Connect with us

Minden ami NFL

Az árnyék a játékos mögött – Mit csinál egy játékosügynök?

A csapatokról, a játékról, a ligáról és a játékosokról szinte mindent tudunk, azonban a játékosügynökök világába kevés betekintése van egy átlag amerikai futball nézőnek. Kik az NFL Spencer Strasmore-jai? Mennyien vannak, mit csinálnak? Hogyan lesz valaki ügynök? Lehúzza az ügyfelet vagy a háttérből támogatja? Egyáltalán miért kell egy ügynök, ha magadat is képviselheted?

A játékosügynökökről csak akkor hallunk, ha fura dolgokat csinálnak, például poénból vicces számokat kérnek egy szerződésbe, vagy ha valami illegálisat tesznek, ahogy tette azt állítólag David Canter, aki a nyaralóját ajánlotta azért hogy kliensét draftolják. A továbbiakban bemutatjuk, hogy mit csinál egy ügynök, miért van (vagy nincs) rájuk szükség.

Mit csinál egy játékos ügynök?

A játékosügynök a kapocs a játékos és a csapat között, tehát az ügynök a játékost szolgálva képviseli őt pénzügyi és jogi téren. Egy jó ügynök egyszerre tart kapcsolatot középiskolai és főiskolai edzőkkel, játékosokkal, illetve azok barátaival és családtagjaival, így kiépítve a megfelelő kapcsolatot az ügyfélkörével. Továbbá segítik ügyfeleik népszerűsítését a jövőbeli munkáltatók felé, és képviselik a sportolókat a szerződéskötési folyamat során.

A legjobb ügynökök évente több mint 1 milliárd dollár értékű szerződést tárgyalnak le és komoly befolyásuk van abban, hogy hová igazol egy-egy sztár. Ugyanakkor ez nem úgy működik, mint ahogy az európai futballban megszokhattuk: az ügynökök vagy az ügynökségek például nem birtokolhatják a játékosok játékjogát, nem kell nekik külön súlyos tízmilliókat fizetni azért, hogy egy-egy játékos aláírjon valahová. Az NFL játékosügynökeit a játékosok fizetik, a bérük pedig a kialkudott szerződés egy bizonyos százaléka.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Ebből következik, hogy minél többet keres a játékos, annál többet tehet zsebre az ügynök is. Ennek érdekében egy jó sportügynök nem csak sportszerződéseket tárgyal, hanem a játékos erősségeire építve személyre szabott marketing tervet dolgoz ki, amivel népszerűsíti is a sportolót, ezáltal pedig növeli a piaci értékét és eladhatóságát is.

Mindez az esetek többségében szponzori szerződésekben nyilvánul meg. A reklámszerződések piaca végtelen, nem véletlenül olvashatunk arról, hogy egy-egy játékos annyi bevételre tesz szert szponzoroktól, mint amennyit a csapatától kap. Ezek a szponzori szerződések természetesen kötelezettséggel járnak a sportoló számára, amelynek betartatásáért szintén az ügynök felel.

A PR-tevékenységekbe beletartozik a sajtó kezelése is. A PR-katasztrófa elkerülése, sajtóközlemények kiadása, átigazolással kapcsolatos kérdések és brandépítés során egyaránt segíthet az ügynök. Sőt, szükség is van rá, nem véletlenül törlődik szinte minden nap egy-egy meggondolatlanul kiposztolt tweet.

Hogyan lehet valaki ügynök?

Az NFL Játékosok Szövetsége összeállított egy listát az ügynökké válás feltételeiről. Kell egy akkreditált főiskolán szerzett egyetemi és posztgraduális diploma, továbbá háttérvizsgálat, szemináriumon való részvétel és egy többválasztásos, ellenőrzött vizsga letétele is.

Az ügynököktől elvárják, hogy a sport mellett a pénzügyek, az üzleti menedzsment, a pénzügyi és kockázatelemzés terén is jártasak legyenek. Fontos, hogy egy sportügynök kövesse a sportban uralkodó trendeket. Néhány nagy sportügynökségnél – IMG, Creative Artists Agency, Roc Nation Sports, Octagon – az ügynökök az ügyfél pénzügyeinek minden aspektusával foglalkoznak, a befektetéstől az adóbevallásig.

Eddig nagyjából ott tartunk, hogy csillogás, utazás, sztárokkal találkozás és pénz, de persze az ügynökök élete sem teljesen olyan, mint a Nagypályások sorozatban. Az utóbbi években elterjedt erőteljes toborzási eszköz a “marketinggarancia”. Ez az ügynök által a játékosnak adott pénz, amelyet az ügynök által nyújtott jövőbeli marketingbevételekkel szemben kell elszámolni. És természetesen, ha az ügynök nem tudja biztosítani a játékosnak adott kezdeti összeget marketingbevételként, akkor a játékos megtartja ezt a pénzt. Volt már példa akár 2 millió dolláros garanciáról is, ami sokszor óriási rizikó, főleg a kisebb marketingügynökségeknek.

Emellett nem minden játékos szent és rengeteg extra munkát jelentenek az adott ügynöknek. Gondoljunk például Deshaun Watson képviselőjére, David Mulughetára, akinek az irányító nem egy álmatlan éjszakát okozott a szexuális zaklatás ügyével. Egy jó játékosügynöknek konkrétan mindennel is tisztában kell lennie (és a vastag bőr sem hátrány) – közgazdász, titkár, jogász, diplomata és ügyvéd egyszerre.

Mennyit keres egy ügynök?

A Bureau of Labor Statistics becslése szerint több mint 11 000 szakember dolgozott 2015-ben ügynökként és menedzserként művészek, sportolók, előadóművészek és más közszereplők számára. A Chron.com megemlíti Scott Borast, Amerika legjobban fizetett MLB-ügynöke 2017-ben 108,3 millió dollárt keresett több mint 2 milliárd dollárnyi aktív játékosszerződéssel.

Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala 102 070 dollárban (35 millió forint) határozta meg a sportügynökök átlagos éves jövedelmét. A Payscale szerint a sportügynöki fizetés mediánja körülbelül 61 000 dollár. Egy tapasztalt sportügynök, aki egy nagy cégnél dolgozik sokkal többet kereshet, míg a pályakezdők jellemzően alacsonyabb bért kapnak. Más források szerint az NFL-ben átlagosan 84 ezer dollárt keres egy ügynök.

David Mulugheta (bal)

A sportügynökök általában a sportoló játékosszerződésének 4-15 százalékát, illetve a sportoló reklámszerződésének 10-20 százalékát kapják meg, bár ezek a számok változóak. Az NFL-ügynökök legfeljebb 3 százalékot, az NBA-ügynökök pedig legfeljebb 4 százalékot kaphatnak ügyfeleik játékosi szerződéséből. Az NFL-ben korlátozott szabadügynök esetén vagy franchise tag során pedig maximum 2 százalék jár az ügynöknek.

Híres ügynökök az NFL-ben

Sokak szerint az ügynöki lét férfi munka, de a trendek rácáfolnak erre. A közelmúltból jó példa Nicole Lynn, aki Jalen Hurts ügynökeként az NFL történetének legnagyobb átlagú szerződését hozta tető alá női ügynökként (bármilyen hihetetlen, de Lynn egy Instagram üzenetben kereste fel Hurtsöt még 2020-ban, hogy van-e ügynöke, és ha nincs ő szívesen vállalná). Emellett ő volt az első fekete nő, akinek ügyfele top hármas választás volt a drafton (Quinnen WIlliams – New York Jets), ma pedig olyan játékosok tartoznak hozzá, mint Myles Garrett.

Leigh Steinberg neve Patrick Mahomes szerződése kapcsán lehet ismerős (10 évre 450 millió dollárért írt alá a Chiefs sztárja), de Jerry Jeudy és Tua Tagovailoa is az ő ügyfele. Joel Segalnek 51 játékosa is van az NFL-ben – köztük Khalil Mack, Jaylen Waddle, Minkah Fitzpatrick, DeForest Buckner és Josh Allen –, így elég gyakran találkozhatunk a nevével.

A felsoroltak mellett természetesen még rengeteg neves ügynök van, a többségük pedig a szakmájukhoz képest korrekt és nem okoznak különösebb problémát a csapatoknak vagy az NFL-nek. De persze vannak ügyeletes szarkavarók is, akik nem restek övön alul ütni (magánnyomozók bérlése, megvesztegetések, fenyegetések, zsarolások), ha az ügyfeleik érdekeiről van szó. Közéjük tartozik a már említett David Mulugheta, aki Watson mellett 41 játékost képvisel és a Forbes listáján a legmagasabban rangsorolt színesbőrű játékosügynök, illetve Drew Rosenhaus. Utóbbi ügynöksége 2004 óta több mint 1100 szerződést hozott tető alá több mint 8 milliárd dollár értékben és jelenleg is 100 játékosa van az NFL-ben, köztük Tyreek Hill és Aaron Jones. (Akit érdekel a Sportrac listáján kedve szerint böngészhet játékosok, ügynökségek és ügynökök között.)

Miért kell egy ügynök, ha magadat is képviselheted?

A játékosok tárgyalhatnak a csapatokkal ügynökök nélkül is, de ez az esetek többségében nem szokott jól elsülni. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb játékos nem különösebben képzett: se nem közgazdász, se nem jogász, se nem ügyvéd stb., és bár nyilván kér és kap segítséget, de az esetek többségében nem tudja olyan jól érvényesíteni az érdekeit, mint egy ügynök. Emellett szezon közben nagyon nehéz két edzés között egy szerződésről tárgyalni, ráadásul ez a csapatnak is kellemetlen, ugyanis az adott játékosnak a jó viszony megőrzése érdekében nem mondhatják csak úgy a szemébe, hogy fele annyit sem ér, mint amennyit kér. Továbbá a játékosnak értelemszerűen nincs olyan kapcsolati tőkéje és PR-lehetőségei, amivel felmérhetné a piacát és felverhetné az árát, így eleve mindig hátrányból indul bármilyen tárgyalásban.

Lamar Jackson is már évek óta köthetett volna egy hosszabbítást a Ravensszel, de annyira ragaszkodott az amúgy fölösleges teljesen garantált kitételéhez, hogy végül két évig kockáztatta a jövőjét egy hosszú távú szerződés nélkül (és végül csak azért ment bele egy kompromisszumba, mert senki nem akart érte cserélni). Végül persze megkapta a nagy pénzt, ráadásul az ügynöki jutalékot sem kellett kifizetnie, de ez inkább a posztja miatti kivételezett helyzetéből fakad – általában nem szokott jól elsülni, ha egy játékos magát képviseli és könnyen ő is pórul járhatott volna.

Nem kötelező ügynököt bérelni, el lehet lenni nélkülük is, de mivel az NFL-ben ezt elég jól szabályozzák, így az esetek többségében megérik a pénzüket.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!