Connect with us

Beharangozó

Ne becsülj le senkit – Jets @ Colts

A párosítást és a két csapat mérlegét nézve nem az év legizgalmasabb csütörtök esti rangadója következik, de a Jets az év egyik legszebb és legnagyobb upsetjéből jön, a Colts pedig sokkal jobb játékot mutat, mint amit az eredmények igazolnak.

Miért ne becsüld le a Jetset?

Elég a múlt heti mérkőzésre mutogatni, ahol az AFC éllovas Bengals kikapott Robert Saleh együttesétől. Méghozzá megérdemelten. Nem volt elég a Jets mérlege, de még a kezdőirányítójukat, az 1/2-es Zach Wilsont is elvesztették, így az a Mike White kezdett, akit négy éve az ötödik körben draftoltak (mármint a Cowboys) és soha nem kezdett még NFL mérkőzésen. A Bengals pedig kicsit nagy mellénnyel azt gondolta, hogy elég kitenniük a mezt ellene. Nem volt elég.

A fiatal irányító 405 yardot passzolt, átlagosan 9 yardot tettek meg passzjátékonként, kiosztott három touchdown átadást és a két interceptionjéből is az egyik abszolút nem az ő hibája volt, a másik mellett pedig nem volt labdaeladással fenyegető megmozdulása. Kényelmesen szedte szét a Bengals soft zónáját, akik hatalmas réseket hagytak neki a pálya közepén és a line of scrimmage környékén is.

Mindezek mellett nagyon jól készült fel a csapat arra (és ez a fiatalabb LaFleurt dicséri), hogy ha blitzelni fogják White-ot, akkor mit csináljon. Ezekre a játékokra a beugró QB-nak mindig megvolt a válasza, nem rontott passzt és kiosztott egy touchdownt is. Nagyon szépen ki voltak alakítva a menekülő, rövid útvonalak, főleg a futóknak köszönhetően, de mindig volt egy elkapó is rövid keresztező route-on mentsvárként. A két futó, Ty Johnson, Michael Carter és a többnyire slotból induló Elijah Moore összesen 25 targetet kapott, amiből 20 elkapást abszolváltak.

A Colts nem végezhet félmunkát. Amennyiben blitzeli White-ot, figyelnie kell arra, hogy az ilyen rövidebb útvonalakat lezárja, vagy még azelőtt érjen oda az irányítóra, mielőtt szabadulni tudna a labdától. Illetve megpróbálhatja extra ember nélkül is siettetni a Jets irányítóját és lezárni a rövid és közepes zónákat.

A siettetésekkel nem lesz gondjuk, ugyanis a falembereik arányaiban sok nyomást képesek generálni. DeForest Buckner, Tyquan Lewis és Al-Quadin Muhammad is legalább 15 nyomásgyakorlással rendelkezik, ráadásul a Colts egy jó gameplannel simán megfoghatja a line of scrimmage mögötti részt, az emberanyaguk ugyanis megvan. A Darius Leonard, Bobby Okereke linebacker kettős egy kellően gyors páros, akik képesek odaérni a fal mögé és a pálya széleihez is a rövidebb passzokra. Mindenképp meg kell próbálniuk Mike White-ot hosszú átadásokra kényszeríteni, mert a Bengals elleni 4,2 yardos átlagos passzmélység az egyik legalacsonyabb az idei szezonban, így nem tudjuk mire képes, ha mélyre kell mennie.

Ha ezt megteszik, akkor egyetlen Jamison Crowder maradt a Jets offense-ben, akinek jelentősebb mennyiségű targetje van, mint hosszabb célpont. Ezt még akkor is abszolválniuk kell, ha amúgy a Colts cornerei idén abszolút gyengélkednek. A zónázást eleve elfelejteném a helyükben, Mike White próbálja csak megdobni a szorosabb passzokat, és Crowder is jobban találja meg a zónák közti gyenge pontokat. Ha ezeket elvágja a Colts, akkor véleményem szerint könnyen limitálhatják a Jets offense-t. Mehet több Cover 1 man, nem túlzottan félnék, hogy a fiatal, tapasztalatlan QB ezt ki tudja használni. Amennyiben mégis, úgy a következő meccsre majd én is felírom magamnak, hogy ne becsülj le senkit.

Miért ne becsüld le Carson Wentzet?

Én is azok közé tartozom, akik soha nem tartották Wentzet egy igazán jó irányítónak és nem gondoltam jó ötletnek, hogy a Colts kvázi első kört adott érte. Ellenben a Colts mérlege és a Titans elleni nevetséges pick6 és hasonló agyzsibbasztó megmozdulásai ellenére lehet vele egy playoff csapat az Indianapolis.

Carson Wentz ugyanis a legtöbb irányítómutatóban inkább a liga közepéhez tartozik, legyen az yard, TD vagy átlagos passzmélység, de ami még inkább meglepő, hogy az interception és a turnover worthy játékok tekintetében is közepes. Abszolút nem lehet rá azt mondani, hogy hátráltatná a csapatát, sőt általában jól menedzseli a játékot. Kimondottan jól szerepel ő is blitz ellen, közel 500 yardja mellé hat touchdownt és nulla interceptiont dobott, tehát itt is elmondható, hogy jobban teszi Saleh, ha nem blitzeli.

Ez rossz hír az újonc vezetőedző számára, ugyanis Saleh előszeretettel blitzel, hat olyan játékos is van a védelemben, akinek legalább kettő nyomásgyakorlása van, pedig nem védőfal játékos. Változatos hívásaival tartja középmezőnyben ezt a védelmet és a Colts ellen is meg lehet a siker receptje.

Két játékost kell ugyanis limitálni a hazaiak támadósorából. Az egyik az elkapó Michael Pittman, akinek 62 targetje (13. legtöbb) 594 yardja (9.), négy touchownja (11.) és közel 73%-os elkapási hatékonysága van idén. Nem csak kiváló mélységi célpont, de biztos rövid útvonalakon is és contested elkapásokban is megbízható. A Jets corner sora nem elég jó, hogy egy az egyben le tudják védekezni, a legkevesebb elkapott yardot engedő játékosuk, Michael Carter egy újonc, de semmiképpen nem rónék ekkora terhet egy rookie-ra. Így várhatóan duplázhatják, illetve megpróbálhatják a pálya külső széle felé terelni.

A másik játékos, aki meccsdöntő lehet, az a futó Jonathan Taylor. Szép csendben gyűjtögeti a yardokat és észre se vettük, hogy 649 yardja Henry mögött messze a második legtöbb, futásonként 5,4 yardos átlaga az ötödik legtöbb és 463 kontakt utáni yardjánál szintén csak Henry jobb. Ha mindez nem lenne elég, akkor ki kell emelni, hogy előtte a liga egyik legjobb futásblokkoló fala dolgozik, amely átlagosan több mint 3 yardot told hozzá a játékhoz az első érintés előtt. A Jets futásvédelme átlagos, ha a line of scrimmage tömegében meg tudják fogni Taylort, akkor nem lesz baj, ellenben a linebacker sor és a safetyk halmozzák az elrontott szereléseket. Nagy gond lesz, ha Taylor átjut a második szintre, mert nincs aki megállítsa.

Összeségében azt gondolom, hogy ez a Colts egy jobb és stabilabb csapat, amely ha megfelelő gameplannel érkezik a labda mindkét oldalán, akkor magabiztos győzelmet fog aratni. Alapvetően mindkét offense-től rövidpasszos támadójátékot várok és amelyik defense ezt jobban tudja annulálni, az nyerhet. Ha ez ugyanolyan jól sikerül, akkor is ott van még a Colts futójátéka, ami szép lassan felőrölheti az ellenfelet. Ez már túl nagy falat a Jets számára, de soha ne becsüljünk le senkit.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!