Connect with us

Minden ami NFL

Brady klasszikusok – A 12-es tizenkét legemlékezetesebb meccse

Emlékezetes rájátszás-párharcok, megismételhetetlen Super Bowlok, drámai alapszakaszmecsek – Tom Brady 22 éves karrierje tele van legendásabbnál legendásabb találkozókkal. A 12-es tiszteletére most összegyűjtöttük a G.O.A.T. 12 legemlékezetesebb meccsét.

12. Visszatérés Foxborough-ba – Buccaneers @ Patriots 19-17 (2021. október 4.)

A 2021-es szezon menetrendjének elkészítése után már tudni lehetett, melyik lesz az alapszakasz legjobban várt mérkőzése. Belichick Brady ellen, mindezt azután, hogy Brady már bizonyította, tud sikeres lenni korábbi mestere nélkül is.

Tipikus októberi meccs Foxborough-ból: szakadó eső és szél. Brady tökéletesen ismeri ezeket a körülményeket, igazi hazai pálya ez neki, de életében először (és utoljára) ellenfélként lépett pályára a Gillette-ben, majd egy fordulatos mérkőzésen 19-17-es győzelmet aratott, ezzel immár mind a 32 NFL csapatot legyőzve.

Brady nem játszott kifejezetten jól, de ezen a meccsen nem a játék képe és a statisztikák számítottak. Mindenkit az érdekelt, hogy hogyan fogadja a közönség a korábbi hősét, illetve lesz-e Brady-Belichick összeborulás a pályán vagy az öltöző folyosón. A standing ovationt többször is megkapta a legendás 12-es, korábbi mestere viszont csak nagyon hűvösen gratulált neki a mérkőzés végén, amiért többen kritizálták is. Vitán felül emlékezetes volt a találkozó, de ennél azért kicsit többre számítottunk.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

11. A hetedik! – Super Bowl LV: Buccaneers-Chiefs 31-9 (2021. február 7.)

Brady úgy hagyta ott New England-et, hogy kis túlzással az öröksége volt a tét. Képes-e egy másik csapatban, egy másik edzővel nyerni? Tényleg ő volt extra, vagy csak szerencséje volt Bill Belichickkel? Nagy volt a tét és hiába sikerült eljutnia a Super Bowlig egy álomcsapattal, a gyűrű nélkül az semmit nem ért.

A Bucs ellenfele a Chiefs volt, vagyis egy jó kis Brady-Mahomes csatára volt kilátás, de ebből semmit sem láttunk. A GOAT lehozta a kötelezőt, a Bucs védelme meg az utolsó könnycseppet is kiverte Mahomesból egy végtelenül unalmas meccsen. De bármennyire is egyhangúra sikeredett, felejthető így sem lett!

Egyrészt ezen a meccsen láthattuk Tom Brady utolsó Super Bowlon kiosztott TD-jét, másrészt ötödször is megválasztották MVP-nek, ami természetesen abszolút rekord. A győzelme után a hetedik ujjára is gyűrű került, ezzel több Super Bowlt nyert, mint bármelyik franchise valaha. Nem utolsó sorban pedig beállította Peyton Manning csúcsát, és ő is véghez vitte azt a bravúrt, hogy két csapattal is bajnokká vált.

10. A Philly Special – Super Bowl LII: Eagles-Patriots 41-33 (2018. február 4.)

Bradynek a dinasztia kezdeti időszakából volt már múltja a Phillyvel: a 2004-es szezon döntőjében egy rendkívül kiélezett meccsen sikerült 24-21-re győzni és előzetesen nem úgy tűnt, hogy a visszavágón más eredmény fog születni.

A kiválóan játszó Carson Wentz sérülése miatt a konferenciadöntőben nála is jobban játszó Nick Foles kezdett az underdog mentalitással menetelő Eaglesben. Az esélytelenek nyugalma viszont jót tett a csapatnak: a második negyed elején már 15-3-ra vezetett az Eagles, ráadásul a magabiztosságuk is az egekben volt. Ugyan ki más merte volna behívni 4&goalra a Philly Special néven elhíresült játékot egy Super Bowlon, a Patriots ellen?

Így a szünetre 22-12-es Eagles vezetéssel mehettek a csapatok, majd egy rendkívül látványos meccsen végül 41-33-ra nyert a Philly. Pedig Brady mindent is megtett: 505 yardot szerzett három touchdown-passzal – természetesen ilyen vagy ehhez hasonló játékkal soha senki nem kapott még ki döntőben. De Foles összességében jobb volt, és hát ő elkapta azt a labdát, amit Brady nem tudott:

A meccs természetesen a Philly Special miatt marad elsősorban emlékezetes, illetve azért, mert Tom Bradyt karrierje során először és utoljára cserben hagyta Bill Belichick. Nehéz megmondani, melyik esemény volt a megrázóbb a maga módján.

9. A dinasztia újjászületése – AFC Divisional: Ravens @ Patriots 31-35 (2015. január 10.)

Ha Brady zsenije kétszer nem hozza vissza a sírból a 2015-ös Ravens elleni playoff találkozót, teljesen máshogy alakult volna az NFL és a Patriots dinasztia sorsa az elmúlt hét évben – pedig a szezon elején úgy tűnt (legalábbis pár vészmadár szerint), hogy még a rájátszás sem jön össze, nemhogy a bajnoki cím.

A csapat 2-2-es kezdése után több újságíró azt kezdte el találgatni, hogy a megszokotthoz képest gyengébb játék nem a dinasztia hanyatlásának jeleként értelmezhető-e. Különösen a Kansas City elleni 14-41-es vereség volt kiábrándító, miután Brady fejét és a rookie Garoppolo szerepeltetését követelték a nem túl megfontolt újságírók.

Nem öregedett szépen ez a követelés: a Patriots kilábalt a gödörből, aminek első lépése a jól rajtoló Cincinnati elleni fölényes győzelem volt (ugye tudjuk, „we are on to Cincinnati”), 12-4 lett a mérleg a szezon végére, ahol a divíziós körben rögtön a Ravens jött szembe.

Nem a Baltimore volt Brady kedvenc ellenfele ebben az időszakban, a csapat ugyanis az előző öt szezonban kétszer (2009, 2012) is kiütötte a New Englandet a rájátszásból. Sokáig úgy tűnt, hogy a harmadik zakó is meglesz, a Ravens kétszer is vezetett 14 ponttal a meccs során. A Pats viszont mindent elővett a kalapból, Julian Edelman még egy 51 yardos TD-passzt is kiosztott Danny Amendolának, a csapat pedig kétszer is visszajött a meccsbe – ilyet korábban a rájátszásban más még nem tett.

A győztes TD is stílusosra sikerült. A Brandon LaFellnek dobott TD passz volt Brady 46. rájátszás TD-passza, megelőzve ezzel gyerekkori hősét, Joe Montanát. A mumus elleni győzelemmel pedig a Patriots végképp rátalált a negyedik bajnoki címhez vezető ösvényre.

8. Határtalan őrület  – Super Bowl XXXVIII: Patriots-Panthers 32-29 (2004. február 1.)

Meglepetés csapat volt a Panthers, John Foxék underdogként tudták sorra kiütni az NFC nagyágyúit. A Panthers irányítója az a Jake Delhomme volt, aki ’97-ben draftolatlanként került a Saintshez, öt év alatt összesen két meccsen kezdett és a 2003-as szezon előtt igazolt Carolinába. Brady tehát első alkalommal várhatta esélyesként a Super Bowlt, és micsoda meccs lett ebből!

Sokan minden idők legjobb döntőjének tartják, mert ahhoz képest, hogy az első és a harmadik negyedben egyetlen pont sem született, összesen 868 yardot és 61 pontot pakoltak fel táblára a csapatok. Egészen pontosan 26 perc és 55 másodpercen keresztül nem volt pont a meccsen, majd a félidő előtt feltettek 24 (!!!!) pontot a csapatok, ami mai napig rekord. Az meg már csak a hab a tortán, hogy 37 pont született a negyedik negyedben!

Brady a 32-29-es győzelem során kiváló passzpontossággal 354 yardot és három TD-passzt, valamint egy csodálatos game winning drive-ot hozott össze. Ez volt az első GOAT-hoz méltó teljesítménye, a mérkőzés pedig örökre beívódott az emlékezetünkbe.

7. Welker és minden idők legfurább játéka – Super Bowl XLVI: Giants-Patriots 21-17 (2012. február 5.)

Giants. Másodjára. 2008 februárjában a tökéletes szezont vette el Bradytől az Eli vezette Giants az upset győzelmével. Bradyék célja egyértelmű volt: vissza kell vágni az óriásoknak. Most is a Patriots volt a mérkőzés esélyese, de közel sem olyan kimagaslóan, mint 2008-ban. A Patriots játékosoknak ráadásul extra motivációt jelentett az is, hogy Super Bowl győzelemmel szerettek volna emlékezni Myra Kraftra, Robert Kraft szezon előtt daganatos betegségben elhunyt feleségére.

A mérkőzés azonban rosszul kezdődött a Patriots számára: Bradyre első passzánál intentional groundingot fújtak, mindezt a Pats end zone-jában, így a Giants a safety miatt 2-0-s vezetést szerzett. És bár később átvette a Patriots a vezetést, az egész meccs az érthetetlen New England-i hibákról marad emlékezetes: azok közül is kiemelkedik Wes Welker híres, senkitől sem zavartatott dropja, ami miatt sok Patriots szurkolót még mindig az agyvérzés kerülget. Am még ennél is durvább volt ez a jelenet:

15-17-es Patriots vezetésnél a Giants támadhatott a győzelemért. 1:04-gyel a meccs vége előtt Eli Manningék már a 6 yardos vonalnál jártak, ráadásul a Patriotsnak már csak egyetlen időkérése volt. Két térdeléssel és egy könnyű mezőnygóllal a Giants átvette volna a vezetést, Bradynek pedig mindössze 20 másodperce lett volna egy FG drive-ra. Viszont New York biztosra akart menni: úgy kalkuláltak, hogy a Pats még kétszer megfogja őket, lepörög az óra, aztán kész, Brady már nem tér vissza.

Viszont Bill Belichick okosabb volt és a védők szabad utat engedtek Ahmad Bradshaw előtt a célterületre. A futó hiába kapcsolt, a lendülete már vitte tovább és végül behuppant a célterületre. A Patriotsnak így maradt közel egy perce egy TD-drive-ra, viszont Brady csak egy sikertelen Hail Mary-ig jutott el, így a GOAT másodszor is kapitulált a lenézett Eli Manning ellen.

6. Az első SB-kudarc, ráadásul a legrosszabbkor – Super Bowl XLII: Giants-Patriots 17-14 (2008. feruár 3.)

A New Englandet nagyjából egy perc, illetve egy játék választotta el attól, hogy megismételje a ’72-es Dolphins megismételhetetlennek tűnő bravúrját, vagyis hibátlan alapszakasz után a szezon végén Super Bowl győzelmet ünnepelhessen. Természetesen mindenki Patriots győzelmet várt az arizonai Super Bowlon, a csapat 12 pontos favorit volt a Giants ellen. Ehhez képest a New York elérte, hogy a mérkőzés a védelmekről szóljon.

A mutatott játék alapján talán ez volt Brady legrosszabb Super Bowlja, ennek ellenére az MVP 2:42-vel a vége előtt Randy Mossnak dobott TD passzával úgy tűnt, bebiztosítja a negyedik Super Bowl győzelmet a New Englandnek. Jött azonban Eli Manning pályafutásának legnagyobb szabadulása és David Tyree mai napig értelmezhetetlen, helmet catch néven elhíresült elkapása 1:15-tel a vége előtt, ami first downt jelentett a kulcsfontosságú 3&5-nél, ezzel gyakorlatilag Patriots red zone-jába került és életben maradt a Giants.

A Giants TD-vel fejezte be a drive-ot és 17-14-es állásnál jöhetett a Patriots. Brady az utolsó fél percre térhetett vissza a pályára, azonban érdemben nem sikerült előrehaladni – a legígéretesebb játéknál Corey Webster óriásit védekezett Mosson – így a Brady-érában először Super Bowlt vesztett a New England Patriots.

A 17-14-es Giants győzelem az NFL történetének legvalószínűtlenebb eredményei közé tartozik, és vitathatatlanul a legfájdalmasabb a 22 éves karrier során elszenvedett vereségek közül. Szinte hihetetlennek tűnik, hogy Randy Moss és Wes Welker fémjelezte támadósorral és a regnáló MVP-vel mindösszesen 14 pontot tudott elérni a Patriots.

5. A „Tuck rule game” – Az első rájátszás meccs: AFC Divisional, Raiders @ Patriots 13-16 (2002. január 19.)

Brady első rájátszás meccse. Jelképes, hogy ez volt az utolsó meccs a régi Foxborough Stadiumban. A körülmények méltóak voltak a nagy alkalomhoz: dermesztő hideg és óriási hó.

Brady azt a képességét, hogy kritikus pillanatban mennyire tud vezér lenni, és tud pontosan játszani, itt mutatta meg először. Az extrém időjárási körülmények ellenére is jól passzolt, valamint ha kellett, lábon is megoldotta a láncok mozgatását. Ezzel együtt a Raiders remekül teljesített és a meccs végén Tom Bradynek a győzelemért kellett támadnia – ez pedig a NFL történelmének egyik legvitatottabb jelenetéhez vezetett.

1:48-cal a vége előtt Brady passzolni készült, és amíg célpontot keresett a Raiders védők és a hóvihar sűrűjében, a vakoldalról megérkezett egykori michigani csapattársa, Charles Woodson. A labda a hóba esett, azt Greg Biekert, a Raiders LB-je szedte össze. A Raiders játékosai elkezdték ünnepelni a látszólagos fumble-t, és az ezzel bebiztosított AFC-döntős szereplést, de a visszajátszás alapján Walt Coleman játékvezető a később eltörölt Tuck rule miatt incomplete passzt ítélt, a labda pedig maradhatott a Patriotsnál.

A Tuck rule alapján, ha az irányító egyszer már előre lendítette a karját, akkor utána kvázi már nem lehetett kiütni a kezéből a labdát, mert az sikertelen passznak számít (nem számít, hogy például csak pump fake-elt). Brady viszont köszönte szépen: előbb vezetett egy sikeres mezőnygól-drive-ot az egyenlítésért, majd a hosszabbításban ismét eljuttatta Adam Vinatierit a kellő távolságba, hogy a klasszis rúgó a hirtelen halál szabályt kihasználva eldöntse a meccset. Ezzel megszületett a Brady-éra első rájátszás győzelme!

4. Még mindig itt vagyunk! – AFC döntő: Patriots @ Chiefs 37-31 (2019. január 20.)

A pályafutása alkonyán lévő legenda találkozik a regnáló MVP-vel, a kirobbanó formában lévő zseni Patrick Mahomesszal az AFC-döntőben, Kansas Cityben. Ideális alkalom arra, hogy Brady átadja az AFC-t trónkövetelőjének. Szép elképzelés, de ez nem az az év.

Egyértelműen a Chiefs volt az esélyese a meccsnek, ugyanis a 2014-hez hasonlóan a szezon elején a média a Patriots dinasztia bukásától volt hangos. A Jaguars és a Lions elleni kiábrándító vereségek után sok újságíró és szakértő Brady és Belichick nyugdíjazását követelték. Aztán ott volt a Miami Miracle, amikor a Patriots úgy kapott 7 másodperc alatt egy mindent eldöntő TD-t, hogy a Dolphins a saját 31 yardosáról indult, a Miami pedig már csak kínjában ment neki: de aztán pár lateral és hátra-passz után Kenyan Drake kezébe került a labda, aki 52 yardot nyargalva megnyerte a meccset a Dolphinsnak, illetve elintézte a Patriotsnak, hogy egy Kansas City túra mindenképp legyen a Super Bowlba vezető úton.

Aztán micsoda mérkőzés lett belőle: három negyed alatt csak 24 pont született és 17-7-re vezetett a Patriots. Aztán a két csapat feltett 38 (!!) pontot az utolsó negyedben, négyszer is változott a vezető csapat kiléte, a rendes játékidőben pedig nem is sikerült eldönteni a találkozót. A hosszabbításban aztán a Patriots nyerte meg a pénzfeldobást, és mind tudjuk, hogy ez mit jelentett!

Ezzel a klasszikussal szerezte meg Brady az első idegenbeli rájátszás-győzelmét 2006 óta, illetve ez a mérkőzés irányította rá a figyelmet a rossz hosszabbítás-szabályra, hisz milyen igazságtalan, hogy a remekül játszó Chiefs nem is kapta meg az esélyt a támadásra.

 

3. Vége a böjtnek! – Super Bowl XLIX: Patriots-Seahawks 28-24 (2015. február 1.)

Mivel a Seahawks elleni Super Bowlt megelőző évtizedben csak két Super Bowl vereség jött össze, Brady és a teljes Patriots franchise rendkívül éhesen várta az újabb gyűrűszerzés lehetőségét. Brady megítélése és hagyatéka volt a tét ezen a Super Bowlon. Ha veszít a szezon első felében rendkívül sokat kritizált, 40-hez közelítő QB, akkor 3-3 lesz a Super Bowl mérlege, amivel nem biztos hogy túlszárnyalná gyerekkori hősét, Joe Montanát a G.O.A.T. versenyben.

A hatodik Super Bowlján  a “Legion of Boom” várta azt, hogy megkeseríthesse Brady életét. A Seattle védelmét számos szakértő a történelem egyik legjobbjának tartotta, a 2014-es szezont nézve nem véletlenül. Támadó oldalon pedig ott volt Russell Wilson…

Brady jól játszott, de a Seahawks is felnőtt a feladathoz, sőt: a negyedik negyedre 10 pontos Seattle vezetéssel fordultak a csapatok. Brady azonban a negyedik negyedben hozta a tőle megszokott nyugodtságot, okos játékot, na meg persze a fordítást. Az órát is kiválóan menedzselve hosszú drive-okat vezetett a Patriots és pár másodperccel a 2 minute warning előtt 28-24-re vezetett a New England! A védelemre maradt, hogy tartsa a különbséget.

A Seahawks utolsó drive-jából kiemelendő a Patriots szurkolók vérnyomását megemelő és poszttraumás tüneteket okozó nevetséges Kearse elkapás. Talán Brady agyán is végigfutott 2008 szelleme, amikor David Tyree mutatta be a hasonlóan lehetetlen, Helmet catch néven elhíresült elkapását. Ezzel 5 yardra került a Seahawks a Pats end zone-jától.

Kearse elkapását egy Lynch futás követte, amit 1 yardon belül sikerült csak megállítani. A többi pedig már történelem: adott a liga egyik legjobb futója, egy yardra van a Seahawks, de a hívás passzjáték. Száll a labda…amit végül lehúz Malcolm Butler, a draftolatlan rookie! Elsőre senki nem hiszi el! Butler ezzel megmentette az óriási Pats fordítást, és bebiztosította a Patriots Super Bowl győzelmét.

Brady csattanós választ adott minden megfontolatlan kritikusának, illetve soha nem felejtjük el Richard Sherman arcát, aki a 2012-es Seahawks comeback győzelmet követő alapszakasz meccsen trashtalkolt és tette fel a híres “U mad bro?” kérdését a GOAT-nak.

2. Egy legenda születése –  Super Bowl XXXVI: Patriots-Rams 20-17 (2002. február 3.)

Viszonylag egyértelmű, hogy ki volt az esélyese a 2001-es szezont lezáró drámai Super Bowlnak: az adott a korszak legjobb támadógépezete, a „Greatest Show on Turf”. Szép kihívás előtt állt tehát a 2000-ben 6/199-en választott Brady, aki újonc évében harmadik számú QB volt, 2001-ben pedig Drew Bledsoe tartalékja kellett volna, hogy legyen. Azonban Bledsoe a második héten súlyos sérülést szenvedett, Brady pedig beugrott a helyére, amit közel két évtizedig nem is kívánt elhagyni.

Vegasnál az említett előzmények miatt 14 pontos favorit volt a Rams. A mérkőzés azonban nem így indult! A New England volt az a csapat, amely 14 ponttal vezetett. A rutintalan underdog Brady passzolt TD-vel is hozzá tudott járulni a Patriots 17-3-as vezetéséhez.

Az előny megalapozója azonban az extrát hozó védelem volt, többek között Ty Law 47 yardos interception return TD-je kiemelendő. Azonban a negyedik negyedre a Patriots támadójátéka teljesen összeomlott, a Rams pedig új erőre kapott, egyenlített is a Warner vezette alakulat. 17-17.

Amikor a New England a kickoff returnt csak a saját 17-eséig vitte ki, ekkor 1:21 van hátra, és nincs időkérése a Patriotsnak – a Hall of Fame televíziós kommentátor legenda, John Madden azt mondta, hogy a Patriotsnak ilyen mezőnypozícióból csak le kell futtatni az órát, menjenek a hosszabbításra. Madden teljesen jogosan nem bízott abban, hogy a rutintalan Brady az alig több mint 1 percben érdemben előre tudja vinni a Pats támadósorát, vagy éppen nem adja el a labdát.

Az óra lefuttatás helyet – utólag már mondhatjuk – az NFL történetének egyik legfontosabb drive-ja következett. Első alkalommal láthattuk Super Bowlban Bradytől, amit a Raiders ellen már megmutatott: hogy vállára tudja venni kritikus helyzetben a csapatot és vezér tud lenni. Okos rövid passzos játékokkal végigvezette egységét a ligaelit Rams védelmen, egy mindent eldöntő field goal pozícióba hozva Adam Vinatierit.

Ez volt az a mérkőzés, amely a kezdeti lépése volt az akkor még be nem látható magasságokba vezető útnak, és a megalapozója minden idők egyik legnagyszerűbb sportdinasztiájának. Minden idők legnagyobb irányítójával.

1. 3-28 – Super Bowl LI: Patriots-Falcons 34-28 (2017. február 2.)

Brady ezen a Super Bowlon utolsó kétkedőit is elhallgattatta, a „ki a minden idők legjobbja?” kérdésben. Egy 14-2-es szezon után – amit a Deflategate miatti első négy meccses eltiltáson túl Gronkowski sérülése is nehezített – Brady pályafutása során hetedszer vezette Super Bowlba a Patriots csapatát, de a 2017 februári események nehezen összehasonlíthatóak bármelyik korábbi Super Bowllal.

Pedig nem úgy indult a Falcons elleni mérkőzés, hogy az a legendás 12-es legemlékezetesebb meccse lesz. Az első félidőben kifejezetten rosszul játszott az egyébként egész szezonban extra motivált Brady, de kiábrándító volt az amúgy nagyon magas szinten játszó defense is. A Falcons támadóegysége eközben úgy játszott, ahogy az alapszakaszban (és a rájátszás nagy részében), kombinatív, kreatív játékok jellemezték az atlantaiakat. Sokáig úgy tűnt, ez lehet a fiatal támadóguru Kyle Shanahan mesterműve. Az élete szezonját futó Ryan vezette Falcons offense nagyon jó hatékonysággal kihasználta lehetőségeit, de a védelem is éles volt, jól mutatja ezt Alford 82 yardos interception visszahordott TD-je.

Gostkowski half time show előtti field goalja úgy tűnt, hogy csak szépségtapasznak lesz jó, 3-21-gyel lehetett várni Lady Gagát. Padlón volt a Patriots.

Brady sok nagy fordítást vezetett már, de 18 pontos hátrányban korábban nem volt Super Bowlban, több mint nehéz kihívásnak tűnt a második félidei fordítás. A harmadik negyed első fele alapján pedig szintén nem volt valószínű a csoda, 3-28-nál a magyarországi NFL rajongók közül biztosan sokan elmentek aludni, mondván itt már nem sok látnivaló maradt – így tett a Patriots-rajongó színész, Mark Wahlberg is, aki elhagyta a stadiont a harmadik negyedben.

De a 25 pontos előny sem bizonyult elégnek a Falcons számára. A Patriots offense az utolsó másfél negyedre feltámadt, a Falcons pedig – Quinnt és Shanahant is beleértve – kezdett elbizonytalanodni és egyre konzervatívabbá válni. A lélektani fölény végérvényesen Hightower strip-sackjét követően fordult át. Minden Patriots pontszerző akció után egyre abszurdabbá vált a találkozó, Brady arckifejezései pedig egyre rémisztőbbek a Falcons drukkerek számára.

A vérszemet kapó Patriots játékosok előtt már nem létezett lehetetlen, Brady és az offense képtelen volt hibázni, a fáradó és felőrlődő Ryanék pedig nem tudtak nagy játékot csinálni Matt Patricia védelme ellen. Amikor mínusz 25-ről a Patriots egy birtoklásra zárkózott érezhettük, hogy valami különlegesnek vagyunk a szemtanúi. És tudtuk, hogy ennek tényleg fordítás lesz a vége.

Brady és a Patriots három és fél perccel a vége előtt kapta meg az esélyt, hogy egyenlítsen. Amikor kritikus helyzetbe került az offense, Brady legjobbját hozva átsegítette egységét a nehéz pillanatokon, 3&10 szituációkon. Brady célpontjai is hozták az extrát, Edelman például az egyenlítő drive-ba mutatta be a meccs elkapását.

A pontot az i-re a mérkőzés egyik hőse (és több Super Bowl rekord megdöntője, illetve beállítója), James White tette fel egy 91 yardos drive végén (ez volt a Patriots leghosszabb drive-ja volt az egész szezonban – stílusosan, mikor máskor mint 25 pontos hátrányból felállva a Super Bowlon), egy yardos futásával. A Falcons játékosok – és egyben a szakmai stáb is – a teljes lelki összeomláson már régen túl voltak. Így nem meglepő, hogy a kétpontos kísérlet is sikeres lett. 28-28 – hihetetlen!

A New England megnyerte a hosszabbítás előtt a pénzfeldobást is, így a Brady vezette offense támadhatott először. Senkinek sem lehetett kétsége, hogy mi fog következni: a teljesen padlón lévő Falcons már nem kapta vissza a labdát, a történelem legnagyobb Super Bowl fordításának áldozatai lettek!

A Lombardi átadásának is megvolt a maga pikantériája. Óriási elégtétel lehetett Bradynek, hogy Roger Goodell komisszár neki kellett, hogy átadja a trófeát mindazok után, hogy a Deflategate alatt próbálta (a QB szempontjából nézve) ellehetetleníteni Bradyt. Aki látta, soha nem felejti az egyik, ha nem minden idők legjobb NFL mérkőzést.

Köszi mindent Tom, nagyon fogsz hiányozni!

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!