Connect with us

Szabadügynök

Ha irányító van, minden van – Broncos FA-értékelő

Éveken keresztül a Denver Broncos úgy küzdött, mint malac a jégen. Mindent megtettek, csalogattak jó nevű szabadügynököket a csapathoz, jó játékosokat draftoltak és mégis maradt a szokásos erőlködés, amelynek mindig nyögés lett a vége. Azonban aki reálisan állt a dolgokhoz, az pontosan tudta, hogy amíg nincs rendes irányító a csapatnál, addig kár is reménykedni bármiben. Pontosan ez változott meg most, így a világ Broncos szurkolói végre jogosan bízhatnak a változásban.

Ami a szabadügynökpiacon történt, az kis túlzással lényegtelen is a Broncos számára. Az a fontos, ami pár nappal a piac nyitása előtt történt. Ugyanis George Paton general manager bizonyította, hogy valóban agresszív, így egy soha nem látott megadeal keretében megszerezte a Seahawkstól elvágyódó irányítót, Russell Wilsont. A hír hatalmas meglepetést keltett (még ha voltak is kisebb remények), ugyanis a nap korábbi részében kiderült, hogy Aaron Rodgers hosszabbít Green Bayben, amely után már kezdte mindenki elkönyvelni, hogy egy újabb középszerű megoldást fog választani a csapat.

Szerencsére azonban robbant a bomba és Wilson már a Broncos játékosa. Az ár nem volt alacsony, de én úgy gondolom, hogy egy top franchise irányítóért semmi sem drága, a Broncosnak aligha volt más választása, ha nem akart megint mindent a reménykedésre bízni. A feladott draftcetlik és távozó játékosok (Harris, Fant, Lock) mellett természetesen érkezett Wilson cap hitje is, ami az idei évre 24 millió dollár, tehát ennyivel szűkült a mozgástere a csapatnak a piacra. Ez azonban szintén csekély összeg egy QB-ért, ráadásul ez még változhat is, mert a hírek szerint a csapat már a QB szerződésének meghosszabbításán dolgozik. Így a gigacsere után a Broncosnak körülbelül 25 millió dollárja maradt a mozgolódásra.[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Ez nem túl tetemes összeg, főleg hogy a meglévő edge rusher, linebacker, cornerback, right tackle hiányposzt mellé Shelby Harris és Noah Fant távozása miatt a belső védőfalember és a tight end poszt is valamelyest megrövidült. Annak érdekében, hogy nagyobb legyen a mozgástér ugyan nagyobb mozgolódást már nem igazán tudott végezni a gárda, az egyetlen több mint 2 millió dollárt érő cut DeSean Hamiltoné volt, ami a telített elkapósort tekintve egyáltalán nem volt csoda.

A legégetőbb neednek egyértelműen a támadófal jobb szélének megerősítése és a front7 újraszabása tűnt, a front office pedig az utóbbit priorizálta. Az első nagyobb érkező D.J. Jones, az ex-49ers játékos volt, aki három évre 30 millió dollárért érkezett. Shelby Harris távozásával az amúgy is vékony defensive line csak tovább fogyatkozott, így a need elég egyértelmű volt. Jones egy jó játékos, aki az elmúlt években ráadásul fejlődő tendenciát is mutatott, alig hagyott ki mérkőzést, egy nagyon stabil játékosnak számít a fal közepén.

Ejiro Evero védőkoordinátor érkezésével megnőtt a súlya annak, hogy a védőfal közepén masszív tömeg legyen, a futásmegállítást rá lehessen bízni valakire, aki akár két lyukra is tud figyelni. Jones az elmúlt évben az egyik legjobb futásmegállító DT-je volt a ligának, a 10 milliós éves fizetés így pedig egyáltalán nem drága. Ellenben passzsiettetésben már egyáltalán nem veszélyes, Harrishez képest masszív visszaesés (még ha nem is ugyanaz a posztja a két játékosnak), én pedig nem vagyok a híve az ennyire egydimenziós játékosoknak, még akkor sem, ha elismerem, hogy szükséges ebben a rendszerben a jelenlétük. A Jones igazolás tehát szerintem ár/érték arányban abszolút korrekt, hiányposzt is volt, de lehet hogy én egy olcsóbb, gyengébb képességű játékost hoztam volna ide, hogy a többi needet kényelmesebben be lehessen foltozni.

A következő, akit meg kell említenünk, az a Dallastól távozó Randy Gregory. A kétes megítélésű pass rusher öt évre 70 millió dollárért érkezett, amelynek azonban csak 28 milliója garantált, tehát látszik a vezetésen, hogy óvatosan bánnak Gregoryval. Ez nem is véletlen, ugyanis a passzsiettetőnek már az érkezése is kalandos volt, ugyanis úgy tűnt, hogy hosszabbít a Cowboysszal, de aztán az utolsó pillanatban visszatáncolt (a Cowboys nem feltétlen jóhiszemű tárgyalása miatt) és a Broncos ajánlatát fogadta el. Amikor a pályán van, akkor Gregory egy dinamikus, hajtós pass rusher, akinek az elmúlt éve elég jóra sikerült. Mivel 29 éves, így vastagon benne van, hogy a legjobb éveit tapossa, netalán még a legjobb évei csak most következnek és már így is a liga felső polcához közelített.

Az egyetlen kockázat vele kapcsolatban, hogy off field ügyei miatt elég sok mérkőzést ki kellett hagynia már, összesen 54 találkozón nem tudott részt venni, ami elég meghökkentő adat. Ellenben legutóbbi visszatérése óta keményen dolgozik és többször, több fórumon kijelentette, hogy bizonyítani akar. Most Denverben megvan a lehetősége erre. A kifizetett összeg abszolút rendben van a teljesítményével, főleg a kevés garantáltat vizsgálva, az egyetlen hiányérzete a Broncos szurkolóknak csak az lehet, hogy esetleg a klublegenda Von Millert várták erre a posztra, aki végül Buffalóban kötött ki.

A front7 befejező puzzle darabkája pedig a Josey Jewell megtartása volt linebacker poszton. Talán nincs még egy olyan lyukas poszt a csapatnál (talán az RT), mint a linebacker, így mindenképpen vagy megtartani kellett valakit vagy igazolni a piacról. És bár Bobby Wagnereket remélt a nép, a reális az volt, hogy nem költ ennyit erre a posztra a gárda. Ráadásul Jewell megtartása nagyon jutányos is, 2 évre 11 millió dollárért a fiatal LB abszolút áron alul, de legalábbis korrekt áron érkezett. Ennek megfelelően kis kockázat is van benne, mert kis rosszindulattal a linebackernek négy jó mérkőzése volt karrierje során, ráadásul a tavalyi évet sérülés miatt szinte csaknem teljes hosszában kiülte, így még várunk az igazi áttörésre. Kiegészítőnek mellé érkezett Alex Singleton, aki az Eaglesnél gyártotta a tackle-öket, de ahogy az egy éves 1,1 millió dolláros szerződés mutatja, nem ő lesz a betonstabil kezdő linebacker poszton. Ami pozitív vele kapcsolatban, hogy a régóta szenvedő special teamet kicsit feljavíthatja.

Végül pedig az első hullám végén érkezett a volt 49ers játékos, K’waun Williams mindössze 3,5 millió dollárért évente, ami abszolút jó üzlet a csapat részéről. Williams egy kiváló slot corner, aki ugyan a szélen egyáltalán nem használható, de mivel ez itt nem lesz a feladata, így megtalálta a hiányzó láncszemet a kezdőbe a gárda.

Szintén visszatér a védelembe Malik Reed is, aki RFA tendert kapott és így kevesebb mint 2,5 millió dollárt foglal a sapkából, amely rendben is van, mert Reed sajnos nem robbantott, továbbra is egy kiegészítő, rotációs embernek tűnik. Ahogy DeShawn Williams is, aki valószínűleg csak azért érkezett mert mélység abszolút nem volt a poszton defensive tackle poszton belül.

A védelem tehát nagyjából rendben van, nem minden egységben vannak extraklasszisok, de van három meghatározó, minimum ligaelitet súroló játékos és nagyobb lyukak sincsenek. A nagy talány, hogy a mélység elégséges lesz-e, mert egy olyan csoportban, ahol Mahomes, Herbert és Carr az ellenfél, azért egy-két kieső is nagy problémákat okozhat.

A támadóoldalon már jóval több a kérdés, de a legfontosabb szerencsére már adott. Russell Wilsonnal új korszak indul Denverben, ami szintén lehet egy nagyobb földbeállás, de az biztos, hogy előre nem szabad leírni a csapatot. Russell játékfelfogásához nagyon nehéz offense-t igazítani és koránt sem biztos hogy Hackettéknek ez sikerül, de ha mégis összeáll egy esetleges Wilson offense, akkor az nagyon hatékony lehet. Az irányítókérdés így hosszú távon úgy tűnik végre megoldódik, így semmi szükség nem volt rá, hogy Bridgewatert marasztalja a gárda, mert egy pár milliós csere bőven elég Wilson mögé (az érkező Josh Johnson azt gondolom, ezt megoldja), ha ő megsérül akkor úgyis keresztet vethet a szezonra a csapat.

A támadófal kérdésére azonban már extra súly nehezedik, mert Wilson dropbackjeihez nehéz alkalmazkodni, főleg Bolles lesz nagy kérdőjel, aki az elmúlt két évben bizonyította, hogy a jobb tackle-ök közé tartozik, de egyelőre nehéz megítélni, mekkora bajban lehet. A belső támadófal a liga közepéhez tartozott, ide komolyabb erősítés nem érkezett, de a mélységbe jött Ben Braden és Tom Compton is. Előbbit a Packers garnitúra régebbről ismeri, de mindenesetre komoly meglepetés lenne, ha a kezdőben találná magát. Compton már érdekesebb kérdés, ő elég szép szezont tudhat maga mögött, még akkor is, ha nem játszotta végig az egész évet, valószínűleg ennek a kockázatnak szól az egy éves szerződés is.

És akkor végül a feketeleves. A right tackle posztot ugyanis a végére hagyta a gárda (legalábbis ami volt próbálkozás az gyorsan befuccsolt), egyedül Calvin Anderson lett egy évvel meghosszabbítva, de maradjunk annyiban, hogy Wilson helyében ettől nem lennék túl nyugodt. Anderson egyelőre egy jó csere szint és optimális esetben ennél többet nem is kellene elvárni tőle. Számomra komoly negatív értékkel bír, hogy ezt a csapatrészt nem részesítette nagyobb előnyben a gárda.

Ami az offense többi részét illeti, egy kivétellel elég leosztottak a lapok. Az elkapósor komplett, a kezdő futó adott, egyedül a tight end poszt és a cserék a kérdőjelek. Noah Fant távozásával alighanem Albert Okwuegbunam megnyerte a teljes körű elkapó TE posztot, így mögé kellett blokkolni tudó játékos. Ezt végül vegyesen oldotta meg a gárda, egyrészt hosszabbított a mindenes fullback/tight end Andrew Beckkel egy évre, valamint a piacról megszerezte Eric Tomlinsont. Egyikük sem egy prémium kategóriás játékos, de azt várják tőlük, hogy a piszkos munkát végezzék el legjobb tudásuk szerint.

Összességében a Broncos offseasonje úgyis azon múlik majd, hogy Wilson mennyire illik a rendszerbe vagy inkább milyen rendszert lehet Wilson köré rajzolni. A támadófal jobb szélének elhanyagolását nem tudom figyelmen kívül hagyni, főleg annak tudatában, hogy Wilson mennyit szenvedett karrierje során a rossz támadófallal és hogy a csoport többi tagja milyen pass rusher fegyverarzenált szerzett be az elmúlt napokban. A többi lépést mind korrektnek tartom, ha nem is a legnagyobb ágyúk érkeztek, de olyan játékosok, akik hasznosak voltak a posztjukon és ha nem is a legnagyobb ágyúkkal, de korrekt kezdőkkel, a lehetőségekhez mérten, be lett foltozva. Az érkezők és a távozók mellé így nem is tudok mínusz jelet tenni, azt egyedül az RT poszt háttérbe helyezése miatt kapja a gárda.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!