Connect with us

Összefoglaló

Őrület őrület hátán, a Chiefs és a Rams is drámai úton jutott konferenciadöntőbe

Nehéz elképzelni őrültebb és drámaibb napot annál, mint ami tegnap este és éjszaka történt az NFL-ben. A Rams és a Chiefs is hihetetlen körülmények közt harcolta ki a továbbjutást a divisional körben. 

Buffalo Bills @ Kansas City Chiefs 36-42 (h.u.)

13 másodperccel a meccs vége előtt ezzel a képzeletbeli Andy Reid idézettel akartam kezdeni: “Felkészültük a Billsből, de Gabriel Davisre nem számítottunk”. Most viszont itt állok szótlanul – már a 13 másodperc is túl sok?

Izgalomból eddig sem volt hiány a hétvégén, de most először társult igazi színvonal is mellé. Mind a két csapat zseniálisan játszott és nem kizárt, hogy egy előre hozott Super Bowlt láttunk. Nyerni viszont valakinek kellett és most az érme a Chiefs javára döntött. 25 pont az utolsó két percben, majd a hosszabbítás. Aki ezt átaludta, az egy életre bánni fogja.

@fuzovelkifele

Ezt nézni is fájt 😁 #boka #csel #gabrieldavis #playoffs #nfl #amerikaifoci #fűzővelkifelé #americanfootball #fyp #foryou #wow #omg #bills #chiefs

♬ Bananza (Belly Dancer) – Countdown Mix-Masters

A meccset a Bills kezdte és rögtön TD-t is szerzett Devin Singletary révén. Erre Patrick Mahomes egy remek futott TD-vel válaszolt (a 74 yardos drive-ból 49 yardot a QB szerzett a földön). Ezt követően a védelmek kicsit összekapták magukat, de még így is volt erő egy adok-kapokra, majd 37 másodperccel a játékrész vége előtt a Chiefs kapta meg a labdát. Sikerült is elmenni mezőnygól-távolságig, de Butker 39 yardról kihagyta, így 14-14-es állással mehettek pihenni a csapatok.

A második félidő a hazaiaknak sikerült jobban, ugyanis sikerült elhúzni 23-14-re. A pofonok azonban jót tettek a Billsnek, Josh Allen vezetett egy remek TD-drive-ot, így a negyedik negyed úgy kezdődött meg, hogy mindössze két pont volt a két csapat között a különbség. És ekkor beindult az őrület.

A Chiefs egy remek visszahordás után a Bills 16 yardosáról indulhatott, de csak hat yardot sikerült haladni és Andy Reid végül a mezőnygól mellett döntött. Erre Josh Allen vezetett egy 75 yardos drive-ot, ami után a kétpontos is sikerült és már 29-26 volt a vendégek javára. Ekkor mindössze 1:54 maradt az órán és mindenki azt írta Discordon, hogy túl sok idő ez Mahomesnak.

@fuzovelkifele

13 mp volt az órán 🤯🤯 #chiefs #bills #omg #wow #foryou #fyp #americanfootball #fűzővelkifelé #amerikaifoci #nfl #playoffs #joshallen

♬ In the End – Linkin Park

Jött is a menetrendszerű TD: 75 yardot tett meg a Chiefs mindössze 52 másodperc alatt! Vagyis túl sok idő maradt a Billsnek! Josh Allenék is tükörsimán mentek végig a pályán és egy szintén 75 yardos sorozat után 36-33-ra vezetett a Bills úgy, hogy mindössze 13 másodperce volt a Cheifsnek. Vagyis túl sok idő maradt Mahomesnak, pláne úgy, hogy három időkérése is volt – nem is kérdés! A Super Bowl győztes irányító előbb kiosztott egy 19 yardos passzt Hillnek, majd egy 25 yardosat Kelce-nek, és mivel Butker 49 yardról nem hibázott, így jöhetett a hosszabbítás.

Innen már egyértelmű volt, hogy az a csapat fog nyerni, amelyik megnyeri a pénzfeldobást. Vendégként Josh Allennek volt joga tippelni, de az érme nem volt mellette: a Chiefs támadhatott és a liga egyik legjobbjának tartott védelem ismét nem tudott mit kezdeni vele. Egy nagyon sima drive végén Kelce húzta be a mindent eldöntő TD-t. Tanulságok:

  • Josh Allen a legszerencsétlenebb zseni

329 passzolt yard, négy TD, 68 futott yard, nulla hiba és mégis vereség. A Patriots ellen öt TD-t osztott ki az előző körben INT nélkül, így úgy nem jutott el még csak az AFC döntőig sem, hogy két meccsen 9/0-s TD/INT-aránya van. De a számokon túl is elit szinten játszott, most is számtalan lehetetlen helyzetet oldott meg a legkritikusabb pillanatokban. Vitán felül elit irányító, akit megvert az élet egy Patrick Mahomesszal (látva Allen, Mahomes, Burrow és Herbert játékát, nagyon nem vár jó világ az AFC maradék 12 csapatára).

  • Mahomesnak nincs lehetetlen

A meccsen hibátlan játék, 378 passzolt yard és három TD, valamit 69 futott yard és egy futott TD. Minden igaz rá, ami Allenre, a játékára nincsenek szavak, az pedig konkrétan a lehetetlen kategória, hogy képes volt egy viszonylag sima mezőnygólt eredményező távolságig eljutni 13 másodperc alatt.

@fuzovelkifele

Patrick Mahomes egy állat 😱😱#mahomes #chiefs #bills #futás #állat #wow #foryou #fyp #americanfootball #fűzővelkifelé #amerikaifoci #nfl #playoffs

♬ original sound – tomandjerry3s

  • Gabriel Davis karriernapot tartott

Nem volt a pályán jobb skill player, mint a papíron harmadik számúnak számító Davis. 10 targetből nyolc elkapást jegyzett 201 yardért és négy TD-ért (utóbbi playoff rekord), és mégsem volt ez elég semmire. Le a kalappal előtte, főleg úgy, hogy Stefon Diggs és Dawson Knox mindössze 16 yardot szerzett öt elkapásból. A jövő fényes elkapófronton.

  • Megint Hill és Kelce 

Úgy tűnik, nem felejtett el játszani a Chiefs két legjobb skill játékosa. A Chiefsnek ugyan továbbra sincs igazán mélysége Hill és Kelce mögött, de ha így játszanak (és Mahomesra sem dől rá a ház), akkor nem is kell. 19 elkapásból 246 yard és két TD jött össze, egyszerűen félelmetes, amit az utolsó 15-20 percben műveltek.

  • Sean McDermott megbukott

Ha nem is főedzőként (a negyedik kísérletekre egy kivétellel nekimenni remek döntés volt), de stratégaként egyértelműen. A Bills védelme semmire sem volt jó és ez egyértelműen az ő hibája. Különösen látványos volt az utolsó negyedes mélyrepülés az olyan playcallokkal, amikor négy embert küldött Mahomesra 8 másodperccel a meccs vége előtt ahelyett, hogy két-, maximum három emberre bízta volna a pass rusht, mindenki mással meg ezerrel próbálta volna megakadályozni a 20+ yardos játékokat (és nyilván az is edzői felelősség, ha a játékosai nem tudnak szerelni). Persze nem kell kivágáson vagy bármi hasonlón gondolkozni, annál ő sokkal de sokkal jobb, viszont most ezt nagyon benézte.

@fuzovelkifele

Szegény Josh Allen 😕 #kelce #mahomes #playoffs #nfl #amerikaifoci #fűzővelkifelé #americanfootball #fyp #foryou #wow #omg #bills #chiefs

♬ Face Off – Dwayne Johnson – Tech N9ne & Joey Cool & King Iso & Dwayne Johnson

(renningan)

Los Angeles Rams @ Tampa Bay Buccaneers 30 – 27

Egy meccs, amire nincsenek szavak. Mikor az ember azt hitte már mindent látott, és tudja mi fog történni, akkor érkezett valami váratlan, ami teljesen felforgatta az egész meccset. A vége nagyon szoros lett, de ez egyáltalán nem így indult. Az első félidőben ugyanis csak egy csapat volt a pályán, a Rams. A vendégek már a meccs elején megmutatták, hogy nyerni jöttek ide, és az első 3 drive-ól 17 pontot pakoltak fel a táblára. Több nagyszerű játékot is végrehajtottak, amik közül a második TD volt a legszebb, ahol Stafford egy 70 yardos bombát osztott ki Cooper Kuppnak, aki be is futott a célterületre.

Míg a Rams szárnyalt az első 30 percben, addig a Buccaneers szenvedett. A védők tehetetlenek voltak Stafforddal szemben, ami viszont nagyobb baj volt, hogy Brady sem tudta áttörni a Rams védelmét. Bármivel próbálkozott, az eredménytelen lett. Elérte őt a pass rush, vagy rosszul dobta a labdát, vagy az elkapó ejtett el egy tiszta átadást, de valami mindig elromlott. A Buccaneerst a teljes dekoncentráltság jellemezte, amit a legjobban 3 sportszerűtlen viselkedés szabálytalanság mutatott be. Előbb Suh kapott zászlót felesleges szövegelésért, aztán David vette le a sisakját és vágta a földhöz pályán belül, majd Brady is zászlót kapott, amiért üvöltözött a bírókkal. Teljes volt a káosz a hazaiaknál.

A Rams ezt a káoszt könnyen kihasználhatta volna, és akár már félidőben lezárhatta volna a meccset. Egy mezőnygól után ugyanis Brady saját térfélen eladta a labdát. Mivel a második félidőt is a Rams kezdte volna meg, így Staffordék előtt az a lehetőség is megnyílt, hogy 34-3-ra elhúzzanak, ahonnan már nagyon nehéz lett volna felállnia a Buccaneersnek. Végül ebből semmi nem lett. A Rams futásokkal próbált egyszerre haladni és minél több időt elégetni, de Cam Akers az 1 yardoson elvesztette a labdát, így csak 20-3-as vendég vezetéssel vonultak a szünetre a csapatok.

Ekkor még úgy tűnt belefér a Ramsnek ez a kihagyott lehetőség, főleg hogy a 3. negyedben sikerült újra eljutni a célterületre. Egy jó punt visszahordás után Stafford rövid pályát kapott, és a drive végén ő maga juttatta be a labdát az end zone-ba. 27-3 után már kevesen gondolták volna, hogy ebből még meccs lehet, de ezután elkezdődött az egyik legszürreálisabb 20 perc, amit valaha NFL meccsen láttunk – gondoltuk ekkor, ugyebár.

Kezdődött minden azzal, hogy a Buccaneers mezőnygólt rúgott, ami 24 pontos hátrányban furcsa hívás volt. Végül azonban Ariansnak lett igaza, ugyanis a következő drive-ban Kupp elvesztette a labdát, Brady pedig büntetett. Korábban bő 40 perc alatt nem sikerült eljutni a célterületre, most 2 perc is elég volt ehhez, és Fournette futásával megkezdték a zárkózást.

Egy gyors Rams 3&out újabb lehetőséget adott a hazaiaknak, de mindjárt a legelső playben Brady kezéből Von Miller kiütötte a labdát, így a momentum visszakerült a Ramshez. Egy játék erejéig. Alighogy megkapták a labdát, összehoztak egy rossz snapet, és újra a Buccaneers támadhatott, ezúttal sokkal jobb mezőnypozícióból.

Csakhogy hiába kapta meg a labdát Brady nem jött össze az újabb pontszerzés. Negyedik kísérletre sikertelen volt az átadása Mike Evans felé. Ugyan Eric Weddle későn ütötte meg az elkapót, de mivel ez egy halott labda szabálytalanság volt, ami 4. kísérletre érkezett, ezért a labdabirtoklás csere megtörtént, csak a Rams 15 yarddal hátrébb kezdhette meg a támadást. Azt a támadást, ami akár lezárhatta volna a meccset, de a mezőnygól ezúttal kimaradt.

A Buccaneers újabb turnover on downsszal jelentkezett, és mivel ekkor már csak 5 perc volt hátra, így McVay ultrakonzervatívra váltott át, 3 futással elégette a Bucs összes időkérését, majd elpuntolta a labdát. Ez a felfogás azonban visszaütött, mert Brady gyorsan kiosztott egy 55 yardos TD-t Evansnek, és 27-20-ra módosította az állást a Buccaneers.

Mivel az összes időkérést elhasználta a Tampa Bay, ezért a Ramsnek elég lett volna egy first downt elérnie, hogy minden másodpercet lepörgessen. McVay úgy döntött nem kockáztat, végig futnak, és ha vissza is kell még adni a labdát, alig pár másodperce marad Bradynek egyenlíteni. A tervbe azonban egy nagy hiba csúszott, Suh ugyanis kiütötte a labdát Akers kezéből, amit David szedett össze. A Rams negyedszerre is eladta a labdát, ezúttal a lehető legrosszabb pillanatban. Nem is volt kérdés, hogy ezt már ki fogja használni a Buccaneers, és egy újabb Fournette TD-vel kiegyenlített a hazai csapat.

Az órán ekkor 42 másodperc maradt. Stafford egész lionszös karrierje arról szólt, hogy az utolsó pillanatban csodát csinál, és most a Ramsnél ebben az egy dologban reménykedhettek. A csoda pedig elérkezett. Kétszer is megtalálta Kuppot, amik közül a második passz győzelmet ért. Todd Bowles úgy döntött, hogy a házat is ráküldi a blitz ellen egyébként kiváló Staffordra, aki így egy az egyben találta legjobb elkapóját egy safety ellen. A labda 44 yardot szállt a levegőben mielőtt Kupp kezébe ért volna, és ezzel egy biztos mezőnygól távolságba jutott a Rams. Matt Gay 30 yardról ezúttal nem hibázott, és ezzel az őrült végjátékkal zárult az egyik legszürreálisabb playoff találkozó.

Ez a meccs számtalan alkalommal véget érhetett volna. A Rams annyi lehetőséget szalasztott el a második félidőben, hogy összeszámolni sem lehet. Ha úgy is tűnt, hogy most már lezárják a meccset, akkor biztosan eladták a labdát, és ezzel megadták a lehetőséget a Buccaneersnek a fordításra. És abban biztos lehetett mindenki, hogy Brady élni fog ezekkel a lehetőségekkel. Végül Stafford tapasztalata sokat ért, és az a passz Kuppnak a szezon egyik legfontosabb játéka volt. Viszont erre a játékra nem lett volna szükség, ha nem lövik magukat folyamatosan lábon a második félidőben. A végén természetesen a győzelem számít csak, de az biztos, hogy a Rams szurkolók megjárták a mennyet és a poklot is az utolsó negyedben.

(jarred)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!