Connect with us

NCAA

A kiemelt párharcok fordulója következik az egyetemi foci negyedik játékhetén

A picit eseménytelenebb harmadik forduló után egy sokkal izgalmasabbnak tűnő negyedik következik, ahol összesen 6 olyan mérkőzést láthatunk, amin két top 25-ös csapat méri majd össze az erejét egymással. Rengeteg jövendőbeli NFL-játékos lép pályára ezeken a találkozókon, tehát nem érdemes elszakadni a képernyő elől!

Ohio State Buckeyes (6.) @ Notre Dame Fighting Irish (9.)

A forduló legjobban várt mérkőzésén két top 10-es csapat találkozik egymással, és a rájátszás szempontjából is meghatározó jelentőségű lehet az összecsapás. A Fighting Irish 1936 óta nem tudta legyőzni a Buckeyest, így biztos, hogy óriási elszántsággal készülnek a találkozóra. A két gárda a tavalyi szezonban is megütközött egymással, akkor 21-10 arányban nyerni tudott az Ohio State.

Hol dőlhet el a mérkőzés és kiket figyeljünk?

Amikor a Notre Dame-nél van a labda

A hazai szurkolók önbizalommal telve várhatják az összecsapást, nem véletlenül, hiszen a 2022-es egymás elleni mérkőzésükkel ellentétben ezúttal kompetens QB játékra számíthatnak kedvenceiktől.  Sam Hartman, az Irish kezdő irányítója 4 mérkőzés alatt 1061 yardot szorgoskodott össze, 13 TD passz mellett egyetlen egy interceptiont sem dobott. Nem az övé a világ legerősebb karja, de ettől függetlenül képes az egész pályát támadni. Jól mutatja ezt az a statisztika, miszerint a Fighting Irish támadósora vezeti az országot a 10+ yardos explozív játékokban. Hartman rendkívül hatékonyan osztogatja a passzokat, jól találja meg a kedvező matchupokat a pályán, és kiválóan helyezi a labdát.

Ugyanakkor nyomás alatt eddig nem teljesített túl jól, ezért kiemelt fontosságú lesz, hogy a támadófal távol tartsa a Buckeyes pass rusht az irányítótól. Ez azonban nem lesz könnyű feladat, hiszen az Ohio State rendelkezik az egész egyetemi foci egyik legjobb védőfalával. J.T. Tuimoloau, Michael Hall Jr., Jack Sawyer és Tyleik Williams egyaránt top 150-es prospectek lehetnek a 2024-es NFL Drafton, így komoly kihívás elé állíthatják az Irish támadófalát. Joe Alt és Blake Fisher a fal két szélén stabil pontnak számítanak, belül viszont átlagos kezdőkkel rendelkezik a Notre Dame, akiktől nagyon kelleni fog a kiugró teljesítmény.

Bombaformában érkezik a mérkőzésre a hazaiak futója, Audric Estime, aki az előző fordulóban 176 yardot szerzett és 6 elhibázott szerelést harcolt ki. A szezon eddigi mérkőzésein 8,3 yardot átlagolt labdacipelésenként, a legtöbb kontakt utáni yardot szerezte az országban és már 5 touchdownnál jár. Nagyon nehéz őt szerelni, remek az egyensúlya és a védők sűrűjében is képes megtalálni a szabad területet. Estime semlegesítésében Tommy Eichenberg linebacker oroszlánszerepet vállalhat, aki tavaly a legtöbb szerelést mutatta be a csapaton belül. Az Irish futójátéka döntő fontosságú tényező lehet a mérkőzésen, amennyiben képesek tehermentesíteni Hartmant és a passzjátékot.

Amikor az Ohio State-nél van a labda

Az Ohio State támadósora az előző fordulóban már a megszokott arcát mutatta az első két meccsen bemutatott gyengélkedéshez képest. Sokan a szezon első pillanatától kezdve gálázást vártak a Buckeyestól, hiszen az egyetemi foci két legjobb elkapója, Marvin Harrison Jr. és Emeka Egbuka is náluk játszik. A másodéves irányító, Kyle McCord azonban rendkívül döcögősen kezdte az idényt a nem túl veretes ellenfelek ellen, a mostani mérkőzésen pedig összehasonlíthatatlanul nehezebb feladata lesz.

Az Irish védelme ellen az ellenfelek irányítói eddig csupán 50%-os pontossággal tudtak passzolni és a legalacsonyabb passer ratinget hozták össze. Benjamin Morrison cornerbacket emelném ki az egységből, aki már tavaly is remekelt, 6 interceptiont szerzett 2022-ben. Nem segíti McCord munkáját az sem, hogy a támadófalból eddig hiányzik a stabilitás, több poszt is kérdőjeles, és a futás sem működik igazán. Az egység nem szűkölködik tehetségekben, Donovan Jackson guard top 60-as tehetség lehet a drafton, de valahogy még nem igazán állt össze a kép. Persze amennyiben Harrisont és Egbukát nem tudják féken tartani a cornerbackek, akkor a Buckeyes kerülhet ki a mérkőzésből győztesen.

Iowa Hawkeyes (24.) @ Penn State Nittany Lions (7.)

2021-ben a Hawkeyes hazai pályán drámai körülmények között nyerte meg a két csapat aktuális mérkőzését, ezúttal viszont a Beaver Stadium lesz a találkozó helyszíne. Az aréna teljes nézőközönsége fehérbe fog öltözni, a White Out hét már 15 éve hagyomány. Aki ezt a mérkőzést választja, az egyetemi foci egyik legikonikusabb atmoszféráját tapasztalhatja meg, fülsüketítő hangorkán várja majd a játékosokat. A hangulatot tovább fokozhatja, hogy a két program régi sérelmek miatt nem igazán ápol baráti viszonyt egymással.

Hol dőlhet el a mérkőzés és kiket figyeljünk?

Három mérkőzés után a Hawkeyes offense EPA per play alapján a 11. legrosszabb támadóegység a Power 5 konferenciák között. Matchup szempontból borzasztó nehéz dolguk lesz a Nittany Lions védelem ellen, akik múlt héten 5 labdaszerzést harcoltak ki az Illinois ellen és jelenleg nyolcadikak az országban EPA per play alapon. A vendég együttesnek a sérülésekkel sincs szerencséje, két kezdő futójuk is sérült, plusz a tight end, Luke Lacheynek bokasérülés miatt a szezon hátralévő részét ki kell hagynia.

Cade McNamara irányítót pontosan azért szerezte meg a holtszezonban a Hawkeyes, hogy ezeken a kiemelt mérkőzéseken stabil teljesítmény érkezzen az irányító posztról. Eddigi teljesítményét viszont joggal érheti kritika, 53 %-os passzpontosság mellett 4 TD-t és 3 interceptiont dobott. A támadófalnak kulcsszerepe lesz abban, hogy mozogjanak a láncok, futásblokkolásban Connor Colby, passzblokkolásban a bal oldali tackle Mason Richman nyújt eddig kiváló teljesítményt.

A Penn State támadósora az idei szezonban még nem adta el a labdát, a Hawkeyes védelemnek viszont a labdaszerzés a védjegye, így érdekes matchup várható a labda ezen oldalán. Drew Allar, a Penn State másodéves irányítója rendkívül magabiztosan játszik, nem pánikol és nem erőlteti a dobásokat. A Hawkeyes eddigi ellenfelei gyors passzokkal ki tudták fogni a szelet a pass rush vitorlájából. Zónázós rendszerük azonban komoly teszt elé állíthatja Allart.

Az időjárás előrejelzés szerint eső várható, kevés pontos, brusztolós mérkőzés lesz, ami kedvezhet a vendégcsapatnak. Mindenesetre nem véletlenül két TD-s favorit a Penn State. Ahhoz, hogy meglepetést szerezzen a Hawkeyes, a védelemnek és a speciális egységnek extraklasszis teljesítményt kellene nyújtania, labdaszerzéssel vagy pontszerzéssel kellene megtolnia a csapat szekerét.

Ole Miss Rebels (15.) @ Alabama Crimson Tide (13.)

A Crimson Tide kegyetlenül szenvedett az előző fordulóban a South Florida ellen, nem a legjobb előjelek ezek a Rebels elleni derbi előtt. Lane Kiffin, az Ole Miss vezetőedzője korábban több alkalommal is presztízskérdést csinált az egykori mentora, Nick Saban és az általa vezetett Alabama elleni mérkőzésekből, így most is parázs összecsapásra számíthatunk.

Hol dőlhet el a mérkőzés és kiket figyeljünk?

A Crimson Tide támadósorában Jalen Milroe irányító visszatér a kezdőcsapatba, miután a Texas elleni mérkőzésen négy turnovert érő átadása volt, ezért a kispadra száműzték a harmadik fordulóban. A legnagyobb problémát idén a támadófal gyenge játéka okozza a Bamának: a negyedik legmagasabb nyomási rátát engedik eddig a Power 5 konferenciák csapatai között (29.6%). Az egység futásblokkolásban is szenved, ráadásul az elmúlt évekkel ellentétben nincs igazán kiemelkedő elkapó sem a csapatban. Tommy Rees támadókoordinátornak változtatnia kell a felfogásán, és egy olyan gameplant kellene felrajzolnia erre a mérkőzésre, ami Milroe erősségeire épít, direkt irányító futásokkal és mély passzokkal.

A labda túloldalán a Rebels irányítója, Jaxson Dart szárnyal az idei szezonban, 852 passzolt yardnál jár, 7 touchdown és mindössze 1 interception mellett. Teljesítménye rengeteget fejlődött tavaly óta, második helyen áll az országban yard per passzkísérlet átlagban (12.3), és nyomás alatt sem esnek vissza a számai. A Crimston Tide védelme az eddigi ellenfelekhez képest nagyobb kihívást fog jelenteni neki, érdemes lesz nézni, hogy a fiatal karmester hogyan birkózik meg a feladattal.

Röviden a másik három kiemelt mérkőzésről

A teljesség kedvéért néhány érdekességet a többi kiemelt párharcról is megosztanék. A Utah Utes 2020 novembere óta nem kapott ki hazai pályán, a sorozatot ezúttal a UCLA Bruins ellen igyekeznek fenntartani. Komoly teszt lesz ez a mérkőzés a vendégek irányítójának Dante Moorenak, aki fantasztikusan teljesít eddig freshmanként, Caleb Williams mögött a második helyen áll nagy értékű dobások százalékos statisztikájában. A Utes védelme komoly fejtörést okozhat azonban neki, a hazai defense meccsenként 10,3 pont engedett csupán az első három mérkőzésen.

Továbbra is kérdéses az irányító Cam Rising és a tight end Brant Kuithe bevethetősége, mindketten térdszalag-szakadásból térnének vissza. Nélkülük eddig szenved a Utah támadósor, mindkettejük visszatérése sokat lendítene az offense-en. Érdemes lesz kiemelt figyelmet fordítani a UCLA védőjére, Laiatu Latura, aki már 4 sacknél és 9 siettetésnél jár idén, de futás ellen sem kell félteni.

A Deion Sanders vezette Colorado hype vonat Oregonba teszi át a székhelyét a hétvégén, a Buffaloes a 10. kiemelt Ducks otthonába látogat. Igazi pontháborúra számíthatunk a mérkőzésen, két kiváló támadósor feszül egymásnak. Érdemes lesz követni a két QB, Bo Nix és Shedeur Sanders játékát, velük korábban külön is foglalkoztam. Sajnálatos viszont, hogy a Buffaloes mindenese, Travis Hunter sérülés miatt nem tud pályára lépni.

8 játékos, akikre érdemes lesz figyelni az NCAA második fordulójában

Végül, de nem utolsó sorban: a 21. kiemelt Washington State a 14. kiemelt Oregon State-et fogadja, vagyis jöhet a Pac-2 bajnoki döntő. Az összecsapás pikantériáját ugyanis az adja, hogy ez az a két program, amelyeket a többi Pac-12 gárda nemes egyszerűséggel faképnél hagy jövőre. A holtszezonban a Pac-12 programok közül 10 csapat bejelentette, hogy 2024-ben más konferenciákban fognak szerepelni, így az idei szezonban több kiváló gárdát felvonultató liga jövője jelenleg bizonytalan. A Beavers és a Cougars is veretlen eddig, üde színfoltjai az idénynek, így izgalmas és pontgazdag találkozóra számíthatunk.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!