Connect with us

Minden ami NFL

A Vikings all int mondott Ngakouéval – Super Bowl vagy bust?

A Vikings ma megszerezte a pass rusher Yannick Ngakouét a Jaguarstól. A döntésben van ráció mindkét fél részéről, ráadásul a védő még áldozatot is hozott, de nem feltétlen a Minnesota az a csapat, amelyik csak úgy bevállalhat egy ilyen lépést. Ha összejön a Super Bowl, senkinek nem lesz egy rossz szava sem, de kicsit olyan ez, mint sorhúzó all int mondani az utolsó lap előtt.

A Vikings egy 2021-es második körös, illetve egy 2022-es kondícionális ötödik körös picket adott a pass rusherért, utóbbi egy bajnoki cím esetén harmadik körössé változhat (ha a játékos csak Pro Bowlba jut, akkor egy negyedik kört kell postázni). Emellett a védő 17,7 millió dolláros fizetését is kezelni kell, és leginkább ez okozhat problémát, felesleges költőpénze ugyanis nincs a csapatnak.

A piszkos anyagiak

Az egyszerűség kedvéért kezdjük a pénzügyekkel. Yannick Ngakoue idén franchise taget kapott a Jaguarstól, és mivel a határidő már rég lejárt, így a csapat nem tud hosszú távú szerződést kötni vele. Ugyanakkor így is vannak lehetőségek.

Minden franchise tagelt játékossal lehet egy éves szerződést kötni: ez jelenthet emelést vagy fizetéscsökkentést is. Ez nagyon ritkán történik meg, hisz egyrészt a csapat miért fizetne többet, ha eleve nem sikerült megegyezni, másrészt a játékos miért mondana le a garantált millióiról? Most azonban utóbbira láthatunk példát, Ngakoue már-már hihetetlen áldozatot hozott azért, hogy elmenekülhessen Jacksonville-ből.

A védő a hírek szerint 12-13 millió dollár közötti fizetést fog kapni, tehát nagyjából annyit, amennyi cap space jelenleg a Vikings rendelkezésére áll. Lemondott tehát 5 millió dollárról, ami nem kevés, de ez még nem minden. Floridában ugyanis nem volt személyi jövedelemadó, ellenben Minnesotában 9,85 százalékos SZJA van, tehát Ngakoue további 1,2 millió dollárnak búcsút inthet. Összegezve: lemondott a fizetése harmadáról, hogy csapatot válthasson.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ez a Vikings számára mindenképp pozitívum, ugyanakkor a gárda jelenleg csak elhanyagolható mértékű cap space-szel rendelkezik, jövőre pedig mindössze 17 millió dollárja lesz tovább növekvő 215 milliós fizetési plafonnal kalkulálva. A cap viszont garantáltan nem lesz 215 millió: ha bejön a legrosszabb forgatókönyv, és 175 millióra csökken a plafon, akkor a Vikings a potenciális extra kiadásokkal együtt alsó hangon 20-30 milliós mínuszban lesz.

A liga harmadának bűvészkednie kell, ha 175 milliós lesz a fizetési sapka

Ezen persze lehet segíteni: a left tackle Riley Reiffnek könnyedén búcsút lehet inteni ($11,75M), messze nem érdemli meg ezt a fizetést, de Anthony Barron ($7,7M), Kyle Rudolphon ($5,1M) és a jövőre 32 éves Harrison Smith-en ($10,25M) is el lehet gondolkozni. Továbbá át lehet alakítani Kirk Cousins és Adam Thielen szerződését is, amivel további 17,5 milliót lehet felszabadítani.

A helyzet tehát nem reménytelen, ugyanakkor a Vikingsnak mindenképp meg kell válnia 2-3 kezdőjétől, hogy beférjen a keretbe, miközben olyan játékosok szerződése jár le, mint Anthony Harris, Dalvin Cook, illetve természetesen Yannick Ngakoue. Ha nem is kerül a gödör mélyére a csapat, de rendkívül nehéz lesz szinten maradni – ha idén nem jön össze a bajnoki cím, akkor 1-2 évig aligha lesz reális cél.

Szakmailag megérte

A Vikingsnak hiányposzt volt a pass rusher, még ha tehetséges fiatalból akadt is bőven a keretben. Mike Zimmer egyébként is ért az edge játékosokhoz, kellenek is a védelmi rendszerének működéséhez, pláne most, amikor a CB-sor kvázi lecserélődött és csupa fiatalból áll. Szakmailag tehát mindenképp védhető volt a csere, ez nem egy olyan WTF megmozdulás, mint amikor például a Giants cserélt Leonard Williamsért.

Az ár is rendben van. A 25 éves Ngakoue 37,5 sacket szerzett eddig és mindössze egyetlen meccset hagyott ki, vagyis bőven az elmúlt évek legjobb elcserélt pass rusherei, Frank Clark, Dee Ford és Jadeveon Clowney előtt jár:

  • Clark: 25 éves (a csere pillanatában), 2 kihagyott meccs, 35 sack,
  • Ford: 27 éves, 13 kihagyott meccs, 30.5 sack,
  • Clowney: 26 éves, 18 kihagyott meccs, 29 sack.

A fentiek közül Clark volt a legdrágább, egy első és egy második kört adott érte a Chiefs a Seahawksnak (és megcserélték a 3. körös pickjeiket), míg Ford egy 2. körbe, Clowney pedig egy harmadik körbe került. Praktikusan tehát Ngakoue reális értéke is egy 1+2. kör kellett volna, hogy legyen, ehhez képest a 2+5. kör nagyon jó ár érte, még akkor is, ha nem sikerül vele hosszabbítani. Utóbbi esetben ráadásul egy harmadik körös kompenzációs picket kap a Vikings (hisz igazolni nem tud majd miből), tehát jó üzletet kötött.

Hasonló a helyzet a Jaguarsszal is. Bár a csapat áron alul adta el a védőt, még mindig jobb, mint amit a Texans vagy akár a Chiefs kapott, pláne annak fényében, hogy Ngakoue annyira le akart lépni, hogy simán benne volt a pakliban a szezon kiülése is. A Houston ráadásul még Clowney bérének egy részét is átvállalta, a lehetőségekhez képest ez egy fair biznisz volt.

Természetesen ezzel egy lyuk keletkezett a védőfalban, bár idén a gárda az első körben draftolta K’Lavon Chaissont, aki beugorhat ide, bár nyilván nem lesz akkor hatása a játékra rövid távon, mint Ngakouénak. A csapatnak viszont így most már a két első kör mellé lesz két másodikja is jövőre, ami nagyon jó kiindulási alap az építkezéshez (főleg, hogy az idei offseason tevékenység is rendben volt). Ebből lehet majd irányítót húzni, ha Gardner Minshew nem válik be, illetve nyilván lehet más posztokon erősíteni a keretet.

És említsük meg a védő helyzetét is: ő is jól járt. Ezt megállapítani nem nagy kunszt, gyakorlatilag bármelyik csapattal jól járt volna Ngakoue, amit nem Jaguarsnak hívnak. Ugyan pénzügyileg vesztett a dolgon, szakmailag pazar helyre került. Hacsak nem sérül meg, akkor Mike Zimmer rendszerében, Danielle Hunter párjaként parádézni fog. Mivel jó csapatban lesznek jó számai, így minden további nélkül 22-25 millió dolláros fizetést kaphat majd a piacon, illetve papíron még a bajnoki címre is jó esélyei vannak.

Értékelés

A Jaguars állítólag egy első körös picket szeretett volna a védőért, de a bizonytalan cap miatt erre nem volt reális esély. A második volt a realitás, azt sikerült is megszerezni, az apróval együtt pedig az elmúlt évek második legnagyobb ellenértékét sikerült begyűjteni. Nem tökéletes, de ennél jobb csak akkor lehetett volna, ha Bill O’Briennel üzletel a gárda.

A Vikings sem csinálta rosszul a dolgot, és ha nem lenne a pandémia, akkor ez egy csillagos ötös megmozdulás lenne. Ugyanakkor most már releváns tényező a fizetési sapka, ilyen körülmények között minden nagyobb, elsősorban rövid távú befektetést alaposan meg kell gondolni. Ngakoue érkezése az eredetiekhez képest 1-2 újabb fontos kezdő távozását jelenti, a mostani erősítést a következő évek bánhatják. Emiatt különösen értékes az 5 milliós kedvezmény, ha ez nincs, akkor lényegesen negatívabb lenne a csere megítélése.

Jaguars: A-

Vikings: B

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!