Connect with us

Draft

Gazdagok vagyunk – Chargers draftértékelő

A Chargers 2020-ban nagyot húzott azzal, hogy megtalálta a franchise új arcát, 2021-nek pedig úgy vágott neki, hogy számára a legkényelmesebb helyzetet alakítsa ki. Meg kellett erősíteni a támadófalat, ami két fronton is sikerült, illetve a védelemnek is szüksége volt mélyebb segítségre, amit szintén sikerült orvosolni. Elöljáróban tehát azt mondhatjuk, hogy a draft egyik nyertese a Los Angeles Chargers volt.

A kiválasztott játékosok mellett zárójelben szereplő szám azt mutatja, hogy milyen helyen lettek draftolva ahhoz képest, hogy az Athletic által összeállított konszenzusos big boardon hol szerepelnek. Ha mínusz, akkor később, ha plusz akkor korábban keltek el.

1/13 Rashawn Slater, OT, Northwestern (-4)

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kétség nélkül ki lehet jelenteni, hogy a draft első körének egyik legnagyobb nyertese lett a Chargers azzal, hogy gyakorlatilag az ölükbe hullott az a játékos, akit szerettek volna. Nagyon szerencsés helyzetben találhatta magát a csapat, hiszen Sewell is csak 1/8-on kelt el, utána pedig három védőt, illetve DeVonta Smith-t húzták ki. Sem a Cowboys, sem a Giants, sem pedig az Eagles nem akart lecsapni a Northwestern tehetséges támadójára, a Chargers pedig nem sokat habozott, rögtön kihúzta a legjobb elérhető játékost – nem csak a tackle posztot nézve.

Ha azt vesszük figyelembe, hogy a Chargers egyik legnagyobb needje a bal tackle volt, ehhez pedig bevesszük az egyenletbe azt is, hogy Rashawn Slater a 9. legjobb prospect volt az Athletic konszenzusos boardján, akkor ez egy olyan kiváló választás, ami párját ritkítja az egész első körben. Abban nagy egyetértés volt, hogy Sewell és Slater a két legjobb a posztján, de azt is ki kell emelni, hogy utóbbi a fal mind az öt pontján bevethető játékos, nagy rugalmasságot kínál azokban az esetekben, ha valamilyen okból fel kell forgatni majd az egységet. Természetesen bal tackle-ként számolnak majd vele, még akkor is, ha magassága, testtömege és karjainak hossza nem ideális, technikájával el tudja fedni a fizikai paramétereiből fakadó hiányosságait.

Érkezésének pedig Justin Herbert örülhet a legjobban, hiszen Slater mellett az offseasonben sikerült megszerezniük Corey Linsley-t, Matt Fleilert és Oday Aboushit, illetve a fal jobb szélén maradt Bryan Bulaga is, így tehát egy egészen ütős kis ötössel vághatnak neki 2021-nek. És bár szükségük lesz némi időre, hogy összeszokottan tudjanak majd dolgozni, de minőségben mindenképp óriásit lépett előre a Chargers a támadófalát illetően.

2/47 Asante Samuel Jr., CB, Florida State (-7)

Baseballos kifejezéssel élve a Chargers az első körben ütött egy home runt, majd a másodikban ezt megfejelte még eggyel, hiszen sikerült lecsapniuk a draft egyik legtehetségesebb cornerére. Ahogy Slaternél, úgy Asante Samuelnél sem foglalkoztak a játékos méreteivel, sokkal inkább arra fókuszáltak, hogy miben voltak jók a játékosok az egyetemen, mibe lehet leginkább fektetni. Samuel pedig a Florida State-en olyan szinten tudott dolgozni, hogy Staley-ék ezen a helyen nem hagyhatták benn.

Értékét tekintve nagyon jó helyen sikerült lecsapni rá, a második kör egyik legnagyobb stealje volt ő, és ha figyelembe vesszük azt, hogy kiment előtte hét cornerback, közöttük Stokes, Campbell és Joseph is, akkor különösen örülhet a Chargers, hogy egy újabb nagy reménység hullott az ölükbe. Draftolása pedig óriási erősítésnek számít, hiszen az elit corner játékra alapuló Staley-féle rendszerben mindössze Chris Harris emelkedik ki nickel pozícióban, a két szélen Michael Davisnek és Samuelnek kell majd felvennie a versenyt az ellenfél elkapóival. A feladat nem lesz egyszerű, de a Seminoles üdvöskéje készen áll arra, hogy már az első napon stabil kezdőként számoljanak vele.

3/77 Josh Palmer, WR, Tennessee (+72)

3/97 Tre’ McKitty, TE, Georgia (+66)

A brutálisan erős első két körével a Chargers annyit gazdagodott, hogy szinte már-már kényelmesen vághatott neki a draft hátralévő részének, és ahogy a pickek alakultak, olyan érzésünk lehetett, hogy tényleg luxuskörnyezetben érzik magukat. A megerősített fal mellé Herbert fegyverarzenálját igyekeztek bővíteni, ennek szellemében választottak ki a top100-ban két SEC-s célpontot, Josh Palmert és Tre’ McKittyt. A választásokkal lehet vitatkozni, hiszen mindkét játékos elérhető lett volna még akár körökkel később is, ráadásul Palmer úgy ment ki, hogy még a boardon volt Dyami Brown, Amon-Ra St. Brown vagy éppen Tylan Wallace is. A Chargers a saját útján indult el, Palmerrel pedig az az elképzelés, hogy ha nem sikerül majd Mike Williamst a csapatnál tartani, akkor hosszútávon ő veheti majd át a feladatkörét. Ami igaz Palmerre, az McKitty esetében is elmondható, nála jobb játékosok is elérhetőek voltak, de a Los Angeles-i csapat úgy volt vele, hogy eleget látott a TE-ből, meggyőzte őket a Senior Bowlon is. Eleinte csak rotációs játékosként fognak majd vele számolni, de miután sikerül felvennie a profi liga ritmusát, lehet ő egy komolyabb volumenű célpont.

4/118 Chris Rumph II, Edge, Duke (+6)

5/159 Brenden Jaimes, OL, Nebraska (+40)

A harmadik napot egy nagyon érdekes választással nyitotta a csapat, a Duke kistermetű, de nagyon produktív szélső passzsiettetőjét, Chris Rumphot húzták ki. Rumph neve nem hangozhat ismeretlenül, hiszen édesapja is focista volt, most pedig a Chicago Bears stábját erősíti védőfaledzőként, a kötődés tehát megvan. Az viszont nagy kérdés, hogy a Chargers és Staley mit tervez vele, hogyan akarják majd berotálni a pass rushba, hiszen egy hozzá hasonló passzsiettető már van a csapatban Nwosu személyében. Az ő tehermentesítése, illetve Bosa túloldalának frissen tartása megoldható lesz vele, sebességből dolgozva a harmadik downokon lehet majd szerepe első szezonjában.

Mélyítés céljából érkezett Brenden Jaimes is, aki abból a szempontból egy nagyon jó húzás, hogy egy nagyon rutinos és tapasztalt játékos, hiszen három szezont húzott le a Cornhuskersben left tackle-ként, egyet pedig a fal jobb szélén. A Chargers azonban elsősorban nem tackle-ként számol vele, a guard posztot akarják vele erősíteni, mélyíteni, és mivel elég flexibilis játékos, így könnyen helyt fog majd kapni a 2021-es legvégső rosteren.

6/185 Nick Niemann, LB, Iowa (+64)

6/198 Larry Rountree III, RB, Missouri (+26)

7/241 Mark Webb, S/CB, Georgia (+14)

A draft harmadik napját a Chargers olyan pickekkel zárta, ahol ezúttal is picit értéken felül választottak, de igyekeztek hasznos és jól képzett játékosokkal erősödni. Nick Niemann érkezett először, aki kellően agilis és gyors ahhoz, hogy a special teamben már az első napon meghatározó lehessen, ahhoz viszont sokat kell fejlődnie, hogy base felállásban is többször számoljanak vele. Futás ellen ugyan jól védekezik, jó technikával tud szerelni, de coverage-ben sokszor veszik el, ami nagyban csökkenti az ő értékének megítélését. Austin Ekeler mögött nagy a versengés a futók között, ide érkezett Larry Rountree III is, aki bár nagyon produktív volt az egyetemen, nem képvisel túl magas színvonalat prospectként. Azonban nem szabad kiírni őt az egyenletből, megküzdhet majd Justin Jacksonnal és Joshua Kellyvel, hogy a keretben maradjon, amire jó esélye van, hiszen egy okos, érett és megbízható játékos. Mark Webbre is hasonló út vár, mint a két előzőleg említett játékosra, nehéz utat kell bejárnia, hogy a keretben maradjon, és azt figyelembe véve, hogy atletikusságban messze átlagon alatti számokkal rendelkezik, nehéz lesz majd a szerepe az edzőtáborokban. Abban viszont bízhat, hogy a safety poszt nem a legerősebb a Chargersben, könnyen lehet, hogy biztonsági opcióként ott fog ragadni Jamesék mögött.

Összességében

Ha a draft korai köreinek nyerteseit kell hozni, akkor biztosan köztük kell a Chargerst is említeni, hiszen Slater és Samuel kiválasztásával elit tehetségekkel gazdagodtak, olyan játékosok hullottak az ölükbe, akikre nagy szükség volt és azon a helyen kiváló értéket képviseltek. A két sztár után viszont két megosztóbb pick következett, hiszen Palmert és McKittyt egyelőre nehéz hova tenni, de hosszabbtávon értékes helyet tölthetnek majd be a csapatban. Csakúgy, mint a harmadik napos pickek nagy része is, hiszen a draft végén sikerült olyan rutinos játékosokkal gazdagodniuk, akik több fronton is hasznukra válhatnak majd.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!