Connect with us

Összefoglaló

A Chiefs nehezebben, a Cowboys könnyedén hozta a kötelezőt

Előételként két mérkőzést tálalt nekünk az NFL a zárófordulóra. Elsőként a Broncos becsülettel küzdve alaposan megnehezítette a nem épp ezer fokon égő Chiefs dolgát, a másodikon viszont a cseresorral felálló Eagles nem volt erre képes a Dallas ellen, így ez a meccs inkább a franchise rekordokról és egyéb érdekességekről maradhat emlékezetes. 

Kansas City Chiefs @ Denver Broncos 28 – 24

Bár teljesen nem volt tét nélküli a 18. forduló nyitómeccse, érezhetően nem az élete múlt a csapatoknak a találkozón. A Chiefs csak egy országos szenzáció révén tudna ismét első kiemelt lenni (Texans győzelem a Titans ellen), ami miatt bár végigjátszotta a meccset Mahomes, nem égett 100%-on az offense. A kezdés rendben volt. A szokásos lassú előrehaladással masíroztak át a pályán és a drive végén már-már szokásos módon Travis Kelce elkapásával szerzett vezetést a vendég gárda. A félidőig azonban a további három labdabirtoklásból mindössze 3 pontot szereztek.

A Denver sem sokon múlt, hogy ne használja ki ezt a gyengébb kezdést. Ugyan két 3&outtal indították volna a találkozót, Lock pedig 0/5-ös passzmutatóval, de a puntra érkezett egy roughing the kicker büntetés, ami beindította a Denvert. Lock ezt és a következő drive-ot is maga zárta le és az önbizalmát is sikerült felépíteni a futott touchdownoknak köszönhetően. Jól utána se játszott, hiszen összesen 50%-os hatékonysággal passzolt 162 yardot, de a labdát nem adta el és pár szép átadásával tudta segíteni a támadósort.

Jeudyval több szép játékot is összehozhattak volna, de rendszerint túldobta az első körös elkapóját (a 4. negyedben jött az első szebb összjátékuk), így Tim Patrick lépett elő, aki Lock sikeres passzainak felét kapta el közel 95 yardért. A Broncos offense-t egyértelműen a futójáték vitte. Javonte Williams 46, Melvin Gordon pedig 110 yardot szerzett a földön, utóbbi 9.2-es átlaggal és egy touchdownnal.

A 10-14-es félidő után 1-1 touchdownt szereztek a felek és bár közeledett a Chiefs egy mezőnygóllal, a Denver előtt hatalmas lehetőség volt ismét meglépni. A Chefs 9 yardosán álltak közel a pontszerzéshez, ahol a meccs egyetlen turnoverét hozta össze Melvin Ingram. Az év közben megszerzett védő érintetlenül érkezett meg a backfieldre és hatalmasat ütve Gordonon okozott fumble-t, amit Nick Bolton hordott vissza egy 86 yardos TD-re.

A labdát 7 pontos hátrányban kapta vissza a Broncos, amely ismét eljutott a red zone-ba, de ott Vic Fangio denveri főedzőként valószínűleg utoljára hozott túl konzervatív döntést és két sikertelen passz után 4.&9-re a field goalt választotta. A 4 pontos előnyét a Chiefs pedig megőrizte, hiszen a kevesebb mint 5 percet le tudták pörgetni az óráról, a végén az ellenfél öt yardosánál térdelték ki a maradék időt.

Nem volt éles a Chiefs, egyértelműen el lehetett volna kapni őket ma. Tyreek Hill a bemelegítéskor megsérült, így alig játszott, de Kelce is csupán 34 yardon maradt (bár a 4 elkapásából egy TD, volt egy pedig a meccset lezáró játék), ráadásul a végén kicsit ő is megsérült. A hiányukban Mecole Hardman és Byron Pringle lépett elő, előbbi 103, utóbbi 56 yardot szerezett.

Mahomes a visszafogottabb offense-ben is vezér volt. 44 passzkísérlete mellé 9 futásával nemcsak kísérletekben, de a szerzett 54 yardban is vezette a csapat statisztikáit. A meccs a sok csúszkálás miatt maradhat majd sokáig emlékezetes. Az Empower Field gyepén furcsa módon szinte minden játékban kihúzták 1-1 játékos alól a talajt, ami miatt sok komikus jelenet is született. A Chiefs ezzel nyomást tud helyezni a Titansre és továbbra is 100%-os maradt Mahomes a Denver ellen.

(alatriste)

Dallas Cowboys @ Philadelphia Eagles 51-26

Az Eaglesnek nem volt miért játszania ezen a meccsen, így a cseresorral vágott neki a találkozónak, míg a Cowboys előtt ott lebegett a kiemelés javítása (és ezzel a Cardinals/Rams elkerülése), így McCarthyék a kezdőkkel mentek fel a pályára, ez pedig előrevetítette a nagy verést. És valóban osztálykülönbség volt a felek közt, habár az Eagles nagyjából 27 percig tartani tudta a lépést.

Prescotték úgy mentek át az Eagles védelmén, mint kés a vajon, minden első félidős támadásukból pontokat tettek fel a táblára (négy touchdown, egy field goal), és a második félidőben is csak egyszer puntoltak három TD mellett. Jó napján ez a Cowboys offense bárkit megver, így nyilvánvaló volt, hogy a Sasok cseresora nem sok ellenállásra lesz képes, ez pedig így is lett. Az viszont némileg meglepő volt, hogy a Gardner Minshew (19/33, 186 yard, 2 TD, INT) vezette offense a meccs elején azért mattolni tudta a dallasi védelmet – tegyük hozzá, hogy voltak itt is fontos hiányzók és a megszokottnál jóval nagyobb volt a cserék rotálása is. Mindenesetre az első négy támadásból két TD és egy FG is összejött, ráadásul egész pofás drive-ok voltak ezek. 17-17 után viszont elfogyott a tudomány, a végső garbage time TD-t kivéve ezt követően 34-3 arányban dominált a ‘Boys.

Ez a meccs viszont inkább a franchise rekordokról és egyéb érdekességekről maradt emlékezetes.

A mérkőzés úgy kezdődött, hogy az Eagles centere, Jason Kelce felment a pályára, feladta az első snapet majd ment is le a cserepadra és vissza se nézett. Mindezt azért, hogy életben maradjon a 121 (most már 122) mérkőzéses sorozata, amikor zsinórban mindig ott volt a kezdőben – ez egyébként a második leghosszabb aktív sorozat az NFL-ben. Emellett a csapat legjobb elkapója, DeVonta Smith is csak addig volt a pályán (egy negyeden át), amíg meg nem szerezte a kellő yardmennyiséget (41), hogy megelőzze DeSean Jacksont, mint a franchise újoncként elkapott yard rekordere. A csapat ezen kívül 149 futott yardot szerzett a meccsen, amivel a franchise legjobban futó évét hozta össze. Emeljük még ki Tyree Jacksont, az irányítóból konvertált tight endet, aki élete első elkapását mutatta be, ráadásul touchdown lett belőle. Rajtuk kívül egyébként Kenneth Gainwell (78 futott yard, TD) és Quez Watkins (84 elkapott yard, TD) játszott jól.

A túloldalon Dak Prescott óriásit ment, már a félidőben 16/21, 240 yard, 4 TD állt a neve mellett, majd megdobott még egy hatpontost, amivel átadta Tony Romo franchise rekordját a múltnak (egy szezonban passzolt TD-k). Ezekiel Elliott 87 futott yardjával idén is átlépte az 1000 yardos határt. Cedric Wilson (119 yard, 2 TD) és Dalton Shultz (2 TD) mellett a korábbi Eagles SB-hős Corey Clement, illetve két sokadvonalas futó, Ito Smith és JaQuan Hardy szerzett TD-t, így a Cowboysban a szezon során 22 játékos szerzett hatpontost, ami új NFL-rekord. Ezen kívül a ‘Boysnak ez volt az ötödik meccse, ahol legalább 40 pontot feltett a táblára, és idén egyedüliként az egyetlen csapat lett, amely kétszer is 51+ pontot szerzett. Az sem semmi, hogy 6-0-val zárta a csoportot a Dallas, ami az NFC Eastben 2004 óta nem fordult elő senkivel.

Ó, és az 51-26-os végeredmény még sosem fordult elő az NFL történetében (#Scorigami).

(katonadani)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!