Connect with us

Playbook

Hogyan verd meg a Cover2-t?

Legutóbb az emberezős coverage-ekkel és konkrétabban azok kijátszásával foglalkoztunk, most pedig áttérünk a zónázásra. Ezt több részre bontom, hiszen teljesen máshol vannak a cover2, a cover3 és a cover4 gyenge pontjai, így teljesen más útvonalkombinációkkal, koncepciókkal lehet őket megverni. Ma a Cover2 lesz soron.

Cover2 egy nagyon alap védekezési séma, ahol a négy védőfalember megy az irányítóra, mindenki más pedig zónázik, és fontos ismertetőjegye, hogy két mély safety van a pályán, akik megfelezik egymás közt a hátsó területeket. Ez tehát egy középen nyitott (MOFO, azaz Middle of the Field OPEN) coverage. A két hátsó safety mellett öt úgynevezett underneath védő van, akik a line of scrimmage-hez közelebbi zónákat osztják el maguk közt. A védők szeme alapvetően az irányítón van és nem az elkapókon, így megnő az interception esélye és a QB-futások sem lesznek olyan sikeresek, mint emberezés ellen.

A védőfalon nagy a felelősség, mert blitzelés ilyen coverage-nél elég problémás tud lenni. A cover2 igyekszik elvenni a rövid-közepes játékokat, betömni a területeket ebben a sávban, így az irányítóknak nagyon precízen kell megtalálniuk a réseket a zónák közt, vagy nagyon jó touch-csal kell rendelkezniük, hogy átdobják a védők felett a labdát a mögéjük befutó elkapóknak. A szélső cornerek az elkapók külső vállán állnak fel és igyekeznek megállítani a receivereket, hogy a szélről kerüljék meg őket, hiszen akkor a safetynek nehezebb dolga lenne kiérni az oldalvonal mellé (ha befelé terelik kicsit a cornerek, akkor annyival kevesebb utat kell megtennie a safetynek a szél felé, ha oda megy a labda). Azzal, hogy a CB-k a flat zónáért felelősek, elveszik a rövid laterális útvonalakat, amik sokszor egyszerű opciót nyújtanak az irányítóknak.

Na de hol vannak a lyukak a cover2-ben? 

Egyrészt a két szélen az oldalvonalhoz közel a cornerek mögött. Ez az egyik legnehezebb dobás az NFL-ben (szokás hole shotnak is hívni), hiszen nagy távot kell megtennie a labdának a levegőben (főleg ha túloldali hashmarkról indulunk), és be kell dobni a CB és az S közé, akik a dobás elindításakor már tendálnak abba az irányba. Másrészt középen a linebackerek mögött és a safetyk között is van egy rés, ahová sokszor a tight endek vagy slot elkapók futnak be. A tampa2 védekezés ugye ezt volt hivatott elvenni a támadóktól, de persze annak is megvoltak a maga hátrányai.

BigBlueView.com

Úgyhogy ha a Cover2-t akarjuk megverni, akkor leginkább ezt a kétféle lyukat kell céloznunk. Hogyan tehetjük meg ezt? Ha a szélső zónát vesszük célba, akkor onnan minél távolabb kell küldeni az adott oldali CB-t (felhúzni a line of scrimmage-hez) és a safetyt (behúzni középre). Ha a safetyk közti rést célozzuk, akkor a két safetyt kell minél jobban kifelé terelni, illetve a középső linebackert felhúzni az LoS közelébe. Nagyjából ezek lehetnek a taktikáink, nézzünk erre pár koncepciót és útvonalkombinációt.

Milyen útvonalak, koncepciók, útvonalkombinációk működnek leginkább?

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!