Connect with us

Minden ami NFL

FK! Díjátadó 2022

Máris véget ért a 2022-es alapszakasz, így ideje kiosztanunk a legjobbaknak járó elismeréseket. A szezonban folyamatosan követett díjfigyelővel ellentétben most nem egy ember döntött, hanem négy szerkesztő (Balázs, Dani, Józsi, Patrik) véleménye alapján állt össze a díjazottak listája. 

Mind a négyen az Associated Press által idén bevezetett új rendszer alapján voksoltunk, azaz már nem csak egy játékosra kellett szavazatot leadni díjanként, hanem az MVP-nél ötös listát (10-5-3-2-1 pontaránnyal), a többinél hármas listát (5-3-1 pontaránnyal) állítottunk fel, így jött létre a végső sorrend.

MVP: Patrick Mahomes (QB, Chiefs)

2. Josh Allen (QB, Bills)
3. Jalen Hurts (QB, Eagles) és Joe Burrow (QB, Bengals)
5. Justin Jefferson (WR, Vikings)

Félidőnél még Josh Allent gondoltuk MVP-nek, illetve sokáig Jalen Hurts is abszolút esélyes volt, azonban a szezon második felében vitán felül egyértelművé vált, ki a liga legértékesebb játékosa: Patrick Mahomes. Mind a négyen a Chiefs irányítóját láttuk a legjobbnak 2022-ben, amit nemcsak a mutatott játék, de az AFC első kiemelésének megszerzése és az egyéni statisztikák is csak megerősítettek.

Mahomes volt az egyetlen QB, aki 5000+ yardot passzolt (5251), ráadásul több mint 500-zal több yard került a neve mellé, mint bárki másnak. Ő volt az egyetlen, aki 40+ TD-t passzolt (41), ami hattal több volt, mint bárki másnak a ligában. Csak a sokkal kevesebbet játszó Tuának volt jobb passer ratingje nála, és ugyan most kevesebb extra dobása volt, mint ahogy megszokhattuk, de ez leginkább a rendszernek volt köszönhető, ami ismét csak dicséret az ő esetében, ugyanis megmutatta, hogy az eddigiektől mindenben különböző támadósort is képes elvezetni. Emellett csak Joe Burrow, Jalen Hurts és Justin Herbert dobott kevesebb turnovert érő passzt nála, ami szintén pazar teljesítmény.

A második helyért jóval nagyobb verseny volt, ugyanis Josh Allen, Jalen Hurts és Joe Burrow is kapott ide szavazatot, ellenben mindhárman kaptak a negyedik helyre is voksot. Végül Allen egy ponttal megelőzte Hurtsöt és Burrow-t, akik holtversenyben zártak a harmadik helyen. Rajtuk kívül Justin Jefferson kapott még egynél több szavazatot, hármunknál is ő lett az ötödik.

[ppp_patron_only level=”140″ silent=”no”]

Év Támadója: Justin Jefferson (WR, Vikings)

2. Tyreek Hill (WR, Dolphins)
3. Davante Adams (WR, Raiders)

Justin Jefferson győzelme nem lehetett kérdés (bár Balázsnál Davante Adams nyert), minden téren a többi elkapó fölé nőtt és két fordulóval a szezon vége előtt úgy tűnt, hogy a 2000 elkapott yard is összejöhet. Végül azonban egy jó Packers gameplan és a Bears elleni lazázás/pihentetés miatt ebből nem lett semmi, de az 1809 yard így is önmagáért beszél. A dobogósokkal viszont én személy szerint nem értek egyet.

Az 1710 yardot és 7 TD-t szerző Tyreek Hill három szavazólapra is felkerült, így az ő második helye is egyértelmű volt a konszenzusunk alapján, a harmadik hely azonban érdekesen alakult. Christian McCaffrey volt ott két szavazólapon, de mindkettőn harmadik helyen, így nem ő fért fel a dobogóra. Davante Adams, Travis Kelce és Josh Jacobs kapott egy-egy voksot, azonban az 1516 yardos és 14 TD-s Adams rögtön első helyeset, így ő lett a harmadik helyezettünk, de ebben egyáltalán nem volt konszenzus köztünk.

Év Védője: Nick Bosa (Edge, 49ers)

2. Micah Parsons (Edge, Cowboys)
3. Myles Garrett (Edge, Browns) és Maxx Crosby (Edge, Raiders)

Ahogy az MVP címnél, úgy itt is egyhangú döntés született. Nick Bosa a PFF számítása szerint 18 sackkel és 89 nyomásgyakorlással zárta az évet – előbbi holtversenyben a legtöbb volt, utóbbinál pedig csak Micah Parsons szerzett eggyel többet. Emellett szinte soha nem hibázott, mindössze két elrontott szerelése volt, ami a legkevesebb a kezdők között.

A többieket sem kell magyarázni. Parsons 14 sackkel és 90 nyomással zárta az idényt, utóbbi a legtöbb volt, miközben például Maxx Crosbynál 162-vel kevesebb pass rush snapje volt. Garrett 18 sacket és 73 nyomást tett a közösbe, pedig meccset kellett kihagynia egy autóbaleset miatt, Crosby pedig 15 zsákolással, 81 nyomásgyakorlással és a pass rusherek között csúcsnak számító 57 stoppal fejezte be az idényt.

Év Újonc Támadója: Garrett Wilson (WR, Jets)

2. Chris Olave (WR, Saints)
3. Kenneth Walker (RB, Seahawks)

Micsoda elkapó class volt ez! Wilson és Olave is átlépte az 1000 yardos határt és egyedül a TD-k száma miatt lehetnek szomorúak (mindkettőjüknek négy lett). Ez újonc elkapótól zseniális teljesítmény, pedig egyiküknek sem volt top irányítója, sőt Wilsonnak sokáig Zach Wilsonnal kellett dolgoznia – alighanem ez is szerepet játszott abban, hogy mindannyian neki adnánk a díjat. A dobogóra mellettük még Kenneth Walker fért fel, aki szintén átlépte az 1000 yardos határt a földön, volt kilenc TD-je és egyetlen egyszer sem ütötték ki a kezéből a labdát.

Év Újonc Védője: Sauce Gardner (CB, Jets)

2. Aidan Hutchinson (Edge, Lions)
3. Tariq Woolen (CB, Seahawks)

A nyertes kilétében nincs változás, Sauce Gardner teljesítménye ugyanis semmit sem romlott az elmúlt fordulókban és egy All-Pro cím is simán kinéz neki. A szezonban a legjobb elkapók ellen teljesített zseniálisan, többek között Justin Jeffersont is kivette a játékból, emellett mindössze 52,5-ös passer ratinget és 45,3 százalékos elkapási arányt enged az ellenfeleknek, és még 14 leütött passza is volt – mindhárom kategória ő a legjobb a mezőnyben, konkrétan újonc létére nem volt nála jobb CB a ligában.

Aidan Hutchinsonra sem lehet panasza senkinek, ugyanis a Lions első köröse 53 nyomásgyakorlással, 11 sackkel és három INT-vel fejezte be a szezont, a Packers elleni szezonzárón például kétszer is zsákolta Aaron Rodgerst. Tariq Woolen pedig a hat pickje mellett végül öt TD-t engedett, ami kicsit rontja az összképet, de az ötödik körös újonc így is Pro Bowl közeli szinten teljesített: csak 55,9 százalékos passzpontosságot és 70-es passer ratinget engedett az őt célba vevő irányítóknak.

Év Visszatérője: Geno Smith (QB, Seahawks)

2. Christian McCaffrey (RB, 49ers)
3. Saquon Barkley (RB, Giants)

Geno Smith és Saquon Barkley egy darabig az Év Legjobb Támadója címért is versenyben voltak, és bár végül erre nincs reális esélyük, de ebben a kategóriában egyértelmű a helyük. Előbbi 4282 yardot, 30 TD-t és 11 INT-passzolt 69,8 százalékos pontossággal, és bár az utóbbi fordulókban sok hibával játszott, illetve kellett Baker Mayfield és a Lions segítsége, de végül rájátszásba vezette a Seahawkst (ezt megelőzően 2023 és 2021 között 30 TD-je volt 37 INT mellett).

Barkley 1312 yardot és 10 TD-t szerzett a földön (előbbi karriercsúcs, utóbbi újonc szezonja óta a legtöbb), minden téren top 5 közeli teljesítményt nyújtott. CMC pedig a hamvaiból támadt fel és végül 1139 yarddal zárta az alapszakaszt a földön, illetve volt 85 elkapásból 741 yardja. Ha az egész szezont a 49ersnél tölti, akkor egy All-Pro cím lett volna számára a minimum.

Ez volt egyébként a legmegosztóbb díjunk, ugyanis mindhárman kaptak első helyes szavazatot, mellettük pedig még Jared Goff került fel két listára is, egyiken ráadásul a második helyen.

Év Edzője: Brian Daboll (Giants)

2. Nick Sirianni (Eagles) és Kyle Shanahan (49ers)

A legutóbbi cikkben még azt írtam, hogy “ki gondolta volna, hogy a teljes rebuildbe kezdő, Daniel Jonesszal felálló Giants rájátszásért fog küzdeni és pozitív szezonja lesz? Ki hitte, hogy a Commanders 1-4-es kezdés után 6-1-1-es mérleget fog produkálni azok után, hogy kényszerből Taylor Heinicke lett a csapat irányítója? Ki tett volna pénzt arra, hogy az 1/4-es Jets rájátszást érő helyen lesz a 13. forduló után? Ugyan a Vikingsban volt potenciál és a tavaly rájátszásba jutó Eaglesszel kapcsolatban is voltak pozitív hangok a szezon előtt, ki számított arra, hogy ez a két gárda fogja vezetni az NFC-t, ráadásul a Philly mindezt még domináns játékkal is teszi. Ki bízott abban, hogy Tua varázsütésre megjavul a rutintalan és eléggé boom or bustnak kinéző Mike McDaniel kezei alatt, a Dolphins meg hosszú idő után nemcsak rájátszásért fog küzdeni, de az NFL egyik legjobb támadósorával akár komolyabb célokért is harcolhat? Volt olyan a szezon előtt, aki szerint jól döntött a Seahawks Russell Wilson elcserélésével és top játékot várt Geno Smith-től és úgy általában a csapattól?”

Utólag kiderült, hogy a legtöbb álom csak álom maradt. A Jets és a Commanders összezuhant, a Vikings nem tudott egy meggyőző győzelmet sem összehozni és többször is simán kikapott, illetve a Dolphins mágia is nagyon hamar, nagyon csúnyán megkopott. Ellenben a Giants szinte szó szerint a semmiből már az utolsó forduló előtt bebiztosította a rájátszást Brian Dabollal, ami az elmúlt bő 10 év legkomolyabb főedzői teljesítménye, pláne ha ránézünk erre a messze nem top 14-es rosterre. De Kyle Shanahannek sem kell szégyenkeznie, amit ugyanis Brock Purdyval művelt, az teljesen szürreális – az, hogy még Mr. Irrelevanttal a kezdőben is 30 pontot átlagoltak és mindenki retteg a csapattól, az az ő érdeme. Sirianni pedig a liga legjobb mérlegéhez és első kiemeléshez segítette az Eaglest.

Év Segédedzője: DeMeco Ryans (DC, 49ers)

2. Ben Johnson (OC, Lions)
3. Lou Anarumo (DC, Bengals)

Óriási volt a verseny Ryans és Johnon között, teljesen jogosan. A 49ers védelme a liga legjobbja és szinte minden támadórendszer ellen van megoldása – nemcsak, hogy kihozott mindent ebből a nagyon tehetséges keretből, de még ezen kívül is képes volt hozzátenni az egység teljesítményéhez.

És nem lehet elmenni szó és dicséret nélkül a Lions támadókoordinátora, Ben Johnson mellett sem. A csapat középszerű elkapókkal és egy Jared Goffal darálja a pontokat és a yardokat, Goff konkrétan a 10. hét óta nem dobott INT-t és a liga legjobb passer ratingjével is ő rendelkezik ez idő alatt. Hihetetlenül kreatív és jól összerakott játékai vannak, gyakorlatilag bármelyik védelem ellen képes haladni a csapat, nem csoda, hogy több főedzői interjúja is lesz idén.

Lou Anarumo pedig ott folytatja, ahol 2021-ben abbahagyta: a Bengals ellen TD-t szerezni a második félidőben szinte lehetetlen, nem sok hozzá hasonlóan jól és gyorsan alkalmazkodó DC van a ligában.

Rajtuk kívül Shane Steichen (Eagles OC), Dan Quinn (Cowboys DC) és Ejiro Evero (DC, Broncos) kapott szavazatot.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!