Connect with us

Beharangozó

Egy trade által összekötve – Panthers @ Bears beharangozó

A Panthers és a Bears nyitja a 10. fordulót, és valljuk be őszintén, nem ez a legnézőcsalogatóbb találkozó valaha, hiszen jelenleg mérleg alapján a 2. és 3. legrosszabb csapatról van szó a ligában, de fejlettebb mutatókat nézve is hasonlóan gyengék, DVOA szerint a 2. és 4. legrosszabb gárdákról van szó. Mégis lehet érdekességet találni a mérkőzésben, főleg ha szeretjük a draftot. 

Egy trade által összekötve

A két csapatot ugyanis még hosszú időre összeköti a tavasszal megköttetett csere, ahol a Panthers felcserélt az 1/1-re a Bears helyére, ezért pedig küldte az elkapó DJ Moore-t, az 1/9-es és a 2/61-es cetlit, illetve az idei első- és a jövő évi második körös picket. Jelenleg tehát így néz ki a csere:

  • Panthers kapta: Bryce Young (QB)
  • Bears kapta: DJ Moore (WR), Darnell Wright (OT), Tyrique Stevenson (CB), 2024/1 (jelenleg 1/2), 2025/2

A Bears részéről DJ Moore remek, Darnell Wright jól játszik, Tyrique Stevenson biztató, gyakorlatilag már ezzel előrébb vannak, mint a Panthers Bryce Younggal, aki jelenleg a liga egyik legrosszabb irányítója (persze vele még várjunk ki). És akkor ott van még a jelenleg 1/2-t érő első kör, amivel kiválaszthatják a Caleb Williams, Drake Maye szupertehetséges QB-duó egyikét. Plusz még egy jövő évi második körös pick is bónuszként.

Persze ha a Panthers nem Youngot, hanem CJ Stroudot választja, akkor már más lenne a leányzó fekvése, mert még ha nem is teljesítene olyan jól ebben a környezetben, mint Houstonban, abban azért magabiztosak lehetünk, hogy jobban állna a Panthers és megtalálták volna a franchise irányítójukat. Ne írjuk még le Youngot sem, hiszen tényleg nagyon mostoha körülmények közt játszik és az újonc szezonok sokszor nem jó indikátorok a további játékra vonatkozólag, de azért az egyértelmű, hogy komoly kérdések merülhetnek fel vele és a beválásával kapcsolatban, és jelenleg nem lehetnek elégedettek Carolinában.

A jövő évi draftot tekintve elég fontos lesz ez a mérkőzés, már ami a Bearst elleti – a Panthersnek nyilván tök mindegy ebből a szempontból a dolog. Jelenleg így néz ki a draftsorrend eleje:

Nem a legegyszerűbb eligazodni, mert nem mindenki játszott ugyanannyi meccset, így majd a bye weekek lezárultával tisztább lesz a kép. Azt viszont láthatjuk, hogy ha a Panthers és a Cardinals sem nyer több meccset, akkor bizony a Panthers pickje lesz az 1/1, tehát a Bears dönthetne a két szupertehetséges irányító közül. Az is érdekes, hogy egy mai Panthers győzelemmel a Bears lenne az 1/2 és a Panthers az 1/3, ami gyakorlatilag mindegy lenne a Bearsnek, hiszen ugyanúgy 2-3. helyen húznának.

Azon el lehet morfondírozni, hogy mi lenne a jobb a Bearsnek, a Pantherst leszorítani 1/1-re, de ezzel a másik pickjükkel hátrébb csúszni az 5. helyre, vagy megtartani a jelenlegi 2-3. helyet. Azt azért ne feledjük el, hogy van még egy fél szezon, ahol be lehet botlani a győzelmekbe, szóval sokat fog még változni a sorrend.

Jobb nem vót?

Láttunk már minőségibb párosításokat csütörtök esténként, szóval jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy nem találtak ennél jobbat? Oké (a jövő heti Ravens-Bengals kárpótolni fog), a szezon előtt nem tűnt annyira érdektelennek a két csapat, egyrészt a fent említett kapcsolat miatt, másrészt Bryce Young miatt, harmadrészt Justin Fields miatt, azonban utóbbi nem is játszik ma, a két gárda pedig durván alulteljesíti a szezon előtti elvárásokat, amikor néhányan a csoportjuk élére is várták a Pantherst és a Bearst.

Múlt héten mindketten kikaptak, ami ismerős terep, hiszen ketten együtt 14 vereséget szenvedtek el 3 győzelem mellett a szezonban. A jó hír az, hogy sokkal jobb lesz az arány péntekre, hiszen 4-15-öt fog mutatni a számláló.

Ráadásul még a minden meccses várakozásokat is jelentősen sikerült alulmúlni, ugyanis a Panthers 1-6-1-es, míg a Bears 3-6-os mérleget tud felmutatni a spreaddel szemben.

Érdekesség, hogy a Bears egyszer volt idén favorit, akkor kikaptak – most 3,5 pontos esélyesnek számítanak.

Történelmileg egyébként a Panthers sosem nyert még (az alapszakaszban) Chicagóban, 0-5 a mérlegük idegenben ebben a párharcban.

Legyen szó kicsit a pályán látottakról is

Múlt héten Bryce Young három interceptiont dobott a Colts ellen, amiből kettő pick-six lett. A Bearsnél sem volt sokkal jobb a helyzet, sikerült 5 eladott labdát összehozniuk a Saints ellen. Ezek alapján gondolhatnánk, hogy akár lehet is egy szórakoztató roncsderbink sok látványos eladott labdával, azonban attól tartok, hogy az edzői stábok ezek után kiváltképp hangsúlyozni fogják a turnovermentesség fontosságát, így könnyen lehet egy ultrakonzervatív gameplan is mindkét oldalon, ami nagyon unalmassá tenné a találkozót.

Mindkét védelem könnyen támadható egyébként, a Bears konkrétan a 4. legtöbb yardot engedi passzjátékonként. Ezen a statisztikán javíthat Montez Sweat érkezése, hiszen a pass rush fejlődni fog a jelenlétével, de még nagyobbat javíthat ezen, hogy a Panthers a 2. legkevesebb yardot szerzi passzjátékonként. A Bears védelme könnyen szétszedhető, azonban nem biztos, hogy erre Youngék képesek lesznek. A fal nagy problémákat jelent, még a chicagóiak ellen is bajban lehetnek. De ha van is ideje passzolni Youngnak, akkor is alig van szabad elkapója, egyedül Adam Thielen képes megvillanni, és ő is jelentősen lassult már fénykora óta. A Bears CB-sora egyébként nem rossz, bár ez inkább a szélre igaz, így középen lehet keresnivalója Thielennek.

A túloldalon Fields még nem épült fel, így Tyson Bagent marad, aki múlt héten a Saints ellen meglepő módon elég jó első félidőt produkált, volt pár szép passza, ám a megiramodásai jelentették a nagyobb veszélyt. A második félidőre viszont teljesen szétesett és a 4 turnover elég csúnyán mutat. Most könnyebb dolga lesz a Panthers ellen, amely átlagos passzvédekezést tekintve, de Brian Burns kiesése a pass rush sorból ezen még ronthat is. Sok sérülttel küzd a Carolina védelme (konkrétan a négy ténylegesen jó játékosából három nem bevethető (Burns, Horn, Thompson)), ami eléggé megnehezíti Ejiro Evero dolgát.

A Bearsnek egyébként nem a passzjátékra kell alapoznia, hanem a futásra, mert a Panthers védelme ligautolsó ebben EPA és sikerességi ráta alapon is, egyszerűen nem tudják megfogni a futást. A chicagói támadósornak pedig egyébként is ez fekszik jobban, D’Onta Foreman jó formában van, a támadófal is egy kivétellel egészséges, így szerintem erre kellene építeniük. A liga legrosszabb 18,8%-os turnover arányt pedig mindenképp minimalizálni kell, ezért is kellene Bagent kezéből kivenni a labdát.

Tipp

A Panthers támadósorában egyáltalán nem tudok bízni jelenleg, még egy gyenge defense ellen sem. Persze a Bearsben sem lehet túlságosan, de a futójáték azért működik, a Carolina pedig tele van sérültekkel. Így szerintem a Bears megnyeri majd a meccset. Sokkal nehezebb döntés volt a spreadre tippelni, ami 3,5 pont a Bears javára. Kevés pontos meccset várok (az over/under határ mindössze 39), ilyen esetben pedig az okos dolog a field goalnál nagyobb underdogra tenni. Valahogy mégsem visz rá erre a lélek, amit lehet megbánok majd. Tipp: Bears -3,5

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!