Connect with us

Összefoglaló

Parádés Bengals, szenvedve nyerő Rams, feltámadó Cardinals, földre visszaeső Dolphins

A hét meccse valóban felért a nívójához, a Bengals elképesztően jó meccsen verte a Chiefst. A Rams alaposan megszenvedett a cserecsapatos Ravens ellen, de Stafford borzalmas első félideje ellenére nyerni tudott. A Cardinals feltámadt hamvaiból és legyőzte a Cowboyst. A Raiders megverte a Coltsot és életben tartotta a rájátszás-álmokat. A Dolphins nagy pofont kapva esett vissza a földre a hétmeccses győzelmi sorozatából. 

Kansas City Chiefs @ Cincinnati Bengals 31 – 34

Felnőtt a feladathoz a hét legjobban várt mérkőzése. Az AFC két talán legizgalmasabb csapata egy előrehozott playoff meccset játszott egymással, amiről csak remélni tudjuk, hogy megismétlődik majd januárban.

Kicsit ráijesztettek a felek a közönségre, hiszen két 3&outtal kezdődött a meccs, de utána felébredtek a támadósorok. A Chiefs a félidőig 4 TD-t szerzett zsinórban, minden drive-ban szépen mentek át a pályán. Ültek a rövid játékok és a 20-30 yard közötti átadások is rendre sikeresek voltak. Nem lehetett kiemelni egyetlen játékost sem. Mind a yardokat, mind az elkapásokat remekül osztotta szét Mahomes és végül 10 társának is lett elkapása, azonban senki sem jutott 53 yardon túlra. Meglepetésre a legaktívabb támadó Darrel Williams volt, aki a földön 2 TD-t és 88 yardot szerzett 19 elkapott mellé. A Chiefs red zone hatékonysága remek volt, hiszen folyamatosan touchdownra tudták váltani a goal szituációikat.

Az első félidőben 14-0-nál volt egy pont, ahol izgulni lehetett, hogy akár kiütés is lehet a meccsből, de a Burrow-Chase kapcsolat kirángatta a Bengalst a gyengécske kezdésből.

A félidőig a fenti mellett szerzett még egy TD-t az újonc elkapó és végül 28-17-es hátrányban mentek pihenőre a csapatok. A fordulást követően folytatódott a Chase show és négy pontra zárkózott a Bengals Chase 3. TD-jével. Ez a páros teljesen kivégezte a Chiefs védelmét. Ja’Marr Chase végül 11 elkapásból 266 yardot szerzett 3 TD mellett valamint több zászlót is kierőszakolt a védelem részéről. Egyszerűen elég volt csak feldobni rá a labdát és ma mindennel ő jött le. Ezzel Chase szerezte a legtöbb yardot egy újonc elkapótól a Super Bowl érában (44-re van attól, hogy megdöntse Bill Groman all time rekordját) és övé minden idők legtöbb yardja egy újonctól egy meccsen. Egyértelműen bejelentkezett a ORoY díjra.

A csapatok agresszivitásából adódóan sokáig nem láthattunk puntokat, de a 3. negyed végén ismét jött három is egymás után. Ezekből az utolsó érdemel említést, amit a Kansas City a Cincinnati 45 yardosán hajtott végre 4&6-ra. A punt után ráadásul a Bengals át is vette a vezetést, ezúttal Tyler Boyd elkapása után. A Chiefs 28 pontot szerzett az első félidőben, de 2 punt után a 4. negyed végén voltak képesek csak újakat a táblára írni. Azonban ez is csak egy field goal lett, amivel bő 5 perccel a meccs vége előtt 31-31-re jöttek fel. A Bengals azonban már nem adta vissza a labdát és egy utolsó másodperces field goallal megnyerte a meccset. A meccs végi szituáció sokáig emlékezetes maradhat, hiszen 3 kísérletből sem sikerült a hazaiaknak bejutni a célterületre, ami után negyedikre is nekiment Zach Taylor. Elsőre még mindkét csapatra zászlót dobtak, második nekifutásra azonban már csak a Chiefsre, így pedig az ajándék first downnal le tudta pörgetni az órát a Cincinnati és egy mezőnygóllal megnyerte a meccset.

A Bengals megérdemelte a győzelmet, de a Chiefs sem feltétlen érdemelt vereséget, legalábbis az első 30 perc alapján semmiképp. Azonban mindössze 3 szerzett pont a második félidőben nagyon kevés volt tőlük. A Bengals edzői karát ritkán dicsérjük, de most megérdemlik. Lassan ráébredtek milyen játékosuk is van a center mögött és ennek megfelelően használják. A Chiefs jól fogta a futásokat, de szerencsére Taylorék nem próbálták túl sokszor futtatni Mixont. Burrow végül közel 40 passzba állt bele, 446 yardot szerzett 4 TD-vel eladott labda nélkül. Ha ez a fiatal srác kap maga elé egy tamadófalat is, akkor valóban retteghet a liga. A helyzete ugyanis ma sem volt egyszerű. Négyszer sackelte őt a Chiefs, de összesen 10-szer ütötték meg. Chris Jones kétszer vitte földre és egész meccsen nyerte a párharcát a center Hopkins és a Spain helyett beugró Carmen ellen. A másodéves irányító kapcsolata Chase-szel azonban egyedi és egy percig sem szabad bánni, hogy idén nem jött első körös falember a csapatba.

Ezzel a győzelemmel a Bengals megnyerte a csoportját és még akár az első kiemelésre is van esélye (még ha kicsi is). A Chiefs nem csak a meccset, de az első kiemelést is elvesztette és hacsak nem kap ki majd a Titans a Texanstól, akkor pályára kell majd lépniük a wild card körben.

(alatriste)

Los Angeles Rams @ Baltimore Ravens 20-19

Végtelenül izgalmas és drámai mérkőzést játszott egymással a két csapat, pedig nem úgy nézett ki, hogy így lesz. A Rams offense ugyanis ott folytatta, ahol a Vikings ellen abbahagyta: Matt Stafford az első 29 percben két INT-t dobott 50 százalékos pontossággal és mindössze egy Tyler Huntley INT miatt szerzett pontot a vendég csapat. A félidőben a Ravens 13-7-re vezetett, ami mindig is rossz ómen volt Sean McVaynek, de a szünetben sikerült meggyőzni Staffordot, hogy a változatosság kedvéért Rams játékost is megpróbálhat eltalálni, ami nyerő taktikának bizonyult.

Ezzel együtt – ahogy az eredmény is mutatja – nagyon nem lehet elégedett magával az offense és McVay, sürgősen ki kell valamit találni, ha Los Angelesben komolyan gondolják ezt a Super Bowl dolgot. Ami pedig a Ravenst illeti: nincs a Baltimore-nál szerencsétlenebb gárda a világon. A semleges szurkoló szíve megszakad a csapat meccsein, mert ezer sérülttel és csereirányítóval is a hazaiak játszottak jobban és abszolút megérdemelték volna a győzelmet. Ez volt az elmúlt öt fordulóban a Ravens negyedik olyan veresége, ami legfeljebb két ponttal dőlt el. Tanulságok.

  • Staffordnál tovább tart a hárommeccses ciklus

A Lions korábbi 1/1-ese statisztikailag kiváló szezont produkál és az egész évet figyelembe véve nagyon jól is játszik, csak hát ez pont irreleváns. Senkit nem érdekel, hogy statisztikailag karrierévet tart, amikor az aktuális formája csapnivaló és a szezon második felében ciklikusan jön elő az elit/borzalmas teljesítmény.

A Titans-49ers-Packers hármas ellen a csapnivalónál is rosszabbul teljesített, sokan már kongatták a vészharangokat. Aztán jött a Jaguars elleni felhozó meccs, majd elit játék a Cardinals és a Seahawks ellen. Úgy tűnik, hogy három meccsre van belőve a ciklusa, mert a Vikings és most a Ravens ellen is miatta nem lett tükörsima győzelem mindkét találkozóból. Persze ha sikerül ilyen játékkal legyőzni a 49erst és megszerezni a második kiemelést, akkor lehet örülni, mert elvileg három jó meccsnek kell következnie pont a rájátszásban, de erre azért nem lehet építeni.

Ez az elit/borzalmas véglet ezen a mérkőzésen is tökéletesen látszott. Az első 29 percben kétszer adta el a labdát, az egyikből ráadásul pick six lett – már a 4. a szezonban, ami a legtöbb a mezőnyben (a másik pick egy tökéletes puntnak felelt meg). Sehová nem haladt vele az offense és ha nincs a védelem, pont nélkül zárja a Rams az első félidőt. Azonban a defense fellépett és Stafford összekapta magát. Ugyan volt egy fumble-je még a harmadik negyedben, a második félidőben összességében elit szinten teljesített: vezetett két TD-drive-ot, 14/14 passza volt jó egy TD-ért és 162 yardért, a game winning drive-ja pedig tanítani való volt (többek között megoldott egy 4&5-öt a red zone-ban).

Végül mondhatjuk, hogy ő nyerte meg a meccset, de eleve miatta került ilyen helyzetbe a Rams. Ez nem opció a rájátszásban, ahol jó eséllyel a félholt, szinte semmit nem mutató Ravens védelemnél azért erősebb egységekkel fog találkozni. Ennél sokkal több kell Staffordtól.

  • Tyler Huntley akár franchise QB is lehet

A korábbi draftolatlan irányító a Covidot lenyomva került ismét a kezdőbe és mindössze egy igazán rossz passza volt. Igaz, az sokba került, de karrierje második kezdő meccsén, másodévesként azért benne van ez a játékban, és még így is többet hozott ki az offense-ből, mint amennyit elvárhattunk volna. A meccsen 197 passzolt- és 54 futott yarddal zárta, nagyon szép és hosszú drive-okat vezetett és már nem először mutat kifejezetten sokat. Persze így is kicsi a minta, de ezek alapján sokkal inkább őt látnám a kezdőmben, mint egy Daltont, Heinicke-t, Lockot/Bridgewatert, Tuát vagy Darnoldot, és még sorolhatnám.

  • A Rams védelem már-már a tavalyi formáját idézi

Ugyan most a futójáték elleni védekezés akadozott és a mérkőzés elején leginkább egymást ölték a védők, de összességében már meccsek óta nagyon jó ez a defense. Most öt sack és egy INT volt a védelem mérlege, amiből kettőt Von Miller gyűjtött. Jalen Ramsey szokásához híven remek volt, Aaron Donald meg még mindig a liga legjobb játékosa – ha csak a nettó teljesítményt nézzük és eltekintünk a puszta statisztikáktól, simán az év védője. Megint.

  • Sean McVay még mindig gyáva

Sok mindenért lehet dicsérni a Rams főedzőjét, de a tökösség nincs közte. Szerencséje volt, hogy végül nyert a csapat, de az, hogy nem mer nekimenni 4&rövidnek szinte sehol a pályán, az nonszensz. Persze ebben az is szerepet játszhat, hogy a rövidyardos játékai nem túl jók, de ezért van ott OBJ, Kupp, Higbee és Stafford – oldják meg. Ha nem sikerül, akkor nem, de még mindig jobb, mint önként odaadni az ellenfélnek a labdát pár yardnyi előnyért.

(renningan)

Arizona Cardinals @ Dallas Cowboys 25-22

Három elbukott mérkőzés után tudott ismét nyerni a Cardinals, végig előnyben játszottak, és végig kontrollálták az órát, hosszú drive-okat tudtak vinni, és hibára kényszerítették Prescottot a kulcsszituációkban.

Az elmúlt négy hét domináns győzelmei után nem volt képes ugyanarra a produkcióra a Cowboys védelem, igaz, most komolyabb ellenféllel találkoztak, mint a Washington, Saints, Giants hármas. Kliff Kingsbury remek playhívásaival tudott előre haladni az Arizona már az első drive-ban is – ott még csak egy mezőnygólig sikerült eljutni, két támadással később viszont (amiben volt egy fantasztikus Jonathan Ward elkapás egy fake puntnál) 4. és gólra Antoine Wesley kapott el TD-t, aki ugyan nem DeAndre Hopkins, de remekül helyettesítette a red zone-ban (4/30/2 TD).

A második félidőt is egy Wesley TD-vel kezdte a Cardinals, majd egy FG drive után már 22-7 volt az állás és csak 20 perc volt vissza a mérkőzésből. Kyler Murray végre megint úgy játszott, mint a szezon első felében, és ugyan a hosszú passzokat legtöbbször aluldobta, de nem adta el a labdát, valamint végre a földön is megindult, főleg az utolsó drive-ban voltak rendkívül fontos megiramodásai, 300+ total yarddal és 2 passzolt TD-vel zárt. Szépen elosztotta a passzokat is, Kirk, Green, Ertz, Wesley és Edmonds felé is 5+ labda ment, utóbbi ugyan a földön nem volt kiemelkedő (18 futásból 53 yard), a végén ő csinálta meg a legfontosabb first downokat (és majdnem eladta a labdát két perccel a vége előtt). A Cowboys védelem ugyan állta a sarat, és a futást jól fogták (Parsons két TFL), de Trevon Diggs és Donovan Wilson is eléggé el volt veszve coverage-ben, Dorance Armstrongnak volt egy sackje, viszont több büntetéssel is életben tartották a Cardinals drive-jait.

Dak Prescott fantasyban viszonylag jó mérkőzést hozott le a két késői TD-nek is köszönhetően, de egyébként könnyen meg lehetett zavarni, CeeDee Lamb és Amari Cooper kordában volt tartva a foghíjas Cardinals secondary által (3-3 elkapás), négy labdáját is leütötték a line of scrimmage-en. Nem segítette, hogy hátrányban nem tudtak futni (Elliott 30 total yard), és a támadófalra több holdingot és false startot is dobtak. Kellen Moore azért megtalálta a gyenge pontokat, Byron Murphy kifejezetten gyenge napot fogott ki, az utolsó két touchdownnál konkrétan ugyanazt a route-ot futotta a slotból egyszer Cedric Wilson, egyszer Amari Cooper. Működött a play action játék is, főleg az első félidőben, Dalton Schultz volt a csapat legtöbbet keresett célpontja (10 target, 6 elkapás, 54 yard).

A mérkőzés talán legfontosabb játéka a negyedik negyed elején történt, amikor egy Cardinals 3 & out után a Cowboys támadhatott az egyenlítésért, azonban Isaiah Simmons kiütötte Prescott kezéből a labdát, amit Dennis Gardeck szedett össze. A következő drive-ból mezőnygólt ért el a Cardinals, amivel ismét 11 pont lett a különbség, és azt már nem tudták 8,5 perc alatt ledolgozni Prescotték.

Kingsbury szépen outcoacholta McCarthyt, de az is igaz, hogy ez a Cardinals tényleg csak előnyben tud focizni, ami nem egy életbiztosítás a playoffra. Most viszont sikerült megtartani az előnyt, voltak kétes ítéletek (véleményes zászlók, és a fumble a mérkőzés végén, amit nem néztek vissza), de a Cowboys három harmadik kísérletet tudott megoldani az egész mérkőzésen (igaz 4. kísérletre 3/3 volt), ami rettenetesen kevés.

(löfli)

Las Vegas Raiders @ Indianapolis Colts 23-20

Egy igazán mozgalmas héten vannak túl a csapatok, hiszen mindkét oldalnak meg kellett küzdeni a vírussal, ezért az edzői gárdáknak is nehéz dolguk volt, hiszen egészen a mérkőzés napjáig nem tudhatták biztosra, hogy kik lesznek bevethetők. Mindkét csapat számára fontos volt a győzelem, hiszen mindkét csapat az egyik wild card helyért küzd. Ilyen előjelekkel látogatott a Raiders Indianapolisba, hogy összemérjék tudásukat.

A mérkőzés első felében jobban akarta a győzelmet a Raiders, hiszen nekik a biztos rájátszás helyhez mindkét alapszakasz meccsüket meg kellett nyerni. Az első drive-ban bántóan simán végigsöpörtek a pályán, Carr passzait és Jacobs futásait jól váltogatták, amire a Colts védelmének nem volt válasza, így rögtön hét pont előnybe kerültek. Harmadik nekifutásra tudták növelni az előnyüket 10 pontosra, miközben hazai oldalon a támadók teljesen beragadtak, hiszen első két nekifutásra három játék után mehettek is le a pályáról. Carson Wentznek az első félidő utolsó két percéig mindössze egy sikeres passza volt, Taylor szerezte a yardokat, de ez csak egy mezőnygólra volt elég a passzjáték hiánya miatt.

Az utolsó két percre pedig varázsütésre minden elkezdett működni. Carson rossz kickoffjának köszönhetően a 40 yardosról indulhattak, és Wentz mintha az előtte lévő 28 percben semmi nem történt volna 6/6 sikeres passzal gyorsan a gólvonal elé vezette csapatát, ahonnan Taylor be is ért a célterületre 13-10-es vendég előnyre módosítva az eredményjelzőt a szünetre.

A második félidő első drive-jában aztán fortuna is segítette Wentzet, aki félpályáról vaktában előre dobott labdája Moehrig, Hayward és Dulin levegőben történt összecsapását követően az end zone-ban várakozó T.Y. Hilton kezébe hullott. Nem sűrűn látni ilyen touchdownt, ahol ilyen szinten szerepet játszik a szerencse. A Colts itt az első félidő végén, és a második elején levezetett két jó drive-nak köszönhetően átvette a vezetést, de itt meg is állt az offense, hiszen a jó támadások itt véget értek.

Pedig a védelem megtette, amit megtehetett, hiszen Derek Carr két passzkísérletét is leszedték Rodgers és Leonard személyében, de ezekből nem tudtak fordulópontot csinálni a mérkőzésben. A támadóoldalon pedig Wentz nem éppen a legjobb formájában tért vissza Covidból felépülve. 148 yardig jutott 59%-os pontossággal, de ebben benne van a 45 yardos TD passz, amiben a szerencse közrejátszott, nem is kicsit. Jonathan Taylor hiába jutott 100 yard fölé most is, ez most nem volt elég a győzelemhez, így a szezonban először kaptak ki, amikor Taylor 100 yard fölött termelt.

Nem volt elég a győzelemhez, hiszen Derek Carr hiába passzolt két alkalommal is az ellenfélhez, amikor nagyon kellett, akkor ő volt a meccsdöntő. Két perccel a vége előtt 20-20-as eredménynél megkapta a labdát, hogy győzelemre vezesse csapatát a playoff reményeket megtartva. Szépen indult a támadás, és a félpályánál egy nagyon fontos harmadik és tíz szituációnál az egész mérkőzésen jól játszó Hunter Renfrowt találta meg, majd a hátralévő 44 másodpercet szépen lepörgették, melynek végén Daniel Carlson mezőnygóljával megnyerték a mérkőzést.

Carr a meccs elején és végén mutatott jó formája pont elég volt a győzelemhez, közte hiába adta el a labdát kétszer is, a Colts nem tudott élni a lehetőségeivel. Renfrow-n kívül még dicsérhető Zay Jones is, aki nyolc elkapásból ért el 120 yardot, amivel eddigi karrierje legjobb meccsét játszotta.

A Coltsnak így sincs semmi veszve, csak a Jaguarst kell legyűrni az utolsó körben, míg a Raiders igazi ki-ki meccset játszik majd vasárnap éjjel a Chargers ellen – aki ott nyer, az bejut a playoffba.

(kronikk)

Miami Dolphins @ Tennessee Titans 3-34

Ryan Tannehill bosszút állt a korábbi csapatán és ennyi. Minden rossz szándék nélkül, nem megbántva senkit, de ez a mérkőzés a nagy tétje ellenére fájdalmasan érdektelen és unalmas lett. Nem mintha olyan meglepő lett volna: bármennyire is jól nézett ki a Dolphins hétmeccses győzelmi sorozata, az ellenfelek között ott volt kétszer a Jets, az irányító nélküli Saints, a Giants, a Panthers, a Texans és gyakorlócsapatos Ravens. Hosszú idő óta a Titans volt az egyetlen életképes állapotban lévő csapat, és ez lett belőle.

Tannehill mindössze 18-szor próbálkozott passzal, amiből 13 lett jó 120 yardért és két TD-ért – rá nem lehetett panasz. Ezen kívül a csapat futott, mint a zerge: 40 futókísérletből 198 yard és két TD jött össze, D’Onta Foreman ebből egymaga 132 yardot és egy TD-t jegyzett. A védelem is hozta a kötelezőt, három sack és két turnover volt a mérleg, illetve sikerült folyamatosan nyomás alatt tartani Tua Tagovailoát. Semmi extra, de így is sima lett.

Ami a Dolphinst illeti: sikerült hozni a szezon eleji formát. A védelem semmilyen ellenállást nem tudott kifejteni, Tannehill akár kávézhatott is volna, mire megérkezett a nyomás. A futás elleni teljesítmény szintén katasztrófa volt, a speciális egységtől sem jött a nagy játék, a semminél is kevesebb volt ez a produktum. Emellett az offense is a padlón volt: Tua még a kötelezőt se nagyon tudta megdobni, háromszor is fumble-t vétett (egyet veszített el belőle, ráadásul senkitől sem zavartatva), volt egy pick-je és még arra sem volt képes, hogy Jaylen Waddle-nek összejöjjön a rookie elkapás rekordja (még mindig kell három).

Mondjuk az is megér egy misét, hogy miért volt DeVante Parker erőltetve: 13 targetje volt négy elkapásért és 56 yardért, miközben Mike Gesickinek és Jaylen Waddle-nek összesen volt 14. A gameplan és a játékhívás teljes katasztrófa volt, ami Tua és a védelem gyenge teljesítményével azt eredményezte, hogy a Dolphins kikapott és hivatalosan is elbúcsúzhatott a rájátszástól.

(renningan)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!