Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #9 – A top meccsek és a csereirányítók fordulója

Megkockáztatom, hogy az év legjobb futballvasárnapja vár ránk. Legalábbis ha azt nézzük, hogy egymás után négy egészen parádésnak ígérkező találkozót láthatunk majd. Chiefs-Dolphins, Ravens-Seahawks, Eagles-Cowboys és Bengals-Bills egymás után, kellemes szórakozást mindenkinek!

A kiemelt négy meccsünkkel kicsit hosszabban is foglalkozunk, de nyilván a többi sem marad el. A vicces ebben a fordulóban az, hogy a négy top meccsen kívüli 8 párosításban 9 csereirányítót láthatunk majd a pályán.

Illetve újra vannak szép tippképek, köszönet értük Hyckernek! 

Frankfurt, baby!

Miami Dolphins @ Kansas City Chiefs (-2)

Nem nagyon hozhattak volna jobb meccset Európába. A Dolphins átlagolja a legtöbb, a Chiefs a negyedik legtöbb yardot támadásonként. A Dolphins szerzi a legtöbb 10+ yardos játékot, a Chiefs a harmadik legtöbbet. A Dolphins oldja meg a legjobb arányban a harmadik és hosszú (7+ yard) helyzeteket, a Chiefs a második legjobban. Ezt a két irányítót sackelik a legkevesebbszer. Sorolhatnánk még napestig, de a lényeg, hogy két nagyon jó támadósor feszül majd egymásnak, még ha Mahomesék esetében hangzanak is el negatív hangok, de ez leginkább a nagyon magas mércének tudható be. Egy kritika viszont mindenképp felróható nekik: a második félidőben csak a Giants és a Cardinals szerez kevesebb pontot a Chiefsnél támadásonként.

A védelmekre ránézve viszont egyértelműen a Chiefsé teljesített eddig jobban, passzonként engedett yardokban a második legjobbak az egész ligában. Nagyon érdekel, hogy Steve Spagnuolo mit talál ki Tyreek Hillék ellen, akit jó eséllyel duplázni fog (ezt tette a legtöbb top elkapó ellen), de a Gepárd az utóbbi hetekben a duplázásokat is megöli. És ha őt még el is veszik, ott van Jaylen Waddle a túloldalon. A nagyobb problémát viszont lehet, hogy a futójáték fogja okozni a Chiefsnek, ugyanis a szélső futásokkal meggyűlik a bajuk, a Dolphins pedig épp ebben nagyon erős.

A túloldali párharc is nagyon érdekes lehet, hiszen Jalen Ramsey visszatérése egy nagy pluszt adhat a Dolphins védelmének. Akár rá is állíthatják Travis Kelce-re, ez is egy érdekes taktika lehet, de ha csak simán otthagyják az egyik oldalon, akkor azon nem kell aggódnia Vic Fangiónak és terelheti a coverage-eket középre és a másik szélre, így minden szinten feljebb javulhat a védelem. Az még érdekes lesz ezen az oldalon, hogy a Dolphins használja a legtöbb könnyű boxot a ligában, szóval lehetne ellenük futni, a Chiefs futójáték viszont 31. sikerességi rátában, és még rosszabbak könnyű boxok ellen.

Érdekességképp meg lehet említeni, hogy a Dolphinsnak nincs még nagy skalpja idén, ellenben Tua mérlege SB-győztes főedzők ellen 11-1 – habár az az egy vereség épp Andy Reid ellen jött. A Chiefs egyébként vereségek után nagyon jó szokott lenni, zsinórban nyolcat nyertek így, és az eszem lehet azt is mondaná, hogy a Chiefsre kell tenni, de valahogy mégis a Dolphinsban hiszek most egy icipicit jobban.

Tipp: Dolphins +2

19 órás sáv

Seattle Seahawks @ Baltimore Ravens (-6)

Lehet, hogy a Ravens a liga legjobb csapata? A 3&out magazinműsorban a 2. helyre tettem őket az Eagles mögött, és DVOA szerint ők a valaha volt legjobb 6-2-vel álló csapat. Az offense kiváló, megy a futás és a passz is. Sokáig futócsapatként kezelték őket és akkor nagyobb területek voltak passzolni, múlt héten a Cardinals viszont már a passzjátékot tisztelte inkább, így meg Gus Edwardsnak volt nagy meccse. Nagyon nehéz levédekezni ezt az egységet, és habár a Seahawks nagyon jó védőmutatókkal rendelkezik, még nem teljesen érzem a dominanciájukat.

Emellett tartom, hogy Mike Macdonald a liga legjobb védőkoordinátora, imádom nézni ezt a Ravens defense-t. Viszont a túloldalon is van egy nagyon jó egység és egy nagyon jó irányító, még ha nem is feltétlen érződik így mindig a turnoverek és red zone problémák miatt, de az 5. legjobb sikerességi rátát tudják felmutatni, tehát konzisztensen jól teljesítenek. Abból a szempontból azért féltem őket, hogy sok szempontból hasonlítanak a Lions offense-re, és a detroitiaknak elég rossz matchup volt a Ravens. Geno szerintem több mindent meg tud oldani, mint Goff tudott a blitz ellen, de akkor is.

Fun fact, hogy Lamar Jackson 17-1-es mérleget tud felmutatni karrierje során az NFC csapatai ellen. A győztesre tett tippem annyira nem volt kérdés nálam, a spreaddel viszont gondban vagyok. Az eszem azt mondja, hogy nincs ekkora különbség a két csapat között és ha nem tudom a spreadet, biztos alacsonyabbra lőttem volna be, ilyenkor pedig érdemes lenne a Seahawksra tennem, mégis valahogy azt érzem, hogy a Ravens behúzza legalább egy TD-vel.

Tipp: Ravens -6

Minnesota Vikings @ Atlanta Falcons (-4)

Furcsa az, ami Atlantában folyik. Előbb Arthur Smith azt mondja (múlt csütörtökön), hogy csak a “toxic groupthink” miatt gondolja mindenki, hogy Desmond Ridder borzasztó, de ő bizony tudja, hogy ez nem így van. Amivel egyébként nagyjából egyet is értek. Aztán meg egy félidő után lecseréli Heinicke-re. Ami alapvetően egy vállalható lépés, mert ugyan Ridder tényleg nem játszott rosszul, de a turnovereket egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. Az már egy érdekesebb kérdés, hogy Heinicke-vel előrébb járnak-e, hiszen tavaly neki volt a legmagasabb turnovert érő passzaránya az egész ligában.

A Falcons egyébként az egyetlen csapat, amely nem ment még félidei vezetésre idén, Smith a rossz médiakezelés mellett a mérkőzések elejét is elrontja és csak a második félidőkre áll össze a fejében, mi is fog működni. Azt gondolom, hogy itt nyerniük kell, mert nem különösen hiszek Jaren Hallben a túloldalon, aki újonc létére 25 évesen a Vikings roster majdnem felénél idősebb. Nem tudom képesek-e vele bármi értelmesre offense szinten, így nem tudok rájuk fogadni.

Tipp: Falcons -4

Arizona Cardinals @ Cleveland Browns (-8)

Az ötödik körös újonc Clayton Tune-t bedobni a mély vízbe a Browns védelme ellen gyakorlatilag emberkínzás. Ugyan a Cardinals offense-t mindenképp felüdülés volt nézni idén a várakozásokhoz képest, de ez leginkább a nagyon alacsony várakozások miatt volt így, meg persze tényleg voltak szép játékaik, de azért ligaszinten még így is a gyengébbekhez tartoztak. A defense viszont egyenesen katasztrófa, a 2. legmagasabb arányban engednek csapatokat minimum a red zone-ba (miközben a Browns a 3. legalacsonyabb arányban), futás ellen és passz ellen is borzasztó az egység, a gárda pedig megérkezett az 1/1 helyre, ahová vártuk őket. A Browns gyakorlatilag a védelmével megnyerheti ezt a meccset, nem is kell sok Deshaun Watsontól (aki a liga legrosszabb védelme elleni meccsre valahogy pont felgyógyult), de ilyen védelem ellen még neki is jó napja lehet.

Második félidős pontokat ne várjatok, mert a Cardinals szerzi a legkevesebbet idén (drive-onként 1,15), míg a Browns szerzi a legkevesebb TD-t a második 30 percben.

Tipp: Browns -8

Los Angeles Rams @ Green Bay Packers (-3)

Matt Stafforddal a pályán ez akár sima Rams is lehetne, Brett Rypiennel viszont nehéz meglátni a Ramsben a jó támadósor lehetőségét. Az offense amúgy is visszaesett, mert az első négy hétben a 8. legjobb arányban kerülték el a harmadik kísérleteket, az utóbbi négy hétben meg a 2. legrosszabb arányban. A védelemre is igaz a visszaesés, a 8. legkevesebb yard után a 3. legtöbbet engedik támadásonként. Szóval szép volt a szezon eleji Rams sztori, de főleg Stafford sérülésével már nehéz lesz azt megismételniük. Persze a Packers sincs sokkal jobb helyzetben zsinórban négy vereséggel, ahol egyiken sem tudtak 20 pont fölé menni. A védelem 28. DVOA alapján és utolsó yard/drive mutatóban, miközben a támadósor az első félidőkben a 3. legrosszabb pontkülönbséget tudja felmutatni és a második legkevesebb touchdownt. Oké, azt azért tegyük hozzá, hogy a második félidőkben kifejezetten jók, a második legjobb a pontkülönbségük és a második legtöbb yardot szerzik drive-onként. Nem tudok annyira bízni a Packersben, hogy field goalnál többel nyernek, szóval kockáztatok Rypiennel egy spreadet.

Tipp: Rams +3

Tampa Bay Buccaneers @ Houston Texans (-2,5)

Ha sok rossz futást akartok nézni, akkor ide kapcsoljatok, mert a Buccaneers a 12. legtöbbet futja a 3. legrosszabb átlaggal, a Texans pedig a legtöbbet futja a 4. legrosszabb átlaggal. Illetve ha utáljátok a sackeket és a turnovereket, akkor is ez a meccsetek, mert ez a két támadósor hozza össze a legkisebb arányban ezeket a negatív játékokat. Hogy a párhuzamoknál maradjunk, az utóbbi három fordulóban ez a két védelem engedi a legtöbb yardot támadássorozatonként. Én a Texans támadósorában jobban bízom, szerintem CJ Stroud jól fog tudni haladni a Buccaneers gyengébb secondaryje ellen, úgyhogy szerintem behúzzák ezt.

Tipp: Texans -2,5

Washington Commanders @ New England Patriots (-3)

Egy megjósolhatatlan meccs, még ha a Commanders szervezeti szinten kicsit tankolni is látszik a pass rusherek elcserélésével. Vajon a gyenge Patriots offense tud haladni a gyenge Commanders defense ellen? A fővárosiak engedik a 3. legnagyobb arányban az ellenfeleiket minimum a vörös zónába, de a Patriots jut el oda a 2. legrosszabb arányban. Igazi gigászok harca lesz ez. A másik oldal is érdekes, mert a Commanders képes jó offense-t összerakni, de vajon Belichickék ellen is megy? Simán benne van, hogy sokszor sackelik Howellt meg szereznek tőle pár labdát, de az is, hogy a sérültjeik nélkül nem tudják eléggé tartani a lépést velük. A spreadben úgy gondolom mindenképp a Commanders a jó döntés, sima nyertesként azért jóval bizonytalanabb vagyok ebben, de megyek a jobb támadósorral, még idegenben is.

Tipp: Commanders +3

Chicago Bears @ New Orleans Saints (-8,5)

A két passzvédelem között sokkal nagyobb különbség nem lehetne, ugyanis a Saints a 4. legkevesebb, a Bears a 3. legtöbb yardot engedi átlagban. Tyson Bagentnek nagyon nehéz dolga lesz most és szerintem nagyon rosszul fog mutatni a Saints ellen, míg a túloldalon Derek Carrék azért magukra találtak offense szinten, legalábbis gyengébb csapatok ellen biztosan, a Bears pedig ilyen. A győztes nem igazán kérdés nálam, legfeljebb a spread, de itt inkább bízok a Saintsben.

Tipp: Saints -8,5

22 órás sáv

Dallas Cowboys @ Philadelphia Eagles (-3)

Ez is elképesztően jó meccsnek ígérkezik. Az Eagles szerez a legnagyobb arányban pontokat a támadásaiból, a Cowboys a harmadik ebben a mutatóban. Az Eagles a legjobb csapat harmadik kísérletekre, a Cowboys a harmadik. Az Eagles a második legjobb arányban jut el a vörös zónába, a Cowboys a harmadik legjobb arányban. Két egészen kiváló offense csap tehát össze és tele leszünk parádés matchupokkal is.

Az Eaglesnek valószínűleg a futásra kell ráfeküdnie, hiszen így semlegesíti is a Cowboys pass rush-t, és a dallasiak eléggé sebezhetők a földön. Ami persze nem meglepő Leighton Vander Esch elvesztése után, hiszen az első számú linebackerük Markquese Bell egy 95 kilós safety valójában, aki ugyan coverage-ben remek, de futás ellen vannak problémái méretéből adódóan. Szóval korai downokra futnia kellene az Eaglesnek, harmadik kísérletekre pedig jó eséllyel elég sok AJ Brown targetet látunk majd, hiszen a Cowboys rengeteget emberezik ilyen helyzetben, Hurts pedig minden második (52% egész pontosan) labdát Brown felé dob, ha emberezés van, ami egy abszurd magas szám. Azt érdekes lesz figyelni, kit állítanak Brownra ezekben a helyzetekben, Gilmore-t vagy Blandet.

A másik oldalon a futójátéktól nem kell sokat várni, ellenben a levegőben nagyot mehet a Cowboys. A félelmetes Eagles pass rusht szerintem elég jól tudják semlegesíteni a jó támadófalukkal és azzal, hogy gyorsan passzolgatnak. Sok rövid passz várható Prescottól, amúgy is ezt játsszák idén, az Eagles meg nagyon gyenge ezek ellen: a 0-5 yardos passzoknál konkrétan 26.-ak EPA alapon és a 3. legtöbb nagy játékot engedik ezekből, mert elég gyenge az LB-sor és a slot corner pozíció is. Meglepne, ha CeeDee Lambet ne a slotba tennék nagyrészt, szerintem neki hatalmas meccse lehet.

Sok pontot várok tehát, szerintem mindkét offense tud majd haladni. A Cowboysnál a red zone-tól lehet esetleg aggódni, az Eaglesnél pedig az eladott labdáktól, amikre bőven volt példa idén és amiket a dallasiak könyörtelenül kihasználnak – illetve attól, hogy Hurts sérülése miatt a futójáték nem fog annyira működni. Rendkívül fontos meccsről van szó, hiszen ha itt a Sasok nyernek, akkor nagyon egyértelmű favoritok a csoportra. Ha nem, akkor viszont óriási versenyfutás lesz ebből. Talán annyira nem meggyőző idén az Eagles, hogy ennyire elhúzzon mindenkitől, ezért tippelek végül a Cowboysra – ha Dallasban lenne, akkor azért magabiztosabb lennék ebben.

Tipp: Cowboys +3

Indianapolis Colts @ Carolina Panthers (+2,5)

Ez az a meccs, ahol fogalmam sincs, mi fog történni, és egyáltalán nem tudtam dönteni, kire tegyek. Egyfelől a Colts zsinórban három meccse enged legalább 37 pontot, de a Panthers offense az első győzelem ellenére azért továbbra sem tűnik lehengerlőnek. Ellenben a Colts offense elég jól szokott haladni, csak Minshew sok eladott labdával játszik. Mindeközben a Panthers védelme is elég hullámzó, mert a Texans ellen tök jók voltak, de a bye week előtt azért nem mutattak jól. Szerintem a Colts át tud futni a Panthersön.

Tipp: Colts -2,5 (a tippkép elkészülte után gondoltam meg magam, szóval hozzám képzeljetek egy Colts logót)

New York Giants @ Las Vegas Raiders (-1,5)

A Raidersnél arról szólnak a hírek, hogy soha egyik játékos sem volt ilyen boldog korábban. Josh McDaniels kirúgása egyértelműen jó hatással van az öltözőre, az új főedző Antonio Pierce miatt pedig átfutnának a falon is a játékosok. Két fun fact vele kapcsolatban. Ő anno a Giants Super Bowl győztes linebackere volt, így külön érdekes a bemutatkozó meccse. Emellett ő a Raiders negyedik főedzője, mióta Las Vegasba költöztek 2020-ban – a Steelersnek nem volt ennyi az utóbbi 50 évben.

Sokat elmond a Giants helyzetéről is, hogy Aidan O’Connel vezetésével is favoritnak számít a Raiders ezen a meccsen. Mondjuk ha McDaniels lenne, akkor az Óriásokra tennék, de én hiszek ebben az új edző felüdülésben, legalább egy meccs erejéig – aztán majd megint csúnyán visszaesnek.

Tipp: Raiders -1,5 (és hogy Davante Adams millió labdát fog kapni)

Sunday Night Football

Buffalo Bills @ Cincinnati Bengals (-2)

Bizony, a Bengals visszatért! Nem mutathatná ezt semmi jobban, mint hogy 8 darab 15+ yardos játékuk volt múlt héten, miközben az első hat meccsükön összesen volt 14. Ja’Marr Chase-éknek most is meglesz a lehetőségük ilyen játékokra, ugyanis egyértelmű fölényben vannak a Bills gyengécske cornerei ellen, főleg ha Rasul Douglas az idecserélése után pár nappal még nem lesz bevethető. Meglepő lenne számomra, ha Burrow-ék ne tudnának folyamatosan jól haladni a pályán, de pont ez a meccs az, amire Sean McDermott átvette a hatalmat a védelem felett, hogy ne menjenek át rajtuk mint kés vajon, ahogy tették azt a két csapat PO-meccsén – meglátjuk ki tud-e találni valamit.

A nagyobb kérdés a túloldal. Ugyanis a Bills akkor is képes nyerni, ha a védelme nem csinál sokat, hiszen Josh Allen a hátára veheti a csapatot. A Bills offense meg is találta a támadóformációját a Diggs, Davis, Shakir, Kincaid négyessel, ami nagyon jól működik. Azonban a túloldalon most ott lesz Lou Anarumo, aki arról híres, hogy a top irányítókat teljesen átlagossá tudja varázsolni. Legutóbb sok szimulált nyomással készült Allen ellen, illetve voltak késleltetett slot blitzek is, amiket egyszerűen nem is vett észre az irányító. Nyilván most már erre fel fog készülni, de Anarumo minden bizonnyal hoz valami újdonságot, amit jó lesz kielemezni másnapra.

Ugyan Allen bármikor képes bárki ellen nyerni, de szerintem itt most a Bengals van előnyben.

Tipp: Bengals -2

Monday Night Football

Los Angeles Chargers @ New York Jets (+3,5)

Azt gondolom, hogy a Chargers több passzolt yardot fog összehozni a Jets múlt heti ellenfelénél. Herberték a Dolphins mögött a második legtöbb TD-t szerzik az első félidőben és a negyedik legjobbak a vörös zónában, miközben a Jets offense az utolsó ebben a kategóriában. És persze nagy előnye van a Chargers offense-nek a Jets offense-hez képest, de nem egymás ellen mennek majd. A New York-i védelem pedig a tavalyi MVP-szavazás 1-2-3. helyezettjét (Mahomes, Hurts, Allen) 3 TD-re és 8 INT-re korlátozta idén, szóval mintha lenne receptjük a top irányítók ellen – meglátjuk most mire mennek egy újabb ellen. A Chargers szereti leadni a győzelmeket, míg a Jets szereti ellopni őket az ellenféltől, ennek ellenére a Chargersre teszek, mert ők eddig alulteljesítettek, míg a Jets meg felül, és szerintem ezek kiegyenlítődnek.

Tipp: Chargers -3,5

Magabiztosabb spread tippek

Múlt héten a 0-5-ös mérleg után azt mondtam, hogy ennél csak jobb lehet. Ez valóban így lett, de azért a 2-4-re nem lehetek büszke, bár az 50%-os mérlegtől igazából csak egy Agholor onside kick elkapásra voltam, amúgy meg nyilván ilyenkor nyer először a Panthers és kap ki először a Broncos ellen a Chiefs… Hátha ezen a héten javítok. A vicces amúgy az egészben, hogy a magabiztosabb tippeken rosszabbul állok, mint a nem magabiztosakban, szóval lehet inkább fogadjatok ellenem.

A heti magabiztosabb tippjeim:

  • Texans -2,5
  • Raiders -1,5
  • Bengals -2
  • Browns -8

Magabiztos tippek múlt héten: 2-4
Magabiztos tippek a szezonban: 17-19-2

Spread tippek múlt héten: 8-8
Spread tippek a szezonban: 58-54-5

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. balentin 79-43
  2. Patrik 78-44
  3. Höri 77-45
  4. renningan 77-45
  5. atreus 76-46
  6. katonadani 75-47
  7. Támogatók 75-47
  8. kronikk 71-51
  9. chester 70-52
  10. alatriste 69-53
  11. jarred 68-54

Oddsokkal kiigazított:

  1. Patrik 124,45
  2. balentin 120,79
  3. renningan 117,9
  4. Höri 116,78
  5. katonadani 115,58
  6. atreus 114,46
  7. Támogatók 114,33
  8. chester 111,39
  9. alatriste 108,8
  10. kronikk 107,89
  11. jarred 106,8

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!