Connect with us

Minden ami NFL

Edzőtábori csaták – AFC

Az edzőtáborok már egy bő hete tartanak (ráadásul ma éjjel megkezdődik az előszezon is!), és minden csapatnál küzdenek a játékosok a keretben maradásért vagy épp a kezdő pozíció kiharcolásáért. Előbbire rengeteg párharcot lehetne felhozni, most viszont inkább az utóbbival foglalkozunk, és megnézzük minden AFC-s csapatnál, hogy melyek a legfontosabb edzőtábori csaták! Holnap pedig jön az NFC. 

Baltimore Ravens: Bal oldali guard

Érdekes lesz nézni az elkapókat is a csapatnál, hiszen hat draftolatlan srác küzd egy, nagyon max két roster helyért, de a kezdők körül érdekesebb lesz figyelni a bal guard versenyre. A támadófalból négy hely fix, ez az egy, ami nem, ide pedig négyen is pályáznak, és mindannyian voltak már kezdők a csapatban. Patrick Mekari a legtapasztaltabb és ő bevethető gyakorlatilag bármely poszton a falban – épp ezért lehet hasznos elsőszámú cserének? Hozzá hasonlóan Ben Powers 12 meccsen kezdett tavaly, de a korábbi Last Chance U sztár Tyre Phillips is játszott öt meccsen, a hegyomlás Ben Cleveland pedig négyen. Gyakorlatilag bármelyikük megnyerheti a csatát.

Buffalo Bills: Punter Slot elkapó

Nagyon akartam a puntert hozni, de gondolom azért a “Punt God” Matt Araiza csak kijátssza Matt Haacket, még ha nem is indult olyan fényesen a tábora. A cornerbacket is lehetne hozni, de ha Tre White nem épül fel a szezon kezdetére, akkor Dane Jackson és Kaiir Elam is kezdő lesz, így nem akkora a csata. Így pedig a slot elkapó maradt igazi versengésnek, ahol Cole Beasley helyét kell átvennie valakinek. A piacról érkezett a biztoskezű veterán Jamison Crowder, a draftról pedig a highlight-elkapásokkal kitűnő Khalil Shakir, de talán kis mértékben az eddig is Buffalóban játszó és tavaly kicsit berobbanó Isaiah McKenzie-nek állhat a zászló. Nagy előnye viszont nincs, Crowder várhatóan bőven vesz majd el tőle snapeket az elején, a Billsnél pedig nyilván remélik, hogy az év végére Shakir átveszi majd ezt a helyet.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Cincinnati Bengals: Bal oldali guard

Egyáltalán nincs tele a Bengals csatákkal, már ami a kezdőket illeti. Esetleg Eli Apple-t szoríthatja ki az újonc Cam Taylor-Britt, de azért olyan jó esélyekkel talán nem indul. A támadófal viszont érdekesebb, már csak azért is, mert fixen három új kezdővel kell számolni (Alex Cappa, Ted Karras, La’El Collins), és akár a negyedik tag is új lehet. Bal guard poszton ugyanis a tavalyi második körös, de újoncként súlyproblémákkal, sérülésekkel és nagyon gyenge játékkal küzdő Jackson Carman próbálja megtartani a helyét a kezdőben a negyedik körös újonc Cordell Volsonnal szemben. A másodosztályból érkező Volson hátrányból indul, hiszen nagy a szintkülönbség és új posztot is kell tanulnia, hiszen a North Dakota State-en tackle volt – a potenciálja magas, így nem zárnám ki, hogy kiüti Carmant legkésőbb a szezon során.

Cleveland Browns: Második számú elkapó

Lehetne hozni a harmadik számú CB-t Denzel Ward és Greg Newsome mögött (hogy az újonc Martin Emerson megkapja-e a fix slot állást, vagy Greedy Williams lesz a szélen és Newsome a slotban), vagy hogy ki a fene fog kezdeni DT poszton (Taven Bryan, Jordan Elliott, Perrion Winfrey, Tommy Togiai vagy Sheldon Day, illetve akár egy FA igazolás), de végül a második számú elkapóért folytatott harcot hoztam, mert talán ennek van a legnagyobb jelentősége – de legalábbis ez a legérdekesebb a nagyközönség számára.

Amari Cooper helye ugyebár biztos, mint WR1, David Njoku lesz a kezdő tight end, mögöttük viszont lehet küzdeni a targetekért bőven. Donovan Peoples-Jones szerezte tavaly a legtöbb elkapott yardot a csapatban 597-tel, de azért ez sem volt olyan meggyőző teljesítmény. A tavalyi harmadik körös speedster Anthony Schwartz is megküzdhet vele, ahogy az idei harmadik körös David Bell is. Talán Bell lehet a kezdő slot elkapó és Peoples-Jones a második szélső WR, de snapek és targetek szempontjából a tight end Harrison Bryant és a futó Kareem Hunt is sokat fog elvenni tőlük.

Denver Broncos: Támadófal

A linebackereknél Jonas Griffith és Alex Singleton küzd egy kezdő helyért, de most inkább a támadófallal foglalkozok, ahol több verseny is van. Az egyik a jobb oldali tackle poszt, amire Billy Turner, Tom Compton és Calvin Anderson pályázik. Turner lenne a legbiztonságosabb opció, Hackett hozta magával Green Bayből, azonban Andersonban lehet a legnagyobb potenciál, hogy hosszabb távon megoldja a problémát. Compton valószínűleg inkább biztosítéknak érkezett veterán tapasztalattal a rendszerben.

Ezen kívül a két guard poszt is kiadó, vagy legalábbis másfél. Elég mély itt a Broncos kerete, és ugyan Risnernek jó esélye van az LG poszt megtartására, de mivel rajta kívül még hárman indulnak versenybe, így kis meglepetéssel akár el is vesztheti azt. A másik három versenyző a veterán Graham Glasgow, a másodéves Quinn Meinerz és a 2020-as hatodik körös Netane Muti. Ha tippelni kellene, Meinerz indul előnyből.

Houston Texans: Futó

Elég sok poszton lehet verseny a Texansnál, a linebacker például elég érdekes a millió jelölttel, de most inkább a futókra koncentrálok. Az biztos, hogy előbb-utóbb a harmadik körös újonc Dameon Pierce átveszi a kezdőt, de az egyáltalán nem biztos, hogy már a szezonkezdetre. Habár azért óriási tehetségek nincsenek előtte. Marlon Macknek volt már 1000 yardos szezonja, de aztán megsérült és Jonathan Taylor kiszorította. Várhatóan ő lesz a kezdő a szezon elején, a Texans pedig sokat tervez futni, amit jelez a fullback Andy Janovich leigazolása is. Szintén vehet snapeket Pierce elől Rex Burkhead is, aki a csapat legtöbb futott yarddal rendelkező játékosa volt tavaly.

Indianapolis Colts: Bal oldali tackle

Az is érdekes, hogy ki lesz a csapat 3. számú cornerbackje, aki a szélen játszik Gilmore túloldalán (miközben Kenny Moore a slotot őrzi), illetve az elkapók közt is szép kis verseny lesz, de talán még nagyobb fontossággal bír, hogy ki őrzi majd Matt Ryan vakoldalát. A Colts a harmadik körben draftolta az osztrák származású Bernhard Raimannt, őt szeretnék majd középtávon erre a szerepre, de egyelőre a negyedéves, eddig csak beugrós (és az is főleg guard poszton) Matt Pryor edz a kezdőkkel és ő számít favoritnak a kezdőre. De vajon meg tudja azt tartani a fiatallal szemben? És ha igen, meddig?

Jacksonville Jaguars: Támadófal

Tudom, sok már a támadófal, és akár a safetyt is hozhattam volna, ahol a sérülésből visszatérő Rayshawn Jenkins, a negyedéves Andrew Wingard és a másodéves Andre Cisco harcol két helyért, de a falban több a kérdőjel, és kíváncsi vagyok, a fiatalok betörnek-e a kezdőbe. Right tackle poszton az eddig nem túl meggyőző korábbi második körös Jawaan Taylor próbálja feltartóztatni a másodéves Walker Little-t, akit sokan szerettek tavaly draft körökben, de rengeteget volt sérült korábban. Center poszton Brandon Linder visszavonulása okoz problémát, itt a veterán Tyler Shatley számít jelenleg kezdőnek, de nem lepne meg, ha a harmadik körös újonc Luke Fortner kiszorítaná, én sokat várok tőle. Aki elveszti ezt a csatát, akár a bal guard posztra is pályázhat Ben Bartch helyére, ugyanis az ő helye sem betonbiztos. A Jaguars csatáit ma éjjel már “élesben” előszezonmeccsen is figyelemmel kísérhetjük.

Kansas City Chiefs: Futó

Sokan biztos az elkapókat hoznák, de szerintem ott elég egyértelmű a helyzet és mindenki szerepet kap majd. Már megint támadófalat nem akartam hozni, főleg hogy lesz még ilyen, de a jobb oldali tackle is érdekes lehet, csak egyelőre még Lucas Niang és Prince Tega-Wanogho sem bevethető, szóval ez kicsit később élénkül majd fel. A futóknál viszont teljesen nyílt a verseny, ahol a korábbi első körös Clyde Edwards-Helaire ugyan tekinthető favoritnak, de egyáltalán nem szolgált rá a töretlen bizalomra eddig. Így pedig Ronald Jonesnak mindenképp szerepe lesz a támadósorban és akár a kezdőért is harcolhat, illetve Jerick McKinnon is igyekezni fog a snapekért, ahogy a kisebb nevű fiatalok is, mint a tavaly is beugró Derrick Gore vagy a szélvészgyors Isiah Pacheco.

Las Vegas Raiders: Támadófal

A Jaguarshoz hasonlóan a Raiders versengéseit már “élesben” is láthatjuk a Hall of Fame meccsen ma éjjel. A harmadik számú elkapóért lehet érdekes harc, de a védőfal közepét is lehetett volna hozni, ahol a Brownshoz hasonlóan sok a jelölt, de egyik sem túl megnyugtató. A támadófalban is vannak azért ilyen aggályok, de számomra itt lesznek a legérdekesebb csaták. A jobb oldali tackle poszton Brandon Parker és Alex Leatherwood harcol. Mindketten elég gyenge teljesítményt nyújtottak a múltban, utóbbi újoncként annyira rossz volt, hogy bemozgatták guardba. Most az új stábnak bizonyíthatna, de egyelőre nem úgy néz ki, hogy ez sikerül neki.

Azonban nem csak a szélen, hanem belül is van verseny, főleg miután Denzelle Good visszavonult. Az újonc Dylan Parham előbb-utóbb megszerzi magának az egyik guard vagy center posztot, de lehet, hogy csak jövőre. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a center Andre James helye viszonylag biztosnak tekinthető, John Simpson nagyon jó eséllyel pályázik arra, hogy megtartsa a bal guard posztot, és ha Leatherwood elveszti az RT csatát, akkor megkaphatja az RG posztot. Itt még Lester Cotton van versenyben, aki kisebb meglepetésre érhet oda a kezdőbe.

Los Angeles Chargers: Jobb oldali tackle

Már szerintem is kezd unalmas lenni, hogy mindenhol a támadófalból hozok, de a Chargersnél mondjuk nagyon más választásom nem is volt, mert maximum RB2 vagy csere pass rusher és hasonló csatákból lehetne válogatni, a kezdők nagy része gyakorlatilag le van osztva. Viszont hogy ki lesz a támadófal jobb szélén, az egyáltalán nincs. Tavaly Storm Norton játszott itt és pocsék volt – 60 nyomást és 9 sacket engedett. Ő az egyik jelölt a posztra, de talán esélyesebb Trey Pipkins, aki korábban a bal szélen volt nagyon gyenge, de tavaly a két beugrós meccsén jól játszott RT-ben, idén is jól mutat az edzéseken és az OL-edzőguru Duke Manyweatherrel tréningezett. Ha neki sem menne a játék, ellenben a hatodik körös újonc guard Jamaree Salyer bevetésre kész, akkor az lehet még egy opció, hogy Salyer lesz a bal oldali guard és a veterán Matt Feiler kimozog a jobb szélre.

Miami Dolphins: Futó

A támadófal itt sincs teljesen kitalálva, bár a nevek talán megvannak, csak a kombinációjuk kérdés még. Holland párjáért küzdhet Eric Rowe és Brandon Jones safety poszton, Melvin Ingram és Andrew Van Ginkel a kezdő pass rusher kitüntetésért csatázhat, de én a futókat hoztam most. A Dolphins futójátéka a liga egyik legrosszabbja volt tavaly, de ez mindenképp fejlődni fog a jobb fallal, a jobb rendszerrel és a jobb running backekkel. Várhatóan nem lesz egy igazi workhorse a backfielden, de négyen is vannak a poszton kezdő tapasztalattal. Sony Michel valószínűleg a brusztolósabb helyzetekben fog beállni, Myles Gaskin leginkább beugrós lehet, de az idén szép gázsiért igazolt Chase Edmonds és a szintén idén megszerzett, utóbbi időben sok sérüléssel küzdő, de egyébként ebben a rendszerben remeklő Raheem Mostert is jó eséllyel pályázik a minél több snapre.

New England Patriots: Cornerback

A Patriotsnál, és leginkább annak védelmében több csata is lesz. Jó safetykből tele van a csapat, így itt kellemes lesz a dilemma, de a linebackereknél már jóval kevésbé, és igaz ez a cornerbackekre is. A slotban Jonathan Jones kezdene, de még nem épült fel sérüléséből, így egyelőre ez a hely is kiadó. A szélen alapból sem volt igazából biztos senki helye és nincs is igazán jó opció a rosteren, szóval minőségben nagyon másféle verseny lesz, mint a safetyknél. Jalen Mills helye tűnhet a legbiztosabbnak, de ha Jones nem épül fel, lehet hogy a slotba kerül (ott az újonc Marcus Jones az opció még). A tábor előtt Malcolm Butler számíthatott még esélyesnek a szélre, azonban egyelőre nem megy neki a játék és a második csapattal edz. Terrance Mitchell tűnik most a másik kezdőnek Mills túloldalán, de ez sem feltétlen megnyugtató. Vajon az újonc Jack Jones ki tudja szorítani?

New York Jets: Free safety

Elvileg lesz harc a kezdő CB és kezdő RB posztokért is, de nehéz elképzelni, hogy ne a két magasan draftolt újonc (Sauce Gardner, Breece Hall) nyerje ezeket. Mindeközben a kezdő LT helyet már meg is nyerte magának George Fant. Így két nagyon érdekes csata maradt. Az egyik a tight end posztért CJ Uzomah, Jack Conklin és az újonc Jeremy Ruckert között, de várhatóan mindhárman kapnak majd szerepet, mert lesz több 2-3 tight endes felállás is. A másik pedig a free safety poszt, amit végül kiemeltem. A strong safety az idén igazolt Jordan Whitehead lesz, így az ő párját keresik New York zöld felén. A veterán opció Lamarcus Joyner, aki elég hullámzó karriert tudhat magáénak (a Ramsnél FS poszton jó volt, a Raidersnél a slotban nem), tavaly pedig gyakorlatilag az egész évet kihagyta sérülés miatt, de a stáb állítólag szereti. A 2020-as harmadik körös Ashtyn Davis még ismertebb név, de tavaly elég gyengén teljesített. Talán nála esélyesebb lehet Joyner kihívására a tavalyi ötödik körös Jason Pinnock, aki fiatal, atletikus és korábbi CB lévén jó a labdaérzéke is.

Pittsburgh Steelers: Irányító

Lehetne hozni a cornerback posztot (Levi Wallace vs. Cam Sutton vs. Arthur Maulet) vagy a bal guardot is (Kevin Dotson vs. Kendrick Green), de természetesen nem lehet kikerülni az irányítókat. Alapvetően Mitch Trubisky számít az esélyesnek és ő is kapja az első csapatos snapek nagy részét, de ott az első körös újonc Kenny Pickett, aki előbb-utóbb át fogja venni a helyét. És ugyebár nem lehet kizárni Mason Rudolph-ot sem az egyenletből, legalábbis a támadókoordinátor Matt Canada szerint. Meglepne, ha nem Trubisky lenne az első heti kezdő, de azért kíváncsian várom, hogyan zajlik majd a tábor.

Edzőtábori csaták

Tennessee Titans: Bal oldali guard

Mi mással zárhatnám a cikket, mint egy újabb OL-csatával? A Titansnél két hely is kiadó elméletben, egyrészt a bal guard, másrészt a jobb tackle, de utóbbinál Dillon Radunz valószínűleg marad a helyén és a harmadik körös Nicholas Petit-Frere nem tudja kiszorítani. Az előbbi viszont teljesen nyílt, ugyanis Aaron Brewer és Jamarco Jones is leginkább csere volt karrierje során, így egyikük sem bizonyított még. Előbbi ugyan atletikus és van tapasztalata a blokkolási rendszerben, de alulméretezett és tavaly egy fél szezon alatt engedett hat sacket. Utóbbit idén igazolta a csapat a Seahawkstól (tavaly egy negyed szezont játszott körülbelül, sacket nem engedett), de Mike Vrabel recruitolta még korábban az Ohio State-hez, így a kapcsolata megvan a főedzővel.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!