Connect with us

Minden ami NFL

Veled vagy nélküled – mi lesz Aaron Rodgersszel?

Újabb szezon, újabb csalódás – hiába tarol már sorozatban harmadik éve a Packers az alapszakaszban, hiába lesz jó eséllyel egymás után másodszor is MVP Aaron Rodgers, a Super Bowl egy elérhetetlen álomnak tűnik. És ugyan az irányító és a menedzsment kapcsolata állítólag sokat javult, de mintha elfáradt volna ez a kapcsolat, így nem biztos, hogy lesz még egy utolsó utáni tánc. Szakítás vagy egy újabb nekifutás – mik a Packers és Rodgers lehetőségei?

Rodgers 2005 óta tagja a Packersnek. A korábbi 1/24-es irányító ez idő alatt négyszer lett All-Pro és 10-szer Pro Bowler, kétszer vezette a ligát passzolt TD-kben és négyszer passer ratingben, minden bizonnyal két héten belül megkapja a negyedik MVP címét is és a visszavonulása után az első adandó alkalommal be fog kerülni a Hírességek Csarnokába. Ugyanakkor minden egyéni siker ellenére mindössze egyszer tudta bajnoki címig vezetni a Packerst, az elmúlt három évben pedig úgy bukott el a csapat a rájátszásban, hogy 39-10-es mérlege volt az alapszakaszban.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az irányító sokáig nagyon nem volt kibékülve a GM Brian Gutekunsttal és úgy általában a Packers menedzsmentjével. A franchise rangidőseként úgy érezte, hogy nem kapja meg a neki kijáró tiszteletet és nem vonják be eléggé a szervezet döntéseibe: a csapat elküldött Rodgershez közel álló játékosokat és edzőket, Jordan Love draftolásáról is csak a tévéből értésült, de a szabadügynökpiaci vagy a scoutolási folyamatokban sem kérték ki a segítségét.

Óriási volt a kontraszt az ő és pár másik magas polcon lévő irányító (például Tom Brady és Patrick Mahomes) szerepköre és befolyása között, így a tavalyi holtszezon nagyrészt arról szólt, hogy visszatér-e Rodgers a Packershöz vagy valahogy kikényszeríti az elcserélését. Végül mindkét fél számára pozitívan záródott a konfliktus: Gutekunst tett gesztusokat az irányító megbékítése érdekében, akivel sem a pályán, sem az öltözőben nem volt semmi probléma, egyedül a futballtól független Covid-ügyével okozott némi kellemetlenséget.

Ezzel együtt nem kérdés, hogy messze Aaron Rodgers a legjobb esélye a Packersnek ahhoz, hogy bajnoki címet nyerjen. A folytatás kivitelezése ugyanakkor távolról sem egyszerű, pláne úgy, hogy az már közel sem evidens, hogy ARodnak a Packers-e a legnagyobb esélye a sikerre.

Nézzük a tényeket

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Aaron Rodgers eredeti, 4 évre 134 millió dollárt érő szerződése a 2023-as idény végén járt volna le, de a tavalyi konfliktus megoldásának következtében ezt átalakították. A 2023-as évet kivették az egyenletből, illetve Rodgers 14 millió dolláros alapfizetését is átalakították aláírási bónusszá, ezzel helyet felszabadítva a 2021-es plafonban.

Mindennek következtében Rodgersnek jelenleg csak a 2022-es idényre van kontraktusa: 27,5 millió dollárral lehet gazdagabb és összesen 26,8 millió dollárnyi halott pénzt kell elkönyvelni. Mivel utóbbiból 7,6 millió dollár már át van tolva 2023-ra, így az irányító 46,66 millió dollárt foglal el a Packers idei plafonjából, aminél csak Matt Ryan 48,6 milliós cap hitje nagyobb az egész ligában (emiatt jövőre esélytelen a franchise tag, az ugyanis 56 milliót jelentene). Egy kivágás, csere vagy visszavonulás esetén pedig a csapat 26,8 millió dollárt lenne kénytelen elkönyvelni halott pénzként és összesen 19,8 millió dollárt spórolna.

Pénzügyileg tehát nem ideális a Packers helyzete, az említett halott pénz mennyiség minden idők második legnagyobbja lenne Carson Wentz 33,8 milliós DM-e után, amit az Eagles nyelt be tavaly, de ezzel együtt is közel 20 milliót lehet spórolni. Emellett fontos kiemelni, hogy a Green Bay jelenleg 50 millió dolláros mínuszban van, ami bár nem megoldhatatlan feladat, de szintén fontos tényező lehet a csapat döntéseinek meghozatalában.

Mit akar Aaron Rodgers?

A holtszezonban több olyan hír is érkezett, hogy a Packers rekordszerződést ajánlott az irányítónak, amivel a 2025-ös idény végéig a csapathoz kötötték volna, de Rodgers erre nemet mondott. Ez nem azt jelenti, hogy a QB mohó lenne, hanem sokkal inkább azt, hogy a szerződés nem olyan struktúrájú volt, ami garantálja azt Rodgersnek, amit mindennél jobban szeretne: a tiszteletet és a munkabiztonságot.

Egy szerződésben ugyanis lényegtelenek a számok, ezt Taysom Hill 140 milliós szerződése is jól bizonyítja. Hiába nézne ki jól 2025-ig az a kontraktus, hiába fizet akár az első két évben (2021-ben és 2022-ben) garantált 90 milliót, ha utána a Packers kivághatja vagy elcserélheti az irányítót. Ez nem a bizalom jele, nem garantálja Rodgersnek azt, hogy 2025-ig a csapat tagja lesz és nem rúgják ki, amikor csak akarják. Ha ilyen szerződést kapott volna, nem kérdés, hogy azonnal aláírja, de gyakorlatilag biztos, hogy nem ez történt.

Taysom Hill 4 éves, 140 millió dolláros hosszabbítást kapott

Természetesen érthető a Packers álláspontja is. Rodgers 38 éves, Tom Brady pedig anomália és nem szabály – nincs garancia arra, hogy Aaron Rodgers is elit lesz 44 éves koráig. Emellett ott van Jordan Love, aki a következő két évben 7 millió dollár körül foglal a fizetési plafonból összesen, ráadásul a 2022-es idény után dönteni kell az ötödik éves opciójáról, amihez pedig néha pályát kellene látnia. Rodgers érdekei és a Love-projekt egyszerűen ütik egymást, vagy legalábbis minimum kompromisszumot kell kötni és nem biztos, hogy ezt akár az irányító, akár a Packers menedzsment hajlandó lenne meglépni.

A fentiek mellett tovább bonyolítja a helyzetet az, hogy a csapat 50 millióval túllépi jelenleg a fizetési plafont. A Saints ennek a dupláját tüntette el tavaly, tehát alapvetően nem kellene emiatt parázni, de Rodgers kijelentette, hogy ő all inban gondolkodik és nem akar egy újjáépülő csapat tagja lenni. Green Bay-ben viszont ha nem is épp ez a helyzet, de közel van hozzá.

Tavaly rengeteg olyan hír volt, hogy a pass rusher Za’Darius Smith elégedetlen a helyzetével és szeretne egy új szerződést, mert úgy érzi, a szezon végén ki fogják vágni a 27,6 milliós cap hitje miatt. Emellett a másik Edge Preston Smith sem érezheti magát biztonságban a 19,75 milliós cap hitjével, Davante Adams és De’Vondre Campbell szerződése lejár, de pénzügyileg Randall Cobb sem ér meg 8 millió dollárt. Persze egy Rodgersszel a keretben akkor is simán PO-ba jutna a csapat, ha csak Adams térne vissza (hisz Za’Darius Smith, a corner Jaire Alexander és David Bakhtiari nélkül is sikerült idén első kiemeltnek lenni), de óriási kérdés, hogy ezzel az iránnyal/lehetőséggel mennyire lenne kibékülve az irányító.

Mit akar a Packers?

Ezt még nehezebb megválaszolni. Logikusnak tűnik, hogy amennyiben Jordan Love mahomesi kvalitásokkal rendelkezne, akkor a csapat nem nagyon bosszantaná magát és leváltaná Rodgerst a nála 10-szer kevesebbet kereső utódra (még ha ez nem is túl romantikus és happy end lépés). Mivel ez nem történt eddig meg és a gárda kommunikációja is arra utal, hogy szeretne legalább még egy évet a veterán irányítóval, így jó eséllyel Love-nak még sokat kell tanulnia. Persze a végtelenségig ezt nem lehet húzni, de talán a Packers részéről megérné beáldozni az ötödik éves opció lehetőségét. Egyrészt azért, hogy Love még egy évet tanuljon és majd egy teljesen új, abszolút köré épített csapattal bizonyítson az újoncszerződése utolsó évében, másrész pedig azért, hogy még egyszer megpróbálják a Super Bowlt ezzel a lassan leselejtezésre kerülő garnitúrával.

Talán ez lenne a legideálisabb, legkényelmesebb opció a csapat számára, de a fentebb említettek miatt közel sem biztos, hogy ehhez Rodgers asszisztálna. A szakítás emiatt egy teljesen reális opció, aminek három lehetséges forgatókönyve van.

  • Aaron Rodgers visszavonul

Pénzügyileg ez azt jelentené, hogy a Packers spórol 19,8 millió dollárt, PR-szempontból pedig mossa a kezeit – ARod befejezte, nincs mit tenni. Persze nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Rodgersnek bármikor van lehetősége visszatérni és könnyen elképzelhető, hogy ezt fogja használni ahhoz, hogy kikényszerítse az elcserélését.

A szabályok szerint a visszavonult játékosok szerződése nem szűnik meg: ha Rodgers úgy dönt júniusban, hogy mégis játszani akar, akkor egyszerűen kérelmezi az aktiválását a visszavonult listáról és meg is van oldva. Ez azt jelenti, hogy az aktiválása után hirtelen megjelenik 26,47 millió dollár a neve mellett (igaz a halott pénz rubrikában 7,6 millióval csökken az összeg, mivel ennyit tolt el a Packers 2023-ra), és ha a Packersnek nincs ennyi szabad helye a plafon alatt, akkor nagyon kemény büntetést kap a ligától – vagyis vagy el kell cserélnie azonnal az irányítót, vagy ki kell vágnia.

Persze a Packers megpróbálkozhat azzal, hogy megfenyegeti az irányítót, hogy visszaperel tőle 11,5 millió dollárnyi aláírási bónuszt, ha ezzel próbálkozik, de ez egyrészt egy hosszú jogi csatározás lenne, másrészt ha úgy dönt, hogy visszatér mondjuk az előszezon előtt, akkor a per okafogyottá válik (és garantált, hogy nem egy csapat lesz, ami egy Rodgersért bármikor hajlandó lesz cserélni). Állítólag a Packers meg is ígérte tavaly az irányítónak, hogy ha menni akar, akkor elengedi, de ezt gyakorlatilag akkor sem akadályozhatná meg, ha akarná.

  • A Packers kivágja Aaron Rodgerst

Anyagilag ugyanott vagyunk, legfeljebb azzal lehet játszani, hogy június elseje előtti vagy utáni címkével teszi meg. Előbbi esetben ugyanúgy 19,817 millió dollárt spórol a csapat, míg utóbbiban 7,6 milliót el lehetne tolni 2023-ra, vagyis 27,5 milliót lehetne 2022-ben megtakarítani. A probléma ezzel az, hogy így június elsejéig ott szerepelne Rodgers 46,6 milliós cap hitje a könyvelésben, ami nagyon megnehezíteni a csapat holtszezonbeli tevékenységét.

Az irányító szempontjából természetesen ez lenne a legjobb forgatókönyv (már ha távozni akar): szabadon tesztelhetné a piacot, ahhoz a csapathoz és annyiért írna alá, amelyikhez akar. A Packersnek viszont nyilván ez a legrosszabb opció, hisz így semmilyen ellenértéket nem kap, sőt azt is megkockáztatja, hogy Rodgers esetleg marad az NFC-ben.

Ezt a forgatókönyvet igazából ki is zárhatjuk, ha Rodgers távozik, akkor a Packers mindenképp cserepartnert fog keresni (és találni).

  • A Packers elcseréli Aaron Rodgerst

Jelenleg ez tűnik a legesélyesebb forgatókönyvnek: a Browns, a Broncos, a Steelers, a Dolphins, de akár a Raiders és a Jets is opció lehet a fogadóirodák szerint. Az más kérdés, hogy mekkora lesz az ellenérték.

Az elmúlt holtszezonban két irányító is drágán váltott csapatot: Matt Stafford két első- és egy harmadik körért cserébe került Detroitból Los Angelesbe, míg Carson Wentzért egy első- és harmadik körös cetlit adott a Colts az Eaglesnek. A számok alapján egyértelműnek tűnik, hogy melyik irányító volt a drágább, pláne úgy, hogy több riport szerint Jared Goff nemcsak holtsúly volt, hanem akár egy második körös pickre is taksálhatta a Lions.

Ezzel együtt a Detroit kapott egy harmadik körös cetlit, egy legjobb esetben is 1/29-es picket 2022-re, illetve jó eséllyel még egy top 20-on kívüli választási jogot jövőre. Ez nettó értékben olyan 1300-1500 pontot érhet a hagyományos value chart alapján, míg Wentzért 1150 pont értékben fizetett a Colts. A különbség effektíve csak egy harmadik körös pick, ami egyrészt jól mutatja, hogy mennyire lehúzta az Eagles az Indianapolist, másrészt óva kell intenie a Packerst attól, hogy egy elit irányítót jövő évi pickekért értékesítsen.

Aaron Rodgers bárhová is kerül, szinte garantáltan ott lesz a rájátszásban. Ez azt jelenti, hogy ha még két első és egy harmadik körös picket is adna érte valaki (a kora miatt ennél többet aligha adnak érte, hiába játszik fenomenálisan), akkor abból az egyik első körösnek ideinek kell lennie, ha értékben akar túladni az irányítón a csapat. Persze Rodgersnek ebbe is lenne beleszólása (ugyan a Packers akár a Texanshoz is elcserélhetné, de az irányító bármikor bedobhatja a visszavonulós történetet, és így senki sem fog top pickeket adni érte), de alighanem lehetne közös nevezőt találni a franchise és az irányító között.

A QB állítólag a nyugati parton szeretne játszani és a pletykák szerint a Broncos és a Raiders a fő esélyes. A fogadóirodák rajtuk kívül még a Steelerst, a Dolphinst és a Brownst tartják favoritnak az AFC-ből, illetve a rengeteg drafttőkéje miatt ott van az Eagles is az élen, illetve szóba jöhet a Panthers és a Giants is, de kizártnak tűnik, hogy a Packers az NFC-be cserélje el Rodgerst.

A leginkább a Broncos adná magát, ott ugyanis jelenleg a Green Bay támadókoordinátora, Nathaniel Hackett tűnik a befutónak a főedzői posztra. A csapatot már tavaly is összeboronálták Rodgersszel, 41 millió dollárnyi cap space-szel rendelkezik, emellett megvan a draft tőkéje is az ellenértékhez: az idei 1/9-es cetli és mondjuk egy jövő évi első körös pick már alighanem elég lenne a Packersnek az üzlet megkötéséhez.

Denverben állna össze újra a Hackett-Rodgers-Adams kontingens?

A Dolphinsnak nem lenne egyszerű dolga, ugyanis legjobb esetben egy 1/29-es cetlit tudna adni idén az irányítóért (ha a 49ers kikap az NFC döntőben). Ugyanakkor jövőre két első köröse is lesz, az egyik ráadásul a 49ersé, így jó eséllyel három 1/20+-as cetlit kellene csak beáldoznia, ami még mindig reális. Rodgersnek is szimpatikus lehet Miami, pláne úgy, hogy a csapatnak 70 millió dollárnyi cap space-e van jelenleg, vagyis simán tarthat egy nagybevásárlást a csapat.

A Browns és a Raiders érdekes opció, ugyanis egyiküknek sincs sok pénze jelenleg, mindkettő effektíve 23 millió dollárral van a plafon alatt. A Cleveland emellett nem tudja kivágni a 18,8 milliós ötödik opcióval rendelkező Baker Mayfieldet, így extra pénzt csak akkor szerezhet, ha elcseréli valahová a korábbi 1/1-es irányítót. A Las Vegas ezzel ellentétben 19 millió dollárt spórolhatna halott pénz nélkül Derek Carr kivágásával vagy elcserélésével. Cserébe viszont nincs idén magas pickje a gárdának, az 1/22 nem kimondottan vonzó még egy jövő évi első körrel kiegészítve sem, így egy csere leginkább akkor valósulhat meg, ha sikerül Carrt egy első körért elcserélni.

Végezetül ott a Steelers, aminek 31 millió dollárnyi szabad helye van, az NFL egyik legjobb kultúrájával és szervezetével rendelkezik, bár cserébe nem dúskál a magas pickekben. Ugyan a drafttőkét elő lehetne teremteni akár játékosok bevonásával, de elnézve a támadófalat és figyelembe véve a tényt, hogy nem Pittsburgh a legvonzóbb város Amerikában, meglepő lenne, ha Rodgers Green Bay-ből pont ide szeretne menni (és a Steelers sem az a blockbuster trade-eket erőltető gárda).

Összegzés

Vitán felül a Packersé lesz az egyik legérdekesebb holtszezon idén. Számtalan opció áll a csapat és Rodgers rendelkezésére, és bár van olyan forgatókönyv, amely szerint úgy maradhatna meg ez a kapcsolat, hogy mindenki elég jól jár, ezt én nem tartom valószínűnek. Ahogy két éve a Brady-Patriots házasság elfáradni látszott, most úgy érződik, hogy ugyanez történik Green Bay-ben is. És látva a csapatot váltó irányítók sikerét/megújulását, szerintem Rodgers valami ilyesmire vágyik.

Ha tippelnem kellene, akkor a szakításra tenném a pénzem, de nem várok különösebb drámát, egy újabb Favre-sztorit. Nem tartom valószínűleg, hogy elfajulnának a dolgok, az egyik félnek sem az érdeke: a Packers valószínűleg korrekt lesz és olyan csapathoz cseréli el Rodgerst, ahová az irányító is szívesen menne (nálam a Broncos a befutó), míg a QB csak szépeket mond majd és mindenkinek sok sikert kíván. Igazi happy end.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!