladat elé néztem, amikor az alábbi táblázatot össze kellett állítanom… Igazolni kéne egy teljes safety-sort, egy teljes pass rusher egységet, plusz kéne találni egy guardot és egy cornerbacket kezdőnek úgy, hogy mögöttük nem lesz tartalék. Ja, és minderre nagyjából 15 millió dollárom van.

A pass rush megsegítésére két veteránt igazoltam jobb híján. Szerettem volna még be nem robbanó fiatalokat, de Tyus Bowser vagy Terrell Basham is többet fog elkérni, mint amennyit összesen fordítani tudok a posztra. Így Pernell McPhee és Olivier Vernon érkezik. Előbbit a védőkoordinátor Dean Pees jól ismeri Baltimore-ból, utóbbi pedig utolsó héten összeszedett sérülése miatt lehet olcsóbb a megszokottnál (a PFF és az OTC várakozásait vettem alapul az éves fizetéseknél).

A safety sor feltöltésére Tashaun Gipson és Tre Boston érkezik hasonlóan olcsón, mindketten korrekt megoldások lehetnek a hátsó alakulatba. Szintén a secondarybe érkezik Akhello Witherspoon, hátha újra tudja indítani karrierjét. Guardba pedig Jon Felicianót szemeltem ki, aki szintén korrekt megoldást jelent majd. Emellett természetesen megkapná a tenderét Younghoe Koo is.

Mindenki egy évre szóló szerződést kapna, senkivel sem tervezek hosszú távon (esetleg Feliciano kaphat két évre), egyszerűen fel kell tölteni a keretet veterán játékosokkal a draft előtt, hogy ne vágjunk úgy neki a játékosbörzének, hogy be vagyunk kerítve egy bizonyos poszt draftolásába. Persze így is egyértelmű, hogy kelleni fog pass rusher, cornerback, safety, belső támadófalember és futó is a börzéről, de így talán jobban lehet sakkozni, hogy melyik hanyadik körben érkezzen. Így lenne 44 játékosom a rosteren, a plusz 10 draft pickkel pedig már ki is jönne az aktív keretre való.

Elképzelhető viszont az a forgatókönyv is, hogy már a piac nyitása előtt átalakítják Ryan szerződését, így pedig megnyílnának a pénzcsapok és lehetne igazolni két nagyobb nevű játékost a három legnagyobb hiányposztra (edge rusher, safety, guard). Ha így tervez a Falcons, akkor egy Matthew Judon, Joe Thuney, John Johnson hármasból kettő elég jól mutatna.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!